Mødedato: 13.08.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Beslutning om offentlig høring af forslag til Kommuneplan 2024 - Fremtidens klimavenlige hovedstad

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til Kommuneplan 2024 "Fremtidens klimavenlige hovedstad" i 8 ugers offentlig høring.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at sende forslag til Kommuneplan 2024 – Fremtidens Klimavenlige hovedstad samt miljøvurdering (bilag 8) i 8 ugers offentlig høring.

Problemstilling

Økonomiudvalget besluttede den 9. april 2024 at sende udkast til forslag til Kommuneplan 2024 i 8 ugers intern høring i perioden den 11. april til den 6. juni 2024 blandt kommunens politiske fagudvalg, lokaludvalg og følgende råd: Frivilligrådet, Handicaprådet, Udsatterådet, Ungeråd KBH og Ældrerådet.

På baggrund af de indkomne høringssvar har forvaltningen samlet de centrale emner i en hvidbog (bilag 2), der indeholder forvaltningens vurdering af forslag til ændringer i forslag til Kommuneplan 2024 på baggrund af de indkomne høringssvar. Forvaltningens forslag til ændringer (bilag 3) fremlægges sammen med forslaget til Kommuneplan 2024 med henblik på, at der tages beslutning om at sende forslaget i 8 ugers offentlig høring med forslagene indarbejdet.

Det samlede forslag til Kommuneplan 2024 kan findes på KP24.kk.dk.

Løsning

Intern høring

Økonomiforvaltningen har modtaget 23 høringssvar i høringsperioden (bilag 4). Forvaltningen har givet bemærkninger til de indkomne høringssvar i hvidbogen (bilag 2), hvor forvaltningen har fremlagt de centrale synspunkter, der fremgår af høringssvarene. Hvidbogen er således ikke udtømmende, men søger at give et retvisende og overskueligt indblik i, hvad der er væsentligt for høringsparterne i de indkomne høringssvar. Disse er kommenteret af forvaltningen, der har vurderet hvorvidt forslagene giver anledning til ændringer i forslag til Kommuneplan 2024. De foreslåede ændringer er markeret med gule overstregninger i den politiske hovedstruktur (bilag 1), bilag med væsentlige ændringer i kommuneplanens retningslinjer (bilag 5), bilag med væsentlige ændringer i kommunens rammer (bilag 6) samt bilag med ændringer af konkrete kommuneplanrammer (bilag 7). Den fulde oversigt over forvaltningens forslag til ændringer kan læses i bilag 3. Høringssvarene fremgår i deres fulde længe i bilag 4.

Opsummering

Økonomiforvaltningen fremhæver her centrale ændringer på baggrund af den interne høring:

  • Almene boliger undtages for krav om mindst 110 m2.

Bemærkning om, at det foreslåede krav om større boliger i Kommuneplan 2024 vil udgøre en udfordring for etableringen af almene boliger, da disse er underlagt regulering, der begrænser deres muligheder for at opføre store boliger. Det foreslås derfor, at almene boliger undtages denne bestemmelse, da der via udmøntning af grundkapital kan sikres, at de almene boliger opføres som familieboliger jf. ønsket herom i kommuneplanens mål for boligbyggeri. Ny formulering af bestemmelse (understreget):

”I byudviklingsområderne gælder endvidere, at mindst 20 procent af etagearealet skal indrettes til boliger på mindst 110 m2 pr. bolig. Undtaget herfra er boliger opført i henhold til Lov om almene boliger mv”.

  • Store boliger kan være boliger til flere generationer.

    Ønske om øget fokus på boliger der kan huse flere generationer. Foreslås uddybet i opslag om boligstørrelser i den politiske hovedstruktur.

     

  • Homeless Bill of Rights Ønske om, at det bliver en fælles ambition og indsats på tværs af den almene og private boligsektor at understøtte målet om ingen ufrivillig hjemløshed, hertil forslås tilføjelse af tekst omkring ”Homeless Bill of Rights” i kapitel 2 – Boliger og sammenhængende by.

     

  • Indpasning af kultur- og fritids funktioner i eksisterende bebyggelse i de nye byudviklingsområder samt i byens grønne områder og byparker.

    Ønske om at der fortsat arbejdes på at indtænke kultur- og fritidsarealer fra starten i nye byområder og af faciliteterne kan samlokaliseres med funktioner som parkerings- og klimasikringsanlæg. Dette forslås tilføjet i kapitel 7 i opslag om udvikling af byområder ved Amager øst og Kløverparken.

