Mødedato: 13.08.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Startredegørelse for lokalplan for "Mjølnerparken"

Se alle bilag

Det skal godkendes, at der igangsættes udarbejdelse af lokalplan med kommuneplantillæg for Mjølnerparken med henblik på at muliggøre Lejerbos helhedsplan for området.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget har godkendt,

  1. at der udarbejdes forslag til lokalplan ”Mjølnerparken” på baggrund af de intentioner og opmærksomhedspunkter, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget godkender,

  1. at der samtidig udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2011, der ændrer rammerne for området med hensyn til serviceerhverv og detailhandel, som det fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

Problemstilling

Mjølnerparken er udpeget som et særligt udsat boligområde af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter og indgår desuden som del af et udsat byområde i Københavns Kommunes Politik for Udsatte Byområder, der blev godkendt af Borgerrepræsentationen i 2011, samt i Københavns Kommunes udviklingsplan for Nørrebro, som blev udarbejdet i 2012. De eksisterende adgangsforhold til Mjølnerparken bevirker, at Mjølnerparken ligger isoleret i bybilledet og i øvrigt fremtræder meget privat og lukket om sig selv. Københavns Kommune har på denne baggrund indledt et samarbejde med Lejerbo om at igangsætte en positiv udvikling i Mjølnerparken. Lejerbo har i dialog med Københavns Kommune skitseret en fysisk helhedsplan for området og indledt drøftelser med Landsbyggefonden om finansiering af planen.

Løsning

Lokalplanen og kommuneplantillægget skal muliggøre de elementer i Lejerbos fysiske helhedsplan, der kræver lokalplan, og som den gældende lokalplan nr. 54 for området ikke giver mulighed for. Det drejer sig bl.a. om indretning af stueetager til serviceerhverv samt etablering af tagboliger. Udarbejdelse af plangrundlaget skal ses i sammenhæng med den endelige godkendelse af Lejerbos helhedsplan på beboerdemokratisk niveau samt arbejdet med at finde finansiering til realisering. Med henblik på at sikre en samlet indsats og for at sikre, at implementering kan ske hurtigst muligt efter beboerdemokratisk godkendelse, foreslås det, at udarbejdelse af plangrundlag igangsættes nu. Helhedsplanen lægger vægt på følgende tre hovedelementer:

Mjølnerparken skal være en del af byens gadenet - forbedret infrastruktur

Mjølnerparken skal være en integreret del af byen med offentligt tilgængelige byrum, gader og destinationer, som kan tiltrække personer udefra med henblik på at skabe byliv og øget tryghed. Lokalplanen skal give mulighed for, at Borgmestervangen byrumsmæssigt udformes som ’basargade’, der skaber et attraktivt strøg langs Mjølnerparkens facade mod Mimersparken og forbindelse til Tagensvej. Der nedlægges ikke offentlige parkeringspladser langs Borgmestervangen. Eksisterende brandveje mellem karréerne omdannes, så de signalerer gader i København og del af den omgivende by. Endvidere skal lokalplanen fastlægge den grønne cykelrute ”Hareskovrutens” fortsættelse fra Mimersparken gennem Mjølnerparken til Superkilen, hvilket vil forbedre forbindelsen på tværs af Mjølnerparken.

Levende stueetager - etablering af flere udadvendte aktiviteter

Lokalplanen skal muliggøre, at boliger i stueetager mod basargaden nedlægges og indrettes med mulighed for etablering af småerhverv, gallerier, klubber, vaskerier, caféer mv. Endvidere muliggøres etablering af direkte adgang fra gaden til butikker mod basargaden og til øvrige stuelejligheder .

 

Fire forskellige karréer med varieret boligudbud - forbedring af boligkvalitet og identitet

Omdannelsen af parkeringsarealer mellem karréerne til gader vil understrege bebyggelsens struktur som fire forskellige karréer. Helhedsplanen indeholder nedlæggelse af ca. 115 boliger ved sammenlægning af små boliger og ændring af en række treværelses lejligheder til to- og fireværelsesboliger. Lokalplanen skal muliggøre, at eksisterende huller i karréstrukturen lukkes med nye boliger, hvorved oplevelsen af fire, selvstændige karréer understreges. Lokalplanen skal endvidere muliggøre etablering af nye, tidssvarende tagboliger med tagterrasser og sikre, at helhedsplanens mål om varierede boligstørrelser kan realiseres.

Byliv

Målene i Københavns Kommunes bylivsstrategi ”Metropol for mennesker” om at flere går mere, flere bliver længere og at der skal være mere byliv for alle understøttes ved, at Borgmestervangen udformes som basargade med plads til aktiviteter, samt ved at der skabes fodgænger- og cykelvenlige forbindelser igennem Mjølnerparken. Øget byliv og bedre forbindelser til den omgivende by øger desuden trygheden i området, hvilket vil understøtte visionerne i politik for udsatte byområder og udviklingsplanen for Nørrebro, som bl.a. lægger vægt på, at der skal skabes øget tryghed og et sammenhængende og levende Nørrebro.

Bæredygtighed

Nyt byggeri og renovering af eksisterende bebyggelse i Mjølnerparken vil støtte op om Københavns mål i Klimaplanen om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Eksempelvis installeres solceller/solfangere til opvarmning af brugsvand og produktion af elektricitet på tagene, og tage udføres delvist som grønne tage, der kan forsinke regnvand. Der skal arbejdes med en samlet strategi for lokal afledning af regnvand (LAR) samt klimatilpasning i bebyggelse og grønne anlæg.

