Mødedato: 24.09.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Opfølgning på medlemsforslag om at inddrage ungerepræsentanter i lokaludvalgenes arbejde

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen vedtog på deres møde den 23. marts 2023 et medlemsforslag om at inddrage og vælge unge fra ungdomsuddannelserne til lokaludvalgenes arbejde. Med denne sag besvares medlemsforslaget. Besvarelsen redegør for høring af lokaludvalg og Ungeråd KBH og en udtalelse indhentet fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Økonomiforvaltningen konkluderer, at medlemsforslaget ikke kan imødekommes. Det skyldes, at unge under 18 år, som må forventes at udgøre en væsentlig andel af eleverne på ungdomsuddannelserne, ifølge ministeriets udtalelse ikke fast kan få tale- eller stemmeret på lokaludvalgenes møder og dermed ikke kan få ret til at deltage, som medlemsforslaget fordrer. 

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at det tages til efterretning, at kommunen ikke har hjemmel til give ungerepræsentanter under 18 år tale- eller stemmeret på lokaludvalgsmøder,
  2. at det tages til efterretning, at Økonomiforvaltningen arbejder videre med systematisk erfarings- og vidensudveksling omkring inddragelse af unge på tværs af lokaludvalg,

  3. at det godkendes, at medlemsforslaget stillet på Borgerrepræsentationens møde den 23. marts 2023 jf. bilag 1,hermed er håndteret.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 23. marts 2023 et medlemsforslag fra Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre og Alternativet, der pålægger Økonomiforvaltningen at udarbejde et forslag til at inddrage ungerepræsentanter i lokaludvalgenes arbejde, jf. bilag 1. I medlemsforsaget nævnes, at det ikke er hensigten af ungerepræsentanter skal deltage som medlemmer af lokaludvalgene, men at de skal have ret til at deltage på møderne i lokaludvalgene.

Forslaget skal indeholde muligheden for, at der til hvert lokaludvalg vælges to ungerepræsentanter for, ét år ad gangen og blandt eleverne på ungdomsuddannelserne i hvert lokaludvalgsområde. Medlemsforslaget indebærer også en høring af Ungeråd KBH og lokaludvalgene samt muligheden for, at første valgperiode for ungerepræsentanter kan træde i kraft pr. 1. januar 2024.  

Borgerrepræsentationen er forelagt orientering om proces for behandling af medlemsforslaget den 22. juni 2023, jf. bilag 2. Her blev det fremlagt, at den ønskede tidsramme ikke kunne overholdes grundet sagsbehandlingstid, høringsproces samt evt. behandling i Indenrigs- og Sundhedsministeriet ved ændring af Regulativ for lokaludvalg jf. kommunestyrelseslovens § 65 d, stk. 4.

Økonomiforvaltningen har den 13. august 2024 modtaget svar fra ministeriet, jf. bilag 5.

I løsningsafsnittet redegøres for høringens resultater og ministeriets tilbagemelding, som baggrund for Økonomiforvaltningens vurdering af, at medlemsforslaget ikke kan imødekommes.

Løsning

Vedr. høring af lokaludvalg og Ungeråd KBH

Økonomiforvaltningen har modtaget 12 høringssvar, som alle hilser medlemsforslaget velkommen og bakker op om formålet jf. bilag 3. Høringssvarene repræsenterer følgende hovedsynspunkter:

  • Inddragelse af ungerepræsentanter i lokaludvalgene

    At ungerepræsentanter bør tage del i lokaludvalgenes arbejde på lige fod med ordinære medlemmer. Det vil sige med tale- og stemmeret og samme beslutningskompetence. Derudover går det igen, at der bør fastsættes en aldersgrænse på 15-25 år, og at der bør være intro- og oplæringsprogrammer til lokaludvalg for unge.

     

  • Valg og valgperiode

    At det ikke er muligt at tage udgangspunkt i ungdomsuddannelser i alle bydele, da de ikke eksisterer i alle 12 bydele. Derudover bor unge ikke nødvendigvis i den bydel, hvor deres ungeværk eller ungdomsuddannelse ligger. Af de fleste høringssvar fremgår det, at ungerepræsentanter bør vælges til at være medlemmer af lokaludvalgene for ét år ad gangen.