     

  • Klimatilpasning og sammenhæng til varmeø-effekt, og grønne arealers sammenhæng til en sund by.

    Ønske om tilføjelse omkring sikring mod stigende temperaturer og hedebølger, samt at klimatilpasning, udover at sikre mod skader under kraftig nedbør, også skal medvirke til øget sundhed for københavnerne, bl.a. ved at regnvand håndteres i grønne projekter, hvor begrønning og overfladevand kan indgå som elementer i at reducere uhensigtsmæssig opvarmning af byen.

     

  • Samtænkning af kommunale funktioner

    Det forslås, at der tilføjes tekst omkring fokus på at sikre de nødvendige m2, når der byudvikles, herunder samtænkning af kommunale institutioner som skoler, daginstitutioner og fritidstilbud og andre kultur- og idrætsstilbud.

     

  • Beskæftigelse og integration i udsatte byområder.

Bemærkning om, at en sammenhængende by med gode forbindelse og infrastruktur er vigtig for at drive virksomhed og skabe og fastholde arbejdspladser, som bidrager til integration i byen og lokalområderne. Det foreslås, at der tilføjes et afsnit i hovedstrukturen om en blandet by med lokalt forankrede virksomheder, der skal være med til at skabe tryghed og tillid, samt styrke integrationen.

Øvrige input fra høringssvar

En række høringssvar omhandler konkrete forslag til tilføjelser/ændringer, både til hovedstrukturen og til kommunens arbejde med byudvikling, herunder bemærkninger til konkrete byudviklingsprojekter. Økonomiforvaltningen bemærker, at hensigterne i en lang række af bemærkningerne er i overensstemmelse med forslag til Kommuneplan 2024 – og derfor ikke har ført til forslag til ændringer i kommuneplanen. Dertil kommer, at der i mange tilfælde er tale om emner og forslag som kommunen allerede arbejder for at understøtte i andre planer eller fora – og som ofte ikke reguleres i kommuneplanen. Endelig er der en del af høringssvarene fra lokaludvalgene, som ønsker helt eller delvise ændringer af den bystrategiske retning for København. Dette imødekommes ikke, eftersom den politiske hovedstruktur for Kommuneplan 2024 er overensstemmende med Kommuneplanstrategi 2023, der er vedtaget i Borgerrepræsentationen den 14. december 2023.

Økonomiforvaltningens ændringer

Efter forslag til Kommuneplan 2024 blev sendt i intern høring den 12. april 2024 har Økonomiforvaltningen foretaget en række justeringer og ajourføringer bl.a. på baggrund af nyeste tilgængelige data, indkomne ønsker til rammeændringer og strategiske samarbejder, og nye muligheder for regulering i planloven:

  • Boligbyggeri Tingbjerg

    Folketinget har vedtaget at ophæve fredningen på en del af de fredede arealer, så der pr. 1. juli 2024 kan planlægges for bl.a. boliger vest og øst for Tingbjerg samt en vejforbindelse fra Bystævneparken til Tingbjerg Vest. Forvaltningen foreslår ændring af rammerne mv. for at muliggøre realisering heraf.

     

  • Skæve boliger

    For at muliggøre skæve boliger er der foretaget en rammeændring for Lindholmvej. Økonomiforvaltningen vil sammen med Socialforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen fremkomme med forslag til yderligere placeringer af skæve boliger, og dette behandles i en særskilt sag, og det bemærkes, at der ift. Kommuneplan 2024 ikke er behov for yderligere rammeændringer for at muliggøre realiseringen heraf.

     

  • Innovation District Copenhagen Københavns Kommune lancerede den 10. juni 2024 sammen med staten (Erhvervsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet) en ny vision for et life-science og innovationsdistrikt i området ved Haraldsgadekvarteret, Universitetsparken og De Gamles By (tidligere kaldt Copenhagen Science City). Innovation District Copenhagen er omtalt på side 82 i den politiske hovedstruktur for Kommuneplan 2024 (bilag 1), og denne tekst opdateres på baggrund af den lancerede vision for området.

