Startredegørelse for Tillæg nr. 1 til lokalplan 202 - "Fisketorvet"
Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget skal godkende, at der igangsættes udarbejdelse af tillæg nr. 1 til lokalplan 202 - "Fisketorvet" med tilhørende kommuneplantillæg. Med planen vil et ca. 3 hektar stort tidligere havneareal blive omdannet til et tidssvarende bolig- og erhvervsområde.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget godkender,
1. at der udarbejdes forslag til lokalplan for et område beliggende syd for Fisketorvet på baggrund af de intentioner og opmærksomhedspunkter, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1 og2.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
2. at der udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2011, som ændrer kommuneplanrammerne for området på baggrund af de intentioner og opmærksomhedspunkter, der fremgår af vedlagte startredegørelse.
Problemstilling
Sydhavn er udpeget som byomdannelsesområde i Kommuneplan 2011. Planerne for dette område kan færdiggøres ved, at det aktuelle lokalplanområde benævnt ”Cirkuspladsen” sammen med Enghave Brygge-området udbygges.
Den gældende lokalplan nr. 202 fastlægger området til engroshandel mv. med en maksimal bebyggelsesprocent på 110. Kommuneplan 2011 fastlægger området til boliger og serviceerhverv med en bebyggelsesprocent på 150.
Skanska ønsker at opføre en bebyggelse med ca. 170 familieboliger og 26.000 m2 serviceerhverv i området mellem Enghave Brygge og Havneholmen/Fisketorvet. Området ligger attraktivt ved Tømmergraven og Vasbygade og med gangafstand til Dybbølsbro Station og Fisketorvet.
Skanska har anmodet Københavns Kommune om at udarbejde en ny lokalplan samt tillæg til kommuneplan 2011 med henblik på at opføre en bolig- erhvervsbebyggelse på ca. 44.000 m2, svarende til en bebyggelsesprocent på 185.
Løsning
Med udgangspunkt i Skanskas bebyggelsesforslag foreslås udarbejdet et lokalplanforslag med tilhørende kommuneplantillæg. De vigtigste målsætninger for en øget bebyggelsesprocent/fortætning af området er til stede, fordi området er placeret ca. 2 km fra Rådhuspladsen samt tæt på Dybbølsbro Station, som ligger inden for en gangafstand af 400 m - 600 m. Det vurderes også, at fortætningen vil være arkitektonisk forsvarlig. For at imødekomme ønsket om en bebyggelsesprocent på 185, foreslås udarbejdet et kommuneplantillæg, der ændrer området fra en C2- ramme til en C3-ramme.
Ved at gennemføre planen vil et ca. 3 hektar stort tidligere havneareal blive omdannet til et tidssvarende bolig- og erhvervsområde. Sydhavns centrale placering i København giver mulighed for at udnytte den eksisterende infrastruktur samt byens eksisterende kulturtilbud. Hertil kommer de gode rekreative muligheder, som vandet og Amager Fælled tilbyder. Forslaget tager udgangspunkt i eksisterende trafikale koblingspunkter.
Den nye anvendelse af området vil ikke give anledning til ændringer af betydning i det overordnede trafikbillede. Begrænsning af terrænparkeringen skal medvirke til, at ubebyggede arealer fremstår attraktive. Parkeringen på terræn placeres på de støjbelastede arealer langs Vasbygade, hvor der ikke kan bygges på grund af ledningsanlæg. Planen ligger fint i forlængelse af den næsten realiserede plan for resten af lokalplanområdet, dvs. Fisketorvet/Havneholmen. Samtidig udvides detailhandlen i bymidten med 1.500 m2 til 56.500 m2 for at styrke bylivet i området gennem udadvendte funktioner i stueetagen langs Havneholmen.
Bygninger, byrum og bæredygtighed
Bebyggelsesplanen bygger videre på den helhedsplan, som kommunen udarbejdede i 2002 i samarbejde med Københavns Havn og den hollandske tegnestue Soeters Van Eldonk Ponec Architecten for den del af Sydhavnsområdet, der ligger langs vestsiden af havneløbet. Med henblik på at realisere ønsket om et attraktivt og udadvendt bymiljø foreslår forvaltningen, at der sættes særlig fokus på havnepromenaden og det miljø, der kan opstå omkring denne og de eksisterende husbåde. Planen skal i øvrigt sikre:
- en bæredygtig fortætning af byen med forskellige boligstørrelser, erhverv og servicefunktioner,
- høj prioritering af ”byliv”, herunder fodgængere og cyklister,
- at områdets byggeri opføres i laveste energiklasse,
- bevaring og integrering af bådmiljøet omkring Tømmergraven.
Omdannelse af de udtjente havnearealer i Sydhavn til et nyt attraktivt byområde udgør et væsentligt element i realiseringen af Kommuneplan 2011, herunder at:
- medvirke til at opfylde den samlede målsætning om, at der skal bygges 45.000 nye boliger i kommunen inden 2025,
- fuldføre en sammenhængende planlægning af Sydhavnens havnefront fra Sjællandsbroen til Fisketorvet,
- skabe attraktive byrum med nye muligheder for rekreation ved vandet,
- bidrage til at sikre et passende udbud af lokaliseringsmuligheder for erhverv.
