Mødedato: 15.03.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Fællesnordisk bud på EM i kvindefodbold 2025 med København som værtsby

Se alle bilag

DBU ønsker at byde på EM i kvindefodbold i 2025 (WEURO2025) sammen med fodboldforbundene i de øvrige nordiske lande. Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget skal tage stilling til Københavns Kommunes interessetilkendegivelse i et københavnsk værtskab for WEURO2025 samt den videre politiske behandling om økonomi. Et københavnsk værtskab vurderes at have store potentialer for at udvikle pige- og kvindefodbolden samt at brande København som en aktiv og attraktiv by.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget godkender,

  1. at Københavns Kommune overfor DBU og UEFA tilkendegiver kommunens interesse i et københavnsk værtskab for WEURO2025 som del af det fællesnordiske bud på WEURO2025 med de i afsnittet ”Løsning” angivne juridiske forbehold, og
  2. at økonomien i forbindelse med et eventuelt københavnsk værtskab for WEURO2025 henvises til videre politisk behandling i regi af henholdsvis Megaeventpuljen og forhandlingerne om Budget 2023.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen i sit møde den 3. marts 2022, jf. "Oversigt over politisk behandling".

Problemstilling

Dansk Boldspil-Union (DBU) ansøger sammen med fodboldforbundene i Sverige, Norge og Finland og nationalt sammen med Wonderful Copenhagen og Sport Event Denmark det europæiske fodboldforbund (UEFA) om et fællesnordisk værtskab for WEURO2025 til afholdelse i juni-juli 2025. Af buddet skal fremgå en bekræftelse af, hvorvidt Københavns Kommune ønsker at være en integreret del af buddet.

Der er behov for en politisk beslutning om, hvorvidt Københavns Kommune officielt vil være del i DBU’s fællesnordiske indledende bud på at afholde WEURO2025.

Løsning

Budfasen til UEFA er opdelt i to faser, hvor første indledende bud skal foreligge ultimo marts 2022, mens det endelige bud skal foreligge medio oktober 2022. I december 2022 træffer UEFA beslutning om, hvem der tildeles værtskabet i 2025.

Københavns Kommune tildeles først et forpligtende ansvar for værtsbyrollen med underskrivelse af budmaterialet i oktober. Således er det i praksis også muligt for Københavns Kommune at vælge ikke at indgå i det endelige bud frem til oktober. Dette vurderes dog vanskeligt rent politisk. 

Med beslutningen og det foreløbige bud forpligter kommunen sig til at indgå i et tæt samarbejde med DBU, UEFA og de øvrige nordiske værtsbyer om at udvikle fælles koncepter for et attraktivt og engagerende nordisk EM, og at afstemme de nærmere aftalevilkår med UEFA. 


Eventpræsentation
EM i kvindefodbold er den højest rangerende fodboldturnering for kvinder i Europa på landsholdsniveau og overgås prestigemæssigt kun af VM i kvindefodbold. Danmarks kvindelandshold har aktuelt et historisk højt niveau, og det forventes, at holdet vil kunne komme langt ved EM i 2025.

Det endelige kampprogram for WEURO2025 er endnu ikke endeligt besluttet, men DBU's forventning er, at der spilles i alt fem EM-kampe i Parken i 2025: tre gruppekampe, heraf EM-åbningskampen med dansk deltagelse (såfremt Danmark kvalificerer sig), en kvartfinale og en semifinale. Hvis Danmark er EM-kvalificeret, vil minimum to af Danmarks tre gruppekampe foregå i København. DBU er i dialog med to øvrige potentielle værtsbyer i forhold til placering af yderligere to-tre EM-kampe på dansk grund.

Internationalt er kvindefodbold en sportsgren i eksponentiel vækst, både medie- og tilskuermæssigt, økonomisk og antal aktive. Fra UEFAs side er ambitionsniveauet højt, og forventningen er, at de kommende WEURO2025 samarbejdspartnere bidrager med fodbold- og folkestemning i byrummet samt medvirker til at skabe en event, som rækker ud til mange forskellige målgrupper, tager et socialt ansvar, og som har fokus på bæredygtighed i alle aspekter af eventafviklingen. Bilag 1 giver uddybet beskrivelse af WEURO2025.  


