Mødedato: 16.08.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Udviklingsscenarier for Sundby Idrætspark

Se alle bilag

Der blev ved Overførselssagen 2020-2021 bevilliget midler til en forundersøgelse af scenarier for udvikling af Sundby Idrætspark. Undersøgelsen er nu afsluttet, og Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget skal tage stilling til, hvilke scenarier der skal henvises til forhandlingerne om Budget 2023. Der er ikke med denne sag taget stilling til, om der skal anvendes måltal fra Idrætsmilliarden.

Tidligere beslutninger

Kultur- og Fritidsudvalget har godkendt,

  1. at scenarie Y for udvikling af Sundby Idrætspark, der skal indgå i forhandlingerne om Budget 2023.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

2. at Økonomiudvalget tager stilling til, hvilke af de tre scenarier (X, Y, Z) for udvikling af Sundby Idrætspark, der skal indgå i forhandlingerne om Budget 2023.

Problemstilling

Ved Overførselssagen 2020-2021 besluttede budgetparterne at igangsætte en forundersøgelse af scenarier for udvikling og mulig byudvikling af idrætsfaciliteter i Sundby Idrætspark med inddragelse af lokale aktører. 

Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen har afsluttet forundersøgelse for Sundby Idrætspark, og der skal tages stilling til de tre foreslåede scenarier for udvikling af idrætsparken.

Løsning

Forundersøgelsens tre scenarier er udarbejdet på baggrund af inddragelse og input fra brugere og lokale, tekniske analyser om bl.a. trafik, støj og markedsforhold og bygger videre på tidligere arbejde om at udvikle idrætsparken. Sagen blev hertil drøftet i Kultur- og Fritidsudvalget den 30. september 2021.

Vision for Sundby Idrætspark

Forundersøgelsen tager afsæt i en vision om at sikre bedre vilkår for flest mulige idrætsbrugere samt at bibeholde og udbygge idrætsparkens rolle som et centralt lokalt samlingssted. Sundby Idrætspark skal tilbyde moderne rammer for idræt, så mulighederne for at dyrke idræt forbedres, både for brugere af organiseret og selvorganiseret idræt. Flere stiforbindelser og indbydende rekreative arealer skal åbne idrætsparken op, invitere besøgende ind og forbinde bydelen på tværs.

Forslag til scenarier

På basis af visionen er der udarbejdet tre forslag til udviklingsscenarier (bilag 1). De tre scenarier afspejler forskellige balancer mellem idræt, lokale aktiver, stadionløsning, trafik og parkering, byudvikling, samt kvaliteter og muligheder for lokalområdet bredt set.

Scenarierne illustrerer således et spænd for, hvordan Sundby Idrætspark kan udvikles indenfor den samme vision i forskellige retninger. Uanset hvilket scenarie, der i forhandlingerne om Budget 2023 måtte vælges at gå videre med, skal der ske en yderlige bearbejdning og nærmere konkretisering, før de enkelte tiltag kan realiseres. Udbygningen af idrætsparken kan ske i etaper, hvor enkelte idrætstiltag realiseres.

Med udgangspunkt i Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelse den 30. september 2021 (bilag 2), har forvaltningerne blandt andet haft fokus på idrætshaller, der tilgodeser andre behov end dem, som dækkes af skoleidrætshallerne, at skabe en balance mellem bredde- og eliteidræt samt mellem den foreningsbaserede og selvorganiserede idræt. Derudover er det blevet prioriteret at sikre en stor variation i idrætsudbuddet.

Scenarie X: Scenariet går på at give idrætsparken et generelt basisløft. Her tilføres i begrænset omfang nye idrætsfaciliteter med ny kapacitet for idrætten, der dækker nogle af nutidens behov. Områdets struktur fastholdes.

Scenarie Y: Scenariet præsenterer en udvikling af idrætsparken med sigte på at udvide idrætskapaciteten. Dette skal skabe nye muligheder og en bred udvikling med plads til forskellige idrætsgrene og brugere. Strukturen i området ændres fra i dag ved at flytte enkelte eksisterende funktioner, herunder tennis og kunstgræsbanen som ligger syd for stadion. Scenariet indeholder ny og bedre kapacitet til de fleste nuværende aktiviteter, og der gives plads til nye aktivitetsformer. I scenariet nedlægges kastegården, rundløbsbanen og springfaciliteterne, som bl.a. benyttes af atletikforeningen Gulfoss og til skoleidræt. Københavns Kommune vil undersøge muligheden for at genplacere atletikfaciliteter et andet sted i byen. Såfremt stadionfaciliteterne ikke udbygges, vil rundløbs- og springfaciliteter formentlig kunne bevares.

Scenarie Z:  Dette scenarie går på at gennemføre en udvikling af idrætsparken med opførelse af et nyt stadion som omdrejningspunkt. Scenariet indeholder derudover i begrænset omfang nye idrætsfaciliteter. Strukturen i området ændres markant fra i dag ved at nedrive og flytte nogle af de eksisterende funktioner. I scenariet nedlægges kastegården, men rundløbsbanen og springfaciliteterne bibeholdes. Københavns Kommune vil undersøge muligheden for at genplacere atletikfaciliteter et andet sted i byen.

I alle tre scenarier er der indtænkt opgradering af vej- og parkeringsforhold, byrum og stier. I scenarie Y og Z indgår nye byfunktioner i form af plejehjem og detailhandel. Salg og udvikling af arealer i idrætsparken skal opvejes med, at selvsamme arealer kunne udvikles til idrætsfaciliteter i fremtiden, når behovet opstår.

