Mødedato: 16.04.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Partnerskabsaftale ml. Københavns Politi og Københavns Kommune om et trygt Indre Nørrebro

Se alle bilag

I forbindelse med implementering af Tryghedsplan for Indre Nørrebro er der udarbejdet en Partnerskabsaftale ml. Københavns Kommune og Københavns Politi, der udstikker de overordnede strategiske rammer for et forstærket samarbejde om en individorienteret indsats i området.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
    1.    at godkende vedlagte ”Partnerskabsaftale om et trygt Indre Nørrebro” mellem Københavns Kommune og Københavns Politi om et forstærket samarbejde om en individorienteret indsats,

    2.    at godkende, at Partnerskabsaftalen underskrives på kommunens vegne af de syv forvaltninger, som repræsenteret i Styregruppen for Sikker By.

Problemstilling

I  forbindelse med vedtagelsen af Tryghedsplan for Indre Nørrebro (ØU 4. september 2012) blev der iværksat en fokuseret politimæssig indsats og et særligt koordineret samarbejde mellem Kbh. Politi, SSP, Hotspot Indre Nørrebro og Center for Sikker By. Dette samarbejde har haft til formål at udarbejde en model for et individorienteret samarbejde mellem myndighederne rettet primært mod toneangivende medlemmer af organiserede bandegrupperinger på Indre Nørrebro. Dette myndighedssamarbejde ønskes formaliseret gennem en strategisk ramme for indsatsen i form af vedlagte Partnerskabsaftale, der beskriver parternes ansvarsområder, tiltag og målsætninger (se bilag 1).

Løsning

Vedlagte Partnerskabsaftale danner grundlaget for et forpligtende partnerskab mellem Københavns Kommune og Københavns Politi om en tryghedsskabende indsats med inddragelse af borgerne om en individorienteret indsats rettet mod at isolere, bekæmpe og på sigt opløse bandegrupperingerne på Indre Nørrebro.

En langsigtet indsats for at fjerne banderne og deres skadelige indflydelse på Indre Nørrebro kræver en helhedsindsats, hvor politi og kommune arbejder tæt sammen med lokalsamfundet om at isolere og svække de destruktive kræfter i bandemiljøet, samtidig med at de positive kræfter i området styrkes og lokalsamfundet mobiliseres som en aktiv medspiller imod bandekriminaliteten.

Partnerskabsaftalen er tænkt som den strategiske ramme, der beskriver de mål og overordnede indsatsområder, som parterne er enige om.

Fundamentet for den fælles indsats vil være politiets systematiske kortlægning, som på individniveau identificerer 6 konkrete målgrupper for indsatsen opdelt på de toneangivende medlemmer af banderne, kernemedlemmer af banderne i øvrigt, andre bandemedlemmer, facilitatorer og bagmænd, unge med tilknytning til bandemedlemmer og udsatte unge i øvrigt. Desuden opsøges ressourcepersoner i lokalområdet, som har kapacitet og vilje til at samarbejde med myndighederne om at bekæmpe bandekriminaliteten.

Indsatsen retter sig mod bandemedlemmer fra indre Nørrebro, som i øjeblikket består af ca. 120 personer fordelt på de forskellige målgrupper, og overvåges løbende, ligesom aftalens parter følger op på effekten heraf, både i forhold til enkeltpersonerne i de forskellige målgrupper og i forhold til opnåelsen af aftalens overordnede mål.

Der udarbejdes i forlængelse af Partnerskabsaftalen nærmere udmøntningsplaner, som i detaljer beskriver aktørernes forpligtigelser og de konkrete tiltag. De individorienterede indsatser vil være fortrolige.

Partnerskabsaftalen er gældende fra underskriftsdatoen og løber foreløbig frem til og med 31. december 2013. Parterne er enige om løbende at justere indsatserne og forny planerne i takt med udviklingen i området. Aftalen skal desuden ses som et supplement til det velfungerende og positive samarbejde, der i øvrigt eksisterer mellem myndighederne. 

Øvrige tiltag

Udover det forstærkede samarbejde mellem politi og kommune, er der ifm. Tryghedsplanen iværksat en række andre tiltag, der skal understøtte den helhedsorienterede indsats:  

  • Der er igangsat en borgerinddragelsesproces, der skal munde ud i forslag til fysiske forandringer i Folkets Park såvel som konkrete tryghedsskabende aktiviteter blandt beboere og lokale aktører.
  • Hotspot og Nørrebro Lokaludvalg er i gang med at etablere et netværk blandt erhvervsdrivende, med særlig henblik på at forebygge afpresning, trusler og lign.
  • For så vidt angår Folkets Hus har Kultur- og Fritidsudvalget den 4.4.2013 godkendt, at der indgås en driftsaftale med brugerne af Huset, gennem en særskilt fondskonstruktion, i lighed med den model, der er anvendt for Ungdomshuset på Dortheavej (KFU 4. april 2013, se bilag 2).

I forbindelse med indgåelsen af den ny driftsaftale med Folkets Hus etableres et dialogforum til drøftelse af relevante tryghedsrelaterede udfordringer i området.

Forummet vil bestå af repræsentanter fra Fonden, brugerne og Københavns Kommune, samt eventuelt repræsentanter fra lokalområdet. Forummet kan indkalde andre til møder alt efter behov.

Den nye driftsaftale og tilhørende husorden skal endvidere være med til at sikre, at brugere af huset ikke er uniformerede, bærer skudsikre veste eller våben, eller på anden vis overtræder gældende lovgivning (jf. bilag 2).

Økonomi

Partnerskabsaftalen rummer ikke nogen økonomiske elementer, da parternes tiltag afholdes indenfor normaldriften og allerede afsatte midler i budget 2013.

Videre proces

Styregruppen for Sikker By har godkendt Partnerskabsaftalen og såfremt Økonomiudvalget godkender nærværende indstilling vil Partnerskabsaftalen blive lagt til underskrift i Styregruppen for Sikker By, samt ledelsen hos Københavns Politi. Der vil herefter blive udarbejdet uddybende udmøntningsplaner som beskrevet i aftalen, ligesom det konkrete samarbejde vil blive iværksat af den til formålet nedsatte arbejdsgruppe.

Styregruppen for Sikker By samt Økonomiudvalget vil efter behov blive orienteret løbende om fremdriften i samarbejdet. Medarbejdere og ledere på Nørrebro, der har relation til indsatsen, orienteres om Partnerskabsaftalen og den individorienterede indsats umiddelbart efter Økonomiudvalgets godkendelse.

Beslutning

Dagsordenspunkt 2: Partnerskabsaftale ml. Københavns Politi og Københavns Kommune om et trygt Indre Nørrebro

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 16. april 2013

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top