Mødedato: 20.06.2006, kl. 15:15

Byudvikling af Carlsberg-området

Se alle bilag

Byudvikling af Carlsberg-området

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 20. juni 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 243/2006

 

 

18.                Byudvikling af Carlsberg-området

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget,

At Økonomiudvalget tager nedenstående status vedrørende byudvikling af Carlsberg til efterretning. 

 

RESUME

Carlsberg A/S har besluttet at flytte sin produktion til Fredericia i 2008. Af den grund har Carlsberg taget kontakt til Københavns Kommune med henblik på at etablere et samarbejde om en fremtidig byudvikling af Carlsberg-området. Sagen er i sin absolutte opstartsfase og der har alene været gennemført indledningsvise møder.

Det forventes at ca. 190.000 kvm. kommer i spil i den fremtidige byudvikling. Carlsberg har endnu ikke besluttet sig for om arealerne skal sælges eller om koncernen selv vil være bygherre.

En endelig afklaring af økonomiske forhold for byudviklingen af området er afhængig af fastsættelse af bebyggelsesprocenter for området samt rammeændringernes endelige afklaring. Bebyggelsesprocenter og fremtidig indretning af området – herunder antallet af boliger – er endnu ikke afklaret.

 

SAGSBESKRIVELSE

Status vedrørende byudvikling af Carlsberg-området

Baggrund

Carlsberg A/S har planlagt at flytte sin produktion fra Vesterbro til Fredericia i løbet af 2008. Der er alene tale om flytning af produktionsfaciliteter, og koncernen bibeholder således administration, forskningscenter, besøgscenter med museum og mikro-bryggeriet Jacobsen i det nuværende Carlsberg-område.

Primo 2006 tog Carlsberg-koncernen ved Carlsberg Ejendomme kontakt til Københavns Kommune med henblik på en uformel drøftelse af, hvordan en fremtidig byudvikling af Carlsberg-området kan ske. På møde aftalt ultimo 2005, hvor Økonomiforvaltning og Teknik- og Miljøforvaltning deltog, blev det aftalt, at parterne i 2006 skulle afholde en række møder med henblik på at indlede samarbejde og forhandlinger om en fremtidig planlægning og byudvikling på området.

 

Byudvikling af Carlsberg-området

Carlsberg-området på Vesterbro udgør i alt 283.000 kvm. Når arealer med fredede bygninger og arealer, der fortsat vil blive anvendt af Carlsberg fraregnes, er der i alt ca. 190.000 kvm. til fremtidig byudvikling.

På opfølgende møde den 21. april 2006 mellem Carlsberg Ejendomme, Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen blev parterne enige om at etablere en koordineringsgruppe bestående af medlemmer fra Carlsberg Ejendomme, Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen. Formålet med koordineringsgruppe er at sikre fremtidig koordinering mellem parterne. Det er aftalt, at Økonomiforvaltningen varetager sekretariatsfunktionen for koordineringsgruppen.

Yderligere blev det aftalt, at Københavns Kommune vil undersøge muligheden for at indarbejde Carlsberg-området i den overordnede rækkefølgeplanlægning i Københavns Kommunes overordnede byudviklingsstrategi. Denne er pt. under revidering og forventes endelig behandlet i 1. kvartal 2007. Det vil i givet fald være Økonomiforvaltningens udgangspunkt at byudvikling af Carlsberg-området skal ske i den første planperiode – dvs. 2007-2012. (Den samlede planperiode løber fra 2007-2018).

Det er ligeledes aftalt, at der i tiden indtil endelig afklaring af Carlsberg-områdets indarbejdelse i rækkefølgeplanlægningen – dvs. frem til 1. kvartal 2007 – gennemføres en række planlægningsforberedende tiltag. Tiltagene gennemføres af Carlsberg og med Carlsberg som udgiftsholder. Tiltagene er indledningsvise miljøundersøgelser, afklaring af bevaringsværdier, udarbejdelse af 3D-værktøjer, gennemførelse af interessentanalyse/interessenthøring i forbindelse og afklaring af konkurrenceform.

 

Parterne aftalte også, at der i koordineringsgruppen afholdes kontinuerlige møder 1 gang månedligt med start i august 2006. Det forventes, at fremtidige forhandlinger foregår i regi af koordineringsgruppen.

