Mødedato: 11.06.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Københavns Kommunes finansielle risikopolitik og politik for ansvarlige investeringer 2024

Se alle bilag

Økonomiudvalget forelægges en gang årligt Københavns Kommunes finansielle risikopolitik og politik for ansvarlige investeringer til godkendelse. Den fastlægger blandt andet rammerne for kommunens investeringsforening. I denne udgave er der bl.a. en status på grønne / bæredygtige investeringer, hvor andelen af disse p.t. udgør 33 % af den samlede værdi i kommunens investeringsforening - målsætningen er 26 % i 2024 stigende til 30 % i 2025. Kommunens investeringsforening havde i 2023 et afkast på 864 mio. kr. Siden start i 2007 har investeringsforeningen givet et samlet positivt afkast på ca. 2,7 mia. kr.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, 

  1. at Københavns Kommunes finansielle risikopolitik og politik for ansvarlige investeringer 2024 godkendes.

Problemstilling

Københavns Kommunes likviditet er primært placeret i kommunens investeringsforening, der pr. den 30. april 2024 har en værdi på ca. 16,4 mia. kr. Økonomiudvalget forelægges en gang årligt Københavns Kommunes finansielle risikopolitik og politik for ansvarlige investeringer til godkendelse, som blandt andet fastlægger rammerne for kommunens investeringsforening.

Økonomiudvalget besluttede på møde den 23. november 2021 en målsætning for grønne investeringer i kommunens investeringsforening jf. tabel 1.

Tabel 1. Mål for grønne / bæredygtige investeringer årene 2022-2025. Andel i pct. fordelt på obligationer og aktier.

Aktivtype

2022

2023

2024

2025

Obligationer, andel af

17

19

23

27

Aktier, andel af

0

50

50

50

Andel af samlet værdi

15

23

26

30

Andelen af grønne investeringer skal udgøre 26 % ved udgangen af 2024 og skal stige til 30 % ved udgangen af 2025.

Det blev samtidig besluttet, at Økonomiforvaltningen hvert år i nærværende sag om kommunens finansielle risikopolitik og politik for ansvarlige investeringer skal give en status på grønne investeringer.

Løsning

Finansiel risikopolitik

Kommunens finansielle risikopolitik fremgår af bilag 1. I bilaget er der blandt andet status på kommunens likviditet, investeringsforening og langfristet gæld. Bortset fra opdatering af status er der ikke ændringer i politikken.

Kommunens investeringsforening havde i 2023 et afkast på 864 mio. kr.

Siden start i 2007 har investeringsforeningen givet et samlet positivt afkast på ca. 2,7 mia. kr.

Ansvarlige investeringer, herunder grønne / bæredygtige investeringer

Politikken for ansvarlige investeringer, der fremgår af bilag 2, bygger på selskabers efterlevelse af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljøbeskyttelse m.v., med reference til anerkendte internationale konventioner og normer. Politikken omfatter desuden forbud mod investering i virksomheder, der producerer atomvåben og andre kontroversielle våben, samt virksomheder indenfor tobak og indenfor fossile brændstoffer og virksomheder. Der er ikke sket andre ændringer i politikken siden 2022.

Som følge af Ruslands invasion af Ukraine februar 2022 er en lang række statsejede eller statsligt kontrollerede russiske virksomheder sat på kommunens negativliste, da adfærden ikke er i overensstemmelse med kommunens politik for ansvarlige investeringer. Der må således ikke investeres i disse selskaber.

Negativlister med selskaber, som kommunen med baggrund i sin politik for ansvarlige investeringer ikke ønsker at investere i, fremgår af bilag 3-6.

Status vedrørende grønne / bæredygtige investeringer

Der investeres i grønne obligationer og i grønne / bæredygtige aktier. Aktieinvesteringer via investeringsforeninger defineres som grønne / bæredygtige, hvis investeringsforeningen er klassificeret som artikel 9 efter EU’s Offentliggørelsesforordning, eller er Svanemærket. Investeres der i enkeltaktier skal disse leve op til definitionen af en bæredygtig investering i EU’s Offentliggørelsesforordning artikel 2(17).

Økonomiforvaltningen har af Deloitte fået udarbejdet en opdateret status på grønne investeringer (bilag 7) omhandlende markedet og status på regulering og tilsyn af bæredygtige investeringer m.v.

Analysen viser overordnet, at Københavns Kommunes målsætning om grønne investeringer er ambitiøs men også realistisk. Det nævnes, at hvis målsætningen skal være endnu mere ambitiøs, kan det overvejes at øge andelen af grønne obligationer. Grønne obligationer vil dog i nogle tilfælde give et lidt lavere afkast end ikke-grønne obligationer.