     

  • Varmeø-effekt Det indgår i forslag til Kommuneplan 2024, atder er behov for en plan for atimødegåvarmeø-effekteri København. Den 14. marts 2024 blev et medlemsforslag om indsats mod varmeøer vedtaget i Borgerrepræsentationen. Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder derfor et budgetforslag til Budget 2025, som håndterer medlemsforslaget. I kommuneplanen (side 89, bilag 1) foreslås det tydeliggjort, hvordan der i planlægningen af byen kanvære behov for at tage højde for forebyggelsen af negative effekter af varme, og at hensynet kanindtænkes i planer, som påvirker byens indretning.

     

  • Vandarealer Reguleringsmulighederne for søterritoriet er ændret med planloven fra den 1. januar 2024, hvormed planloven nu omfatter vandarealer indenfor en havns ”dækkende værker”. Rammerne vil få en ny områdetype i kommuneplanen (V for vandområder), og erstatter rammer til husbåde og får et bredere indhold (bilag 6, side 4). Det er primært fysiske anlæg, der reguleres, dvs. der kan ud fra rammerne planlægges for brygger, marinaer, husbåde, rekreative anlæg mv. By og & Havns havnereglement gælder uændret for sejlads, skibsanløb, andre vandaktiviteter mv. Der foreslås ikke detaljeret regulering, men brede rammer med frihed til at regulere mere præcist i lokalplaner og andre kommunale beslutninger (fx om badefaciliteter, udlejning af kommunale kajer mv.). Anvendelsen er nogle steder reguleret i fredninger, i regler for havne/søfart eller begrænset af miljøhensyn. Det er afspejlet i kommuneplanrammerne (side 33, bilag 7).

     

  • Begrønningsprocent Ændringer i planloven har givet mulighed for at stille krav til beplantningsvilkår og begrønningsprocent i kommuneplanen. I hovedstrukturen foreslås det på den baggrund uddybet, at friarealerne skal gøres så grønne som mulige i enkelte planer (bilag 1, side 91). Det understreges desuden i rammerne vedr.friarealer, at der fremover vil kunne stilles flere krav i lokalplaner til kvaliteten af det grønne (vækstvilkår). Der fastsættes ikke en begrønningsprocent, da konsekvenserne heraf ikke er afdækket. Det er allerede muligt i en lokalplan at fastsætte en grad af begrønning, som er baseret på en konkret vurdering i den enkelte sag, og den mulighed består fortsat. Plan- og Landdistriktsstyrelsen har meddelt, at der vil komme en statslig vejledning om, hvordan lovgivningen skal fortolkes og anvendes. Et arbejde i Københavns Kommune vil med fordel kunne tage udgangspunkt i en sådan vejledning og vil kunne ske i en arbejdsgruppe på tværs af forvaltninger, men den konkrete beslutning om proceduren bør afvente vejledningen.

     

  • Nye data og nøgletal

På baggrund af ny data fra Mobilitetsredegørelse 2024 er grafer og data i brødtekst opdateret på side 28-31 i den politiske hovedstruktur. Derudover har forvaltningen opdateret side 16 med forklaring på forskel mellem kommunens befolkningsprognose og Danmarks Statistik prognosen. Endelig er anlægsplanen for kommunalt anlægsbyggeri ajourført (bilag 1, side 61).

Miljøvurdering

Der er i henhold til miljøvurderingsloven udarbejdet en miljøvurdering af forslaget til kommuneplan, som sendes i 8 ugers offentlig høring sammen med forslaget til kommuneplan.

Miljøvurderingen er udarbejdet i samarbejde med en ekstern rådgiver og indeholder vurderinger af, hvilke konsekvenser ændringerne i Kommuneplan 2024 i forhold til Kommuneplan 2019 vil have for miljøet.  Kommuneplanlægning er overordnet planlægning, og det er derfor alene muligt at foretage overordnede vurderinger af de miljømæssige konsekvenser på dette trin i planhierarkiet. Den samlede vurdering er, at vedtagelsen af Kommuneplan 2024 ikke fører til væsentlige negative miljøkonsekvenser. I forbindelse med konkretiseringen i kommende lokalplanlægning vil blive foretaget en mere konkret vurdering af de miljømæssige konsekvenser

Offentlig høring

Hvis Borgerrepræsentationen godkender indstillingen, gennemføres der en 8 ugers offentlig høring af forslag til Kommuneplan 2024 i perioden ultimo august til medio oktober 2024.

Den offentlige høring har til formål at engagere offentligheden i en dialog om indholdet i forslag til Kommuneplan 2024. Under den offentlige høring vil der være en række arrangementer, som vil fremgå af hjemmesiden KP24.kk.dk. 

