Mødedato: 24.08.2022, kl. 10:30
Mødested: Comwell Roskilde, Vestre Kirkevej 12, 4000 Roskilde

Første behandling af ny Sikker By strategi

Se alle bilag

Den nuværende Sikker By strategi udløb med udgangen af 2021, og der er udarbejdet forslag til en ny Sikker By strategi for 2022-2025. Arbejdet med den nye strategi har været i gang siden ultimo 2021 med inddragelse af lokaludvalg, Ungeråd og Ældreråd.

Økonomiudvalget forelægges forslag til strategien til drøftelse med henblik på senere godkendelse.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, 

  1. at forslag til Sikker By strategi 2022-2025 drøftes.

Problemstilling

Sikker By har eksisteret siden 2010, og der har været tre forskellige programmer/strategier i perioden. Sikker By strategien udgør rammen for det overordnede samarbejde med politiet og den strategiske udvikling af det kriminalpræventive og tryghedsskabende arbejde i kommunen. Sikker By strategien indeholder ikke egentlige indsatser.

Økonomiudvalget skal drøfte forslag til ny strategi, herunder de foreslåede principper og målsætninger.

Arbejdet med ny Sikker By strategi

I december 2021 besluttede Sikker By styregruppen, der består af direktører/chefer fra alle forvaltninger, SSP og Københavns Politi, at forslaget til ny strategi skulle bygge videre på den tidligere strategis fundament. En videreførelse af strategiens overordnede ramme vil sikre kontinuitet i kommunens arbejde, men der er behov for at opdatere strategien, så den afspejler forandringer i de sidste fire år.

Opdateringen af strategien er sket via workshops, hvor relevante repræsentanter fra forvaltningerne, SSP samt politiet deltog i en drøftelse af, hvordan principperne og de tilhørende fokusområder kunne afspejle den aktuelle situation i København. Derudover er udkast til strategien løbende blevet drøftet og kvalificeret i Sikker By arbejdsgruppe (medarbejderniveau) og Sikker By styregruppe.

Udkast til principper og modeller for målsætninger i strategien er derudover drøftet på et borgmestermøde den 30. maj 2022, hvor alle borgmestre var inviteret til at deltage. Sideløbende har strategiens fire fagprincipper været i høring hos lokaludvalgene. På baggrund af borgmesterdrøftelsen kom fagprincipperne også i høring hos Ældrerådet og Ungerådet. Høringssvar herfra fremgår af bilag 2, 3 og 4.

Løsning

Forslaget til Sikker By strategi 2022-2025 er bygget op om syv principper. To principper er grundprincipper, som beskriver det fundament, som fem fagprincipper hviler på. Fagprincipperne dækker de overordnede problemstillinger, der ses i det kriminalpræventive og tryghedsskabende arbejde, og som går på tværs af kommunens, SSP’s og politiets arbejde. Hvert fagprincip er ledsaget af en beskrivelse af situationen i København, og en beskrivelse af, hvad der gøres på området. Afsnittet afsluttes med en beskrivelse af udvalgte fokusområder i strategiperioden.

På borgmestermødet den 30. maj var der en drøftelse af, at nattelivsproblematikken – herunder diskrimination og utryghed blandt forskellige grupper - skulle stå tydeligere i strategien. På den baggrund er der tilføjet et nyt princip om tryghed i nattelivet. Derudover var der også en drøftelse af tryghed som begreb og om, hvordan man kan bruge resultaterne af Sikker By’s årlige tryghedsundersøgelse. I bilag 5 beskrives fordele og ulemper ved tryghedsundersøgelsen.

Strategiens syv principper:

Grundprincip: Fokus på tværgående samarbejde

Vi samarbejder bredt på tværs af forvaltninger, SSP, politi og eksterne samarbejdspartnere for at sikre helhedsorienterede og koordinerede løsninger på kriminalitets- og tryghedsudfordringer i København.

Grundprincip: Et fokus på viden

Vi arbejder vidensbaseret og gør brug af den viden, der er på det kriminalpræventive område. Vi undersøger virkningen af kommunens indsatser og producerer viden, der styrker den fælles kriminalpræventive- og tryghedsskabende indsats.

Fagprincip: Fokus på at børn og unge vokser op i et liv uden kriminalitet

Vi samarbejder systematisk og koordineret med børn, unge, deres forældre og andre aktører for, at alle har et børne- og ungdomsliv uden kriminalitet og er en del af et positivt fællesskab. 

Fagprincip: Fokus på rocker- og bandekriminalitet

Vi arbejder for, at det er uattraktivt at være rocker- og bandemedlem og vi samarbejder om at undgå, at unge finder vejen ind i rocker- og bandemiljøet, samt at der altid er mulighed for at få hjælp til at forlade de kriminelle miljøer. 

Fagprincip: Fokus på forebyggelse af ekstremisme

Vi forebygger ekstremisme gennem et tværfagligt samarbejde. Dette skal ske ved at opbygge stærke fællesskaber, medborgerskab og modstandskraft. Ved konkrete bekymringer for ekstremisme skal borgeren tilbydes målrettede støttetilbud tilpasset den enkeltes behov, risici og ressourcer som hjælp til at frigøre sig fra ekstremisme.