     

  • Inddragelse i lokaludvalgene i dag

    At unge i dag involveres i bydelsplaner, ved enkeltsager eller ved deltagelse i fagudvalgsmøder i lokaludvalgene. I høringssvarene fremgår det, at lokaludvalgene har forskellige erfaringer og inddrager unge på forskellig vis og med forskellige forudsætninger.

     

  • Introduktion og fastholdelse af ungerepræsentanter

At der lægges en indsats i at introducere og fastholde unge til arbejdet i lokaludvalg, da de pga. deres unge alder vil møde ukendte procedurer, begreber mv., og da de ikke vil møde samme ungefællesskab som i Ungeråd KBH.

Vedr. svar fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet

På baggrund af anbefalingerne i høringssvarene om, at unge ned til 15 år får tale- og stemmeret samt medlemsforslagets ønske om, at de unge skal have ret til at deltage på lokaludvalgsmøderne, har forvaltningen den 11. april 2024, sendt en forespørgsel til Indenrigs- og Sundhedsministeriet. I brevet, bilag 4, spørges til, om valgbarhedsalderen til lokaludvalg kan nedsættes til 15 år, og om unge alternativt kan få observatørstatus og dermed taleret på lokaludvalgsmøder.

Forvaltningen ansøgte også i 2021 om at sænke valgbarhedsalderen til 16 år, hvilket blev afvist. Ift. observatørstatus, så giver Kommunestyrelsesloven § 65 d, stk. 1. mulighed for, at der deltager observatører i lokaludvalgenes møder uden stemmeret. Der er ikke i loven eller forarbejderne hertil tidligere taget stilling til, om denne mulighed også omfatter unge under 18 år.

I svar af den 13. august 2024, jf. bilag 5, afviser Indenrigs- og Sundhedsministeriet både, at der er hjemmel til at nedsætte valgbarhedsalderen for lokaludvalg. Ministeriet afviser også, at unge under 18 år kan få fast observatørstatus i lokaludvalg.

Ministeriet udtaler dog, at dette ikke udelukker, at unge under 18 år i konkrete tilfælde kan udpeges som ad hoc-observatører i et lokaludvalg, f.eks. hvis et lokaludvalg skal tage stilling til en konkret sag eller et konkret projekt, der retter sig særligt mod gruppen af børn og unge i det pågældende lokalområde. Økonomiforvaltningen bemærker hertil, at repræsentanter fra kommunens ungeråd tidligere har anbefalet forvaltningen, ift. ungeinddragelse i lokaludvalg, at unge ikke blot inddrages i temaer om unge, men at unge, som alle andre københavnere, også interesserer sig for temaer, der går på tværs af aldersgrænser.

På baggrund af ministeriets tilbagemelding vurderer Økonomiforvaltningen, at unge under 18 år fra ungeuddannelser i Københavns Kommune ikke kan opnå den deltagelse i lokaludvalgenes arbejde og møder, som Borgerrepræsentationen med medlemsforslaget har pålagt Økonomiforvaltningen at udarbejde forslag til. Forslaget kan dermed ikke imødekommes.

På baggrund af høringssvarene om den ungeinddragelse, der allerede pågår løbende i lokaludvalgene i dag, er der imidlertid et potentiale i at igangsætte en systematiseret erfarings- og vidensudveksling på tværs af lokaludvalg omkring inddragelse af unge.

Det kunne fx bestå i en årlig temadrøftelse, indtil de unge vurderes at være repræsenteret i tilstrækkelig grad i lokaludvalgenes arbejde ift. til den andel de udgør af bydelenes befolkning.

Det endelige format vil blive organiseret i samarbejde med de to eksisterende fora; lokaludvalgsforpersonskredsen (LUFK) og lokaludvalgssekretariatskredsen (LUS).

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Økonomiforvaltningen igangsætter en systematiseret erfarings- og vidensudveksling omkring inddragelse af unge på tværs af lokaludvalg.

 

Søren Hartmann Hede                                        / Nanna Westerby Jensen 

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. september 2024

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Et samlet Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

"Udvalget ønsker, at Økonomiforvaltningen vender tilbage med en orienteringssag i Økonomiudvalget, der beskriver mulighederne for hvordan unge i højere grad kan blive inddraget i lokaludvalgenes arbejde, fx via workshops eller lignende. Nuværende gode eksempler og erfaringer fra lokaludvalgene skal indgå i orienteringen."

Til top