Mødedato: 15.06.2021, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Startredegørelse for Sluseholmen Stationsområde, Vesterbro - Kgs. Enghave

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget skal tage stilling til, om der henholdsvis skal udarbejdes forslag til tillæg til lokalplan 310 Teglværkshavnen og tillæg til kommuneplan for at muliggøre metropladsen ved Sluseholmen Metrostation og en ny, fortættet bebyggelsesplan for området

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til tillæg til lokalplan 310 Teglværkshavnen på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse (bilag 2), dog således at der i lokalplanen skabes plads til en forbindelse under/over Sydhavnsgade.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,

2. at Økonomiforvaltningen udarbejder forslag til kommuneplantillæg på baggrund af de anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse (bilag 2).

Teknik- og Miljøudvalget godkendte indstillingens 1. at-punkt på sit møde 7. juni 2021 jf. "Oversigt over politisk behandling".

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog med Kommuneplan 2015 og Endelig vedtagelse af VVM for metro til Sydhavnen (Borgerrepræsentationen (BR) 10. december 2015) placering af fem nye stationer på metrolinjen til Sydhavnen, herunder Metrostation Sluseholmen (bilag 1). Beslutningen indebærer, at der skal udarbejdes særskilte lokalplaner for Sydhavnsmetroens stationsforpladser, hvad angår anlæg over jorden.

Området er omfattet af lokalplan 310 Teglværkshavnen tillæg 3 fra 2009 (BR 29. januar 2009), der fastlægger en kanalby med karreer og en støjskærmende erhvervsbebyggelse langs Sydhavnsgade/Sjællandsbroen. Metroselskabet og en række bygherrer har anmodet forvaltningerne om et nyt plangrundlag, der skal muliggøre en metroplads og en ny, fortættet bebyggelsesplan for deres ejendomme i området omkring Sydhavnsgade/Sjællandsbroen. I det videre arbejde med lokalplanforslaget vil forvaltningerne vurdere og konkretisere reservation af areal til landing af en stibro eller -tunnel fra Bådehavnsgade samt en sikker skolevej.

Løsning

Tillægsområdet omfatter fem af 17 byggefelter i område IX i lokalplan Teglværkshavnen tillæg 3. I lokalplanens område IX er bebyggelsesprocenten 150 og boligandelen 50-75 % (bilag 3). Tillægget vil overvejende fastlægge bebyggelsen til serviceerhverv på grund af lokaliseringen ud mod den støjbelastede vej Sjællandsbroen. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer derfor, at boligandelen i området kun kan blive i størrelsesorden 30-40 % indenfor tillægsområdet. For at muliggøre en fortætning i området omkring Sluseholmen Metro er der i Kommuneplan 2019 fastlagt en maksimal bebyggelsesprocent på 185 for lokalplanens område IX.

Bygherrernes forslag til helhedsplan indeholder byggerier på fem byggefelter langs Sydhavnsgade/Sjællandsbroen og vejen Sluseholmen og har en samlet bebyggelsesprocent på cirka 200 og højder op til 33 m. Bebyggelsen indeholder serviceerhverv i tre byggefelter mod Sydhavnsgade/Sjællandsbroen samt boliger i et byggefelt mod Sjællandsbroen og i en karré langs vejen Sluseholmen.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at bebyggelsesprocenten som udgangspunkt kan øges fra 150 til 185, da området er stationsnært, overvejende indeholder serviceerhverv og er placeret mod brede gaderum og havnebassin. Bebyggelsesprocenten kan eventuelt blive højere endnu, hvis en bearbejdning af bebyggelsesplanen viser mulighed for det. Her skal blandt andet tilvejebringes tilstrækkelige og nære friarealer med sol og læ, og bygningshøjderne skal tilpasses eksisterende og kommende bebyggelser på Sluseholmen og langs Sjællandsbroen/Sydhavnsgade. I det videre arbejde med lokalplanen undersøges i hvilket omfang, der er mulighed for boliger mod vejen  Sjællandsbroen, hvorfra der er meget trafikstøj.

I lokalplanforslag for Molestien syd for Sjællandsbroen er udlagt areal til en stibroforbindelse fra Bådehavnsgade til Sluseholmen Metrostation, som primært skal understøtte brug af kollektiv transport og imødegå trafikale udfordringer i krydset Sjællandsbroen/Bådehavnsgade. Forvaltningerne og bygherrerne, Metroselskabet og Sund & Bælt har foretaget indledende undersøgelse af flere forskellige modeller for landing af forbindelsen i lokalplanområdet (bilag 6).

I det videre arbejde med lokalplanforslaget undersøges det, om der kan etableres et socialt botilbud som en del af udviklingen af området.

