Mødedato: 12.12.2006, kl. 16:30

Indsats for bedre arbejdsklima i Københavns Kommune

Se alle bilag

Indsats for bedre arbejdsklima i Københavns Kommune

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 12. december 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 480/2006

 

 

1.                   Indsats for bedre arbejdsklima i Københavns Kommune

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen anbefaler,

1.      At alle udvalg vedvarende skal arbejde for høj brugertilfredshed og medarbejdernes trivsel på kommunens arbejdspladser, og at det er et mål for arbejdet, at fraværet nedbringes med mindst 2 dage gennemsnitligt pr. medarbejder inden udgangen af 2009 fra udgangssituationen i 2006.

2.      At alle udvalg igangsætter et arbejde for større trivsel og mindre fravær blandt forvaltningernes medarbejdere. Aktiviteterne er beskrevet i indstillingen, og en oversigt findes i bilag 1. Hver forvaltning skal lave en handlingsplan for indsatsen, som forelægges for fagudvalget senest i april 2007.

3.      At Økonomiudvalget tager vedlagte rapport (bilag 2) til efterretning.

 

 

RESUME

Økonomiudvalget har ønsket en analyse af fraværet blandt kommunens medarbejdere, og projektgruppen fremlægger hermed sin rapport (bilag 2).

 

Indstillingen beskriver de indsatsområder og aktiviteter, som projektgruppen anbefaler at sætte i gang. Aktiviteterne skal foregå decentralt på de enkelte arbejdspladser og centralt i og mellem forvaltningerne, herunder i Center for Koncernservice i Økonomiforvaltningen (Koncernservice). Bilag 1 giver en oversigt over aktiviteter, ansvar, finansiering og tidsfrister.

 

Aktiviteterne skal bidrage til, at Københavns Kommune er en attraktiv arbejdsplads ved at øge medarbejdernes trivsel og nedbringe fraværet med mindst 2 dage i gennemsnit pr. medarbejder inden udgangen af 2009.

 

SAGSBESKRIVELSE

Økonomiudvalget godkendte d. 23. maj 2006 (ØU 175/06), at der skulle laves en analyse af kommunens sygefravær. En projektgruppe sammensat på tværs af kommunens forvaltninger har nu gennemført analysen, hvis forudsætninger og resultater fremgår af vedlagte rapport (bilag 2).

 

Projektgruppen anbefaler på baggrund af sit arbejde, at der igangsættes et arbejde, dels i hver forvaltning, dels på tværs af forvaltninger, der med en række konkrete indsatser skal skabe en fornyet opmærksomhed om medarbejdernes trivsel og fravær.

 

Visionen er, at Københavns Kommune skal være en attraktiv arbejdsplads. Ved at sætte fokus på større trivsel på arbejdspladsen, øges medarbejdernes engagement og motivation, og de bliver mindre fraværende. Det betyder større tilfredshed blandt brugerne af kommunens tilbud, fordi lavere fravær giver større kontinuitet og helhed i hverdagen f.eks. på institutioner for børn, unge og ældre. Øget trivsel og lavere fravær reducerer samtidigt udgifterne til vikarer og rekruttering på den enkelte arbejdsplads.

 

Målet er, at sygefraværet nedbringes med mindst 2 dage gennemsnitligt pr. meda rbejder i kommunen inden udgangen af 2009. Hver forvaltning skal bidrage til målsætningen ved at nedbringe sygefraværet til gennemsnittet for sammenlignelige medarbejdergrupper i de andre 6-byer, dog med mindst 2 dage gennemsnitligt pr. medarbejder. Der er enkelte personalegrupper i Københavns Kommune, hvor fraværet allerede er på niveau med eller under niveauet i de andre 6-byer. Fraværet vil her bringes under niveauet i de andre 6-by kommuner. På længere sigt skal fraværet nedbringes yderligere.

