Mødedato: 21.05.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Høringssvar til Movias Mobilitetsplan 2024

Se alle bilag

Movia har sendt forslag til Mobilitetsplan 2024 i høring blandt kommuner og regioner på Sjælland. Mobilitetsplanen omhandler bl.a. fastlæggelse af det strategiske busnet (A- og S-busserne), mål for grøn omstilling af busdriften, fremtidige planer for Bus Rapid Transit-linjer mv.

Københavns Kommune finder, at forslaget til Mobilitetsplan 2024 indeholder relevante tiltag til styrkelse af den kollektive trafik på Sjælland, men Københavns Kommune har også en række bemærkninger hertil. Økonomiudvalget forelægges Københavns Kommunes høringssvar til Movias Mobilitetsplan 2024 til godkendelse. 

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at forslag til høringssvar til Movias Mobilitetsplan 2024, jf. bilag 1, godkendes.

Problemstilling

Movia har sendt forslag til Mobilitetsplan 2024 i høring blandt kommuner og regioner. Mobilitetsplanen er vedlagt som bilag 2.

Ifølge Lov om Trafikselskaber skal Movia mindst hvert fjerde år udarbejde en trafikplan sammen med de 45 kommuner og to regioner inden for Movias område, Sjælland med øer. Københavns Kommune afsendte i 2020 et høringssvar til Movias Mobilitetsplan 2020.

I forslag til Mobilitetsplan 2024 lægger Movia op til at fokusere den fremadrettede indsats på fire strategiske temaer:

  • Sammenhæng på tværs med fokus på at styrke det eksisterende strategiske net og etablere gode skifteforhold samt forbedre busfremkommeligheden med bl.a. BRT-løsninger for S-buslinjer.
  • Nye mobilitetsløsninger på landet med fokus på, at skabe nye, fleksible løsninger, så paletten af mobilitetstilbud udvides med samkørsel og FLOT, som er en ny service, der kombinerer fleksibiliteten i flextrafikken med forudsigeligheden af rutekørslen.
  • Partnerskaber for flere kunder med fokus på nye samarbejder og partnerskaber med virksomheder og ungdomsuddannelser såvel som foreninger og turisterhverv.
  • Klima og miljø med en miljømålsætning om 100% fossilfrie busser i 2030, samt at alle nye busser er elbusser. Dertil kommer et mål om, at alle personbiler i flextrafikken skal være emissionsfrie i 2030.

Løsning

Økonomiforvaltningen finder, at forslaget til Mobilitetsplan 2024 indeholder relevante tiltag til styrkelse af den kollektive trafik på Sjælland. Økonomiforvaltningen har i formuleringen af høringssvaret inddraget Teknik- og Miljøforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen og anbefaler på den baggrund et høringssvar med følgende bemærkninger, jf. bilag 1:

  • Københavns Kommune støtter op om tankerne bag det strategiske busnet og de udpegende linjer, dog med tanke på ændringen af bustilpasning til Sydhavnsmetroen.
  • Københavns Kommune støtter op om, at rammevilkårene for BRT-projekter ændres, så kommunal medfinansiering er undtaget anlægsloftet. Københavns Kommune bemærker, at kommunen ikke har taget beslutning om, at det ønskes at anlægge BRTprojekter i kommunen.
  • Københavns Kommune finder det vigtigt, at Movia også fortsat har fokus på mindre busfremkommelighedsprojekter.
  • Københavns Kommune finder det vigtigt med fortsat fokus på udvikling omkring stationer og knudepunkter på det strategiske net, bl.a. ift. at sikre bedre forhold for kombinationsrejser mellem cykel og bus.
  • Københavns Kommune er positive overfor Movias interesse i roadpricing. Københavns Kommune vil gerne samarbejde med Movia om et fælles oplæg, så busserne kan understøtte indførelsen.
  • Københavns Kommune understreger vigtigheden af, at Movias Mobilitetsplan sætter fokus på samarbejdet i DOT (Din Offentlige Transport), da det er omdrejningspunktet for arbejdet med kollektiv transport i hovedstadsområdet.
  • Københavns Kommune finder det relevant og interessant, at Movia ser på nye mobilitetsløsninger på landet, herunder FLOT.
  • Københavns Kommune ser positivt på, at Movia bidrager til arbejdet om en fælles regional mobilitetsanalyse med start i 2024 mellem KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden.
  • Københavns Kommune støtter op om Movias arbejde om at få flere passagerer i den kollektive transport og ser positivt på Movias indsats for at styrke anvendelsen af kollektiv trafik ifm. med turisme- kultur og fritidsaktiviteter.
  • Københavns Kommune bakker op om Movias forslag til en ny ungdomsrabat. Det er vigtigt, at Movia har fokus på at sikre en attraktiv kollektiv transport, hvor der også er fokus på billetpriserne. Københavns Kommune ser gerne, at nye rabatordninger testes gennem forsøg.
  • Københavns Kommune ser positivt på Movias målsætninger ift. den grønne omstilling og, at 94% af alle busser skal være emissionsfrie i 2030.
  • Københavns Kommune ønsker at indføre en nulemissionszone i København, når lovgivningen er klar til det. Derfor henviser Københavns Kommune til, at Movia er opmærksom på dette, da det kan få betydning for borgerne, der benytter flexkørsel indenfor en fremtidig nulemissionszone.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Høringssvaret vil indgå i Movias bestyrelses behandling af Mobilitetsplan 2024 den 18. september 2024.

 

Søren Hartmann Hede    /    Nanna Westerby Jensen

Beslutning

Dagsordenspunkt 10: Høringssvar til Movias Mobilitetsplan 2024 (2024-0051304)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. maj 2024

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse til høringssvaret til Movia:

”Det er problematisk, at der ikke er garageanlæg i København længere.”

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) til erstatning af sidste afsnit i høringssvaret:

”Københavns Kommune ønsker at indføre en eller flere nulemissionszoner i København, når lovningen er klar på området. Det er vigtigt, at Movia er opmærksomme på, at reglerne kan have betydning for borgere, der skal benytte flexkørsel inden for en ny nulemissionszone.”

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev godkendt uden afstemning.

Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev godkendt uden afstemning.

Indstillingen blev herefter godkendt med 11 stemmer mod 0 1. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og V.

Imod stemte: -

Undlod at stemme: C.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkninger:

”Konservative i København støtter ikke roadpricing, da vi betragter det som en ekstra skat på, at københavnerne kan færdes i vores egen by”

”Konservative i København ønsker busaktiviteten reduceres, så billetpriserne kan sættes ned, gerne med de ca. 10-13 procent, som priserne steg med i januar 2024.”

Til top