Offentligheden kan give høringssvar via høringsportalen Bliv Hørt i høringsperioden.

Økonomi

Sagen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning, sendes forslag til Kommuneplan 2024 i offentlig høring og forventes fremlagt til endelig vedtagelse ultimo 2024.

Søren Hartmann Hede / Nanna Westerby Jensen

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. august 2024

Kontorchef i Økonomiforvaltningen, Mads Monrad Hansen og fuldmægtig Nina Kirstine Lorentzen deltog i sagens behandling, af hensyn til sagens oplysning.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) til kapitel 2, side 37:

”at parkeringsnorm for butiksformål i Øvrig By ændres til 1:143 m2”

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 5 stemmer mod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og F.

Imod stemte: A, C, B, V og I.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) til kapitel 6, side 107, spalte 1, første afsnit:

”at der efter ”Genudpeges over 8.000 bygninger som bevaringsværdige.”  tilføjes ”Derudover udpeges yderligere ca. 7.500 bygninger med middelhøj værdi på SAVE 4 som bevaringsværdige””

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 4 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø.

Imod stemte: A, C, B, F, V og I.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF3) til kapitel 3, side 46 spalte 3:

”at der efter: ”SOSU’en” tilføjes ”fleksjobberen,”, således at sætningen lyder ”Hvor der er rum og plads til pædagogen, direktøren, iværksætteren, SOSU’en, fleksjobberen, ældre og alle andre…””

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev godkendt uden afstemning.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF4) til kapitel 3, side 68, spalte 1:

”at der efter ”krav om op til 25% almene boliger i lokalplanlægningen for nye områder” tilføjes ”samt op til 40% almene boliger på udviklingsarealer ejet af By og Havn””

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF4) blev forkastet med 4 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø.

Imod stemte: A, C, B, F, V og I.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF5) til kapitel 5, side 90, spalte 1:

”at der efter ”varmepumper,” tilføjes ”elkedler,”, således at målet lyder ”At varmeforsyningen baseres på fjernvarme med mulighed for nye samfundsøkonomiske bæredygtige teknologier som varmepumper, elkedler, geotermi, el fra solceller og vindmøller m.m.””

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF5) blev godkendt uden afstemning.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF6) til bilag 1, kapitel 3, side 62 og 65:

”At genfremføre Teknik- og Miljøudvalgets anbefaling nr. 2 om:

”At reduktion af mindste boligstørrelser ned til 40m2 i eksisterende by bortfalder, og at den mindste boligstørrelse for familieboliger i både eksisterende by og byudviklingsområderne fastlægges til 50m2.”” 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF6) blev godkendt med 12 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, C, B, F og V.

Imod stemte: I.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF7) til bilag 1, kapitel 6, side 104-105:

”At genfremføre Teknik- og Miljøudvalgets anbefaling nr. 4 om:

”At indføre et forsigtighedsprincip for særligt udsatte bygninger, som ikke er beskyttet mod nedrivning eller ikke er omfattet af det nuværende SAVE-register. Det drejer sig om bygninger fra før 1950, der aldrig har fået en SAVE-vurdering, bygninger fra 1950-1990, der siden registreringstidspunktet er blevet relevante i bevaringssammenhænge samt industribygninger og mindre byhuse fra før 1950.””

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF7) forkastet med 4 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø.

Imod stemte: A, C, B, F, V og I.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF8) til bilag 1, kapitel 6, side 104-105.:

”At genfremføre Teknik- og Miljøudvalgets anbefaling nr. 5 om:

”At bygninger med en middelhøj værdi på SAVE 4 udpeges som bevaringsværdige i Kommuneplan 2024.””

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF8) blev forkastet med 4 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø.

Imod stemte: A, C, B, F, V og I.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF9) til bilag 1, kapitel 2, side 37.:

”At genfremføre Teknik- og Miljøudvalgets anbefaling nr. 8 om:

”At p-normen for detailbutikker i øvrig by fastholdes på 1 parkeringsplads pr. 143m2, da dette understøtter trafikmålet i Kommuneplan 2024.””

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF9) blev forkastet med 5 stemmer mod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og F.

Imod stemte: A, C, B, V og I.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF10) til bilag 1, kapitel 5, side 94-95:

”At genfremføre Teknik- og Miljøudvalgets anbefaling nr. 16 om:

”At der i forslag til Kommuneplan 2024 beskrives potentialer for, hvor og hvordan byens grønne øer kan bindes sammen.””

