Startredegørelse for 3 lokalplaner i Nordhavnen - 2. etape
Udvalgene skal godkende, at der igangsættes udarbejdelse af tre lokalplaner i Indre Nordhavn med tilhørende kommuneplantillæg, som 2. etape af byudviklingen i Nordhavnen.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget godkender,
1. at der udarbejdes forslag til tre lokalplaner ”Århusgadekvarteret Vest”, ”Trælastholmen” og ”Levantkaj Vest” på baggrund af intentioner og opmærksomhedspunkter, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
2. at der samtidig udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2011, der ændrer rammerne for områderne, som det fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.
Problemstilling
Med aftalen mellem Københavns Kommune, Staten og By & Havn om en metro til Nordhavn - forelagt Borgerrepræsentationen på mødet den 20. juni 2012 (2012-77335) - er arbejdet med projekteringen af den nye linje og nye stationer sat i gang. Med aftalen forpligter Københavns Kommune sig til at tilvejebringe et plangrundlag for 870.000 m2 totalt i Indre Nordhavn, herunder et plangrundlag for opførelse af 35.000 m2 i umiddelbar tilknytning til den nye Nordhavn metrostation. 2. etape af byudviklingen i Nordhavn, som fremtidens bæredygtige bydel, iværksættes herved, idet metrolinjen og stationerne skal integreres i bebyggelsen i området.
By og Havn har anmodet om, at der udarbejdes lokalplaner for de to områder ”Århusgadekvarteret Vest” og ”Trælastholmen”, der med udgangspunkt i vinderprojektet for byudviklingen i Nordhavnen, fastlægger udformningen af disse områder. Derudover har Copenhagen International School, som er den største af sin art i Danmark, ønsket at samle undervisningen i nye og større bygninger i Nordhavnen inden for de kommende år. Derfor er der behov for en lokalplan for det område af havnen, hvor skolen skal placeres, ”Levantkaj Vest”.
Med metrolinjen og en tæt bebyggelse i fortsættelse af bebyggelsen i ”Århusgadekvarteret” samt med Copenhagen International School, åbnes yderligere områder i havnen for byens borgere, og der skabes grundlag for et varieret byliv.
Løsning
Visionerne for Nordhavnsprojektet, der også har ligget til grund for den 1. etape -”Århusgadekvarteret”- vil fungere som ramme for planlægningen og foldes ud i det videre arbejde med planerne. I alle tre lokalplaner tages der udgangspunkt i eksisterende bæredygtighedsløsninger for ”Århusgadekvarteret”. Det afklares, om der kan suppleres med yderligere tiltag, som lavtemperatur-fjernvarme, varmepumper, solceller, solfangere, opsamling af regnvand til toiletskyl og tøjvask samt miljøcertificering af de kommende erhvervsbyggerier og Copenhagen International School.
Lokalplanområdet ”Århusgadekvarteret Vest” forøges med 20.000 m2 i forhold til det gældende plangrundlag for ”Århusgadekvarteret” og rummer således cirka 60.000 m2 bebyggelse i 3-9 etager, primært til erhverv, heraf 10.000 m2 til detailhandel, og mulighed for boliger, hvor støjgrænser og dagslysforhold tillader det. På baggrund af studier af blandt andet vind- og dagslysforhold vil der kunne placeres et højhus (op til 62 m). Århusgades forløb styrkes med facadebebyggelse og trærækker som en attraktiv ankomst til området. Metropladsen indrettes til ophold og med parkering til cirka 300 cykler. Cykelparkering i øvrigt følger kommuneplanens normer. En cykelsti vil gå igennem området fra Århusgade og videre ud i Nordhavn. Der etableres parkeringsanlæg med 600-700 pladser i henhold til p-normen for kommuneplanrammen, som foreslås ændret til en S-ramme (serviceerhverv), da det stationsnære område forventes udbygget overvejende som erhvervsområde. Kommuneplantillægget vil samtidig indeholde en udvidelse af detailhandelsrammen i bydelscenteret med 10.000 m2 for at understøtte kvarterets funktion som et levende centrum i Indre Nordhavn.
Lokalplanområdet ”Trælastholmen” rummer cirka 100.000 m2 bebyggelse i 3-8 etager, heraf op til 1.000 m2 butikker, samt en mindre andel af boliger ved metrostationen. På baggrund af studier af blandt andet vind- og dagslysforhold kan der placeres flere højhuse (op til 62 m). Den centrale plads, med metrostationen, indrettes til ophold og med parkering til cirka 200 cykler. Cykelparkering i øvrigt følger kommuneplanens normer. På Trælastholmen vil metroen køre på højbane. Under højbanen tænkes der etableret urbane faciliteter til leg og sport. Der arbejdes særligt med bebyggelsens møde med vandet og med nye kanaler. Området forventes udlagt til et S-område i kommuneplantillægget med en p-norm på 1:150 svarende til 660 pladser.
Lokaplanområdet ”Levantkaj Vest” rummer cirka 30.000 m2 bebyggelse i 3-8 etager til et skolebyggeri. Cykelparkering følger kommuneplanens normer. Copenhagen International School placeres langs den sydlige kajkant, mens der langs Skudehavnen nord i området planlægges for en fortsættelse af metrolinjen i Nordhavn. Byrummene knyttes til vandet, og der etableres og indrettes en bypark til idræt og rekreative funktioner. Opgørelse af arealer til opfyld/afgravning samt friarealer sker på samme måde som i lokalplan for ”Århusgadekvarteret”, hvor beregningen kan medregne opholdsarealer på dæk, større fælles tagterrasser, nye kanaler, træbrygger samt pladser.