 

Kommuneplan

Projektet understøtter de grundlæggende værdier for Københavns byudvikling i Kommuneplan 2011, herunder et godt hverdagsliv, livskvalitet samt en inkluderende og tryg storby. En realisering af det aktuelle projekt forudsætter udarbejdelse af et kommuneplantillæg til Kommuneplan 2011. Kommuneplantillægget skal muliggøre 1.200 m2 serviceerhverv, som etableres i udadvendte stueetager i passende enheder på 150-200 m2.  Herudover skal det overvejes, hvorvidt der med kommuneplantillæg skal gives mulighed for yderligere detailhandel i området med henblik på at skabe destinationer og byliv. Den nuværende bebyggelsesprocent på 110 overskrides ikke, men mindre der sker ændringer af grundareal.

Der vurderes ikke at være behov for en forudgående høring af kommuneplantillægget, idet det vurderes, at forslag til ændringer er mindre væsentlige ændringer, der ikke strider mod planens hovedprincipper.

Parkering:

I Kommuneplan 2011 er p-norm for området fastlagt til mindst 1 plads pr. 200 m2 og højst 1 plads pr. 100 m2. Det foreslås, at lokalplanen i overensstemmelse med kommuneplanen skal fastlægge en p-norm på 1 plads pr. 200 m2 for ny bebyggelse.

 

Opmærksomhedspunkter i den videre planlægning.

I udarbejdelsen af lokalplanen skal lægges vægt på følgende temaer:

Forbindelser til den omgivende by:

  • Der skal sikres en attraktiv ankomst til Mjølnerparken fra Borgmestervangen og findes en hensigtsmæssig løsning på opkobling af krydset Tagensvej/Rovsingsgade gennem Superkilen. Der arbejdes for en løsning, hvor der findes erstatningsareal for den del af parken, som overgår til vej.
  • Indpasning af den grønne cykelrute ”Hareskovruten” i projektet.

Byliv:

  • Der skal udarbejdes en hensigtsmæssig udformning af basargaden med udadvendte og aktive stueetager og af de interne boliggader mellem karréerne i Mjølnerparken.
  • Placering af funktioner som institutioner, kvarterhus mm. skal vurderes, og muligheden for anvendelse af MP-Pensions bygning mod Tagensvej som bylivs- generator skal vurderes nærmere i dialog med grundejerne.

Miljøvurdering

Når planarbejdet sættes i gang, vil forvaltningen foretage en screening af de miljømæssige konsekvenser med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP).

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Med investeringspakken ”Fremgang i Fællesskab” indgået mellem budgetparterne (A, F, Ø, R og I) i april 2013 blev afsat 30 mio. kr. til en cykelpakke til blandt andet anlæg af sti- og gangforbindelse under banelegemet mellem Fyrbødervej og Mimersparken samt en stiforbindelse fra Fyrbødervej gennem Mimersparken og Mjølnerparken til Superkilen og Nørrebro Cykelrute.

Realisering af projektet herudover forudsætter, at der afsættes finansiering af Landsbyggefonden og Lejerbo til investeringer på Lejerbos areal og i forbindelse med Københavns Kommunes budgetforhandlinger 2014 til infrastrukturelle anlæg uden for Lejerbos areal, herunder koblingspunkter ved Tagensvej og Borgmestervangen.

Landsbyggefonden har oplyst, at de har afsat 170 mio. kr. til renovering og miljøarbejde i Mjølnerparken. Lejerbo har herudover fremsendt ansøgning til Landsbyggefonden om finansiering af infrastrukturanlæg på Lejerbos ejendom. Det er forventningen, at forhandlingerne med fonden kan afsluttes i foråret 2014.

Herudover fremlægger forvaltningen en budgetpakke til forhandlingerne om budget 2014, som har til formål at finde den fornødne kommunale finansiering til de resterende foreslåede infrastrukturelle anlæg.

Videre proces

Når startredegørelsen er godkendt i udvalgene, gennemføres en intern høring af relevante instanser - herunder Nørrebro Lokaludvalg med henblik på bidrag til udarbejdelse af lokalplanforslaget.

Forvaltningerne forventer at fremlægge forslag til lokalplan med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen i december 2013, hvorefter det sendes i offentlig høring i 8 uger. Planforslaget ventes endeligt vedtaget i maj 2014.

Lejerbo forventer at fremlægge en endelig helhedsplan for beboerne i februar 2014. Efter beboerdemokratisk godkendelse kan Lejerbo søge om kommunens godkendelse (Skema A-tilsagn), herunder økonomisk støtte i form af garanti for lån og eventuel kapitaltilførsel og grundkapital til nye boliger. Der regnes med skema A-tilsagn i forbindelse med vedtagelsen af lokalplanen.

 

 

 

Claus Juhl                                                  /Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der udarbejdes forslag til lokalplan ”Mjølnerparken” på baggrund af de intentioner og opmærksomhedspunkter, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,

  1. at der samtidig udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2011, der ændrer rammerne for området med hensyn til serviceerhverv og detailhandel, som det fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 17. juni 2013

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag til ekstra 3. at:

”at den eksisterende parkeringsnorm bliver bevaret”

 

For ændringsforslaget stemte 3 udvalgsmedlemmer: O, C, I.

Imod ændringsforslaget stemte 8 udvalgsmedlemmer: B, A, Ø, F.

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. august 2013

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

C genfremsatte sit ændringsforslag til et ekstra 3. at-punkt fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den17. juni 2013:

Det foreslås:

”at den eksisterende parkeringsnorm bliver bevaret”.

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 3 stemmer imod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: V, C og O.

Imod: A, F, B og Ø.

 


Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

Til top