Mødedato: 14.05.2013, kl. 12:00
Mødested: Rådhus Malmø

Forslag til lokalplan Bispebjerg Hospital med kommuneplantillæg og miljøvurderinger

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af forslag til lokalplan og kommuneplantillæg med VVM-redegørelse og miljøvurdering for en udvidelse af Bispebjerg Hospital.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1.  at forslag til lokalplan Bispebjerg Hospital (Bilag 1) og VVM-redegørelse og miljøvurdering for Bispebjerg Hospital (Bilag 2) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger, samt

2.
  at der udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside Bliv Hørt afholdes et borgermøde.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 (Bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse sammen med lokalplanforslaget i 8 uger.

Problemstilling

Region Hovedstaden ønsker at udvide Bispebjerg Hospital til et nyt og moderne hospital. Det skal rumme Psykiatrisk Center København og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Bispebjerg samt en fusion af Frederiksberg og Bispebjerg Hospitaler, og det vil få ca. 5.000 ansatte og kunne behandle op mod 50 % flere patienter. Formålet er bl.a. at skabe bedre fysiske rammer for hospitalet, styrke fagspecialerne og etablere en ny fælles akutmodtagelse. Der er udarbejdet en helhedsplan for området. Hospitalet forventer, at bygningsmassen ved en fuld udbygning vil være udvidet med godt 100.000 m2 i forhold til i dag. Der bliver renoveret knap 110.000 m2 og ca. 60.000 m2 bliver nedrevet. Hospitalet forventer, at der gennemføres arkitektkonkurrencer for de større delprojekter.

Teknik- og Miljøudvalget godkendte i mødet d. 27. august 2012 en startredegørelse, og der er herefter udarbejdet et forslag til lokalplan og forslag til kommuneplantillæg med VVM-redegørelse (VVM-bekendtgørelsen) og miljøvurdering (Lov om miljøvurdering af planer og programmer).

Løsning

Helhedsplanen inddeler overordnet grunden i fire kvarterer, der understøtter og bygger videre på de kvaliteter, der er i dag på Bispebjerg Hospital med et bevaringsværdigt kulturmiljø og fredede bygnings- og haveanlæg.

I lokalplanen er bebyggelsesprocenten fastlagt til maksimalt 110, og anvendelsen er offentlige formål i overensstemmelse med kommuneplanen. Detailhandel kan maksimalt udgøre 2.000 m2 i lokalplanområdet som helhed. Længebygninger placeret centralt i det nordlige hospitalskvarter til somatik (fysisk behandling) kan være op til 30 m høje. Øvrige bygninger kan være mellem maksimalt 10 til 24 m høje. Parkeringsdækningen for lokalplanområdet under ét skal minimum være 1 plads pr. 200 m2 etageareal, og antallet af bilparkeringspladser må ikke overstige 1.800 pladser. Parkering på terræn må maksimalt udgøre ca. 40 %. Parkeringsdækningen for cykler skal minimum være 1,5 pladser pr. 100 m2 etageareal, hvoraf mindst halvdelen skal være overdækket eller i konstruktion. Der henvises i øvrigt til faktaarket (Bilag 3).

Bæredygtighed

I lokalplanen er der krav om lavenergibyggeri samt, for dele af bebyggelsen hvor der er en særlig visuel værdi, krav om grønne tage. Hospitalet har derudover mange grønne friarealer, der kan indgå i håndteringen af regnvand. Bæredygtig færdsel understøttes bl.a. ved en sammenhængende struktur for cykel- og fodgængertrafik, og cykelparkering tæt ved indgange.

Byliv
Indretning af ubebyggede arealer skal understøtte varierede oplevelser for brugere og besøgende. Lokalplanen indeholder krav om, at der skal være offentlig tilgængelighed til områdets park, det fredede haveanlæg og fem nye landskabsrum. Den indeholder desuden principper for, hvordan de ubebyggede arealer skal indrettes, så der bl.a. kan skabes god kontakt til funktionerne i stueetagerne med åbne og aktive facader under hensyn til hospitalets funktioner.

Intern høring

Der er foretaget en intern høring i forbindelse med lokalplanforslaget, herunder af Bispebjerg Lokaludvalg. Lokaludvalgets høringssvar fremgår af Bilag 4. Lokaludvalget bemærker, at planen ser spændende ud, og understreger vigtigheden af tilstrækkelig parkering, bløde trafikanters adgang til området, opgradering af de tilstødende veje samt planlægning af den offentlige transport.

Forvaltningerne kan hertil bemærke, at den planlagte parkering i konstruktion og på terræn indenfor lokalplanens rammer vurderes at dække det fremtidige behov. Bløde trafikanter tilgodeses bl.a. ved en klarere trafikstruktur med mindre cirkulerende trafik. Projektet vil nødvendiggøre tilpasninger af de tilstødende vejanlæg, som beskrevet i afsnittet om VVM-redegørelsen. Forsyning af Bispebjerg Hospital med kollektiv trafik vil både på kort og lang sigt indgå i kommunens overordnede trafikplanlægning.

