Afrapportering på Københavns Kommunes arbejde med LGBTI+-politikken i 2021
Hvert år gøres der status på forvaltningernes arbejde med Københavns Kommunes LGBTI+-politik. Dette års status viser, at der fortsat arbejdes aktivt med politikkens initiativer. Flere initiativer kræver særskilt finansiering for at blive gennemført inden politikkens udløb i 2023. Økonomiudvalget forelægges hermed status på forvaltningernes arbejde med initiativerne i LGBTI+-politikken i 2021.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at afrapporteringen på Københavns Kommunes arbejde med LGBTI+-politikken i 2021 tages til efterretning,
- at det tages til efterretning, at flere initiativer kræver særskilt finansiering for at kunne gennemføres.
Problemstilling
Københavns Kommunes (KK) LGBTI+-politik, som gælder i perioden 2019-2023, understøttes af en række konkrete forvaltningsspecifikke initiativer. Initiativerne skal sikre, at forvaltningerne på hver deres område arbejder aktivt for at understøtte politikkens vision om lige muligheder for alle københavnere uanset seksualitet og kønsidentitet. For at sikre, at der kontinuerligt er fokus på at skabe gode levevilkår for LGBTI+-personer i KK, skal der hvert år i politikkens gyldighedsperiode gøres status på forvaltningernes arbejde med initiativerne.
Løsning
Med LGBTI+-politikken forpligter KK sig til at være med i front i arbejdet med LGBTI+-personers ligeværdighed og trivsel. Politikken udgør afsættet for KK’s indsats på området og indeholder 54 konkrete initiativer, hvoraf en række kræver særskilt finansiering for at blive gennemført. Forvaltningernes tilbagemeldinger viser, at KK som helhed fortsat arbejder aktivt med de konkrete initiativer i 2021. Arbejdet har i flere forvaltninger derudover affødt yderligere initiativer.
I det følgende beskrives udvalgte initiativer i forvaltningernes arbejde med LGBTI+-politikken i 2021, som er udvalgt i samarbejde med forvaltningerne. Forvaltningernes statusopgørelser fremgår i deres fulde længde i bilag 1, som også indeholder en samlet oversigt over de initiativer, der endnu ikke er igangsat herunder pga. behov for særskilt finansiering.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF)
BIF har indmeldt i alt seks initiativer til politikken. Heraf er fire gennemført eller igangsat. To af initiativerne kræver særskilt finansiering for at blive gennemført. Det drejer sig om ”Skoleindsats til bekæmpelse af diskrimination” og coaching og workshops til virksomheder, der ønsker viden om inklusion af LGBTI+ personer på arbejdsmarkedet. BIF planlægger at gennemføre de to initiativer, såfremt finansiering bevilges i Budget 2023. Forslag til budgetforhandlingerne udarbejdes på baggrund af bestillinger fra politikerne.
Et eksempel på BIF’s arbejde med de øvrige initiativer er, at ydelsesmodtagere omfattet af integrationsloven bliver undervist i mangfoldige familiestrukturer, kønsidentitet og ligestilling, som en del af undervisningen i danske samfundsforhold for nyankomne udlændinge.
Et andet initiativ er, at flygtninge med LGBTI+ baggrund, som finder det utrygt at blive indkvarteret i den fælles midlertidige indkvartering, kan indkvarteres i lejligheder et andet sted.
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF)
BUF har ni initiativer i politikken, hvoraf otte er gennemført eller igangsat. Et initiativ igangsættes ikke, da der ikke blev bevilliget særskilt finansiering til initiativet i Budget 2022.
BUF fortsætter bl.a. initiativet ”Normstormerne” til og med 2023. Normstormerne underviser elever i udskolingen i normkritik, LGBTQIA+-vilkår, diskrimination, privilegier og anti-mobning. I tillæg hertil har BUF igangsat udvikling af tilsvarende undervisningsforløb til indskoling og mellemtrin samt medarbejdere i institutioner og skole.
BUF arbejder også på at styrke seksualundervisningen i folkeskolen, hvilket der er afsat midler til i Budget 2022. Det nuværende tilbud under Åben Skole udvides til flere skoler, og nye undervisningsforløb udvikles, så lærere, der har deltaget i forløbene, får kompetencer til at fortsætte undervisningen på skolerne. Yderligere udarbejder BUF materiale til at understøtte dialogen med skolebestyrelser om planlægning af seksualundervisning samt inspirationsmateriale til lærere.
Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF)
KFF har indmeldt 11 initiativer til politikken, hvoraf ti er gennemført eller igangsat. Der blev i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2022 søgt om særskilt finansiering til etablering af et LGBTI+ kulturhus. Dette blev ikke bevilget, og derfor arbejdes der ikke videre med initiativet.
KFF har bl.a. været KK’s tovholder på LGBTQ+-megaeventet Copenhagen 2021, hvor København i 2021 havde værtskabet for WorldPride og EuroGames. Eventet blev afviklet i august 2021. KFF har bidraget til finansiering og planlægning af eventet i samarbejde med arrangøren Happy Copenhagen. KFF arbejder fortsat med relevante aktører omkring forankring og formidling af eventets effekter.
KFF arbejder derudover med flere initiativer i supplement til LGBTI+-politikken, eksempelvis MIX Copenhagen LGBTQ Film Festival og WAREHOUSE9, som er et performancested med fokus på queer- og kønspolitiske tematikker. Derudover har Kultur- og Fritidsudvalget i perioden 2021-2024 ligestilling som fokusområde, og der er i den forbindelse formuleret en handlingsplan for ligestilling med syv indsatsområder.