Byliv
Metropladsen udformes som en bydelspladsmed ophold ved vandet og som en funktionel metroplads med gode og synlige adgangsforhold. Promenader, gårdrum og kantzoner indrettes med plads til fællesskaber. Dette understøtter målsætninger i Fællesskab København om, at 90 % af københavnerne er enige i, at deres lokalområde er levende og varieret samt, at københavnerne opholder sig 20 % mere i byens rum.

Bæredygtighed og bynatur

Bæredygtighedsværktøjet anvendes i udarbejdelse af lokalplanforslaget. I det videre arbejde med lokalplanen vil der være fokus på følgende initiativer, som bygherrerne har intentioner om frivilligt at indarbejde: attraktive udearealer og forbindelser, trygge passager og multifunktionelle byrum (bilag 4). Bygherrerne stiler mod, at alle bygninger DGNB certificeres til minimum guld.

Der er 48 ud af de 57 eksisterende træer i området, som lever op til kriterierne for at kunne udpeges som bevaringsværdige træer i lokalplanen, heraf 39 træer i trærækken langs Sjællandsbroen/Sydhavnsgade (bilag 5). Vejtræerne er af en art(spidsløn), der ikke udvikler sig til at blive særlig stor. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at dele af den foreslåede bebyggelse er for tæt på træerne langs Sjællandsbroen/Sydhavnsgade til, at de kan beskyttes under byggearbejdet og/eller, at nye vejtræer kan vokse til store træer. Den foreslåede bebyggelse giver således plads til træer i grupper langs vejen, men ikke til en sammenhængende trærække. I det videre arbejde med lokalplanen vil det blive vurderet, om træerne langs vejen skal foreslås fastlagt som bevaringsværdige eller om de skal foreslås fældet og erstattet med nye træer eventuelt placeret i grupper. Hensyn til byggefelter, underjordiske anlæg, servitutter og træart vil indgå i vurderingen.

Almene boliger

På grund af placeringen mod den støjbelastede Sydhavnsgade/Sjællandsbroen muliggør tillægget til lokalplanen kun i størrelsesorden 30-40 % boliger. Den gældende lokalplan muliggør 75 % boliger. Selv med en væsentligt øget fortætning vil tillægget ikke muliggøre en tilvækst af boliger i forhold til gældende lokalplan. Derfor stilles der ikke krav om almene boliger.

Parkering

Kommuneplan 2019 muliggør, at parkeringsdækningen i et byudviklingsområde efter en konkret vurdering i en lokalplan kan fastsættes med lavere parkeringsnorm. Forvaltningerne indstiller, at området udformes som delvist bilfrit byområde, og at parkeringsnormen for ny bebyggelse reduceres væsentligt i forhold til kommuneplanens generelle parkeringsnormer. Det skyldes, at Metrostationen Sluseholmen er centralt placeret i lokalplanområdet, hvilket understøtter muligheden for en lavere parkeringsnorm. Til gengæld udgør lokalplanområdet en mindre del af byudviklingsområdet Sydhavn, der ikke er planlagt helt eller delvist bilfrit, hvorved der etableres 500 parkeringspladser i området til bebyggelse opført efter gældende lokalplan. Derfor vil oplevelsen af bilfrihed i det nye lokalplanområde være begrænset. Endvidere ligger området tæt ved det overordnede vejnet, hvilket understøtter brugen af bil. Infrastrukturen og parkeringsløsningen skal sigte mod at begrænse biltrafikken internt i området mest muligt. Nærmere placering af parkering m.v. vil blive fastlagt i den videre planproces ligesom antal cykelparkeringspladser og Kiss & Ride til metro.  

Miljøvurdering

Der udarbejdes miljørapport. De miljømæssige forhold vil således blive undersøgt parallelt med planprocessen og fremlagt samtidig med planforslagene til den politiske behandling.

Kommuneplan

I Kommuneplan 2019 er området udlagt til boliger og serviceerhverv med en maksimal bebyggelsesprocent på 185 for et større område og en maksimal bygningshøjde på 33 meter. Kommuneplanen foreslås ændret med et kommuneplantillæg for at muliggøre yderligere detailhandel i området og for at ændre bebyggelsesprocenter for det større område. Der kan eventuelt gives mulighed for en højere bebyggelsesprocent end 185 % i lokalplanområdet efter konkret vurdering, og der vil eventuelt ske en nedsættelse af bebyggelsesprocenten i den øvrige del af de berørte kommuneplanrammer, for at afspejle de reelle bebyggelsestætheder her.

Indledende høring
Der er foretaget indledende høring af lokalplanforslaget, herunder af Kgs. Enghave Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Følgende hovedsynspunkter har været fremført af lokaludvalget: At der presses for meget byggeri ind omkring metropladsen, som risikerer at skygge for pladsen, at metropladsen skal blive velfungerende og indrettes med ophold ud til havnen, og at en stibro over Sjællandsbroen er et stort ønske og bør kobles sammen med nye stiforbindelser langs havnen (bilag 7).

