Mødedato: 11.12.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Forslag til sikring af anvisningsret til flere boliger

Se alle bilag

Boliganvisningen i Socialforvaltningen har en generel mangel på billige boliger til brug for borgere med sociale behov, der har akut boligmangel, herunder især unge på kontanthjælp. Udvalget skal derfor nu godkende nedenstående plan, der vil sikre, at Socialforvaltningen får anvisningsret til flere boliger.

Tidligere beslutninger

Socialudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1.      at godkende forslag til sikring af anvisningsret til flere boliger til Boliganvisningen i Socialforvaltningen, jf. løsningsafsnittet.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Efter aftale med Socialforvaltningen præciseres det, at der ved udvælgelsen af ejendomme til Socialforvaltningens målgruppe(r) skal tages hensyn til den samlede ejendoms anvendelse.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Boliganvisningen i Socialforvaltningen har en generel mangel på billige boliger. Særligt har mange unge på kontanthjælp et akut behov for at få anvist en bolig.

På nuværende tidspunkt bliver Boliganvisningens boliger tilvejebragt i samarbejde med de almene boligorganisationer, men der foreligger også den mulighed, at yderligere boliger kan tilvejebringes i begrænset antal i eksisterende kommunale ejendomme.

Hidtil har praksis været at sælge disse ejendomme eller omdanne dem til servicelovstilbud.

På den baggrund skal Socialforvaltningen hermed forelægge forvaltningens forslag til sikring af anvisningsret til flere boliger.

Løsning

Forslag til sikring af anvisningsret til flere boliger

Tilvejebringelse
Københavns Ejendomme og Økonomiforvaltningen udarbejder årligt en liste over de kommunale ejendomme, som forventes at blive sat til salg. Listen bliver i første omgang sendt i høring i fagforvaltningerne, så fagforvaltningerne får muligheden for at reservere de ejendomme, som de vil anvende til kommunale formål. Socialforvaltningen vil i tæt samarbejde med Københavns Ejendomme foretage en systematisk gennemgang af denne liste for at sikre, at der ikke sælges boliger, som kan anvendes af Boliganvisningen. Der kan være tale om hele opgange/ejendomme eller enkeltstående boliger, hvilket afhænger af, hvordan de planlægges udbudt. Forvaltningen kan fx ikke få anvisningsretten til en enkelt bolig i en ejendom, hvis hele ejendommen planlægges udbudt. I så fald skal forvaltningen overtage anvisningsretten til hele ejendommen.

Konstruktion
Ejendommene vil blive anvist som lejeboliger via Boliganvisningen i Socialcenter København.

Københavns Ejendomme vil stå som formel ejer af ejendommene. Socialforvaltningen og Københavns Ejendomme vurderer derfor, at Københavns Ejendomme er nærmest til at varetage administrationen af ejendommene, herunder lejekontrakterne. Allerede på grund af de mulige meget forskellige ejendomstyper er det nødvendigt, at det konkret aftales med Københavns Ejendomme i de enkelte tilfælde, hvordan dette kan tilrettelægges mest hensigtsmæssigt, jf. administrativt høringssvar fra Københavns Ejendomme - bilag 1.


Forudsætninger
Der er nogle forudsætninger, der skal være opfyldt, for at en ejendom/bolig vil være relevant:

  • De konkrete ejerforeningsvedtægter skal tillade ubegrænset udlejning. I nogle tilfælde kan ejerforeninger kræve, at det kun er ejer, som kan bo i/anvende lejligheden, eller at de konkrete udlejningsaftaler skal tidsbegrænses til 2 år. Sådanne krav/begrænsninger medfører, at Socialforvaltningen ikke kan anvende boligen til formålet.
  • Den konkrete ejendom/bolig skal efter Boliganvisningens vurdering være anvendelig til formålet, herunder især i forhold til størrelse og huslejeniveau.

Københavns Ejendomme og Økonomiforvaltningen vurderer, at der er tale om et yderst begrænset antal boliger, men overtagelsen af anvisningsretten vil dog være med til at opfylde pejlemærkerne om, at flere borgere på socialpsykiatriske bocentre flytter til mere selvstændige boformer, samt at flere hjemløse får og fastholder egen bolig.

Økonomi

Det er ingen købsudgifter til tilvejebringelsen af ejendommene, da Københavns Ejendomme fortsat vil være den formelle ejer, og Socialforvaltningen vil alene få anvisningsretten til dem.

Der vil være løbende driftsudgifter til tomgangsleje og istandsættelse. Da der er tale om et yderst begrænset antal boliger, forventes det, at disse udgifter kan holdes inden for Boliganvisningens eksisterende ramme til tomgangsleje og istandsættelse.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil den blive sendt videre til godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Bliver indstillingen endeligt godkendt i Borgerrepræsentationen, vil Socialudvalget modtage en status medio 2013 på tilvejebringelsen.



Anette Laiggard                                /Lars Østergaard

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at godkende forslag til sikring af anvisningsret til flere boliger til Boliganvisningen i Socialforvaltningen, jf. løsningsafsnittet.

Socialudvalgets beslutning i mødet den 14. november 2012

Kontorchef Lars Østergaard overværede punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning på mødet den 11. december 2012

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.
Til top