Alle scenarier forudsætter en etapevis realisering. Første etape vil bestå af tiltag, som ikke kræver ny lokalplan. Når der er valgt scenarier, vil projekter i første etape indgå i forhandlingerne om Budget 2023. I bilag 3 angives, hvilke projekter der indgår i etape 1 for de forskellige scenarier.

Borger og brugerinddragelse og input til scenarier

Brugere, lokale og lokaludvalg har været inviteret ind fra projektets begyndelse og givet input, der har været med til at kvalificere indholdet af de endelige scenarier. I opstartsfasen blev der afholdt en gåtur og snak i idrætsparken. I oktober 2021 var der åben visionsworkshop, der var med til at sætte pejling på særlige opmærksomhedspunkter og ambitioner for udarbejdelsen af scenarier. I marts 2022 blev udkast til scenarier præsenteret offentligt med det formål at få feedback og justere scenarier inden politisk behandling. Forvaltningerne har dertil været i løbende dialog og holdt møder med lokale aktører og foreninger om projektet. Inddragelsesprocessen har båret præg af stort engagement, og der har generelt være positiv stemning om scenariernes forsøg på at skabe mere idræt, mere sammenhæng og bedre tilgængelighed. Naboer til Sundby Idrætspark har udtrykt bekymring for gener fra støj, lys og øget trafik ved en udbygning af idrætsanlægget.

DGI Storkøbenhavn og Danmarks Idrætsforbund har også været involveret i processen. I bilag 4 er der opsamling på workshops og inputs fra idrætsorganiseringer givet forud for præsentationen af scenarierne. Efter præsentationen af scenarierne har DGI Storkøbenhavn og Danmarks Idrætsforbund endvidere fremsendt følgende samlede opfordring til Københavns Kommune: ”at gå videre med de store breddescenarier (de såkaldte Y-scenarier) med flere multifunktionelle faciliteter, foreningsfaciliteter og anvendelse af byrum fremfor scenarierne med nybyggede superliga-stadioner. Der er behov for en grundlæggende opgradering og udbygning af byens faciliteter til bredde- og foreningsidræt, og her er de store idrætsparker helt centrale”.

Byudvikling og infrastruktur i idrætsparken

I forbindelse med udvikling af arealer til andet end idræt vil kommunale behov, som fx plejehjem, varetages før der arbejdes videre med et muligt salg af grunde. Her vil der være fokus på at indplacere funktioner, som bidrager til en aktiv og mangfoldig idrætspark. Der er et behov for at udbygge plejehjemskapaciteten frem mod 2050, og et plejehjem i Sundby Idrætspark vurderes at være en egnet placering, som kan være med til at løse en del af behovet.

Infrastrukturen i og omkring idrætsparken skal kvalificeres med det sigte at skabe rammerne for en bæredygtig mobilitet med afsæt i områdets bynære placering. Dette forudsætter nye attraktive forhold for bløde trafikanter og kollektiv transport, som afsæt for at fastsætte endelig antal parkeringspladser i idrætsparken. Trafikanalyse og notat om parkeringsnormer findes i bilag 5.

Økonomi

I sammenhæng med udarbejdelse af de tre scenarier er der opstillet en samlet økonomi for realisering af de tre scenarier (bilag 3). Den økonomiske oversigt bygger på skøn og erfaringspriser inklusive usikkerhedsfaktor, og er derfor behæftet med nogen usikkerhed.

Mio. kr.

X

Y

Z

Skønnet samlet anlægsudgifter

227-287

570-700

635-785

Heraf nybyggeri og opgradering -idræt

120-140

510-620

530-640

Heraf renovering

70-90

10

10

Heraf stier, byrum, parkering mv.

 

40-60

50-70

95-135

Skønnet mulige indtægter i alt

0

65

65

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

 

Såfremt indstillingen godkendes, vil der blive udarbejdet budgetnotater med afsæt i de besluttede scenarier til forhandlingerne om Budget 2023.

 

Søren Tegen Pedersen                                                   Søren Hartmann Hede

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller over for Kultur- og Fritidsudvalget,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager stilling til, hvilke af de tre scenarier (X, Y, Z) for udvikling af Sundby Idrætspark, der skal indgå i forhandlingerne om Budget 2023.

    Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
  2. at Økonomiudvalget tager stilling til, hvilke af de tre scenarier (X, Y, Z) for udvikling af Sundby Idrætspark, der skal indgå i forhandlingerne om Budget 2023.

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. juni 2022

 

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at vælge scenarie Y, der skal indgå i budgetforhandlingerne 2023. Udvalget ønsker, at der frem mod forhandlingerne om budget 2023 arbejdes videre med et alternativt scenarie Y1, der optimerer forholdet mellem nybyggeri og renovering, særligt i forhold til placering af parkeringspladser, området omkring Fremad Amagers klubhus og tennisklubbens flytning

 

Kultur- og Fritidsudvalget ser frem til at komme videre med arbejdet i Sundby og Valby, og at de nye faciliteter skal komme flest mulige københavnere til gavn, og anbefaler derfor ikke scenarie X og Z.

 

Plan- og Tilskudschef, Mads Kamp Hansen, og Leder af Byudvikling, Kim Natour Svendsen, deltog under punktets behandling.

Beslutning

Dagsordenspunkt 11: Udviklingsscenarier for Sundby Idrætspark (2022-0188710)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2022

Økonomiudvalget besluttede, at scenarie Y skal indgå i budgetforhandlingerne dog således at der frem mod forhandlingerne om budget 2023 arbejdes videre med et alternativt scenarie Y1, der optimerer forholdet mellem nybyggeri og renovering, særligt i forhold til placering af parkeringspladser, området omkring Fremad Amagers klubhus og tennisklubbens flytning.

Til top