Fagprincip: Lokalområder med tryghedsudfordringer

København skal fortsat være en tryg by at bo i og besøge. Vi samarbejder bredt på tværs af forvaltninger, med andre offentlige og civilsamfundsaktører for at skabe tryghed med fokus på lokale udfordringer og sammenhæng i byen.

Fagprincip: Et trygt natteliv

Det skal være trygt at færdes i Københavns natteliv – både for københavnere og byens mange gæster. Vi samarbejder bredt for at sikre et natteliv i balance, hvor der er plads til alle.  

Høringssvar fra Ungerådet

Ungerådet har haft fire fagprincipper i høring (princippet om natteliv blev udarbejdet efter høringen af Ungerådet). Ungerådet er overordnet enig i, at retningen og tematikkerne i strategien er relevante. Nogle af Ungerådets forslag er indarbejdet i strategien. Det gælder særligt i princippet om natteliv, hvor Ungerådet ønsker et større fokus på diskrimination af minoriteter i nattelivet, og en opmærksomhed på, at der skal være plads til de unges fest i byen.

Høringssvar fra Ældrerådet

Ældrerådet har haft seks ud af syv principper i høring. Ældrerådet er tilfredse med principperne og positivt overfor, at der tilføjes et princip om utryghed i nattelivet. Ældrerådet foreslår bl.a., at der tilføjes et princip målrettet ældres tryghed og fremhæver en række opmærksomhedspunkter, der vil kunne øge trygheden blandt ældre. Nogle af Ældrerådets forslag og kommentarer er allerede en del af strategien – fx overvejelser om indretning af byrum og en opmærksomhed på at sikre et natteliv, hvor der er plads til alle. Ønsket om et særskilt princip for ældres tryghed er ikke imødekommet i forslaget.

Høring i lokaludvalgene

Lokaludvalgene har haft fire af de fem fagprincipper i høring (princippet om natteliv blev udarbejdet efter høringen af lokaludvalgene), og de er blevet bedt om at forholde sig til, om de fire principper rummer de kriminalitets- og tryghedsudfordringer som lokaludvalgene oplever i deres områder. På tværs af lokaludvalgene er der overvejende enighed om, at principperne er dækkende for de trygheds- og kriminalitetsproblematikker som kommunen skal håndtere. Der er identificeret syv tematikker, som går igen på tværs af lokaludvalgene, ligesom der også er helt lokale problematikker. Nogle af lokaludvalgenes kommentarer og forslag er indarbejdet i strategien. 

I høringerne er der kommet en række forslag til konkrete indsatser, der ligger uden for rammen af en overordnet strategi, og hvor flere kræver ny finansiering. Disse input er derfor ikke medtaget i forslaget til Sikker By strategi 2022-2025, men Sikker By vil tage forslagene med i det videre arbejde og viderebringe dem til de relevante forvaltninger.

Sikker By strategiens mål

Forslaget til Sikker By strategi 2022-2025 indeholder tre målsætninger, der sætter fokus på de kriminalitets- og tryghedsudfordringer i København, som strategien skal bidrage til at løse.

  • Målsætning 1: Lav utryghed i alle bydele

    I bydele med mere end 10 % utrygge, skal andelen af utrygge falde i strategiperioden.

     

  • Målsætning 2: Lav utryghed i aften- og nattetimerne

    I bydele med mere end 16 % utrygge i aften- og nattetimerne, skal andelen af utrygge falde i strategiperioden.

     

  • Målsætning 3: Fastholde lavt niveau af borgervendt kriminalitet

    Den borgervendte kriminalitet skal i strategiperioden fastholdes eller være lavere end niveauet fra 2018-19 på 57,8 anmeldelser pr. 1000 indbyggere.

     

Foruden de tre mål foreslås en årlig monitorering af:

  • Udviklingen i antallet af rocker- og bandemedlemmer i Københavns Politikreds.
  • Andelen af københavnske 10-17-årige, der mistænkes/sigtes for overtrædelse af straffeloven.

I arbejdet med at opstille mål, har der været fokus på at sikre en afvejning mellem et højt ambitionsniveau og realisme i målsætningerne.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af Økonomiudvalgets drøftelse vil der blive arbejdet videre med strategien, hvorefter den vil blive forelagt Økonomiudvalget den 25. oktober 2022 og Borgerrepræsentationen den 3. november 2022 til godkendelse.

 

Søren Hartmann Hede              / Nanna Westerby Jensen

Beslutning

Dagsordenspunkt 13: Første behandling af ny Sikker By strategi (2022-0193797)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. august 2022

Indstillingen blev drøftet.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi mener, at det er nødvendigt, at partierne bag Politiforliget (alle Folketingets partier minus Venstre), hurtigst muligt får givet kommunerne den aftalte mulighed for at oprette kommune tryghedsvagter, der kan være fysisk til stede rundt om i København og øge trygheden.”

Til top