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF10) blev forkastet med 4 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø.

Imod stemte: A, C, B, F, V og I.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF11) til bilag 1, side 14, spalte 2.:

”at ”At biltrafikken reduceres med to procent årligt.” ændres til ”At andelen af ture i bil reduceres med to procentpoint årligt frem til 2030.”

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF11) blev forkastet med 4 stemmer mod 8. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: Ø.

Imod stemte: A, C, B, V og I.

Undlod at stemme: F.

 

Et samlet Økonomiudvalg fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF12) til bilag 1, kapitel 2, side 36:

”At muligheden for konkret vurdering af p-norm også omfatter bo- og byggefællesskaber samt de 20 % af nye almene boliger, der indrettes til meget små boliger til boligsocial anvisning til Socialforvaltningens målgrupper.”

Det af Økonomiudvalget fremsatte ændringsforslag (ÆF12) blev godkendt uden afstemning.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF13) til ”tekniske anlæg (T),  Københavns Kommuneplan 2024 (kk.dk), de tilhørende kort”:

”At sikre fokus på større tekniske infrastrukturanlæg i KP24s retningslinjer, rammer og de tilhørende korttemaer for at sikre, at de indgår i den kommende planlægning – både de eksisterende og fremtidige anlæg.”

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF13) blev forkastet med 4 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø.

Imod stemte: A, C, B, F, V og I.

 

Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Venstre og Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF14) til bilag 75, side 25y, 2. række under Amager Øst spalte/række z:

”at forslag om at ændre kommuneplanrammen fra B4* til B5* for areal på Øresundsvej ved Metroen (matr. 35b og 3772 Sundbyøster, København) med justeret særlig bemærkning udgår af bilag 5.”

Det af Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Venstre og Liberal Alliance fremsatte underændringsforslag (ÆF14) blev godkendt med 9 stemmer mod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, C, B, F, V og I.

Imod stemte: Ø.

 

Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF og Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF15) til digital kommuneplan: Rammer, Generelle bestemmelser, Boligstørrelser, Familieboliger, 3. spalte:

”at forslaget i rammedelen, om at ingen boliger, herunder boliger der fremkommer ved opdeling af eksisterende boliger, må være mindre end 40 m2 ændres til at ingen boliger, herunder boliger der fremkommer ved opdeling af eksisterende boliger, må være mindre end 50 m2 etageareal. Retningslinjer og den politiske hovedstruktur konsekvensrettes i overensstemmelse hermed.”

 

Det af Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF og Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF15) blev godkendt med 12 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, C, B, F og V.

Imod stemte: I.

 

Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Venstre og Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF16):

”At forslag om at det tidligere erhvervs- og industriområde på Refshaleøen kan udvikles i 2. del af planperioden udgår af retningslinjer for overordnet byudvikling, således at Refshaleøen i Kommuneplan 2024 bibeholdes som et område der tidligst kan udvikles i perspektivperioden. Redegørelse for overordnet byudvikling, retningslinjer, kort, rammer og den politiske hovedstruktur konsekvensrettes i overensstemmelse hermed.”

Det af Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Venstre og Liberal Alliance fremsatte ændringsforslag (ÆF16) blev godkendt med 9 stemmer mod 0. 4 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, C, B, F, V og I.

Imod stemte: -

Undlod at stemme: Ø.

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF17) til digital kommuneplan: Rammer, Generelle bestemmelser, Parkering, Bilparkeringsnormer, tabel, ud for ”Bolig:

”At parkeringsnormen for boligbyggeri fastsættes til, at der skal opføres én parkeringsplads for hver 100 kvadratmeter familiebolig, så parkering så vidt muligt kan holdes på egen grund og yderligere byggeri ikke giver øget pres på gadeparkeringen.”

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF17) blev forkastet med 2 stemmer mod 11. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C og V.

Imod stemte: A, Ø, B, F og I.

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF18):

”At der i byområder med etagebyggeri åbnes for, at private kan bygge parkeringsanlæg i konstruktion.”

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF18) blev forkastet med 3 stemmer mod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, V og I.

Imod stemte: A, Ø, B og F.

 

Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Venstre og Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF19) til kapitel 3, side 50, kortets punkt 4:

”At der planlægges etableret en forbindelse for fodgængere og cyklister fra området mellem Nordre Toldbod og Langelinje til Refshaleøen.”