 

Tabel 1. Foreløbige mål for udvalgene, kalenderdage pr. medarbejder årligt

Udvalg

Mål for nedbringelse

Målets andel af udgangs-niveauet

Forudsat udgangssituation i 2006*

Forventet absolut mål

Børne- og Ungeudvalget

2,0

10 %

19,1

17,1

Sundheds- og Omsorgsudvalget

2,6

11 %

22,6

20,0

Socialudvalget

2,9

14 %

20,2

17,4

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

3,7

20 %

18,2

14,5

Teknik- og Miljøudvalget

2,0

13 %

15,8

13,8

Kultur- og Fritidsudvalget

2,0

12 %

17,2

15,2

Økonomiudvalget **

2,0

22 %

9,2

7,2

Hele kommunen

 Min. 2,0

12 %

19,6

Max. 17,6

* Opgørelsen er foreløbig. Den er baseret på fraværsoplysninger for 1. halvår 2006, der er opregnet til helårsniveau. Center for Koncernservice i Økonomiforvaltningen vil i foråret 2007 fastlægge de endelige mål baggrund af fraværet i hele 2006.

** Brandvæsenet hører under Økonomiudvalget pr. 1/5 2006, og er ikke med i den foreløbige opgørelse. Der skal tages højde for dette i fastlæggelsen af det endelige mål for Økonomiudvalget.

 

Borgerrepræsentationen afsatte i Budget 2007 54,2 mio. kr. til arbejdet med den attraktive arbejdsplads i 2007. Pengene skal bl.a. understøtte de anbefalede aktiviteter, som beskrives nedenfor.

 

Arbejdet med den attraktive arbejdsplads skal tænkes sammen med allerede besluttede politikker og strategier inden for ledelses- og personaleudvikling.

 

Bilag 1 giver en oversigt over aktiviteter, ansvar og finansiering. Hver forvaltning skal i april 2007 over for fagudvalget redegøre for forvaltningens handlingsplan for de aktiviteter, som forvaltningerne er ansvarlige for.

 

Aktiviteter

Det anbefales, at følgende indsatsområder med aktiviteter igangsættes:

·        Vores attraktive arbejdsplads: Arbejdspladserne skal sætte trivsel på den lokale dagsorden mindst en gang årligt, f.eks. i forbindelse med en trivselsmåling, temamøder og MUS. Hver arbejdsplads skal definere, hvad der er den attraktive arbejdsplads for dem. Arbejdet skal ske i tæt dialog mellem medarbejdere og ledere.  Den attraktive arbejdsplads knyttes op på de tiltag, der allerede er på arbejdspladserne såsom værdigrundlag, trivselsmålinger, Balanced Scorecard, arbejdspladsvurdering, m.v. Arbejdet skal danne grundlag for en handlingsplan med konkrete indsatser, som arbejdspladserne løbende skal følge op på.

·        Efteruddannelse og kompetenceudvikling af medarbejdere: Medarbejdernes kompetencer skal løbende opdateres og udvikles i forhold til de krav, som opgaverne stiller. Forvaltningerne skal overveje behovet for at udbyde relevante kurser mv. målrettet enkelte medarbejdergrupper. Fagudvalgene opfordres til at opprioritere medarbejdernes kompetenceudvikling økonomisk.

·        Fleksibel arbejdstilrettelæggelse: Arbejdspladser og forvaltninger skal indtænke fleksibilitet i evt. fraværs- og fastholdelsespolitikker. Koncernservice er ved at udvikle et idékatalog, som er færdigt i januar 2007.

·        Selvejende enheder: Målsætningen om mere attraktive arbejdspladser med større trivsel og mindre fravær skal indarbejdes i kommunens driftsoverenskomster med de selvejende institutioner, der har driftsoverenskomst med kommunen.

·        Lederudvikling, -sparring og -støtte: Forvaltningerne skal sikre, at de direkte personaleledere har de rette kompetencer til at fremme trivslen og begrænse fraværet. Oplagte kursusemner er omsorgs- og fraværssamtaler og personalejura (de formelle regler). Lederudviklingssamtaler (leder-MUS, LUS) kan være med til at afdække behovene hos den enkelte leder. Ledernes kompetenceudvikling understøttes af en frivillig leder-mentorordning, hvor erfarne ledere bruges som sparringspartnere for andre ledere. Der udvikles endeligt en fælles uddannelse for ledere på niveau 1 og 2 for at styrke det tværgående og strategiske lederskab i kommunen.

·        Krisehjælpstilbud: Koncernservice skal undersøge brugen og effekten af krisehjælpstilbud, som f.eks. psykologhjælp, herunder om det bruges både forebyggende og behandlende ved kriser.

