Afrapportering af status på skovrejsning
Med budget 2024 blev det besluttet at gennemføre en forundersøgelse, der skal kortlægge potentialerne for skovrejsning i og udenfor Københavns Kommune. I denne indstilling afrapporteres potentialet for skovrejsning indenfor kommunegrænsen og på grunde ejet af Københavns Kommune udenfor kommunen samt status på muligheden for, at Københavns Kommune kan opkøbe arealer udenfor kommunegrænsen i Danmark med henblik på skovrejsning.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at afrapporteringen tages til efterretning,
- at det tages til efterretning, at når Ankestyrelsens forhåndsudtalelse om hjemmel til skovrejsning af klimamæssige hensyn foreligger, vil Økonomiudvalget blive orienteret om udfaldet og den videre proces.
Problemstilling
Med budget 2024 blev det besluttet at gennemføre en forundersøgelse, der skal kortlægge potentialerne for skovrejsning i og udenfor Københavns Kommune. Forundersøgelsen indebærer nærmere bestemt kortlægning af potentialet for skovrejsning indenfor kommunegrænsen og på grunde ejet af Københavns Kommune udenfor kommunen samt kortlægning af muligheder for, at Københavns Kommune kan opkøbe arealer udenfor kommunegrænsen i Danmark med henblik på skovrejsning.
Løsning
På baggrund af kortlægningen vurderer Økonomiforvaltningen,
- at der ikke findes egnede grunde indenfor kommunegrænsen til skovrejsning pga. en række tungtvejende forbehold.
- at der er ét areal ejet af Københavns Kommune udenfor kommunen (31 hektar), som delvist har et potentiale for skovrejsning.
- at det fortsat er uafklaret, om Københavns Kommune har den nødvendige hjemmel til at opkøbe arealer udenfor kommunen med henblik på skovrejsning af klimamæssige hensyn, da Københavns Kommune afventer svar fra Ankestyrelsen (det kommunale tilsyn).
Baggrund for vurderingen er uddybet nedenfor.
Intern forundersøgelse af skovrejsning på grunde ejet af Københavns Kommune
Den interne forundersøgelse har afdækket potentialerne for grunde indenfor kommunegrænsen og grunde ejet af Københavns Kommune udenfor kommunegrænsen (bilag 1).
Forundersøgelsen har ikke fundet egnede grunde indenfor kommunegrænsen. Dog findes der to potentielle grunde indenfor kommunegrænsen ved Selinevej i 2300 København S (36 hektar), men der er en række tungtvejende forbehold ved begge grunde, som uddybes nedenfor. Forundersøgelsen peger desuden på én grund i Køge Kommune (31 hektar), som delvist kan ændres til skov. Grunden ligger ved Lille Skensved i Køge Kommune og er blevet udpeget i tidligere kortlægninger. På grunden ligger flere udflytterbørnehaver samt et landbrugsareal, som pt. er bortforpagtet. Køge Kommune har i april 2024 henvendt sig med henblik på at lade grunden indgå i et større naturgenopretningsprojekt.
Forundersøgelsens forløb
Forundersøgelsen har været forankret i Økonomiforvaltningen, som har inddraget Teknik- og Miljøforvaltningen i arbejdet. I den indledende gennemgang er alle arealer under 10 hektar, som er ejet af Københavns Kommune, blevet sorteret fra. Dette for at sikre arealer af en vis størrelse. Afgrænsningen er i tråd med Dansk Skovforenings anbefalinger om, at der nationalt bør være fokus på at etablere større og sammenhængende skovarealer.
Samtlige arealer ejet af Københavns Kommune er blevet screenet for deres potentiale for skovrejsning. Fem arealer indenfor kommunegrænsen, som ikke er ejet af Københavns Kommune, indgår efter forslag fra Teknik- og Miljøforvaltningen også i forundersøgelsen. I alt er 36 arealer blevet udvalgt efter en nærmere vurdering af arealernes potentiale for skovrejsning, hvoraf fire er arealer udenfor kommunegrænsen og 32 arealer indenfor kommunen. Alle arealer og stamdata inkl. faglige bemærkninger fremgår af bilag 1.
Arealer indenfor kommunegrænsen
Det vurderes samlet set, at der ikke findes egnede arealer til skovrejsning blandt de 32 arealer indenfor kommunegrænsen. Dog vurderes to grunde, hhv. Selinevej område IVB, 2300 København S og Selinevej område II og III, 2300 København S (side 3 og 4 i bilag 1), at have et potentiale for skovrejsning. Grundene er imidlertid underlagt en række bindinger og forbehold, hvorfor de ikke anbefales. Følgende bindinger og forbehold er gældende for de to arealer på Selinevej:
- reserveret til erstatningshaver for ikke-varige kolonihaver, jf. kommuneplan og gældende aftale med kolonihaveforening samt lokalplan,
- manglende mulighed for erstatningshaver vil medføre, at et kommunalt areal ikke kan udvikles og dermed udgøre et økonomisk tab,
- omfattet af strandbeskyttelseslinje og fredning (dvs. krav om statslig dispensation til skovrejsning),
- anvendes pt. af Teknik- og Miljøforvaltningen til jord- og affaldsdepot og -genanvendelse. Ved skovrejsning på arealet ville disse funktioner skulle etableres andre steder.
