Helhedsplanskitse for Oehlenschlægersgades Skole og anlægsbevilling til projektering (Uddannelses- og Ungdomsudvalget
Helhedsplanskitse for Oehlenschlægersgades Skole og anlægsbevilling til projektering (Uddannelses- og Ungdomsudvalget
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 22. november 2005
J.nr. ØU 484/2005
16. Helhedsplanskitse for Oehlenschlægersgades Skole og anlægsbevilling til projektering (Uddannelses- og Ungdomsudvalget
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at den udarbejdede helhedsplanskitse for udbygning af Oehlenschlægersgades Skole med en samlet anlægsøkonomi på i alt 25,9 mio. kr. godkendes
Under forudsætning heraf indstiller Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der gives en anlægsbevilling på 1,3 mio. kr. til udarbejdelse af projektforslag. Udgiften fordeles med 0,3 mio. kr. i 2005 og 1,0 mio. kr. i 2006. Der anvises dækning på Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens konto 3.01.3, rådighedsbeløb for folkeskoler med 0,3 mio. kr. på anlægsbudgettet for 2005 og 1,0 mio. kr. på anlægsbudgettet for 2006
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 5. oktober 2005
Indstillingen blev godkendt.
Økonomiforvaltningen
indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det dog bemærkes, at eventuelle merudgifter i forbindelse med projektet afholdes indenfor Uddannelses- og Ungdomsudvalgets egen ramme. Endvidere bemærkes det, at 10,4 mio. kr. af den samlede anlægsøkonomi på 25,9 mio. kr. afholdes efter Børneplanperioden og derfor skal indgå i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens opgørelse over udgiftsprofilen for udbygningsbehovet i perioden 2008-2011, der skal foreligge 1. januar 2006".
RESUME
Oehlenschlægersgades Skole er i dag fordelt på i tre bygninger. De to flankerer Oehlenschlægersgade, mens den tredje afslutter Litauens Plads. Her imellem ligger skolegården.
Med den forventede øgede elevtilgang vil der i år 2008 mangle i alt 4 basislokaler. Der er på den baggrund behov for en udbygning af skolen.
I Udbygningsoversigten 2004-07 indgår en udbygning af skolen til 2 spor. På den baggrund er der udarbejdet en helhedsplanskitse for udbygning af skolen.
Da der ikke er plads til at bygge ud på grunden, er løsningen derfor at bygge op i stedet for ud. I den sammenhæng er der valgt at arbejde på taget af sidelængen af bygning 3 – og skabe en moderne fortolkning af det klassiske Københavnertag, som er beklædt med skifer.
Udbygningen er opdelt i 4 etaper. Under forudsætning af de nødvendige godkendelser mm. forventes udbygningen afsluttet i 2009. Der er dækning for udgifterne i perioden 2004-07 – i alt 15,5 mio. kr. inden for den afsatte investeringsramme i Børneplanen (udbygningsoversigten).
På den baggrund foreslås, at helhedsplanskitsen med en samlet anlægsramme på i alt 25,9 mio. kr. for udbygning af Oehlenschlægersgades Skole. Samtidig ansøges om en anlægsbevilling på 1,3 mio. kr. til udarbejdelse af projektforslag.
Skolebestyrelsen tilslutter sig helhedsplanskitsen og vurderer skitsen som et meget godt udgangspunkt for skolen i årene fremover.
SAGSBESKRIVELSE
Eksisterende forhold
Skolen er disponeret i tre bygninger. De to flankerer Oehlenschlægersgade, mens den tredje afslutter Litauens Plads.
Bygning 1, som er skolens hovedbygning mod Oehlenschlægersgade, er en massiv kvadratisk bygning. Her findes primært basislokaler og skolens administration. Rummene - specielt basislokalerne - er generelt regulære, men alt for små set med nutidens øjne, ligesom der ikke findes egentlige grupperum. Med den forventede øgede elevtilgang vil der i 2008 mangle i alt 4 basislokaler.