 

På mødet gav Carlsberg Ejendomme udtryk for, at området udvikles med en høj bebyggelsesprocent (op mod 200-250 %), og at der ønskes byudvikling med detailhandel i underjordisk plan og opførelse af højhuse på området.

Københavns Kommune har i denne sammenhæng fremhævet, at der nødvendigvis må tages en række hensyn i planlægningen af detailhandel – herunder nærmere udregninger og analyser af, hvor stort opland der er til den fremtidige volumen af forretninger samt trafikale løsninger.

Endvidere har Københavns Kommune fremhævet, at der pt. foregår en debat om højhusbyggeri i det fremtidige København, og at det forventes, at der pr. september 2006 igangsættes en offentlig temahøring om højhuse.

Københavns Kommune har overfor Carlsberg fremhævet, at kommunen i den fremtidig byudvikling af Carlsberg-området vil  lægge vægt på følgende 5 elementer:

1) Etablering af minimum 10 % billige boliger og diversitet i boligbyggeriet. Dette gælder både i relation til ejerformer og udformning. Der frigives i alt ca. 190.000 kvm. For den del af arealet, der udvikles til boliger forventes minimum 10 % bebygget med billige boliger. Der er i den sammenhæng ikke aftalt fremtidige bebyggelsesprocenter for området, idet parterne er enige om, at dette afventer et samlet volumenstudie for det samlede areal.  

 

2) Indpasning af erhverv med speciel fokus på kreative erhverv - både store og små virksomheder

 

3) Indpasning af kulturfaciliteter – eksempelvis musik og kunst

 

4) Åbning af området således, at de eksisterende grønne områder bliver offentlig tilgængelige for et stort publikum

 

5) Trafikforbindelser, der skal forbinde Valby og Vesterbro sammen

 

Det bemærkes i øvrigt, at Carlsberg Ejendomme endnu ikke er afklaret om, hvorvidt området ønskes sat til salg til entreprenører og udviklingsselskaber eller, om udviklingen skal foregå med Carlsberg-koncernen som bygherre. Ej heller er Carlsberg Ejendomme afklaret i forhold til, hvilken form en fremtidig arkitektkonkurrence for området skal have. Disse forhold forventes afklaret i nær fremtid.

 

Der er arrangeret en rundvisning på Carlsberg-området for Økonomiudvalget den 20. juni 2006 kl. 17.00 – ca. 18.30.

 

Økonomi

Da der på nuværende tidspunkt alene er tale om en indledningsvis fase har parterne endnu ikke drøftet økonomiske forhold i relation til køb og salg af området. Carlsberg har tidligere meddelt, at koncernen forventer en indtægt på ca. 4 mia. kr. i forbindelse med udvikling og salg af området.

En endelig afklaring af økonomiske forhold for byudviklingen af området er afhængig af fastsættelse af bebyggelsesprocenter for området samt ændringer i kommuneplanens anvendelsesrammer.

 

Miljøvurdering

Der er ikke gennemført miljøundersøgelser af Carlsberg-området. Imidlertid vil dette indgå som en væsentlig del af det videre arbejde for udvikling af området.

Det bemærkes, at Miljøkontrollen har en repræsentant i koordineringsgruppen

 

Høring

Der er på nuværende tidspunkt ikke gennemført høring i forbindelse med den fremtidige byudvikling. I forbindelse med ændring rammebetingelserne for området – fra industri til boliger/service-erhverv – vil der blive gennemført en offentlig høringsproces.

Endvidere vil Carlsberg ifølge eget udsagn og på egen foranledning gennemføre en interessentalanlyse bl.a. i samarbejde med Valby Lokaludvalg og Vesterbro Lokalråd, hvor synspunkter inddrages i det videre forløb.

Det bemærkes, at Carlsberg i en pressemeddelelse af 12. juni 2006 har inviteret offentligheden til at komme med forslag til udviklingen af Carlsberg-området. Pressemeddelelsen vedlægges i bilagsform. 

 

BILAG VEDLAGT

-         tidsplan

-         kort over Carlsberg-området

-         pressemeddelelse af 12. juni 2006 fra Carlsberg

 

 

 

 

Claus Juhl                                                           

                                                                       /Bjarne Winge

 

Til top