Mødedato: 17.01.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Implementering af skråparkeringspladser, P-aftale 2011

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal godkende tidsplanen for implementering af de nye 750 skråparkeringspladser. Endvidere skal der frigives midler til dette arbejde samt tilhørende kvalitetsforbedringer af byrum og anlæg af erstatningspladser i Blå zone.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at vedlagte tidsplan for implementeringen af de i P-aftale 2011 vedtagne skråparkeringspladser tages til efterretning, og at implementeringsperioden forlænges til og med første kvartal 2014, dog med ca. 50 anlæggelser herefter pga. metrobyggeri. (bilag 1),
  2. at de to rådighedsbevillinger til skråparkering og kvalitetsforbedringer, som blev afsat af Borgerrepræsentationen 13. oktober 2011, sammenlægges,
  3. at der på baggrund af 2. at.-punkt frigives en anlægsbevilling på 52,5 mio. kr. (2012 p/l) til anlæg af 750 nye skråparkeringspladser samt ændringer af vejprofiler, fortove og kvalitetsforbedringer af byrum i forbindelse med etableringen af de 750 nye skråparkeringspladser på Østerbro, Vesterbro og Amager. Bevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.22.07.3 fordelt med 7,0 mio. kr. i 2012, 35,0 mio. kr. i 2013, 7,0 mio. kr. i 2014 og 3,5 mio. kr. i 2016,
  4. at der frigives en anlægsbevilling på i alt 12,5 mio. kr. (2012 p/l) til anlæg af erstatningspladser i Blå zone. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær, funktion 2.22.07.3 i 2012,
  5. at de hovedsagligt små og spredte arbejder fortrinsvis udføres af Teknik- og Miljøforvaltningen, og at der efter behov gennemføres udbud af anlægsarbejderne i henhold til den vedtaget ’Helhedsorienteret Driftsstrategi’,
  6. at forvaltningen pålægges at sikre og dokumentere, at rådighedsbevillingerne til skråparkering og kvalitetsforbedringer af byrum udelukkende anvendes til de afsatte formål, og at sammenlægningen (2. at-punkt) dermed alene tjener et praktisk og budgetteknisk formål.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at der, som følge af den fremlagte tidsplan for etablering af skråparkeringspladser, lægges op til en senere etablering af pladserne end forudsat i sagen "Finansiering af tiltag på P-området (2011-87471)". Økonomiudvalget opfordrer til, at der arbejdes for at etablere det forudsatte antal skråparkeringspladser i 2012.

Den senere anlæggelse medfører mindreindtægter på parkeringsområdet i perioden 2013-16. Der henvises til vedlagte notat.

Økonomiudvalget bemærker i den forbindelse, at der ved den politiske behandling af Teknik- og Miljøudvalgets 3. kvartalsprognose, blev truffet beslutning om, at en pulje til finansiering og servicemåltal til mindreindtægter på parkeringsområdet skal drøftes i forhandlingerne om overførselssagen 2011-2012.

Endvidere forudsættes, at Teknik- og Miljøudvalget i den kommende sag om anlægsoversigt sikrer en periodisering af projektets rådighedsbevilling, der er i overensstemmelse med den forventede implementeringstakt.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Med ”Aftale om udmøntning af Fornyet P-strategi 2009” (P-aftale 2011), er det besluttet, at Teknik- og Miljøforvaltningen skal etablere 750 ekstra gadeparkeringspladser i Blå parkeringszone i 2012-13. Teknik- og Miljøforvaltningen skal desuden, ifølge indstillingen ”Udmøntning af tiltag på P-området 2011-2014” fra 13. oktober 2011, fremlægge tidsplan for gennemførelsen af de 750 pladser og tilhørende kvalitetsforbedringer.

Borgerrepræsentationen skal godkende vedlagte tidsplan, som indeholder en forlængelse af den vedtagne implementeringsperiode. Dette skyldes at forvaltningen må konstatere, at der pga. metrobyggepladserne og omlægning af forsyningsledninger ikke vil kunne anlægges de planlagte pladser inden udgangen af 2013.

Endvidere skal der frigives anlægsmidler til projektet i overensstemmelse med den foreslåede nye tidsplan, samt midler til anlæg af erstatningspladser.

Løsning

Forvaltningen anbefaler, at den vedlagte tidsplan for implementeringen af de 750 skråparkeringspladser godkendes, og at anlæggelsestempoet derfor bliver som følger:

100 pladser i 2012, 500 pladser i 2013, 100 pladser i første kvartal 2014 og 50 pladser i 2016, eller når metrobyggeriet tillader det. Se mere herom i bilag 1.

I 2012 udføres desuden 430 pladser fra den tidligere beslutning vedrørende ekstra parkeringspladser i blå zone, dvs. de 640 ekstra pladser fra ”Fornyet P-strategi”. Se i øvrigt bilag 2 for oversigt over alle besluttede skråparkeringsprojekter. Dermed bliver der samlet anlagt 530 ekstra pladser i blå zone i 2012.