KK-ejede arealer udenfor kommunegrænsen
Ud af de fire arealer ejet af Københavns Kommune udenfor kommunegrænsen vurderes kun ét areal relevant til skovrejsning. Arealet er samlet på 31 hektar og er placeret i Køge Kommune (Spanagervej 14A). Den del af arealet, hvor der potentielt kan rejses skov, er bortforpagtet tidsubegrænset til landbrug, mens den resterende del af arealet anvendes til flere institutioner henhørende under Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Det bemærkes, at Køge Kommune i april 2024 på eget initiativ har henvendt sig til Københavns Kommune vedrørende planer om at lade landbrugsarealet indgå i naturprojektet Ejby Mose, som er et større sammenhængende genopretningsprojekt. Det er ved at blive afklaret, hvordan grunden kan bidrage til naturprojektet. Københavns Kommune er herved imødekommende overfor en bortforpagtning eller salg af landbrugsarealet til Køge Kommune. Naturgenopretningsprojektet forventes at have en positiv klimaeffekt pga. CO2-optag, hvilket dog kun vil fremgå af Køge Kommunes klimaregnskab for at undgå dobbeltkontering.
Opkøbe arealer udenfor kommunegrænsen i Danmark
Hvad angår mulighederne for at opkøbe grunde udenfor kommunen med henblik på skovrejsning, har Økonomiforvaltningen d. 23. februar 2024 sendt en anmodning om en forhåndsudtalelse til Ankestyrelsen (det kommunale tilsyn). Forhåndsudtalelsen skal afklare, hvorvidt kommunen med hjemmel i kommunalfuldmagtsreglerne (evt. skovloven) kan rejse skov af klimamæssige hensyn udenfor kommunegrænsen, såvel i nærområdet til København som i resten af landet. Økonomiforvaltningen har endnu ikke modtaget svar fra Ankestyrelsen herom, og derfor er der ikke igangsat en kortlægning af potentialet for skovrejsning udenfor kommunen. Se evt. videre proces nedenfor.
Opmærksomhedspunkter
Skovrejsning udenfor Københavns Kommune vil ikke regnes med i den geografiske opgørelse over CO2-udledninger i den kommende Klimastrategi 2035. Dette skyldes, at klimaeffekter fra fx skovrejsning udenfor kommunegrænsen ikke kan medregnes i Københavns Kommune CO2-opgørelser, uden at der er en risiko for dobbeltkontering af de positive klimaeffekter. Det er dermed ikke muligt at medregne sådanne tiltag i Københavns Kommunes egne opgørelser over geografiske udledninger. Den nye klimastrategi forventes dog at indeholde et afsnit om Københavns Kommunes aktiviteter, som ikke direkte medregnes i CO2-opgørelserne. Her vil eventuelle skovrejsningsprojekter udenfor kommunegrænsen kunne indgå.
Økonomi
Sagen har i sig selv ingen bevillingsmæssige konsekvenser.
Kortlægningen af arealer til skovrejsning (forundersøgelsen) er finansieret via budget 2024 med 1,1 mio. kr. i 2024. Midlerne skulle dække omkostningerne til ekstern rådgivning ifm. potentialevurdering af opkøb af arealer udenfor kommunegrænsen til skovrejsning (bilag 2). Da der fortsat afventes svar fra Ankestyrelsen på hjemmelsspørgsmålet, er denne sum endnu ikke blevet udmøntet.
Videre proces
Der afventes fortsat svar fra Ankestyrelsen om hjemmel til at opkøbe arealer udenfor kommunegrænsen i Danmark med henblik på skovrejsning af klimamæssige hensyn. Ankestyrelsen har i oktober 2024 meddelt Københavns Kommune, at anmodningen om en forhåndsudtalelse endnu ikke er behandlet, og at det pga. travlhed er uvist, hvornår der kan forventes et svar. Når Ankestyrelsens forhåndsudtalelse om hjemmel til skovrejsning foreligger, vil Økonomiudvalget blive orienteret om udfaldet og den videre proces. Denne sag vil også indeholde en beskrivelse af muligheden for, at Københavns Kommune kan anvende arealer, hvor der findes vandboringer (HOFOR).
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. november 2024
Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.