Det af Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Venstre og Liberal Alliance fremsatte ændringsforslag (ÆF19) blev godkendt uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF20):

”At der planlægges etableres en broforbindelse fra Islands Brygge syd for Rundholtsvej over havnen til Enghavebrygge syd for den etablere lystbådehavn, jf. den alternative linjeføring fra TMU i 19. juni 2023, punkt 12, for fodgængere og cyklister.”

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF20) blev forkastet med 12 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C.

Imod stemte: A, Ø, B, F, V og I:

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF21) til kapitel 5, s. 91, afsnit om nødvendig klimatilpasning af København:

”Fysisk og mental sundhed vil i højere grad blive tænkt ind i byens udvikling. Fx når der klimasikres med etablering af grønne byrum, medtænkes samtidig behov for rolige zoner, der via mulighed for afslapning kan understøtte københavnernes mentale trivsel og sundhed.”

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF21) blev godkendt uden afstemning.

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF22) til kapitel 1, s. 24:

”Ældrevenlige funktioner, forebyggelse og sundhedsfremme vil blive tænkt ind i alle faser af udviklingen af nye perspektivområder som fx Ydre Nordhavn, Refshaleøen og Kløverparken. 

Samtidigt vil Københavns Kommune arbejde med at udvikle unikke, sundhedsfremmende og ældrevenlige byrum i eksisterende byudviklingsområder som Jernbanebyen og Nordøstamager."

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF22) blev godkendt uden afstemning.

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF23) til kapital 3, s. 86:

"at Københavns Kommune også i fremtidens skal være en by, der kan tiltrække og fastholde de meget efterspurgte velfærdsmedarbejdere. 

 Det handler derfor om at skabe gode uddannelses-, job- og boligmuligheder.

I forsøgsprojekter med nye boligtyper vil sosu-medarbejdere derfor også tænkes ind som målgruppe. "

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF23) blev forkastet med 1 stemmer mod 12. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: F.

Imod stemte: A, Ø, C, B, V og I.

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF24) til digital kommuneplan: Retningslinjer, Rekreation og natur, Bynatur og byens grønne træk, Planlægning for naturindhold, 1. spalte:

”at retningslinjen “Bynatur og byens grønne træk” tilrettes (ekstra sætning): ”Planlægning for naturindhold. I lokalplanlægningen skal mulighederne for at optage bestemmelser om beplantning, grønt på facader og tagflader m.v. indgå i en konkret vurdering sammen med andre hensyn, herunder naturens betydning for fysisk og mental sundhed og trivsel.”

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF24) blev godkendt uden afstemning.

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF25) til digital kommuneplan: Retningslinjer, Boliger og Byliv, Byens rum, Adgang til byens rum, 1. spalte:

”at retningslinjen ”Byens Rum” tilrettes: ”Adgang til byens rum. Der skal i planlægningen og udviklingen af byen tilstræbes en høj kvalitet af og offentlig adgang til områder af værdi for by- og friluftslivet og med betydning for folkesundheden, f.eks. åbne arealer ved bolig- og erhvervsbebyggelser, arealer ved skoler og institutioner, langs grønne cykelruter, ved havn og kyst, stier i kolonihaveområder m.v.””

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF25) blev godkendt uden afstemning.

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF26) til bilag 7, side 30, 7. række under Amager Vest:

”at der tilføjes særlig bemærkning i kommuneplanrammen R19.C.10.13:

"Lokalplanlægningen skal ske med fokus på at skabe et blandet bykvarter med stor variation i erhvervsfunktioner og med blandende boliger, handel, åbne stueetager og et godt kultur- og fritidsliv"”

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF26) blev godkendt uden afstemning.

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF27) til kapitel 4, side 86, spalte 2 om erhvervsudvikling:

”Dog således, at de ekstra m2 fsva. håndværkere og kunstnere kan samles i eksisterende bygningsmasse, i flere plan. Med særligt henblik på at kunne sikre bevaring af eksisterende bygningsmasse i en byomdannelsesproces og samtidig fleksibilitet til at rumme de mest udsatte grupper af erhverv.”

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF27) blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingen blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

"Radikale Venstre mener, det er vigtigt at parkeringsområdet reformeres i København. En reform bør så vidt muligt bane vejen for at fjerne parkering fra gadeplan, men det er også vigtigt, at bilerne kun optager det reelle pladsbehov. Derfor ser vi frem til høring af normerne herunder på butiksformål og vil forholde os til de øvrige input, der kommer."