Forsinkelsen pga. metrobyggeriet skyldes særligt området omkring Enghave Plads, hvor forvaltningen har estimeret, at der er mulighed for at anlægge ca. 50 skråparkeringspladser. Pga. jordkørsler til/fra byggepladsen, i årene frem til 2016, kan forvaltningen imidlertid ikke etablere skråparkeringspladserne, før kørslerne er tilendebragt. Etableringen af skråparkering vil indsnævre vejen - dette er normalt og i henhold til vejreglerne, og meningen med lokalgader – men af trafiksikkerhedsmæssige grunde kan man ikke have så mange lastbiler kørende på en smal lokalgade. Derfor kan pladserne ikke etableres, før trafikken til metrobyggepladsen er afsluttet. Området omkring Enghave Plads har i dag en høj parkeringsbelægning, og forvaltningen vurderer derfor, at området vil have stor gavn af anlæggelse af ekstra skråparkeringspladser.

Forvaltningen anbefaler desuden, at bevillingerne for skråparkering og tilhørende kvalitetsforbedringer budgetteres i overensstemmelse med ny tidsplan, og at bevillingerne samtidig slås sammen, da arbejderne udføres som ét samlet arbejde. Det vil sige, at der bliver lavet byrumsforbedringer – såsom eksempelvis træer i gaden - samtidig med og som en del af det arbejde, der udføres for at lave plads til flere parkeringspladser. Arbejdet bliver også udført af samme entreprenør, uanset om det er byrums-/ kvalitetsforbedring eller parkering. Derfor vil adskilte budgetter i praksis være vanskeligt og fordyrende at opretholde.

Der vil selvsagt fortsat blive ført regnskab med hvor, hvornår og hvilke byrums-/ kvalitetsforbedringer som bliver udført i regi af projektet. Dermed sikres også, at de samlede 22,5 mio. kr. afsat hertil anvendes specifikt til kvalitetsforbedringer.

I henhold til P-aftalen 2011 skal der som udgangspunkt fortsat etableres erstatningspladser i forholdet 1:1, når der nedlægges parkeringspladser i Blå Zone. Pladserne identificeres af de projekter, som medfører et behov for at nedlægge p-pladser, og kvalitetssikres og anlægges som en del af skråparkerings­projektet. De besluttede erstatningspladser vil så vidt muligt blive etableret i nærheden af de pladser, som nedlægges og så vidt muligt i samme beboerlicenszone. Hvis det ikke er muligt at finde erstatningspladser i umiddelbar nærhed af stedet, hvor de nedlægges og i samme beboerlicenszone, så vil pladserne blive anlagt, hvor parkeringsbehovet er størst indenfor samme bydel.

Ligeledes vil forvaltningen vurdere, i henhold til P-aftale 2011, om der i områder med lav parkeringsbelægning ikke skal anlægges erstatningspladser. Hvis dette er tilfældet, vil det fremgå af parkeringsredegørelserne, som udarbejdes for de enkelte projekter, og som fremsendes til politisk beslutning. Der er ikke mange af denne type lokaliteter i byen, men fx er der i et område på Islands Brygge i dag ikke en høj parkeringsbelægning, når kapaciteten fra det underjordiske p-anlæg i området medregnes. Både Islands Brygge Lokalråd og Amager Vest Lokaludvalg har gjort opmærksom på, at de ikke kan se behovet for at anlægge erstatningspladser i deres område, da der ikke er behov herfor.

Forvaltningen anbefaler derfor, at midlerne til erstatningspladserne frigives til udførelse sammen med anlæg af de 750 pladser, så de bliver en del af skråparkeringsprojektet. Da arbejdet med erstatningspladser som oftest udføres som en del af en strækning, hvor der også anlægges ekstra p-pladser, vil det være vanskeligt at opdele udgifterne til anlæg fordelt på om det er ekstra eller erstatningsplads.

Der vil efter anlæg blive beregnet en gennemsnitspris pr p-plads på den givne strækning, og med afsæt i den gennemsnitspris, vil prisen på erstatningspladserne blive dokumenteret. På denne måde sikres flest muligt antal erstatningspladser for de 12,5 mio.kr. anlagt hurtigst muligt. Forvaltningen vurderer, at beløbet vil række til anlæggelse af ca. 250 pladser af en gennemsnitspris på 50.000 kr. Ovennævnte procedure vil sikre en bedre proces også i de projekter, hvor der skal nedlægge p-pladser.

Forvaltningen fører regnskab med dels erstatningspladser, dels skråparkeringspladser og sikrer dermed efterfølgende dokumentation for, hvilke pladser der er oprettet i hvilket regi. Herunder også de erstatningspladser eller ekstra pladser som etableres på det areal, der er frigivet efter nedlæggelsen af servicebussernes stoppesteder.

