Startredegørelse for lokalplan "Viborggade" med tilhørende kommuneplantillæg
Det skal godkendes, at der igangsættes udarbejdelse af lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg med henblik på udvikling af en ny boligbebyggelse på Østerbro.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
1. at der udarbejdes forslag til lokalplan Viborggade på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
2. at der samtidig udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2011, der ændrer rammerne for området med hensyn til bebyggelsesprocent og friarealkrav, som beskrevet i vedlagte startredegørelse, bilag 1.
Teknik- og Miljøudvalget anbefalede indstillingens 1. at-punkt i sit møde den 3. februar 2014, jf. ’Oversigt over politisk behandling’.
Problemstilling
Ejendommene på Viborggade 42-46 og 70 på Østerbro ønskes af ejeren udviklet med ca. 40 nye familieboliger.
Den eksisterende lokalplan nr. 252 med tillæg 1 muliggør bebyggelse med en bebyggelsesprocent på 110. Projektet kræver en ny lokalplan og et kommuneplantillæg, da fortætningen med boliger med en bebyggelsesprocent på i alt 170 ligger ud over de byggemuligheder, der ligger i den nuværende kommuneplanramme og den eksisterende lokalplan.
Den kommunale grund mod Bopa Plads berøres ikke af projektet. Ny bebyggelse på denne grund forudsætter særskilt politisk stillingtagen med en supplerende lokalplan, som beskrevet under Løsning.
Løsning
København vokser i disse år og får ca. 1.000 nye indbyggere hver måned. Det kræver, at muligheder for fortætning af den eksisterende by udnyttes. Med det foreslåede projekt sikres nye familieboliger til de mange nye københavnere.
Boligbebyggelsen indpasses i den eksisterende blandede bebyggelse, som består af boliger og erhverv. Boligbebyggelsen på knap 4.000 m2 opføres med et fælles gårdareal og fælles tagterrasser. Facaderne foreslås udført overvejende i tegl med klare referencer til den omgivende bykarré og den eksisterende erhvervsbebyggelse (”pakhuset”). Mindre én- og to-etagers bygninger og garager nedrives. Herudover bevares ca. 3.350 m2 erhverv. Mod Viborggade etableres en ny randbebyggelse, der forskydes en smule og udføres med en nedtrapning fra 6 til 5 etager med tilbagetrukne øverste etager. Den samlede bebyggelse inklusive de eksisterende erhvervsbygninger, som bevares, får en bebyggelsesprocent på 170, som ligger noget lavere end kommuneplantillæggets maksimale ramme på 185. Dette sker af hensyn til at sikre en hensigtsmæssig indpasning i området samt friarealer til boligerne.
Den nye lokalplan vil erstatte hele delområde V i den eksisterende lokalplan nr. 252, der ud over det aktuelle projekt mod Viborggade også omfatter ejendomme mod Skanderborggade og Løgstørgade/Bopa Plads. Disse naboejendomme, herunder den kommunale grund mod Bopa Plads, kan opretholdes med de eksisterende boligkarréer og erhverv. Bestemmelser for ny anvendelse fastlægges i overensstemmelse med anvendelsesrammen for boligområder i kommuneplanen. I lokalplanen fastlægges, at væsentlig nybebyggelse mod Løgstørgade/Bopa Plads kun må ske efter tilvejebringelse af supplerende lokalplan af hensyn til, at eventuelle ønsker om ny bebyggelse mod pladsen har en væsentlig betydning for og skal vurderes i sammenhæng med stedets miljø og centrale placering i kvarteret.
Parkering
Parkeringsnormen fastlægges til 1 plads pr. 200 m2 og etableres på terræn. Normen er fastlagt i overensstemmelse med kommuneplanen og under hensyn til områdets placering i et byområde med en stationsnær placering ca. 600 m fra Nordhavn Station. Eksisterende 8 bilparkeringspladser til erhvervsbebyggelsen opretholdes. Til boligerne etableres 2,5 cykelparkeringspladser pr. 100 m2 etageareal svarende til ca. 100 pladser, herunder til ladcykler, fortrinsvis placeret i cykelkælder med adgang fra rampe.
