Mødedato: 22.01.2025, kl. 10:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Københavns Kommunes svar til Ankestyrelsen om to udtalelser om forsyningsforpligtelsen

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Ankestyrelsen har den 10. december 2024 sendt Københavns Kommune to tilsynsudtalelser: én om kommunens forsyningsforpligtelse efter serviceloven og barnets lov, som er sendt til alle kommuner og KL – og én med en vurdering af, hvorvidt Københavns Kommunes praksis med ventelister til botilbud er i overensstemmelse med regler og praksis, herunder servicelovens regler om kommunernes forsyningsforpligtelse. Ankestyrelsen vurderer, at Københavns Kommune handler i strid med forsyningsforpligtelsen ved at have ventelister på visitering til midlertidige og længerevarende botilbud. Borgerrepræsentationen er med en frist på to måneder til den 10. februar 2025, blevet bedt om at oplyse, hvad udtalelsen har givet anledning til, og Socialforvaltningen forelægger med denne sag et svar til godkendelse.

Tidligere beslutninger

Socialudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende Borgerrepræsentationens svar med tilhørende tre bilag til Ankestyrelsens to udtalelser om forsyningsforpligtelsen og at disse sendes til Ankestyrelsen.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Det fremgår af Ankestyrelsens tilsynsudtalelse til Københavns Kommune (bilag 3), at Ankestyrelsen vurderer, at Københavns Kommune handler i strid med forsyningspligten ved at have ventelister på visitation til midlertidige og længerevarende botilbud.

Ankestyrelsens tilsynsudtalelse til samtlige kommuner og KL (bilag 2) understreger, at kommunerne skal sikre nødvendige tilbud til borgere via egne eller eksterne botilbud. Afgørelser efter serviceloven skal som hovedregel iværksættes straks, medmindre særlige forhold gør det umuligt. Det er som udgangspunkt ikke tilladt at have ventelister. Manglende ressourcer eller organisatoriske udfordringer er ikke gyldige begrundelser for ventelister. Ved uundgåelig ventetid skal kommunen tilbyde midlertidig hjælp. Ankestyrelsen præciserer, at kortere ventetid kan accepteres under visse betingelser, f.eks. hvis kommunen arbejder på at finde det rette tilbud, borgeren har behov for flere indsatser, som ikke kan iværksættes samtidig, eller uforudsete forhold gør igangsættelse umulig. Kommunen kan være forpligtet til at oprette et tilbud, hvis ingen egnede eksisterer.

Baggrunden for tilsynsudtalelserne er, at Ankestyrelsen den 8. juni 2022 anmodede Københavns Kommune om en udtalelse for at vurdere, om der var anledning til at rejse en tilsynssag. Henvendelsen skyldtes en klagesag af 16. marts 2022, hvor kommunen ikke havde tilbudt en borger et konkret botilbud på det tidspunkt, hvor borgeren blev visiteret dertil. Københavns Kommune fremsendte den 8. juli 2022 en skriftlig udtalelse til Ankestyrelsen.

Først den 2. februar 2024 anmodede Ankestyrelsen Københavns Kommune om en supplerende udtalelse, som Socialforvaltningen sendte den 11. april 2024 med en beskrivelse af de tiltag, der er iværksat for at nedbringe ventelisterne til botilbud.

Socialudvalget blev den 5. august 2022 orienteret om forvaltningens udtalelse af den 8. juli 2022 til Ankestyrelsen og igen den 24. april 2024 om Socialforvaltningens supplerende udtalelse til Ankestyrelsen af den 11. april 2024.

Desuden har indenrigs- og sundhedsministeren den 24. oktober 2024 pålagt Ankestyrelsens tilsyn med kommuner og regioner at tage sagen om Københavns Kommunes forsyningsforpligtelse op til behandling med henblik på at afgive en udtalelse efter lov om kommunernes styrelse § 50 samt med henblik på at tage stilling til, om der er grundlag for at pålægge tvangsbøder efter lov om kommunernes styrelse § 50 b. Ankestyrelsen blev tilsvarende pålagt at tage sager om forsyningsforpligtelsen op i et antal andre kommuner, og flere af disse har også fået udtalelser, der konkluderer ulovlig praksis. Det gælder bl.a. Aarhus og Odense.

Løsning

Socialforvaltningen har udarbejdet Københavns Kommunes svar til Ankestyrelsens to tilsynsudtalelser (bilag 1 med tilhørende underbilag 1.1, 1.2 og 1.3).

Socialforvaltningen har hidtil skelnet mellem nettoventende og bruttoventende i opgørelsen af ventelister. Forvaltningen vil fremover på baggrund af Ankestyrelsens udtalelse opdele de nuværende ventelister i tre kategorier:

  1. Visitationslisten: Omfatter borgere, som er blevet bevilget et botilbud, men som endnu ikke er blevet matchet til et konkret botilbud, herunder borgere, som allerede bor på et botilbud, men hvis behov har ændret sig i en sådan grad, at der efter forvaltningens vurdering er behov for et nyt botilbud. Dette gælder både for midlertidige botilbud (serviceloven § 107) og længerevarende botilbud (servicelovens § 108 og almenboliglovens § 105).

     

  2. Fritvalgslisten: Omfatter borgere, der er blevet bevilget et længerevarende botilbud (serviceloven § 108 eller almenboligloven § 105) og er blevet tilbudt et botilbud, men har takket nej og benyttet deres ret til frit valg, jf. serviceloven § 108, stk. 2.

     

    I denne liste indgår også borgere, der allerede i dag bor på et § 108-tilbud, og som selv ønsker at flytte til et nyt botilbud inden for eller uden for Københavns Kommune og har ret til frit valg af botilbud, jf. serviceloven § 108, stk. 2.