Bygning 2 flankerer ligeledes Oehlenschlægersgade og er via en glasgang forbundet med bygning 1. Bygningen er fra halvfjerdserne og stort set alle skillevægge kan flyttes – bygningen er således ret fleksibel. Rummene her har generelt en mere passende størrelse og er regulære i formen. Bygningen rummer såvel faglokaler som basisområder.
Bygning 3, der i dag kaldes bagbygningen, er formet som en vinkel. Den ene fløj er høj og har facade mod Litauens Plads, mens den anden er lav og peger ind i anlægget. Bygningen er, som forhuset, af ældre dato, men er tydeligvis opført over flere omgange. Bygningen anvendes primært til musik og idræt.
Det forventes at fritidshjemmet Saxolitten, som i dag bor i stuen, bygning 1, fraflytter 2007, ligesom førbørnehaveklassen muligvis kunne placeres andetsteds. Dette vil dog ikke afhjælpe pladsmanglen i tilstrækkelig grad.
Der er brug for mere plads, men der kan ikke bygges ud på grunden, som i forvejen er hårdt udnyttet bebyggelsesmæssigt set. Derfor er der valgt en løsning, hvor der bygges op på taget af sidelængen af bygning 3, hvor der skabes en moderne fortolkning af det klassiske Københavnertag, som er beklædt med skifer. Denne påbygning på taget kaldes for "Hatten" i helhedsplanskitsen såvel som i denne indstilling.
Gennemførelse
Selve udbygningen vil blive igangsat efter en fornyet indstilling til Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Borgerrepræsentationen. I forbindelse med udbygningen, hvor skolen lokalemæssigt vil blive yderligere belastet, kan der blive behov for i en periode at kunne genhuse en del af skolens funktioner.
Med genåbningen af Gasværksvejens Skole vil der i en periode være overskydende kapacitet her. Der vil derfor være mulighed for midlertidigt at løse eventuelle lokaleproblemer på Oehlenschlægergade ved at udnytte nogle af de overskydende lokaler på Gasværksvej.
Helhedsplanskitsen for udbygning af Oehlenschlægersgades Skole til 2 spor
I bygning 1 frigøres der en del plads. Det skyldes både, at fritidshjemmet Saxolitten afvikles, idet de midlertidige pladser erstattes primært i udflytter-fritidshjemmet Kongelunden, men også at pædagogisk servicecenter indpasses i stueetagen i bygning tre. Herved opstår pladsen til 4 nye basislokaler samt grupperum for disse. Administrationen foreslås flyttet til stueetagen, hvor førstegangsbesøgende lettere vil finde den.
Bygning 2 berøres stort set ikke. Dog foreslås der etablering af nye elevtoiletter i mellemgangen til bygning 1.
Bygning 3 bevares som en egentlig fagfløj, men med det pædagogiske servicecenter placeret i stueetagen vil denne del af skolen, der på nuværende tidspunkt opfattes som et baghus, få en tiltrængt løft, og komme til at fungere som et naturligt centrum for skolen. Det nederste gymnastiklokale, som derved fortrænges, indpasses i det nuværende sløjdlokale, hvor loftet åbnes til kip for at sikre en tilstrækkelig rumhøjde. Sløjdlokalet genetableres i den nye tilbygning sammen med håndarbejde og billedkunst. Dermed bliver "Hatten" til en ren værkstedsenhed – et slags atelier til både blød, hård og våd sløjd.
Det overordnede mål og resultat er: Flere basisområder med gode grupperumsfaciliteter og en revitaliseret bagbygning med bedre værkstedsområder og en helt ny værkstedshave over byens tage.
Basislokaler og grupperum
Der er i dag mulighed for at etablere i alt 4 klasseområder med tilhørende grupperum pr. etage i bygning 1 – på hver side af den centrale lysskakt. Da stort set alle vægge er bærende eller stabiliserende, er det vanskeligt at lave om på rummenes størrelser. I stedet er de midterste klasser konverteret til store grupperum.
