16 anlægsregnskaber for 26 anlægsbevillinger samt fire korrektioner
Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.
I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til 16 anlægsregnskaber for 26 anlægsbevillinger inkl. de bevillingsmæssige konsekvenser. Herudover forelægges fire korrektioner af tidligere regnskabsaflagte anlægsprojekter. Anlægsregnskaberne i denne indstilling vedrører mange forskellige typer af projekter, herunder udskiftning af gadebelysning til LED, bygningsfornyelse, områdefornyelse og gårdhaver, forbedrede cykelforhold, trafiksikkerhedstiltag m.fl.
Anlægsregnskaberne er et led i den oprydning, som Teknik- og Miljøforvaltningen er i gang med i forhold til at få regnskabsaflagt en større pukkel af gamle og nyere ibrugtagne anlægsprojekter.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at bevillingerne vedrørende”CP VI – Ishøjruten CSS” (TMF10065), ”Bedre busbetjening: opgradering af buslinje 18 til A-bus (8A)” (TMF10146) og ”Begrønning af Vigerslev Allé med vejtræer” (TMF10196) på ordinær anlæg lægges sammen,
- at bevillingerne vedrørende ”Fornyelse af gadebelysningen i København” (TMF990), ”LED udskiftning af gadebelysning” (TMF904) og ”Udskiftning af gadebelysningen i kabellægningsområderne” (TMF882) på ordinær anlæg lægges sammen,
- at bevillingerne vedrørende ”Etablering af lokationer til nyt by- og pendlercykelsystem” (TMF941) og ”Bycykler”(TMF10033) på ordinær anlæg lægges sammen,
- at bevillingerne vedrørende ”Trafiksikkerhedsplan – Anlæg af 14 prioriterede trafiksikkerhedsprojekter” (TMF818) og ”CP V – Frederiksborgvej” (TMF809) på ordinær anlæg lægges sammen,
- at 16 anlægsregnskaber for 26 anlægsbevillinger samt fire korrektioner godkendes, jf. bilag 5,
- at de bevillingsmæssige konsekvenser godkendes, jf. økonomiafsnittet og de bevillingsmæssige konsekvenser i bilag 6.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Med denne indstilling aflægger Teknik- og Miljøforvaltningen 16 anlægsregnskaber for 26 anlægsbevillinger samt fire korrektioner, inkl. de bevillingsmæssige konsekvenser, for Teknik- og Miljøudvalget.
De 16 anlægsregnskaber er fordelt med 12 anlægsregnskaber på ordinær anlæg og fire anlægsregnskaber på byfornyelse anlæg og herudover én korrektion på ordinær anlæg og tre korrektioner på byfornyelse anlæg.
Anlægsprojekterne er ibrugtaget i perioden fra 2014 til 2023. Set i lyset af nogle af projekternes alder, har det ikke været uden udfordringer at fremskaffe den nødvendige dokumentation, men forvaltningen er kommet så langt, som det er muligt.
Efter Teknik- og Miljøudvalgets behandling forelægges anlægsregnskaberne for Økonomiudvalget og efterfølgende Borgerrepræsentationen til godkendelse.
Løsning
Med denne indstilling er der, som nævnt, udarbejdet 16 anlægsregnskaber for 26 anlægsbevillinger, da flere anlægsbevillinger regnskabsaflægges samlet. Herudover er der udarbejdet fire korrektioner.
- Af de 16 anlægsregnskaber og fire korrektioner afregnes 11 anlægsregnskaber og én korrektion på ordinær anlæg med forvaltningens overskuds-/underskudsmodel (O/U-model), og ét anlægsregnskab på ordinær anlæg afregnes med kommunekassen, fordi projektet kun er delvist opfyldt,
- fire anlægsregnskaber og tre korrektioner på byfornyelse anlæg afregnes med forvaltningens byfornyelsesramme.
Teknik- og Miljøforvaltningens overskuds-/underskudsmodel på ordinær anlæg fremgår af Københavns Kommunes bevillingsregler og er politisk besluttet af Borgerrepræsentationen. Formålet med modellen er at samle mindreforbrug fra regnskabsafsluttede anlægsprojekter på ordinær anlæg til dækning af merforbrug i andre anlægsprojekter og dermed muliggøre en hurtigere gennemførelse af projekter med økonomiske udfordringer.