Erstatningspladserne vil blive anlagt i samme tempo som de eksisterende pladser nedlægges, dog kan der i enkelte tilfælde blive nødvendigt at anlægge erstatningspladserne inden de nedlægges, for eksempel pga. samarbejde med ’Sikre Skoleveje’ eller andre byrumsprojekter.

Økonomi

I henhold til udmøntningsindstillingen for P-aftale 2011, som Borgerrepræsentationen godkendte den 13. november 2011, blev der afsat:

  • En rådighedsbevilling på 30 mio. kr. til anlæg af 750 nye skråparkeringspladser på Østerbro, Vesterbro og Amager i 2012 og 2013.

  • En rådighedsbevilling på 22,5 mio. kr. til ændringer af vejprofiler og fortove, samt til kvalitetsforbedringer af byrum i forbindelse med etableringen af ovennævnte 750 skråparkeringspladser i 2012 og 2013.

  • En pulje på 12,5 mio. kr. i 2012 til finansiering af erstatningspladser i Blå zone.

Med denne indstilling ønskes puljen og rådighedsbevillingerne sammenlagt og frigivet.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen vil, så snart indstillingen er godkendt af Borgerrepræsentationen, påbegynde identificeringen af mulige lokaliteter for de ekstra 750 pladser. Når parkeringsredegørelserne for de projekter, som medfører nedlæggelse af pladser i Blå zone er godkendt i Teknik- og Miljøudvalget, vil der samtidig blive reserveret ressourcer til udførelse af de godkendte erstatningspladser. Erstatningspladserne vil blive anlagt i henhold til de godkendte parkeringsredegørelser, dvs. de vil blive oprettet i takt med, at pladserne bliver nedlagt i projekterne.

Forvaltningen opdaterer løbende hjemmesiden (www.kk.dk/parkeringsprojektet) med information om projektet. Projektet afleverer en årlig statusrapport til Teknik- og Miljøudvalget. Statusrapporten vedrørende arbejdet i 2011 forelægges udvalget i første kvartal 2012.

 

                       Hjalte Aaberg /
                                                                                                Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at vedlagte tidsplan for implementeringen af de i P-aftale 2011 vedtagne skråparkeringspladser tages til efterretning, og at implementeringsperioden forlænges til og med første kvartal 2014, dog med ca. 50 anlæggelser herefter pga. metrobyggeri. (bilag 1)
  2. at de to rådighedsbevillinger til skråparkering og kvalitetsforbedringer, som blev afsat af Borgerrepræsentationen 13. oktober 2011, sammenlægges.
  3. at der på baggrund af 2. at.-punkt frigives en anlægsbevilling på 52,5 mio. kr. (2012 p/l) til anlæg af 750 nye skråparkeringspladser samt ændringer af vejprofiler, fortove og kvalitetsforbedringer af byrum i forbindelse med etableringen af de 750 nye skråparkeringspladser på Østerbro, Vesterbro og Amager. Bevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.22.07.3 fordelt med 7,0 mio. kr. i 2012, 35,0 mio. kr. i 2013, 7,0 mio. kr. i 2014 og 3,5 mio. kr. i 2016.
  4. at der frigives en anlægsbevilling på i alt 12,5 mio. kr. (2012 p/l) til anlæg af erstatningspladser i Blå zone. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær, funktion 2.22.07.3 i 2012.
  5. at de hovedsagligt små og spredte arbejder fortrinsvis udføres af Teknik- og Miljøforvaltningen, og at der efter behov gennemføres udbud af anlægsarbejderne i henhold til den vedtaget ’Helhedsorienteret Driftsstrategi’.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 12. december 2011

Radikale Venstre stiller ændringsforslag til indstillingen om, at indstillingen tilføjes et 6. at-punkt:

”6. at forvaltningen pålægges at sikre og dokumentere, at rådighedsbevillingerne til skråparkering og kvalitetsforbedringer af byrum udelukkende anvendes til de afsatte formål, og at sammenlægningen (2. at-punkt) dermed alene tjener et praktisk og budgetteknisk formål.”

Der blev stemt om ændringsforslaget:

For ændringsforslaget stemte 6 udvalgsmedlemmer: A, B, C og O.
Imod ændringsforslaget stemte ingen udvalgsmedlemmer.
5 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: F, I og Ø.

Ændringsforslaget blev vedtaget.

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte 6 udvalgsmedlemmer: A, B, C og O.
Imod indstillingen stemte 4 udvalgsmedlemmer: F og Ø.
Et udvalgsmedlem undlod at stemme: I.

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 17. januar 2012

Der blev stemt om indstillingen.

For stemte 8 medlemmer: A, B, C, O og V

Imod stemte 4 medlemmer: F og Ø        

Indstillingen blev dermed anbefalet.

Til top