Toiletforhold
Det foreslås, at der etableres et antal nye toiletter i forbindelse med det nye pædagogiske servicecenter og i forbindelse med de nye værksteder i "Hatten". I forhold til basislokaler i bygning 1 og 2 foreslås det, at der i forbindelsesgangen i mellembygningen placeres et antal toiletter, som kan betjene begge huse mod Oehlenschlægersgade.
Pædagogisk center
Den eksisterende gymnastiksal i bygning 3 indrettes til et nyt pædagogisk servicecenter. Facaden mod gården åbnes i videst muligt omfang, og gennem et trappeanlæg føres skolegården ned i det store rum. Der vil være mulighed for ophold og læsning i solen samt små teaterforestillinger og lignende.
Det pædagogiske servicecenter kan blive et nyt center i skolen, og bygning 3, der i dag ses som et baghus, vil fremtidig få en mere central placering.
»Hatten«
»Hatten« er som tidligere nævnt forudsætningen for en ny helhedsplan. Ved etablering af de ekstra kvadratmeter, skabes det frirum, som kræves for at skolen som et hele kan forbedres. Det eksisterende tag på sidelængen til bagbygningen fjernes, og i stedet etableres et nyt og rummeligt volumen. De to trapper forlænges og servicerer dermed de nye værkstedsfunktioner og den grønne vær kstedshave i »Hatten«.
Værkstedshaven er overdækket, men store udskæringer åbner på udvalgte steder for lyset og himlen. Alle udskæringer udfyldes med net som beplantes. Nettet muliggør alle slags aktiviteter i værkstedshaven uden at børnenes sikkerhed bringes i fare og skaber samtidig sammenhæng med den flotte Litauens Plads neden for skolen, der på samme måde er omkranset af et beplantet net.
Indvendigt fremstår »Hattens« rum store og lyse. Dette skaber den optimale fleksibilitet, og forstærker fornemmelsen af luft og frihed over byens tage.
Tids- og
etapeplan
Under forudsætning af de nødvendige godkendelser forventes udbygningen at strække sig over 3-4 år fordelt på 4 etaper:
Etape 1: "Hatten" og nye
toiletter
Projektering af helhedsplan og udbud af byggearbejder.
Opførelse af "Hatten", ombygning af musik og etablering af nye toiletter i mellembygningen.
Når "Hatten" er færdig flyttes sløjd op i det nye værksted, sammen med billedkunst og håndarbejde. Herved frigøres billedkunst og håndarbejde i bygning 1 og 2, der efterfølgende indrettes til hhv. sprogcenter og ét basislokale.
Etape 2: "Baghuset"
I eksisterende sløjdlokale på øverste etage åbnes der til kip, og gymnastik reetableres her.
Pædagogisk servicecenter etableres i stueetagen.
Herved frigøres 3. sal i bygning 1 (eksisterende pædagogisk servicecenter), hvor der etableres 4 basislokaler samt tilhørende grupperum.
Etape 3: Bygning 1
Halvdelen af Saxolitten i stueetagen afvikles, og efterlader plads til at administrationen kan flytte ind. Herefter etableres der 2 basislokaler samt grupperum på 1. sal.
Etape 4: Bygning 1
Sidste halvdel af Saxolitten i bygning 1 afvikles og efterlader plads til etablering af lærerværelse i stueetagen. Nuværende lærerværelse indrettes til pædagogisk værksted.
Valg af rådgiver til projektet forudsætter et udbud efter EU's tjenesteydelsesdirektiv. Dette udbud iværksættes i foråret 2005.