Værtskabsvisioner for WEURO2025
Borgerrepræsentationen har i 2019 godkendt, at Københavns Kommune i regi af Megaeventpuljen skal arbejde for en målsætning om, ”at internationale events i København skal sætte et positivt og blivende aftryk på både hovedstadens kultur-, fritids- og foreningsliv og vækst og erhvervsudvikling”. Frem mod WEURO2025 er det derfor hensigten at benytte eventen som anledning til at aktivere og formidle Københavns styrkepositioner som en aktiv, innovativ og levevenlig storby og turismedestination.

Ud over sportslige oplevelser for fans, borgere og besøgende er den fællesnordiske ambition, at WEURO2025 skal bidrage med bredere værdiskabelse i form af varige positive effekter på byens kultur- og fritidsliv og erhvervsliv, herunder turismemæssig omsætning og international promovering.

Derfor vil Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen bidrage til et samlet legacy- og aktiveringsprogram, som skal sikre en bredere værdiskabelse til København. Forvaltningerne vil i processen sikre en bred interesse- og interessentinddragelse, herunder også af kommunens øvrige relevante fagforvaltninger. Tematisk vil programmet have fokus på styrkelse af pige- og kvindefodbold samt pigeidrætten mere generelt i København; et område hvor Kultur- og Fritidsforvaltningen ifm. fx aktivering af EURO2020 i 2021 har opnået gode udviklingsresultater i samarbejde med foreningslivet. Bæredygtighed og ligestilling vil være øvrige centrale tematikker for samarbejde. Dertil kommer erhvervssamarbejder, hvor særligt Økonomiforvaltningen i arbejdet med Tour de France Grand Départ har etableret stærke samarbejder og ser nye potentialer for et tættere samarbejde med byens virksomheder og turismeerhverv med afsæt i WEURO2025.

Københavns Kommunes målsætninger skal videreudvikles frem til oktober 2022 og vil, forud for det endelige bud til UEFA i oktober 2022, blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget, Økonomiudvalget og endeligt Borgerrepræsentationen til politisk godkendelse.

Jura
Københavns Kommune har som udgangspunkt en lovlig interesse i at deltage i og medfinansiere afholdelsen af WEURO2025. Københavns Kommunes støtte skal stå i et rimeligt forhold til den interesse, kommunen har i eventen og må ikke i det væsentligste komme andre til gode end kommunens egne borgere. Det er dog i praksis anerkendt, at Københavns Kommune i sin egenskab af landets hovedstad har en særstilling, der indebærer, at kommunen kan afholde arrangementer, der tiltrækker en bredere kreds end egne borgere.

Københavns Kommune skal være opmærksom på, at kommunen ikke vil kunne forpligte sig til alle de krav, UEFA har opstillet i sine kontraktdokumenter vedrørende WEURO2025. Økonomiforvaltningen har i januar 2022 orienteret DBU om sine indledende forbehold. Forbeholdene omfatter eksempelvis kommunens manglende adgang til at regulere visse former for reklame for og eksponering af andre virksomheder end dem, som UEFA har indgået sponsoraftale med, og til at forhindre afholdelse af politiske eller religiøse demonstrationer mv. Kommunen kan heller ikke forpligte sig til at varetage opgaver, som henhører under fx politiet eller regionen. Disse udeståender vil blive afklaret frem mod det endelige bud i oktober 2022.

Hovedandelen af de forbehold, som Københavns Kommune aktuelt har identificeret i det foreliggende aftalegrundlag for WEURO2025 har kommunen allerede været i dialog med både DBU og UEFA om i forbindelse med afviklingen af EURO2020 i 2021. Der blev i den forbindelse opnået en fælles forståelse af Københavns Kommunes hjemmelsgrundlag.


Økonomi
Det samlede forventede tilskudsbehov fra Københavns Kommune er estimeret til at være ca. 20-24 mio. kr.

I lighed med den aftale som blev indgået for EURO2020 vil der skulle afsættes dels et direkte tilskud til DBU til eventplanlægning og -afvikling, og dels særskilte budgetter til kommunens egen opgavevaretagelse som værtsby.   

I forhold til et direkte tilskud til DBU har DBU udarbejdet et samlet, foreløbigt værtsbybudget for København på ca. 20 mio. kr. Heraf forventes DBU at ansøge kommunen om et direkte tilskud på ca. 8-12 mio. kr. 