Byliv
I lokalplanen vil der være fokus på kantzoner, som omhandler udformning af facader på stueetager og arealer ud for disse facader, med henblik på at understøtte sammenhængen mellem ude og inde. I det aktuelle projekt er der arbejdet med, hvordan bygningerne møder de omgivende arealer, herunder med direkte adgang fra stuelejlighederne til de fælles opholdsarealer, for at sikre en sammenhæng mellem boligfunktionen og brugen af arealerne i nær tilknytning til huset.
Bæredygtighed
København vil blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025, og dette skal ske samtidig med, at kommunen skaber øget beskæftigelse og vækst. Med det aktuelle projekt sker der en fortætning med udnyttelse af arealer i den eksisterende bystruktur til nye familieboliger. Projektet vil som minimum opfylde krav til lavenergi 2015. Et fokuspunkt i det videre planarbejde vil være indarbejdelse af bæredygtige tiltag. I det aktuelle projekt arbejdes med idéer om taghaver kombineret med tagterrasser, som forventes at indgå sammen med øvrige parametre i den endelige tilrettelæggelse af bæredygtigheden.
Kommuneplan
Den eksisterende kommuneplanramme er fastlagt til B5-område, dvs. et område med boliger med en maksimal bebyggelsesprocent på 150 og et friarealkrav på 40 pct. af boligetagearealet. Forslaget til kommuneplantillæg medfører en ændring til B6 med en maksimal bebyggelsesprocent på 185 og et friarealkrav på 30 pct. En særlig bestemmelse om mulighed for erhverv på matr. nr. 2573 Udenbys Klædebo Kvarter videreføres i den nye kommuneplanramme, idet der fortsat vil være erhverv på denne matrikel.
Opmærksomhedspunkter i den videre planlægning.
Der vil i det videre planarbejde være fokus på
- Udformning af facader på stueetager og arealer ud for disse facader med henblik på at understøtte sammenhængen mellem ude og inde.
- Indpasning af bebyggelsen i kvarteret, herunder med nedskalering imod det sydligt beliggende område med fritliggende institutioner og udvikling af arkitektoniske principper, der understøtter en forskellighed mellem forhus og gårdhus.
- Udvikling af principper for udformning af udearealer.
- Indarbejdelse af bæredygtige løsninger.
Miljøvurdering
Når planarbejdet sættes i gang, vil forvaltningen foretage en screening af de miljømæssige konsekvenser med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP).
Økonomi
De nye boliger skønnes at medføre en netto skattemerindtægt (fratrukket kommunens udgifter til de nye beboere) på i alt ca. 800.000 kr. pr. år.
Videre proces
Når startredegørelsen er godkendt i udvalget, gennemføres en intern høring af relevante instanser herunder Østerbro Lokaludvalg med henblik på bidrag til udarbejdelse af lokalplanforslaget.
Forvaltningen forventer at forelægge forslag til lokalplan og kommuneplantillæg med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen inden sommer 2014, hvorefter planforslagene sendes i offentlig høring i 8 uger, eksklusiv juli måned. Planforslagene ventes vedtaget ultimo 2014.
Claus Juhl / Pernille Andersen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at der udarbejdes forslag til lokalplan Viborggade på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
2. at der samtidig udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2011, der ændrer rammerne for området med hensyn til bebyggelsesprocent og friarealkrav, som beskrevet i vedlagte startredegørelse, bilag 1.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 3. februar 2014
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.
V, B, F, A og Ø afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne opfordrer forvaltningen til i dialog med grundejer at afsøge mulighederne for at placere parkering i konstruktion frem mod udsendelse af lokalplanforslaget.”
SF afgav følgende protokolbemærkning:
”SF ser helst, at der kun bygges i 5 etager som på resten af Østerbro.”
Beslutning
Dagsordenspunkt 8: Startredegørelse for lokalplan "Viborggade" med tilhørende kommuneplantillæg
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. februar 2014
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Socialdemokraterne, Venstre, Radikale Venstre, Enhedslisten og SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. februar 2014:
”Partierne opfordrer forvaltningen til i dialog med grundejer at afsøge mulighederne for at placere parkering i konstruktion frem mod udsendelse af lokalplanforslaget.”
Dansk Folkeparti tilsluttede sig protokolbemærkningen.
SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. februar 2014:
”SF ser helst, at der kun bygges i 5 etager som på resten af Østerbro.”