Socialforvaltningen (SOF)
SOF har fem initiativer i politikken, hvoraf fire enten er gennemført eller igangsat. Det sidste initiativ er finansieret og forventes gennemført 2022.
SOF har herudover bl.a. taget initiativ til, at der med temaet ”Seksualitet og kønsidentitet hos borgere med nedsat funktionsevne mv.” sættes fokus på seksuel trivsel og sundhed for borgere med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Det gøres bl.a. ved at efteruddanne pædagogisk personale til seksualvejledere.
SOF’s initiativ til at udbrede kendskabet til LGBTI+-området i Den Sociale Hjemmepleje har været sat i bero på grund af Covid-19-restriktioner, men er planlagt som gå-hjem-møder for medarbejdere i sommeren 2022. Arrangementet finansieres af Den Sociale Hjemmepleje.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF)
SUF har 12 initiativer i politikken, hvoraf ti er igangsat eller gennemført. Et initiativ igangsættes ikke, og et initiativ kræver særskilt finansiering. Sidstnævnte er en kampagne om rummelighed, som skal gennemføres i samarbejde med relevante LGBTI+-organisationer. Kampagnen er ikke blevet prioriteret af Sundheds- og Omsorgsudvalget under den nuværende udmøntning af bevillingen til seksuel sundhed (2019-2022). Det afklares i oktober 2022, om initiativet bliver igangsat.
Et eksempel på arbejdet med andre initiativer er, at SUF fortsætter samarbejdet med AIDS-Fondet om Fast Track City-initiativet til og med 2025. Initiativet har til formål at mindske smittespredning af HIV. SUF er tovholder på dette tværgående initiativ, som også forpligter KK’s øvrige forvaltninger til at arbejde med initiativet. Deltagelse i Fast Track City-netværket gør København til foregangsby i indsatsen for at udrydde HIV.
SUF har i samarbejde med LGBT+ Danmark desuden udviklet pilotprojektet Transit Talk, der tilbyder en-til-en-samtaler for personer, der stiller spørgsmål ved deres køn, og for andre, der har spørgsmål om trans- og kønsdiversitet. Transit Talk bygger på metodikken bag LGBT+ Danmarks samtaletilbud Transit.
Derudover har SUF i fællesskab med LGBT+ Danmark igangsat tilbud om besøgsvens-tjeneste for ældre LGBT+-borgere i hjemmeplejen, på plejehjem og på aktivitetscentre.
Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF)
TMF har tre initiativer i politikken, som alle er enten gennemført eller igangsat.
Et af TMF’s initiativer er løbende at se på mulighederne for at gøre de offentlige toiletter kønsneutrale. I forbindelse med den forestående renovering af Nyhavnsbroen arbejdes der således på, at et eller flere af de nuværende pissoirer konverteres til kønsneutrale toiletter.
TMF planlægger desuden i marts 2022 et seminar med LGBT+ Danmark, der skal opkvalificere personalet på de bemandede legepladser til at møde alle familiestrukturer, køns- og seksualitetsidentiteter.
Økonomiforvaltningen (ØKF)
ØKF har otte initiativer i politikken, som alle er enten gennemført eller igangsat.
ØKF har i 2021 bl.a. ansøgt om KK’s optagelse i det internationale Rainbow Cities Network, der er et netværkssamarbejde mellem storbyer i forskellige lande, hvor man udveksler erfaringer om initiativer på LGBTI+-området. KK blev optaget som medlem af netværket i december 2021.
Herudover har ØKF udarbejdet en kommunikationsvejledning i, hvordan man skriver og formidler kønsneutralt. Vejledningen er skrevet med bidrag fra bl.a. KVINFO, LGBT+ Danmark, Normstormerne og Inclusify. I 2022 udrulles kommunikationsvejledningen i KK’s forvaltninger.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Forvaltningerne fortsætter arbejdet med at forankre de eksisterende initiativer samt igangsætte de initiativer, der endnu ikke er gennemført. Initiativer, som kræver særlig finansiering, vil skulle behandles særskilt i forbindelse med den kommende budgetproces for at blive gennemført i politikkens gyldighedsperiode.
Økonomiudvalget (ØU) vil få en ny status på arbejdet med at implementere politikken for 2022 i begyndelsen af 2023. Her vil der også blive præsenteret en plan for en overordnet evaluering af politikken og på den baggrund en anbefaling af, hvordan man bedst fortsætter indsatsen på LGBTI+-området efter politikkens udløb i 2023.
Det bemærkes, at Borgerrepræsentationen i 2021 har besluttet, at det koordinerende ansvar for det borgerrettede kønsligestillingsområde pr. 1. januar 2022 skal placeres under Økonomiudvalget, og der er på den baggrund pr. 1. januar 2022 etableret et Ligestillingsteam i ØKF. Ligestillingsteamet har bl.a. til opgave at koordinere udarbejdelsen af en KK kønsligestillingspolitik med fokus på kønsligestilling for borgere i København. Politikken skal udstikke en fælles retning for det kønsmæssige ligestillingsområde og sikre, at kønsligestilling bliver tænkt ind i KK’s kerneydelser i mødet med borgerne. Kønsligestillingspolitikken vil blive udfærdiget i et tæt samarbejde med forvaltningerne og vil tage højde for snitflader til øvrige politikker på området, fx LGBTI+-politikken, samt fremhæve og nyttiggøre eksisterende initiativer og tiltag på området. ØU vil få forelagt en overordnet ramme for politikken i 2022.
Søren Hartmann Hede /Mads Grønvall
Beslutning
Dagsordenspunkt 10: Afrapportering på Københavns Kommunes arbejde med LGBTI+-politikken i 2021 (2022-0052350)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. marts 2022
Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.