Mindreforbrug på byfornyelse anlæg, der tilbageføres til Teknik- og Miljøforvaltningens byfornyelsesramme, kan tilsvarende anvendes til at dække merforbrug på byfornyelsesprojekter med økonomiske udfordringer, og herudover kan mindreforbrug også anvendes til kommende nye byfornyelsesprojekter.
I overensstemmelse med bevillingsregler og sædvanlig praksis afregnes det delvist opfyldte (delvist annullerede) projekt med kommunekassen.
Overblik over den politiske behandling fremgår af bilag 1. Forklaringer af ord og begreber i anlægsregnskaberne fremgår af bilag 2. Retningslinjer for mer- og mindreforbrug fremgår af bilag 3. Et overblik over rådighedsbeløb, forbrug og afvigelse i anlægsregnskaberne fremgår af bilag 4. Selve anlægsregnskaberne fremgår af bilag 5 og de bevillingsmæssige konsekvenser af bilag 6.
Der resterer fortsat at blive regnskabsaflagt ca. 200-225 ibrugtagne anlægsprojekter, som vil blive forelagt udvalget frem mod medio 2024, jf. den udarbejdede handlingsplan herfor. Når dette efterslæb er håndteret, vil der løbende blive forelagt ca. 150 – 200 anlægsregnskaber for udvalget årligt, idet der løbende vil tilgå nye ibrugtagne anlægsprojekter, som skal regnskabsaflægges.
Anlægsprojekter, som afregnes med forvaltningens overskuds-/underskudsmodel (ordinær anlæg) og kommunekassen
Forvaltningen har udarbejdet 12 anlægsregnskaber for 18 anlægsbevillinger (18 anlægsprojekter) samt én korrektion på ordinær anlæg med en samlet udgiftsbevilling på 391,7 mio. kr. og en samlet indtægtsbevilling på 24,7 mio. kr. Anlægsprojekterne er gennemført med et samlet netto-mindreforbrug på 7,0 mio. kr., hvoraf 4,2 mio. kr. overføres til Teknik- og Miljøforvaltningens overskuds-/underskudsmodel, jf. tabel 1. De resterende 2,8 mio. kr. overføres til kommunekassen, da driftsselskabet bag ”Gobike, by- og pendlercykelsystem” gik konkurs ultimo 2022, og derfor vil de resterende rater til drift og vedligehold af bycykelsystemet samt administrationsbidrag til driftsselskabet frem til 2024 ikke skulle udbetales, da der ikke indtræder en ny operatør i resten af aftalens levetid. Projektet er således delvist annulleret/delvist opfyldt, og mindreforbruget vil blive afregnet med kommunekassen, jf. tabel 1.
Tabel 1. Anlægsprojekter, som afregnes med overskuds-/underskudsmodellen (1.000 kr.)
Anlægsprojekt |
Afvigelse, udgifter* |
Afvigelse, indtægter** |
Afvigelse, netto* |
Afvigelse overføres til/tages fra |
12 anlægsregnskaber for 18 anlægsbevillinger (18 anlægsprojekter) – jf. anlægsregnskab nr. 1-12 – samt én korrektion, jf. anlægsregnskab nr. 17 |
9.712 |
-2.691 |
7.021 |
|
Heraf afregnes med O/U-modellen |
|
|
4.192 |
Overskuds- /underskudsmodellen |
Heraf afregnes med kommunekassen |
|
|
2.829
|
Kommunekassen |
I ALT |
|
|
7.021 |
|
* Udgifter: Intet fortegn angiver færre udgifter end bevillingen, negativt fortegn flere udgifter.
** Indtægter: Intet fortegn angiver flere indtægter end bevillingen, negativt fortegn færre indtægter
Mindreforbruget, som overføres til overskuds-/underskudsmodellen vil blive allokeret til nødlidende anlægsprojekter i forbindelse med kommende anlægsoversigter og anlægsregnskaber, som bliver behandlet af Teknik- og Miljøudvalget og endelig godkendt af Borgerrepræsentationen.
De konkrete anlægsregnskaber med forklaringer på afvigelser, herunder mer- og mindreforbrug, fremgår af bilag 5.