Analysen viser endvidere, at der i forhold til regulering og tilsyn mangler retningslinjer fra EU og tilsynsmyndighederne i forhold til en mere konkret af definition af en bæredygtig investering efter Artikel 2(17). Det betyder, at bl.a. kapitalforvaltere i praksis har forskellige måder at definere en bæredygtig investering efter Artikel 2(17) på. Kan der opnås større konsensus om definition og måling, kan det også være en mulighed at hæve målet for grønne / bæredygtige aktier.

EU’s Taksonomi er stadig under udvikling og kan på nuværende tidspunkt ikke stå alene som værktøj til definition af bæredygtige investeringer. Det forventes, at brugbarheden af taksonomien bliver bedre i de kommende år blandt andet i takt med, at der rapporteres flere data fra virksomhederne.

Af analysen fremgår det også, at der er stigende fokus på biodiversitet som emne i relation til bæredygtige investeringer, om end der stadig er udfordringer med at måle påvirkning af biodiversiteten fra en investering.

Af tabel 2 fremgår grønne / bæredygtige investeringer i Københavns Kommunes investeringsforening pr. den 31. marts 2024. Disse udgør i alt 5.333 mio. kr. svarende til 33 % af den samlede værdi. Målsætningen er en andel i 2024 på 26 %.

Grønne obligationer udgør 3.939 mio. kr. svarende til 27 % af alle obligationerne. Grønne / bæredygtige aktier udgør 1.394 mio. kr. svarende til 79 % af alle aktier. Opgørelsen i tabel 2 er foretaget af administrator af kommunens investeringsforening.

 

Tabel 2. Grønne / bæredygtige investeringer pr. den 31. marts 2024

Aktivtype

Mio. kr.

Andel af obligationer / aktier

Andel af samlet formue

Grønne obligationer

3.939

27%

24%

Grønne / bæredygtige aktier

1.394

79%

9%

Samlet

5.333

33%

 

PAI statements med CO2målinger

Fra juni 2023 har kapitalforvaltere ifølge EU's Offentliggørelsesforordning skullet rapportere data i deres erklæring på de vigtigste negative indvirkninger på bæredygtighedsfaktorer (på engelsk: statement on Principal Adverse Impact on sustainability factors, forkortet ”PAI-statement”). Det betyder, at kapitalforvaltere fremover årligt skal rapportere på, hvor meget CO2, der udledes igennem deres investeringer og andre indikatorer for negativ indvirkning.

Bilag 8 indeholder PAI statements for hver af de fire forvaltere i kommunens investeringsforening. Da det er første gang, der rapporteres på PAI statements, bør opgørelsen tages med betydeligt forbehold. Det er forventningen, at metode, data-dækning og data-kvalitet gradvist vil blive forbedret i det kommende år.

Det er for nuværende Økonomiforvaltningens vurdering, at rapporteringen er behæftet med så væsentlig usikkerhed, at det er vanskeligt at tolke på oplysningerne. Økonomiforvaltningen vil i forbindelse med kommende års forelæggelse af kommunens finansielle risikopolitik og politik for ansvarlige investeringer følge udviklingen i datakvaliteten, herunder mulighederne for at tolke på og anvende oplysningerne i PAI rapporteringen.

Sociale investeringer

Medlemsforslag om sociale investeringer blev behandlet på Økonomiudvalgets møde den 14. juni 2022 (dagsordenspunkt 3). Det fremgik af sagen, at der i praksis findes ingen eller kun meget få relevante investeringsmuligheder herfor. Siden behandling af medlemsforslaget i 2022 har Økonomiforvaltningen ikke kunnet konstatere ændringer i mulighederne for at foretage sociale investeringer, ud over at kommuners adgang til at investere i AIFer (alternative investeringsforeninger) - der blev nævnt i medlemsforslaget - ikke er længere er mulig. Det skyldes ændring i lov om kommuners styrelse, hvor der nu er forbud mod sådanne investeringer. Forbuddet er gældende fra pr. den 1. januar 2024.

Økonomi

Intet at bemærke

Videre proces

Næste forelæggelse af Københavns Kommunes finansielle risikopolitik og politik for ansvarlige investeringer for Økonomiudvalget forventes at ske juni 2025, hvor der blandt andet vil være en aktuel status på grønne investeringer.

 

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2024

Socialdemokratiet, Enhedslisten og Radikale Venstrefremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således, at selskaber på FN’s liste med tråde til israelske bosættelse bliver sat på kommunens negativliste, og at Københavns Kommune heller ikke fremover skal investere i virksomheder, der har tråde til israelske bosættelser, jf. FN’s liste herfor. Samt at kommunens investeringer i Airbnb, Expedia Group og Booking Holdings bliver solgt”.

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten og Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således, at målsætningen for grønne / bæredygtige investeringer øges, således disse skal udgøre minimum 50 % af kommunens investeringsforening i 2030.”

 

Det af Socialdemokratiet, Enhedslisten og Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev godkendt med 9 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø og B

Imod stemte: C og I.

 

Det af Socialdemokratiet, Enhedslisten og Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev godkendt med 10 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B og C.

Imod stemte: I.

 

Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

Til top