Et areal på hospitalsområdet, som vil indgå i den kommende udbygning, har i en årrække været udlånt som fodboldbane. Lokaludvalget foreslår at flytte institutionen Væksthuset til en placering udenfor lokalplanområdet og derved bevare fodboldbanen. Børne- og Ungdomsforvaltningen har hertil oplyst, at Væksthuset principielt kan flyttes, men at der ikke er en egnet placering i nærområdet eller anlægsøkonomi til projektet.

Lokaludvalget opfordrer til en samlet plan for afledning af regnvand og genåbning af Lygte Å mv. Forvaltningerne kan hertil oplyse, at planer for afledning af regnvand og åbning af Lygte Å mv. indgår i kommunens arbejde med spildevandsplan og vandhandleplan. Endelig er Lokaludvalgets opfordring til oprettelse af praktikpladser i forbindelse med byggeriet videregivet til bygherre.

Kommuneplan

I Kommuneplan 2011 er Bispebjerg Hospital udpeget som værdifuldt kulturmiljø og omfattet af retningslinjer for varetagelse af kulturværdierne. Området er udpeget til offentlige formål. Bygningshøjden må maksimalt være 24 m. Parkeringsdækningen må højst være 1 plads pr. 100 m2 etageareal. Kommuneplanens rammer for lokalplanlægning ændres, således den maksimale bygningshøjde må være 30 m, og således at der kan etableres liberale erhverv og publikumsorienterede serviceerhverv såsom caféer og butikker i tilknytning til områdets funktion som hospitalsområde. Detailhandelscenteret Bydelscenter Frederiksborgvej udvides i den forbindelse en smule mod nord ad Tuborgvej, således at det omfatter en mindre del af planområdet. Kommuneplantillægget optager endvidere bestemmelser om, at udbygning og drift af hospitalet skal ske i overensstemmelse med den udarbejdede VVM-redegørelse.

VVM-redegørelse og miljøvurdering

Københavns Kommune har i efteråret 2012 afgjort, at der skal udarbejdes en VVM-redegørelse. Der er gennemført en forudgående høring fra d.17. december 2012 til d.15. januar 2013. I hvidbogen (Bilag 5) fremgår idéer og synspunkter indkommet i den forudgående høring og kommunens vurdering heraf.  Der kom i alt 7 høringssvar, hvoraf mange handlede om trafikforholdene. VVM-redegørelsen beskriver en række miljøforhold i både drifts- og anlægsperioden. Sammenfattende er det vurderet, at udbygningen kan gennemføres uden, at det vil medføre uacceptable miljøpåvirkninger af omgivelserne. Fokus har været på trafikken og heraf afledte effekter. Det er her vurderet, at udbygningen kan gennemføres med en række afværgeforanstaltninger - herunder en række justeringer på det omkringliggende vejnet bl.a. i form af cykelstier på en del af Bispebjerg Bakke samt signalanlæg i krydset Vestre Længdevej/Tuborgvej. Der er også krav om en registrering af de EU-beskyttede flagermus på området inden anlægsaktiviteterne går i gang med henblik på at kunne etablere fornødne afværgeforanstaltninger.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen. Udbygningen af hospitalet ventes at medføre en arbejdspladstilvækst på ca. 1.000 over en årrække. Københavns Kommune har ikke økonomiske rettigheder på hospitalsområdet, men ejendomsskattegrundlaget kan blive forøget. Udgifter til de nødvendige trafikale opgraderinger af tilstødende veje forudsættes i henhold til Vejloven afholdt af bygherre.

Videre proces

Efter politisk behandling sendes planforslagene samt VVM-redegørelse og miljøvurdering i offentlig høring i 8 uger (juli måned medregnes ikke). I offentlighedsfasen afholder kommunen i samarbejde med lokaludvalget et borgermøde om planerne. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningerne gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen i oktober måned 2013.

 

         Claus Juhl                                         Pernille Andersen

 

 

Der er et bilag 2 – VVM redegørelse

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

1.                  at forslag til lokalplan Bispebjerg Hospital (Bilag 1) og VVM-redegørelse og miljøvurdering for Bispebjerg Hospital (Bilag 2) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.

2.                  at der udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside Bliv Hørt afholdes et borgermøde.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler

3.         at det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 (Bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse sammen med lokalplanforslaget i 8 uger.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 29. april 2013

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev anbefalet.

Udvalget afgav følgende protokolbemærkning
”Udvalget ønsker, at der i forbindelse med høringsprocessen undersøges, om der kan findes erstatnings-udeareal til Ungdomsgården i nærområdet”





Beslutning

Dagsordenspunkt 13: Forslag til lokalplan Bispebjerg Hospital med kommuneplantillæg og miljøvurderinger

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. maj 2013

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

Økonomiudvalget videreførte Teknik- og Miljøudvalgets protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 29. april 2013:

"Udvalget ønsker, at der i forbindelse med høringsprocessen undersøges, om der kan findes erstatnings-udeareal til Ungdomsgården i nærområdet.

Til top