Mødedato: 22.04.2008, kl. 15:15

Bruttotrækordning transportkort (erhvervskort)

Se alle bilag

Bruttotrækordning transportkort (erhvervskort)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 22. april 2008

 

 


J.nr. ØU 157/2008

 

11. Bruttotrækordning transportkort (erhvervskort)

Det foreslås, at Kommunens forvaltninger fremover skal stille transportkort til rådighed for de medarbejdere, der ønsker det, mod træk i bruttolønnen.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,

1.                  at nærværende indstilling sendes i høring i udvalgene med høringsfrist den 4. juni 2008:

-         at Økonomiudvalget anbefaler over for Borgerrepræsentationen at træffe beslutning om, at der etableres en ordning for samtlige medarbejdere i Københavns Kommune med tilbud om transportkort mod træk i bruttolønnen - men således at beregning af pensionsbidrag og feriegodtgørelsen sker af den oprindelige bruttoløn,

 

-         at bufferpuljen i 2008 og frem finansieres af forvaltningerne efter andelen af medarbejdere.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. april 2008

Indstillingen blev godkendt.

 

Problemstilling

Personalegoder er et middel til at tiltrække og fa stholde medarbejdere – et instrument som kommunens forvaltninger efterspørger i den nuværende arbejdskraftsituation.

 

Formål for medarbejderne:

Den type personalegode, der her skitseres, giver medarbejderne et gode som til dels finansieres gennem skattefordelen ved bruttoløntræk. Formålet særligt med transportkort er at give medarbejderne billig transport mellem hjem og arbejde.

 

Tilbud til medarbejderne om transportkort mod træk i bruttolønnen er én af de muligheder, der pt. har størst interesse. Denne ordning er almindeligt kendt på private arbejdspladser, ligesom visse kommuner har etableret en sådan ordning – jf. som eksempel bilag 1.

 

Formål for kommunen:

Kommunen vil kunne tilbyde et personalegode til medarbejderne, som kan være med til at fastholde og rekruttere medarbejdere.

Endvidere vil det kunne virke som et incitament til at anvende den kollektive trafik for de medarbejdere, der pt. anvender egen bil.

 

Der er behov for Økonomiudvalgets og Borgerrepræsentationens stillingtagen til, om ordningen skal etableres i Københavns Kommune.

 

Det bemærkes, at det overvejes, hvordan kommunen kan understøtte medarbejdernes brug af cykel – herunder mellem hjem og arbejde og mellem kommunens arbejdspladser – for eksempel i form af kampagner, tilskud til deltagelse i "Vi cykler til arbejde", anskaffelse af tjenestecykler mv.

 

Løsning

Det er Økonomiforvaltningens vurdering, at en sådan bruttotrækordning ligger indenfor det personalepolitiske råderum og kommunalfuldmagten.

 

Som det fremgår af det nedenstående har Skat taget stilling til at transportkort kan håndteres i form af bruttolønstræk.

 

I det følgende gennemgås følgende punkter:

-         Lovmæssigheden af at etablere ordningen

-         Ordningens indhold og administration

-         Økonomien.

 

 

Lovmæssigheden i at etablere ordningen.

Ydelse af transportkort mod træk i bruttoløn er et såkaldt lønsurrogat. Kommunernes Lønningsnævn har ikke positivt taget stilling til, at en sådan ordning ligger inden for en kommunes personalepolitiske råderum, og en umiddelbar hjemmel foreligger ikke. For at ordningen lovligt kan etableres, skal følgende 2 betingelser derfor være opfyldt: 

-         ordningen må ikke være i strid med kommunalfuldmagten, og

-         ordningen skal kunne rummes indenfor det gældende aftale-/overenskomstgrundlag.

 

Det vurderes på grundlag af de kriterier, Indenrigs- og Sundhedsministeriet hidtil har brugt i den sammenhæng - herunder om godet er almindeligt på arbejdsmarkedet, kommunens interesse som arbejdsgiver mv. - at den foreslåede ordning vil ligge inden for kommunalfuldmagtens grænser.

 

Etablering af ordningen vil kunne ske inden for det gældende aftale- og overenskomstgrundlag, i det omfang træk i bruttolønnen sker i den del af lønnen, der følger af lokal aftale med den forhandlingsberettigede organisation.

 

Skattemæssigt er det anerkendt, at en arbejdsgiver og arbejdstager kan aftale en lavere bruttoløn i forbindelse med, at arbejdsgiver påtager sig udgifter som i og for sig vedrører medarbejderens privatsfære. Dette er for så vidt ens for private og offentlige arbejdsgivere. Der er dog en række forhold, der skal være opfyldt, herunder

-         der skal foreligge en ændret vederlagsaftale, som indebærer en reel fremadrettet nedgang i den kontante løn,

-         den aftalte lønreduktion af den kontante løn skal som udgangspunkt løbe i hele overenskomst-/lønperioden – dog mindst 12 måneder, og

-         arbejdsgiveren skal bære en økonomisk risiko i forbindelse med ordningen - Det kan være for eksempel ved slip ved medarbejderskifte.