I forhold til kommunens egne opgaveforpligtelser indebærer værtskabsrollen bl.a. at stille arealer til rådighed for officielle fanzoner, sikre renhold, tilladelser, trafikhåndtering mm. Dertil kommer, at kommunen, som del af værtskabsprogrammet, og ud over den aktivering af byrummet, som København som officiel værtsby skal sikre op til og under eventen, forventes at udvikle og prioritere indsatser, som kan skabe blivende værdi på den lange bane - ikke mindst i relation til fodbold som foreningsidræt og ift. bæredygtighedsdagsordenen. Kommunens interne udgifter til disse opgaver er aktuelt estimeret til: 

  • ca. 7 mio. kr. i ekstraudgifter til Teknik- og Miljøforvaltningen
  • ca. 5-8 mio. kr. til Kultur- og Fritidsforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen til værtskabsaktivering og langsigtede indsatser for bredere værdiskabelse.

Til sammenligning var den samlede kommunale bevilling til EURO2020 18 mio. kr.: 8,2 mio. kr. i direkte tilskud til DBU, 7,7 mio. kr. til Teknik- og Miljøforvaltningen til ekstraudgifter og 2,1, mio. kr. til Kultur- og Fritidsforvaltningen til værtskabsaktivering. Forventningen om prioritering af indsatser med varig værdi for København betyder bl.a., at kommunens interne budget er opjusteret i forhold til EURO2020. 

Som projektejer af WEURO2025 vil DBU have det overordnede ansvar overfor UEFA for eventplanlægningen. Kommunen hæfter ikke økonomisk overfor DBU udover kommunens direkte tilskud til DBU. Aftaler og økonomi omkring Parken stadion vil være et forhold mellem DBU, UEFA og Parken Sport & Entertainment og kan ikke påvirke økonomien mellem DBU og kommunen. Sport Event Denmark har tilkendegivet deres opbakning til eventen og træffer beslutning om tilskudsbeløb medio 2022.

Økonomi

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen har en løbende kvalitetssikring af budgettet. Beregning af den endelige økonomiske ramme for et københavnsk værtskab for WEURO2025 vil frem mod efteråret 2022 blive genstand for nærmere analyse.

Forvaltningerne henstiller til, at et kommunalt bidrag til WEURO2025 i København henvises til politisk behandling i regi af enten Budget 2023 og/eller Megaeventpuljen. Udmøntning af budget er under forudsætning af, at København ultimo 2022 tildeles værtskabet for WEURO2025 af UEFA.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, indgår Københavns Kommune fra ultimo marts 2022 som part i DBU’s fællesnordiske bud på WEURO2025, som forløber frem til medio oktober 2022.

Inden DBU og Københavns Kommune formelt indgiver et endeligt bud på WEURO2025 til UEFA medio oktober 2022, i form af underskrift på det juridiske aftalegrundlag mellem partnerne, vil Borgerrepræsentationen forinden blive forelagt en sag med redegørelse for de endelige præmisser og målsætninger for Københavns værtskab i 2025.

Københavns Kommunes oplæg til budgetbevilling henvises til videre politisk behandling i regi af hhv. Megaeventpuljen og forhandlingerne om Budget 2023.

 

Esben Danielsen Søren Hartmann Hede

 

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget godkender,

  1. at Københavns Kommune overfor DBU og UEFA tilkendegiver kommunens interesse i et københavnsk værtskab for WEURO2025 som del af det fællesnordiske bud på WEURO2025 med de i afsnittet ”Løsning” angivne juridiske forbehold, og
  2. at økonomien i forbindelse med et eventuelt københavnsk værtskab for WEURO2025 henvises til videre politisk behandling i regi af henholdsvis Megaeventpuljen og forhandlingerne om Budget 2023.

 

  

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 3. marts 2022

 

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med sagen på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser og vender tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget i sagen.

 

Kultur- og Fritidsudvalget lægger vægt på, at der indgår målbare kriterier og midler til aktivering.

 

Idrætschef Thomas Bach og souschef Rikke Thielcke deltog under punktets behandling.

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 19: Fællesnordisk bud på EM i kvinde-fodbold 2025 med København som værtsby (2022-0046488)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. marts 2022

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top