Anlægsprojekter, som afregnes med forvaltningens byfornyelsesramme (byfornyelse anlæg)
Forvaltningen har udarbejdet fire anlægsregnskaber for otte anlægsbevillinger (otte anlægsprojekter), samt tre korrektioner på byfornyelse anlæg. Anlægsprojekterne har en samlet udgiftsbevilling på 63,6 mio. kr. og en samlet indtægtsbevilling på 17,9 mio. kr. Projekterne har et samlet netto-mindreforbrug på 4,2 mio. kr., som overføres til Teknik- og Miljøforvaltningens byfornyelsesramme, jf. tabel 2.
Tabel 2. Anlægsprojekter, som afregnes med overskuds-/underskudsmodellen (1.000 kr.)
Anlægsprojekt |
Afvigelse, udgifter* |
Afvigelse, indtægter** |
Afvigelse, netto* |
Afvigelse overføres til/ tages fra |
Fire anlægsregnskaber for otte anlægsbevillinger (otte anlægsprojekter) – jf. anlægsregnskab nr. 13-16 – samt tre korrektioner, jf. anlægsregnskab nr. 18-20 |
2.101 |
2.109 |
4.210 |
|
I alt |
2.101 |
2.109 |
4.210 |
Byfornyelsesrammen |
* Udgifter: Intet fortegn angiver færre udgifter end bevillingen, negativt fortegn flere udgifter.
** Indtægter: Intet fortegn angiver flere indtægter end bevillingen, negativt fortegn færre indtægter
Mindreforbruget vil blive overført til byfornyelsesrammen og herefter anvendt til kommende nye byfornyelsesprojekter eller til at dække merforbrug på byfornyelsesprojekter med økonomiske udfordringer. Sådanne dispositioner vil blive behandlet af Teknik- og Miljøudvalget og endelig godkendt af Borgerrepræsentationen.
De konkrete anlægsregnskaber med forklaringer på afvigelser, herunder mer- og mindreforbrug, fremgår af bilag 5.
Politisk handlerum
Anlægsprojekterne i indstillingen er ibrugtaget og lukkede og mangler blot aflæggelse af anlægsregnskab.
- Udvalget kan vælge ikke at godkende enkelte regnskaber, og i så fald vil forvaltningen gennemgå det pågældende regnskab igen.
Økonomi
De 16 anlægsregnskaber og fire korrektioner har en samlet nettobevilling på 412,7 mio. kr. (løbende priser) og udviser et samlet netto-mindreforbrug på 11,2 mio. kr., hvoraf overskuds-/underskudsmodellen tilføres 4,2 mio. kr. (mindreforbrug), kommunekassen 2,8 mio. kr. (mindreforbrug) og byfornyelsesrammen 4,2 mio. kr. (mindreforbrug).
De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af bilag 6.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil de regnskabsaflagte anlægsprojekter blive taget ud af Teknik- og Miljøudvalgets samlede anlægsportefølje.
Forvaltningen forventer at forelægge yderligere anlægsregnskaber for Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen i foråret 2024.
Søren Wille / Michel Schilling
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at bevillingerne vedrørende”CP VI – Ishøjruten CSS” (TMF10065), ”Bedre busbetjening: opgradering af buslinje 18 til A-bus (8A)” (TMF10146) og ”Begrønning af Vigerslev Allé med vejtræer” (TMF10196) på ordinær anlæg lægges sammen.
- at bevillingerne vedrørende ”Fornyelse af gadebelysningen i København” (TMF990), ”LED udskiftning af gadebelysning” (TMF904) og ”Udskiftning af gadebelysningen i kabellægningsområderne” (TMF882) på ordinær anlæg lægges sammen.
- at bevillingerne vedrørende ”Etablering af lokationer til nyt by- og pendlercykelsystem” (TMF941) og ”Bycykler”(TMF10033) på ordinær anlæg lægges sammen.
- at bevillingerne vedrørende ”Trafiksikkerhedsplan – Anlæg af 14 prioriterede trafiksikkerhedsprojekter” (TMF818) og ”CP V – Frederiksborgvej” (TMF809) på ordinær anlæg lægges sammen.
- at 16 anlægsregnskaber for 26 anlægsbevillinger samt fire korrektioner godkendes, jf. bilag 5.
- at de bevillingsmæssige konsekvenser godkendes, jf. økonomiafsnittet og de bevillingsmæssige konsekvenser i bilag 6.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. december 2023
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Dagsordenspunkt 15: 16 anlægsregnskaber for 26 anlægsbevillinger samt fire korrektioner (2023-0450496)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. januar 2024
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.