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti mener ikke, at der skal etableres flere delebilsparkeringspladser før, at belægningsprocenten på pladserne er nået op på 85 procent.”

 

Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Venstre og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkninger:

”Partierne (A, C, F, B, V, O og I) blev med Principaftale om Budget 2024 og 2025 enige om at tage ansvar for en langsigtet, ansvarlig udvikling af København. Det gør vi blandt andet ved at stå sammen om en række centrale elementer i Kommuneplan 2024, som skal sætte retningen og rammen for udviklingen af København i de kommende 12 år.

Vi er enige om, at vi skal udvikle København for at fremtidssikre København. Flere og flere mennesker ønsker at bo og leve i København, og hvis København også i fremtiden skal være en by for alle, så er det nødvendigt, at byudviklingen følger med befolkningsvæksten. Derfor vil vi blandt andet skabe plads til byudvikling ved Vingelodden, på baneterrænet Helgoland ved Svanemøllen Station og på de første arealer i Østhavnen. Vi vil sikre, at der bliver bygget flere store familieboliger, og at det bliver nemmere at bygge bofællesskaber. Vi vil skabe rammer for udvikling af en grøn og klimavenlig by med mere metro, flere grønne områder og plads til klimavenlig energiforsyning.

Østhavnen rummer potentiale for at kunne udvikles som en helt ny bydel i København. Som det fremgår af forslaget til Kommuneplan 2024, er det dog en forudsætning for den fulde udvikling af arealerne, at der besluttes etablering af metro og Østlig Ringvej for at sikre en tilfredsstillende trafikbetjening. Da der pt. ikke er indgået en konkret aftale om anlæg af denne infrastruktur, herunder linjeføring og mulige tidshorisonter for åbning af metrostationer og Østlig Ringvej, er forudsætningen for udviklingen af Refshaleøen ikke opfyldt, og det er baggrunden for, at Refshaleøen for nuværende foreslås bibeholdt som perspektivområde. I forbindelse med den endelige vedtagelse af Kommuneplan 2024 kan området besluttes fremrykket til udvikling i anden del af planperioden, hvis aftale om åbning af tilstrækkelig infrastruktur foreligger på det tidspunkt.

København er først og fremmest københavnernes by, og derfor skal byen udvikles i tæt samarbejde med københavnerne. Vi glæder os derfor over, at vi nu kan sende forslag til Kommuneplan 2024 i offentlig høring, og vi håber at københavnerne, byens virksomheder, foreningerne, interesseorganisationer og andre med interesse for og viden om udviklingen af vores by, vil engagere sig i arbejdet med vores nye kommuneplan.” (stilles på vegne af hele forligskredsen)”

 

”Partierne (A, C, F, B, V og I) deler ændringsforslagets hensigter om at binde flere af byens grønne områder bedre sammen. Partierne ønsker dog ikke at fremme ændringsforslaget, da det vil kræve en omfattende analyse at vurdere, om de eksisterede anvendelser mellem de grønne øer kan undværes/ændres og hvad konsekvenserne vil være, hvilket ville forsinke Kommuneplan 24. Dertil er der allerede igangsat et arbejde om at binde byens grønne områder sammen med hensigtserklæringen i budget 2024 om at udarbejde en samlet plan for flere grønne kiler og sammenhængende grønne områder i København, der blev afrapporteret på TMU 10. juni og kan indgå i forhandlingerne af budget 2025 med en række konkrete projekter. Derudover omfatter arbejdet med biodiversitet som følge af både bevillinger i budget 2024 og den indgåede partnerskabsaftale med kommunens største grundejere også en screening af potentialeområder for biodiversitet og for potentialer for at skabe forbindelser/korridorer mellem byens grønne områder. Der er således allerede igangsat en række indsatser til at understøtte grønne forbindelser ligesom området generelt har stort fokus i kommuneplanforslaget”.

 

Socialdemokratiet og SF afgav følgende protokolbemærkning:

”Socialdemokratiet og SF stemmer imod ændringsforslag om at der stilles krav om 40 procent almene boliger på By & Havns arealer (Ændringsforslag 4), da kommunen ikke har hjemmel til at stille dette krav som led i lokalplanlægningen. Der kan indgås frivillige aftaler mellem kommunen og grundejer om etablering af op til 40 procent almene boliger. Muligheden er allerede omtalt i forslaget til Kommuneplan 2024 (se kapitel 3, side 47, spalte 1).”

Til top