- Cykelsti fra Sluseholmen til Bryggebroen/ Dybbølsbro Station
Muligheder på sigt
I budget 2012 blev afsat 2 mio. kr. til forberedelse af Cityringen til en afgrening via Sydhavnen til Ny Ellebjerg. Der undersøges p.t. muligheder for linjeføring og placering af stationer. Finansieringen er ikke aftalt. En metrostation placeret i området umiddelbart nordøst for Cirkuspladsen vil forbedre mobiliteten her mærkbart og sætter krav til forbindelser og udformning af bebyggelsesplanen for grunden.
Skanska ønsker derfor på sigt, såfremt der bliver placeret en metrostation ved Fisketorvet, at have mulighed for en yderligere fortætning omkring en sådan station, hvorfor deres bebyggelsesplan er udarbejdet under hensyn til en mulig etape to.
Der tages med denne indstilling ikke stilling til et sådant scenarie, idet en anden etape også skal ses i sammenhæng med evt. planer for Fisketorvet og en ændret trafiksituation generelt. En yderligere fortætning vil således kræve et nyt tillæg til lokalplanen.
Særlige opmærksomhedspunkter og anbefalinger
Samlet vurderes det, at den foreslåede bebyggelsesplan indeholder kvaliteter, såsom en blanding af funktioner i området med attraktive boliger i en ny sammenhæng med promenaden og det allerede eksisterende husbådemiljø o.l. Ved en fortsat bearbejdning og detaljering kan projektet danne grundlag for lokalplanforslaget.
En række emner skal afklares nærmere i forbindelse med det videre planlægningsarbejde, således at det sikres:
- at bygningerne får en tilstrækkelig høj arkitektonisk standard, som afspejles i lokalplanens bestemmelser,
- at bådmiljøet i Tømmergraven kan blive integreret som et naturligt element i planen, herunder, at der tages tilstrækkelige og nødvendige hensyn til de miljømæssige aspekter,
- at nærmiljøerne i bebyggelsen lever op til kravet om gode forhold med hensyn til sol/skygge og vind, herunder at det i den videre proces dokumenteres, at de klimatiske konsekvenser af bebyggelsesplanen er tilfredsstillende i forhold til ophold på promenader, pladsen samt i gården,
- at prioritere et levende byliv i området ved at give mulighed for detailhandel i en del af bebyggelsen,
- at promenade etableres med henblik på at indgå i en cykelstiforbindelse fra Enghave Brygge til Havneholmen/Bryggebroen.
Miljøvurdering
Når planarbejdet sættes i gang, vil forvaltningen foretage en screening af de miljømæssige konsekvenser med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP).
Økonomi
Denne indstilling har i sig selv ikke økonomiske konsekvenser. Når projektet er realiseret, vil det give en skønnet kommunal skatteindtægt på ca. 8,1 mio. kr. årligt. Det vurderes endvidere, at planen skaber mulighed for at etablere op til ca. 750 arbejdspladser.
Det overvejes fra Skanskas side, om der ønskes indgået en udbygningsaftale.
Videre proces
Når startredegørelsen er godkendt i udvalgene, gennemføres en intern høring af relevante instanser - herunder Vesterbro Lokaludvalg med henblik på bidrag til udarbejdelse af lokalplanforslaget.
Forvaltningen forventer at forelægge forslag til lokalplan med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen april 2013, hvorefter det sendes i offentlig høring i to måneder. Planforslaget ventes vedtaget i efteråret 2013.
Claus Juhl / Hjalte Aaberg
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
1. at der udarbejdes forslag til lokalplan for et område beliggende syd for Fisketorvet på baggrund af de intentioner og opmærksomhedspunkter, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1 og2.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
2. at der udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2011, som ændrer kommuneplanrammerne for området på baggrund af de intentioner og opmærksomhedspunkter, der fremgår af vedlagte startredegørelse.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 3. december 2012
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.
Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Signe Goldmann (løsgænger) afgav protokolbemærkning:
”Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Signe Goldmann (løsgænger) finder det væsentligt, at det særlige miljø i og langs Tømmergraven med tilhørende bådskure bevares.”
Det Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Signe Goldmann (løsgænger) afgav protokolbemærkning:
”Det Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Signe Goldmann (løsgænger) opfordrer forvaltningen og bygherre til at reservere et antal af p-pladserne til delebiler, og derved åbne op for at reducere p-normen.”
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning på mødet den 11. december 2012 Socialdemokraterne videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. december 2012. Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen. Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Det Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning: ”SF, Enhedslisten og Det Radikale Venstre opfordrer Økonomiforvaltningen til at indgå en udbygningsaftale med bygherre, således at p-normen kan reduceres og der vil kunne reserveres et antal af p-pladserne til delebiler.”
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre videreførte deres to protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. december 2012.