·        Fælles fraværsstatistik: Koncernservice skal sammen med forvaltningerne udvikle en fælles og mere brugervenlig fraværsstatistik for Københavns Kommune. Projektet skal desuden undersøge behovet for nye muligheder, eksempelvis benchmark. Forvaltningerne skal kommunikere formålet med og brugen af vagtplan-systemet til de medarbejdere, der registrerer fravær i systemet, med henblik på mere opdaterede statistikker. Den fælles fraværsstatistik skal danne grundlag for et informationssystem til ledelse, medarbejdere og evt. tillidsrepræsentanter om arbejdspladsens og den enkeltes sygefravær.

·        Intranetside om fravær-nærvær: En ny intranetside under Lederportalen på KK-net skal sætte fokus på trivsel og fravær og lette adgangen til relevante informationer, værktøjer og kontaktpersoner. Arbejdet er i gang, og Koncernservice forventer, at intranetsiden kan tages i brug i januar 2007.

·        Kommunikation: Forvaltningerne skal sætte trivsel og fravær på dagsordenen over for forvaltningens ledere og gøre lederne opmærksomme på bl.a. værktøjer og støttemuligheder. Borgmestre og direktioner skal løbende kommunikere om arbejdet med trivsel og fravær til alle medarbejdere i forvaltningen. Koncernservice skal understøtte den tværgående kommunikation ved bl.a. at fortælle de gode historier på intranetsiden om fravær-nærvær. Der nedsættes desuden en kommunikationsgruppe om trivsel og fravær med en deltager fra hver forvaltning.

·        Synliggørelse: Lederne på alle niveauer skal systematisk følge op på trivselsmålinger og udviklingen i fraværet. Økonomiudvalget orienteres om udviklingen i sygefraværet kvartalsvis i regnskabsprognoserne, og årligt i HR-redegørelsen, der fremover skal følge effekterne af indsatserne i de enkelte forvaltninger. Koncernservice skal finde en måde, hvorpå oplysninger om medarbejdertrivsel og sygefravær på de enkelte enheder, herunder sammenligninger mellem typer af enheder, kan offentliggøres fra 2008 under hensyn til, at enkeltårsager kan have stor betydning for fraværet i en periode, og at oplysninger om den enkelte medarbejder er fortrolige.

 

Arbejdsmiljø København (AMK) under Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i 2007 fravær som fokusområde og udbyder i den sammenhæng et katalog med kursus- og støttetilbud til arbejdspladserne. AMK vil bl.a. tilbyde etablering og facilitering af tværfaglige ledernetværk for interesserede ledere. Alle forvaltninger kan benytte sig af tilbudene i kraft af deres "timebank" hos AMK. Kataloget er klar i januar 2007.

 

ØKONOMI

Arbejdet med den attraktive arbejdsplads og nedbringelse af fraværet understøttes økonomisk af budgetaftalen for 2007, hvor der er afsat 54,2 mio. kr. i 2007 til arbejdet med den attraktive arbejdsplads. Pengene understøtter især de foreslåede aktiviteter inden for medarbejdernes kompetenceudvikling, fleksibel arbejdstilrettelæggelse (på ældreområdet) og lederuddannelse. For yderligere at nedbringe sygefraværet i årene fremover skal der også i kommende budgetforhandlinger være fokus på at gøre kommunens arbejdspladser mere attraktive.

 

Det er vigtigt, at fagudvalgene også prioriterer området.

 

Bilag 1 giver en oversigt over finansieringen af de enkelte aktiviteter. Udgifter til aktiviteterne i 2007 forudsættes afholdt inden for de vedtagne budgetrammer. Dog foreslås udfoldelse af leder-mentorordningen til alle ledere i kommunen drøftet som led i budgetforhandlingerne for 2008.

 

MLJØVURDERING

Ingen

 

HØRING

Anbefalingerne er drøftet med de faglige organisationer, ligesom implementeringen af forslagene løbende skal drøftes med de faglige organisationer. Anbefalingerne er desuden drøftet med forvaltningernes administrerende direktører, personalechefer og -medarbejdere. Forvaltningernes konkrete tiltag i de kommende handlingsplaner skal drøftes i forvaltningernes hovedsamarbejdsudvalg.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

BILAG

Bilag 1            Oversigt over aktiviteter, ansvar, finansiering og tidsfrister

Bilag 2            Rapport: Lavere fravær i Københavns Kommune – bedre trivsel er vejen

 

 

Claus Juhl                                                /                     Bjarne Winge

 

Til top