Økonomi
De samlede udgifter til den foreslåede helhedsplanskitse til udbygning af Oehlenschlægersgades Skole til en 2-sporet skole udgør i alt 25,9 mio. kr. Udgifterne forventes at fordele sig med (mio. kr.):
År 0 |
År 1 |
År 2 |
År 3 |
År 4 |
I alt |
0,3 |
2,6 |
12,6 |
6,0 |
4,4 |
25,9 |
Heraf er alene afholdt ca. 0,3 mio. kr. til udarbejdelse af helhedsplanskitsen. Der i den gældende udbygningsoversigt (Børneplanen) afsat i alt 15,5 mio. kr. for perioden 2004-07 til udbygning af skolen.
Der ansøges om en anlægsbevilling på 1,3 mio. kr. til udarbejdelse af projektforslag. Udgiften afholdes med 0,3 mio. kr. i 2005 og 1,0 mio. kr. i 2006. Der anvises dækning på Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens konto 3.01.3, rådighedsbeløb for folkeskoler med 0,3 mio. kr. på anlægsbudgettet for 2005 og 1,0 mio. kr. på anlægsbudgettet for 2006.
Miljøvurdering
Denne indstilling er omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens
positivliste for indstillinger, der skal miljøvurderes.
Miljøvurderingen tager udgangspunkt i Københavns Kommunes miljømæssige retningslinier for bygge- og anlægsarbejder indeholdt i pjecen "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri". Heri beskrives en række minimumskrav, anbefalinger og visioner på miljøområdet. Desuden følges beskrivelserne i "Positivlisten til miljøvurdering i indstillinger".
Helhedsplanens hovedgreb er at foretage en mindre tilbygning samt at ombygning af en eksisterende skole. Genbrug og bedre udnyttelse af eksisterende bygninger medfører både energi- og materialebesparelse set i forhold til tilsvarende nybyggeri samt mindre byggeaffald. Dette udgangspunkt vurderes at give en positiv effekt i forhold til miljøpåvirkning.
En anden væsentlig miljømæssig konsekvens vedrørende byggeriet på Oehlenschlægersgades Skole knytter sig til energiforbruget ved den fremtidige drift af byggeriet. Ved de berørte om- og tilbygninger vil der specielt blive lagt vægt på, at energi- og ressourceforbruget ved bygningsanlæggets drift minimeres. Herunder at vandforbruget begrænses bl.a. ved udskiftning af eksisterende gamle toiletter til nye vandbesparende, at ventilations- og udsugningsanlægget gennemgås med henblik på en renovering og at udgifter til el-forbrug minimeres. Dette vil give en positiv effekt i forhold til de eksisterende energimæssige forhold.
Det forventes ikke, at man ved de bygningsmæssige arbejder vil støde på forurenet jord i større omfang. Det skyldes, at udearealerne hovedsageligt er asfaltbelagt og at der ikke ændres på dette i det foreliggende projekt.
Opfyldelse af minimumskrav
i "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri":
I projektet vil minimumskravene til miljørigtig projektering, vand, varme, el, affald, og materialer som udgangspunkt være opfyldt. Såfremt nogle minimumskrav, mod forventning, ikke kan opfyldes vil der senere i processen (i forbindelse med en senere indstilling), blive redegjort for dette.
Realisering af anbefalinger:
Anbefalingerne søges desuden opfyldt på følgende områder:
For at reducere varmeforbruget i driftsperioden undersøges muligheden for at renovere ventilationsanlægget herunder eventuelt med varmegenvinding med høj virkningsgrad.
I forbindelse med den miljørigtige projektering vil det blive afklaret om der skal iværksættes yderligere miljøfremmende tiltag.
Realisering af visioner: Ingen af visionerne i Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri forventes afprøvet i dette byggeprojekt.
Høring
Skolebestyrelsen
ved Oehlenschlægersgades Skole tilslutter sig fuldt ud helhedsplanen for
udbygning af skolen.
BILAG VEDLAGT
· Bilag 1: Helhedsplanskitse og resumé af helhedsplanskitsen for Oehlenschlægersgades Skole, herunder situationsplan og etageplaner m.m.
· Bilag 2: Høringssvar fra skolebestyrelsen på Oehlenschlægersgades Skole
Peter Rasmussen
Knud Langberg