  3. Midlertidig afklaringsliste: Omfatter borgere, der er blevet bevilget et midlertidigt botilbud (§ 107) og har takket nej til det tilbudte, da borgeren ønsker et andet midlertidigt botilbud. Borgere, som selv ønsker at bo på et andet midlertidigt botilbud end det nuværende, uden at deres behov efter forvaltningens vurdering er ændret, er også inkluderet i denne liste. Socialforvaltningen har hidtil haft en praksis med et vist frit valg på servicelovens § 107, selvom borgeren ikke har frit valg af botilbud efter denne bestemmelse.

Fremadrettet vil borgerne som udgangspunkt kun få tilbudt ét midlertidigt botilbud. Hvis borgeren takker nej til det konkrete botilbud, vil forvaltningen betragte det sådan, at forvaltningen har opfyldt sin forsyningsforpligtelse overfor borgeren og vil i stedet arbejde socialfagligt med borgeren på andre måder, fx ved tildeling af socialpædagogisk støtte og/eller hjemmehjælp.

Der er således tale om en midlertidig afklaringsliste, indtil forvaltningen har ændret sin praksis.

De aktuelle tal for de tre lister fremgår af bilag 1.1. Den nye opdeling i de tre lister - visitationslisten, fritvalgslisten og midlertidig afklaringsliste – tages i brug for at skabe en mere præcis og bedre håndtering af ventende borger til botilbud og for at tydeliggøre forvaltningens prioritering af indsatsen. Visitationslisten prioriteres højest, da den omfatter borgere, der er bevilget et botilbud, men endnu ikke er blevet tilbudt et. På visitationslisten indgår også gruppen af borgere, som allerede bor på et botilbud og som pga. ændrede behov har brug for et andet botilbud.

Socialforvaltningen vil løbende kvalificere definitionen af listerne og deres juridiske ophæng samt hvilke borgere, der optræder på listen. Listerne vil bl.a. blive kvalificeret ud fra om Socialforvaltningen vurderer, at forsyningsforpligtelsen over for borgerne allerede er opfyldt, og om der i stedet skal arbejdes socialfagligt med borgerne på andre måder, fx støtte efter servicelovens § 85.

Socialforvaltningen anmoder i svaret Ankestyrelsen om at bekræfte, at den nye praksis med de tre lister er korrekt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Socialforvaltningen beskriver i bilag 1, at forvaltningen har arbejdet med udfordringen gennem mange år, og der har været iværksat en række initiativer, ligesom der flere gange er afsat budgetmidler til at reducere ventelister på botilbudsområdet. Socialforvaltningen arbejder aktuelt med en samlet plan i 5 spor med konkrete tiltag for at afvikle visitationslisten:

  1. Sagsgennemgang
  2. Køb af eksterne pladser
  3. Omdannelse og oprettelse af intern kapacitet
  4. Faglig omstilling af forvaltningens tilbudsvifte
  5. Omorganisering af myndighedsområdet

Socialforvaltningen er i gang med at gennemføre en fornyet systematisk gennemgang af sager, hvilket forventes at frigive yderligere botilbudspladser samtidig med at der købes flere eksterne pladser. Derudover opfører forvaltningen ny intern botilbudskapacitet i de kommende år og omdanner eksisterende pladser. Socialforvaltningen udvider tilbudsviften med hjemmebaserede støtteforløb som alternativ til botilbud. Den nye samlede visitationspraksis, som implementeres ved Socialforvaltningens omorganisering, vil også bidrage til et bedre match mellem borger og tilbud og dermed også reducere visitationslisten.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser i sig selv. En afvikling af visitationslisten kræver dog, at der prioriteres midler. I perioden 2025-2028 har forvaltningen fået tilført en ekstra bevilling på 50 mio. kr. årligt til at reducere visitationslisten. På baggrund af de ovenstående usikkerheder vurderer forvaltningen, at det kan blive nødvendigt med en yderligere budgettilførsel i 2025 til eksterne køb på op til 50 mio. kr. for at afvikle visitationslisten. I 2026 vil disse eksterne køb få helårsvirkning, og derfor vil det være nødvendigt med en ekstra bevilling på 60-100 mio. kr. i 2026, der skal ses i sammenhæng med de ca. 2,5 mia. kr. årligt. Disse udgiftsskøn er pt. usikre og vil blive kvalificeret frem mod Overførselssagen 24/25 og Budget 2026.

Scenariet er dog afhængigt af flere faktorer, herunder hvor stor og hvor hurtig effekten af de førnævnte 5 spor vil være. Ligeledes tager scenariet ikke højde for en eventuel stigning af borgere med behov for botilbud (demografien), og at fremtidige prisstigninger på tilbud kan påvirke udgifterne. Hvis Ankestyrelsen vurderer, at der er grundlag for at pålægge tvangsbøder til kommunalbestyrelsen efter § 50 b i lov om kommunernes styrelse, vil det medføre økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, vil Københavns Kommunes svar til Ankestyrelsens to udtalelser om forsyningsforpligtelsen blive forelagt Økonomiudvalget den 22. januar og Borgerrepræsentationen den 29. januar til endelig godkendelse og afsendelse inden fristen den 10. februar.

Katrine Ring                           / Eva Stokbro Jensen

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende Borgerrepræsentationens svar med tilhørende tre bilag til Ankestyrelsens to udtalelser om forsyningsforpligtelsen og at disse sendes til Ankestyrelsen.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 15. januar 2025 

 

Indstillingen blev anbefalet. 

Centercheferne Eva Stokbro Jensen og Anders Johannes Kristensen deltog under punktets behandling.

 

 
Til top