Planlægningen af de tre lokalplanområder baserer sig på en forudsætning om, at der kan arbejdes med uændrede terrænkoter, med mindre arbejdet med klimatilpasningsstrategien resulterer i andet.
Det undersøges i hvilket omfang forpligtelsen, som angivet i metroaftalen til, at udarbejde et plangrundlag for i alt 870.000 m2 i Nordhavn, kan indgå i kommuneplantillægget set i forhold til fingerplanens bestemmelser. I så fald vil kommuneplantillægget indeholde en udvidelse af de samlede udbygningsmuligheder i Nordhavn fra 670.000 m2 til 870.000 m2.
Håndtering af parkeringen i udbygningsperioden i de tre lokalplanområder, indgår i den løsning for hele det indre Nordhavn der er under udarbejdelse.
For at understøtte visionerne for Nordhavnsprojektet, arbejdes der sammen med By & Havn på en byudviklingsaftale som supplement til plangrundlaget.
Miljøvurdering
Når planarbejdet sættes i gang, vil forvaltningen foretage screening af de miljømæssige konsekvenser med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP)
Økonomi
Planernes vedtagelse har ingen direkte økonomiske konsekvenser. Når projekterne er realiseret vil det give en skønnet kommunal skatteindtægt på ca. 30 mio. kr. årligt. Det vurderes endvidere, at planerne skaber mulighed for at etablere ca. 4.000 arbejdspladser.
Det forventes at plangrundlaget vil blive suppleret af en udbygningsaftale f.eks. om anlæg af infrastruktur.
Videre proces
Når startredegørelsen er godkendt i udvalgene, gennemføres en intern høring af relevante instanser – herunder Østerbro lokaludvalg med henblik på bidrag til udarbejdelse af planforslagene.
Forvaltningen forventer at forelægge forslag til lokalplan og kommuneplantillæg med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen i marts 2013, hvorefter de sendes i offentlig høring i 8 uger. Planforslagene ventes vedtaget i september 2013 under forudsætning af at loven om Metrocityringen er vedtaget af folketinget forinden.
Claus Juhl / Hjalte Aaberg
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at der udarbejdes forslag til tre lokalplaner ”Århusgadekvarteret Vest”, ”Trælastholmen” og ”Levantkaj Vest” på baggrund af intentioner og opmærksomhedspunkter, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
2. at der samtidig udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2011, der ændrer rammerne for områderne, som det fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 3. december 2012
Bo Normander (B) stillede ændringsforslag til indstillingen om:
”at parkeringsnormen for Århusgadekvarteret Vest og Trælastholmen skal ændres til 1:200”
For ændringsforslaget stemte 5 udvalgsmedlemmer: B, F, Ø og Signe Goldmann (løsgænger).
Imod ændringsforslaget stemte 6 udvalgsmedlemmer: A, C, I og O.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.
Der blev stemt om indstillingens 1. at-punkt:
For indstillingens 1. at-punkt stemte 11 udvalgsmedlemmer: A, B, C, F, I, O, Ø og Signe Goldmann (løsgænger).
Imod indstillingens 1. at-punkt stemte ingen udvalgsmedlemmer.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.
Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Signe Goldmann (løsgænger) afgav protokolbemærkning:
”Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Signe Goldmann (løsgænger) ønsker, at der arbejdes videre med en endnu højere grad af begrønning.”
Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav protokolbemærkning:
”Parkeringen bør håndteres af grundejerne ligesom på Sluseholmen og Teglholmen.”
Liberal Alliance afgav protokolbemærkning:
”Liberal Alliance ønsker parkeringen varetaget af kommunen og ikke By og Havn. Området kommer således til at indgå i blå p-zone.”
Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Signe Goldmann (løsgænger) afgav protokolbemærkning:
”Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Signe Goldmann (løsgænger) opfordrer forvaltningen og By og Havn til at reservere et antal af p-pladserne til delebiler, og derved åbne op for at reducere p-normen.”
SF, Enhedslisten og Signe Goldmann (løsgænger) afgav protokolbemærkning:
”Hvis der opføres højhuse i ”Århusgadekvarteret Vest” eller på ”Trælastholmen”, skal der være acceptable mikroklimatiske forhold omkring selve bygningerne. De bør f.eks. ikke skyggelægge væsentlige dele af by- eller kanalrum, og arealerne omkring højhusene skal opleves som rare at færdes på også i forhold til vind. De enkeltstående P-huse må ikke fremstå som lukkede eller ’døde’ og der skal være andre funktioner end bilparkering i p-husenes stueetager.”
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning på mødet den 11. december 2012
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten videreførte deres tre protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. december 2012.
Det Radikale Venstre videreførte deres to protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. december 2012. Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen.
Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. december 2012. Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen.
Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Det Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”SF, Enhedslisten og Det Radikale Venstre opfordrer Økonomiforvaltningen til at indgå en udbygningsaftale med bygherre, således at p-normen kan reduceres og der vil kunne reserveres et antal af p-pladserne til delebiler.”