 

Det vurderes således samlet, at en ordning lovligt kan etableres.

 

 

Ordningens indhold og administration.

Det vil for Københavns Kommune være relevant at indgå aftale om transportkort med DSB, Metro og MOVIA. Transportkortet fungerer som et almindeligt periodekort. Kortet er personligt og udstedes til zonerne mellem bopæl og arbejdsplads. Kommunen køber transportkortene af DSB/ MOVIA på vegne af medarbejderen og trækker efterfølgende kortets værdi i den ansattes bruttoløn.

På trafikselskabernes respektive hjemmesider kan den ansatte beregne, hvor meget vedkommende helt konkret vil spare ved at få et transportkort http://www.movia.dk/erhverv/erhvervskort/Pages/Erhvervskort.aspx og http://www.dsb.dk/cs/Satellite?pagename=DSB/Page/Indholdsside_med_sidemenu_uden_introindhold&c=Page&cid=1106888545615. I forbindelse med implementering af ordningen vil der blive udarbejdet informationsmateriale til de ansatte. Materialet vil indeholde dels den praktiske information om transportkortet og dels information om konsekvenser af at anvende transportkortet for eksempel vedr. befordringsfradrag og skat samt henvisning til relevante hjemmesider. Det bemærkes, at det ikke er muligt at have et transportkort og samtidig opnå befordringsfradrag i skatten.

 

En bruttolønsordning forventes administreret således:

1)     Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen indgår aftale med hver enkelt overenskomstbærende faglige organisation i kommunen om, at den enkelte faggruppe kan deltage i en bruttolønsordning.

2)     Koncernservice administrerer ordningen. Til formålet indgås aftale med en systemleverandør vedr. etablering og drift af en indberetningsportal. Det undersøges pt., om indberetning kan foretages af den ansatte eller denne skal ske via forvaltningen.

 

Økonomi

De samlede økonomiske konsekvenser af hhv. implementeringen og den løbende drift af ordningen fremgår af bilag 3. Beregningen af skat og udligning bygger på en forudsætning om anvendelse af 5 pct. af kommunens medarbejdere svarende til ca. 2.000 medarbejdere.

 

Specifikt skønner Koncernservice udgiften i implementeringsåret til 1,195 mio. kr. I de efterfølgende år skønner Koncernservice udgiften til 875 t. kr. årligt.

 

Med henblik på sikring af finansiering af udgifterne samt budgetsikkerhed for forvaltningerne vil den skønnede udgift blive samlet i en bufferpulje under Økonomiudvalget. Puljen vil blive kollektivt finansieret af forvaltningerne fra 2008 og frem efter andel af medarbejdere.

 

For 2008 vil overflytningen af midler blive håndteret i kommende sag om bevillingsmæssige ændringer i august måned, mens midlerne fra 2009 og frem vil blive indarbejdet i budgettet for 2009.

 

Korrektionerne fremgår af bilag 3.

 

Hertil kommer evt. udgifter for forvaltningerne i forbindelse med en ansats fratræden, f.eks. ved manglende tilbagelevering af transportkortet og ved fratræden i den periode, kommunen er bundet i ordningen for den enkelte medarbejder.

 

Den specifikke implementeringsmerudgift til administration i KS i 2008 på anslået 1,195 mio.kr. svarer til en enhedsudgift på ca. 30 kr., hvis alle kommunens ca. 40.000 medarbejdere benytter sig af ordningen.

 

Såfremt forbruget overstiger de økonomiske forudsætninger vil Økonomiudvalget få forelagt ny sag herom.

 

Videre proces

Efter høring vil forvaltningen forholde sig til de indkomne svar og herefter forelægge sagen for Økonomiudvalget på ny.

Herefter skal Økonomiudvalgets anbefaling forelægges Borgerrepræsentationen. Der skal herefter indgås aftaler med de forhandlingsberettigede organisationer som forudsætning for, at ordningen kan sættes i værk.

 

Bilag

1.      Beskrivelse af ordningerne i Aalborg og Gladsaxe.

2.      Eksempler på bruttolønsordningens økonomiske fordele for den ansatte

3.      Skønnede økonomiske konsekvenser af erhvervskortet og fordeling af administrationsudgifter på forvaltninger.

 

 

         Claus Juhl                                        /Bjarne Winge

 

 

 

 

 


 

Til top