Mødedato: 14.01.2025, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Opfølgning på medlemsforslag om bæredygtig turisme i København

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen behandlede den 7. november et medlemsforslag om bæredygtig turisme i København. Medlemsforslaget blev sendt til udvalgsbehandling i Økonomiudvalget. Økonomiudvalget skal tage stilling til nedenstående svar på medlemsforslaget, hvori et forslag til en temadrøftelse om bæredygtig turisme indgår.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det godkendes, at Økonomiudvalget afholder en temadrøftelse om bæredygtig turisme i København forud for udarbejdelsen af nye pejlemærker for bæredygtig turisme for Københavns Kommune,
  2. at det godkendes, at medlemsforslag om bæredygtig turisme fra Borgerrepræsentationens møde den 7. november 2024 fra SF hermed er håndteret.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen behandlede den 7. november 2024 et medlemsforslag om, at Borgerrepræsentationen pålægger overborgmesteren at sende et brev til ministeren for byer og landdistrikter, hvori der udtrykkes kritik af regeringens turismestrategi samt behovet for tiltag, der fremmer bæredygtig turisme jf. motivationen.

Borgerrepræsentationen besluttede at udvalgshenvise medlemsforslaget til behandling i Økonomiudvalget.

Løsning

Regeringens nationale turismestrategi, som blev offentliggjort den 21. oktober 2024, er udviklet i samarbejde med Det Nationale Turismeforum, som, jf. lov om dansk turisme bl.a. har til opgave at udarbejde en strategi, som fastsætter mål og prioriteter for dansk turismeudvikling. Det Nationale Turismeforum består af repræsentanter fra turismeerhvervet, kommunerne, turismeforskning, de største turismefremmeorganisationer og ministeriet.

Strategien har en overordnet målsætning om at styrke væksten i antal overnatninger til i alt 74 millioner i 2030 fra ca. 63,7 millioner i 2023.

I strategien er der i 6 temaer med i alt 25 initiativer:

  1. En fælles dansk fortælling,
  2. Investeringer i hele landet,
  3. En bred vifte af turismetilbud,
  4. Mod en grønnere rejse,
  5. Et fundament af viden og data samt
  6. Mennesker i midten (samspil med samfundet og social inklusion).

Med strategien kommer et øget fokus på helårsturisme med øget branding og markedsføring af Danmark for turister uden for højsæsonen. Strategien har ligeledes et pejlemærke om bæredygtige løsninger både ift. et mindre miljø- og klimaaftryk og en høj opbakning til turismen blandt befolkningen. Derudover prioriterer regeringen med strategien også kultur, events, outdoor og mødeturisme. Konkret er Copenhagen Sprint og VM i landevejscykling 2029 således nævnt.

Økonomiforvaltningen bemærker, at storbyturisme fylder relativt begrænset i strategien, og at der indtil videre med strategien ikke er afsat midler til at styrke storbysturismen på trods af en målsætning om øget vækst i antallet af turister.

På den baggrund vurderer Økonomiforvaltningen, at Københavns Kommune kan invitere til dialog med ministeren for byer og landdistrikter omkring fremtidens storbyturisme og Københavns visioner. Dette vurderes mere hensigtsmæssigt frem for at sende et brev med kritik af regeringens turismestrategi.

Økonomiforvaltningen bemærker, at der i Københavns Kommunes erhvervsstrategi 2024 indgår et initiativ om, at der skal udvikles pejlemærker for en bæredygtig turisme. Dette initiativ kan sammentænkes med en drøftelse om bæredygtig turisme i Økonomiudvalget.

Konkret foreslår Økonomiforvaltningen en temabehandling med eksterne oplægsholdere i Økonomiudvalget. Her vil der fx kunne være oplæg om:

  1. Fakta om turismeudviklingen i København ved turismeforsker.
  2. Wonderful Copenhagens arbejde med bæredygtig turisme.
  3. De nationale pejlemærker for bæredygtig turisme ved Visit Denmark.

På temadrøftelsen kan Økonomiudvalget desuden drøfte særlige udfordringer ved turismen i København.

Økonomiforvaltningen vil efter temadrøftelsen udarbejde et udkast til pejlemærker for en bæredygtig turisme i København, som forelægges Økonomiudvalget. Disse pejlemærker kan efterfølgende indgå i en dialog med ministeren for byer og landdistrikter.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser. 

Videre proces

Hvis Økonomiudvalget godkender ovenstående, vil Økonomiforvaltningen planlægge ovenstående temadrøftelse i Økonomiudvalget med afholdelse i første halvår i 2025 mhp. at udarbejde pejlemærkerne i 2. halvår af 2025.

Søren Hartmann Hede / Nanna Westerby Jensen

Til top