Mødedato: 19.11.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater for 2025-2028

Se alle bilag

Økonomiudvalget forelægges et udkast til en ny fireårig samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater, idet den nuværende samarbejdsaftale udløber ved udgangen af 2024. Sagen er til Økonomiudvalgets godkendelse.

Udkastet er udarbejdet af Økonomiforvaltningen i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen og i dialog med Det Kongelige Teater. Udkastet bygger videre på fokusområderne i den nuværende samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at udkastet til en samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater for 2025-28 godkendes.

Problemstilling

I 2000 bekendtgjorde A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, at den ville bygge et operahus, som Det Kongelige Teater skulle varetage driften af. Der blev indgået en aftale om, at Københavns Kommune ved Operaens indvielse, foruden staten som betydeligste tilskudsgiver, skulle bidrage til finansieringen af drift og aktiviteter.

Borgerrepræsentationen vedtog den 9. juni 2004 at yde et årligt driftstilskud til Det Kongelige Teater på 40 mio. kr. fra 2005 og frem. Samtidig blev den første fireårige samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater for 2005-08 godkendt.

Der er sidenhen indgået yderligere fire samarbejdsaftaler, som ud over at tilvejebringe et fireårigt aftalegrundlag, rummer en række brede fokusområder og aktiviteter af interesse for hovedstadens borgere, som teatret løbende afrapporterer på.

Den nuværende samarbejdsaftale for perioden 2021-24 blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 29. oktober 2020 og udløber ultimo 2024. Borgerrepræsentationen skal derfor før årets udgang vedtage en ny samarbejdsaftale for perioden 2025-28.

Størrelsen på Københavns Kommunes tilskud beregnes hvert år på baggrund af statens tilskud i Finansloven. I 2024 udgør Københavns Kommunes driftstilskud 52,3 mio. kr.

Løsning

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen og i dialog med Det Kongelige Teater udarbejdet et udkast til en ny fireårig samarbejdsaftale (bilag 1). Udkastet til samarbejdsaftalen bygger videre på fokusområderne i den nuværende samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater (bilag 2).

Udkastet til den kommende samarbejdsaftale har været i administrativ høring i alle forvaltninger i foråret 2024. På Økonomiudvalgets møde den 21. maj 2024 blev udkastet sendt i politisk høring i alle fagudvalg i maj-september 2024.

Alle fagudvalg, med undtagelse af Teknik- og Miljøudvalget, har afgivet høringssvar til udkastet (bilag 3). Generelt bakker fagudvalgene op om udkastet til den nye samarbejdsaftale. Fagudvalgenes bemærkninger og de ændringer i udkastet til den kommende samarbejdsaftale, som bemærkningerne har givet anledninger til, fremgår af bilag 3.

P/l-regulering af beløb afsat til indsatser for københavnere
På Økonomiudvalgets møde den 21. maj 2024 afgav et samlet Økonomiudvalg følgende protokolbemærkning:

”Økonomiudvalget ønsker, at Økonomiforvaltningen, frem mod samarbejdsaftalens endelige vedtagelse i efteråret 2024, går i dialog med Det Kongelige Teater med henblik på, at de 5 mio. kr., der er afsat til indsatser målrettet borgere i København,  p/l reguleres fra tidspunktet for den nuværende samarbejdsaftales ikrafttræden”.

På den baggrund har Økonomiforvaltningen skrevet ind i udkastet til den kommende samarbejdsaftale, at beløbet, der er afsat til at åbne teatrets huse for borgerne i København, samt til konkrete samarbejder med københavnske skoler, institutioner og kulturaktører, p/l fremskrives årligt i aftaleperioden fra baseline på 5 mio. kr. i 2021. Beløbet udgør 5.720.765,6 kr. (2025 p/l) i 2025.

Økonomi

Kommunens årlige tilskud udgør 52,3 mio. kr. i 2024, som udbetales i fire årlige rater. Heraf er 5,7 mio. kr. (2025 p/l) afsat til gratisaktiviteter for københavnerne under tre indsatsområder.

Kommunens årlige tilskud beregnes hvert år på baggrund af statens tilskud, som det fremgår af Kulturministeriets § 21 (21.23.01) i de årlige finanslove.

Københavns Kommunes tilskud til Det Kongelige Teater følger statens tilskud til teatret således, at Københavns Kommunes andel af det samlede tilskud fastholdes ift. statens andel. Det vil sige, at kommunens tilskud stiger, såfremt statens tilskud til teatret stiger, og falder, såfremt statens tilskud til teatret falder. I årene 2022-2024 udgjorde den kommunale andel af tilskuddet 8,77 % af statens tilskud til teateret [1]. Dog kan Københavns Kommunes tilskud maksimalt stige med den p/l sats, der udmeldes af KL. 

Tilskuddet ydes under forudsætning af Borgerrepræsentationens årlige budgetvedtagelse og udbetales i fire rater kvartalsvis, hvilket også fremgår af samarbejdsaftalen.


[1] I 2024 udgjorde statens tilskud 596,3 mio. kr., og Københavns Kommunes tilskud udgjorde 52,318 mio. kr., hvilket svarer til 8,7 % af statens tilskud (52,318/596,3=0,0,877).

Videre proces

Sagen behandles i Borgerrepræsentationen den 28. november 2024.

 

Søren Hartmann Hede              / Nicolai Kragh Petersen

 

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. november 2024

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top