Forvaltningernes bemærkninger
I det videre arbejde vil der være fokus på at skærme byrum mod trafikstøj, at bebyggelsens højder tilpasses naboområder og at sikre lys og læ i opholdszoner på metropladsens områder ud til havnen samt på at binde stinettet i området sammen.

Anbefalinger til den videre planlægning

  • Kanalbyen Sluseholmen færdiggøres med kanaler, promenader og byrum ved vandet og med en støjafskærmende erhvervsbebyggelse langs Sjællandsbroen/Sydhavnsgade.
  • Den generelle bygningshøjde ekskl. teknik kan være op til 29 m langs Sjællandsbroen/Sydhavnsgade og 25 m internt i området.
  • Der sikres plads til vejtræer langs Sjællandsbroen/Sydhavnsgade.
  • Stinetværket bindes sammen med den kommende stiforbindelse fra Bådehavnsgade og med en sikker skolevej til Sluseholmen Skole. I det videre arbejde afklares, hvordan forbindelsen fra Bådehavnsgade lander i lokalplanområdet, og om den udformes som stibro eller -tunnel. Her vil særligt være fokus på tryghed, synlighed og direkte adgang for fodgængere og cyklister til metro og for cyklister mod nord ad Sydhavnsgade og Sluseholmen.  
  • Metropladsen udformes med fokus på adgangsforhold og placering af cykelparkering ved ankomstpunkter og metroens trapper. Mod Fordgraven udformes pladsen som bydelsplads for Sydhavnen med zoner til ophold i læ og sol. Metropladsen begrønnes.
  • Funktioner placeres, så de understøtter byliv og lever op til Miljøstyrelsens og kommunens retningslinjer for håndtering af støj, herunder muliggøres kun i begrænset omfang stærkt støjbelastede boliger (over 68 dB). Publikumsorienteret serviceerhverv og butikker placeres i stueetagen mod metropladsen og langs vejen Sluseholmen.

 Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget har vedtaget startredegørelsen, udarbejder forvaltningerne et forslag til lokalplan med tilhørende tillæg til kommuneplanen efter en fase med yderligere afklaring af en række forhold, herunder valg af model for stiforbindelse. Forvaltningerne forventer at forelægge forslaget for Borgerrepræsentationen primo 2022, hvorefter det sendes i offentlig høring i otte uger. Lokalplanen ventes endeligt vedtaget ultimo 2022.

 

Søren Hartmann Hede         Søren Wille

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til tillæg til lokalplan 310 Teglværkshavnen på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse (bilag 2).

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,

  2. at Økonomiforvaltningen udarbejder forslag til kommuneplantillæg på baggrund af de anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse (bilag 2).

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2021

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således at der i lokalplanen skabes plads til en forbindelse under/over Sydhavnsgade.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

Indstillingens således ændrede 1. at-punkt blev godkendt med 8 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O og Ø.

Imod stemte: C og V.

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ønsker ikke at gøre området helt eller delvist bilfrit, idet området ligger lige ud til flere af byens store udfaldsveje.”

 

Det Konservative Folkeparti, Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ønsker ikke, at der skal opføres boliger ud mod den meget støjplagede Sydhavnsvej.”

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne mener, at parkeringsnormen fastsættes til en parkeringsplads for hver 100 m2 bolig.”

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten tager forbehold for den øgede bebyggelsesprocent og -højde.’’

 

Det samlede udvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ønsker, at træerne på Sydhavnsgade bevares”.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. juni 2021

Indstillingen blev godkendt med 12 stemmer mod 0. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F, C og O.

Imod stemte: Ingen.

Undlod at stemme: V.

 

Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:

”Socialdemokratiet ser gerne, at der arbejdes videre med en broforbindelse over vejen for at skabe en tryg forbindelse for bløde trafikanter.”

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. juni 2021:

”Partierne ønsker ikke at gøre området helt eller delvist bilfrit, idet området ligger lige ud til flere af byens store udfaldsveje.”

 

Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti og videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. juni 2021:

”Partierne ønsker ikke, at der skal opføres boliger ud mod den meget støjplagede Sydhavnsvej.”

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. juni 2021:

”Partierne mener, at parkeringsnormen fastsættes til en parkeringsplads for hver 100 m2 bolig.”

 

Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. juni 2021:

”Enhedslisten tager forbehold for den øgede bebyggelsesprocent og -højde.’’

 

Økonomiudvalget videreførte Teknik- og Miljøudvalgets protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. juni 2021:

”Partierne ønsker, at træerne på Sydhavnsgade bevares”.

Til top