Mødedato: 11.06.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Endelig vedtagelse af lokalplan Fortvænget, Amager Øst

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

En bygherre ønsker at renovere og udvikle en eksisterende almen bebyggelse på fem boligblokke med nye facader og altaner samt tilføje en fjerde etage, hvor der etableres 24 almene familieboliger. Der plantes minimum 25 nye træer, hvoraf 6 udpeges som bevaringsværdige og mindst 60% bliver hjemmehørende arter. Lokalplanforslaget har været i offentlig høring. Den offentlige høring har givet anledning til ændringsforslag fra Teknik- og Miljøforvaltningen til lokalplanforslaget.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende lokalplan Fortvænget (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring: 

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form. Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

Problemstilling

En bygherre ønsker at helhedsrenovere en almen boligbebyggelse afgrænset af Engvej, Greisvej og Sumetravej, med henblik på at fremtidssikre bebyggelsen ved at afhjælpe byggetekniske problemer. De største og mest påkrævende tiltag er efterisolering af facaderne, udskiftning af døre og vinduer samt etablering af ventilation i alle lejlighederne. Bebyggelsen tilføres flere kvaliteter, herunder altaner og forbedring af friarealer. Desuden tilføjes en ny fjerde etage, hvilket ikke er i overensstemmelse med den gældende Byplanvedtægt nr. 17 Kastrup Fort. Derfor forudsætter projektet en ny lokalplan.  

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et forslag til lokalplanen, der har været i høring fra den 5. juni til den 1. september 2023. Forvaltningen har modtaget otte henvendelser. Høringen har givet anledning til forslag til ændringer (bilag 6). Lokalplanen omfatter en almen boligbebyggelse og skal muliggøre flere almene boliger. Endelige vedtagelse af lokalplanen følger derfor Skema – A indstillingen ”Alment boligprojekt med familieboliger, Fortvænget”, som er årsagen til, at den endelige vedtagelse først forelægges nu.

Miljøscreening af planforslaget har været i supplerende høring, som ikke har givet anledning til ændringer.

Teknik- og Miljøudvalget delegerede den 24. februar 2020 kompetencen til at sende forslag til enkle lokalplaner (kategori 1) og ukomplekse lokalplaner (kategori 2) i offentlig høring til Teknik- og Miljøforvaltningen. Forslaget til lokalplan har derfor ikke tidligere været politisk behandlet.

Løsning

Lokalplanområdet omfatter en eksisterende almen boligbebyggelse med fem boligblokke i tre etager. Bebyggelsen er opført i 1956 og er et tidstypisk byggeri. Oprindeligt er bebyggelsen opført i teglsten, men er blevet pudset i forbindelse med en renovering i 1990’erne.  

Området udgør overvejende boliger i en til fire etager samt erhverv omkring metrostation Femøren, der ligger ca. 300 m fra lokalplanområdet.

Projektet er en del af et helhedsprojekt, der omfatter renovering af facaderne med etablering af en ny facade i tegl og altaner til alle bebyggelsens boliger. Desuden omfatter helhedsprojektet en renovering af haveanlægget med bl.a. ny beplantning, hvor der plantes minimum 25 nye træer, hvoraf mindst 60% bliver hjemmehørende arter. Den fysiske helhedsplan blev godkendt på BR mødet den 23. marts 2023. I forbindelse med godkendelse af helhedsplanen betingede forvaltningen sig, at projekterne skal sammentænkes og koordineres. Lokalplanen omfatter en fjerde etage ovenpå de fem boligblokke, hvor der indrettes 24 nye almene boliger. Den fjerde etage adskiller sig arkitektonisk fra den øvrige facade ved at blive beklædt i mørke metalplader. Desuden fastlægges der bestemmelser for facadeudformning og altaner samt nyplantning af træer.

Byliv
De ubebyggede arealer beplantes og der etableres flere muligheder for ophold. Disse forbedringer af de ubebyggede arealer, forventes at give bedre muligheder for brugen af haveanlægget.

Parkering
Kommuneplanen stiller krav om, at der skal fastsættes en parkeringsnorm for biler på én parkeringsplads pr. 214 m2 etageareal for boliger. Det svarer til, at der skal etableres ca. 11 pladser, herunder handicapparkering. Pladserne placeres på terræn. Der etableres ca. 100 nye cykelparkeringspladser, hvoraf mindst 50% af dem er overdækkede.

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget
På baggrund af den offentlige høring, foreslår forvaltningen, at bebyggelsens højde forslås ændret fra 16 m til 17 m, for at kunne rumme det konkrete byggeri. Forvaltningen foreslår desuden, at bestemmelsen om fællesarealer udgår, idet der ikke er arealer i den eksisterende bebyggelse til indretning af fællesarealer og det er kun til nye boliger, kravet kan stilles. Det bemærkes, at der i den eksisterende bebyggelse er fællesarealer. Bestemmelsen om maksimal bebyggelsesprocent foreslås ændret fra 110 til 80 i overensstemmelse med det konkrete byggeri. Desuden foreslås bestemmelsen om ydre fremtræden justeret, idet det tilføjes, at overgangen mellem eksisterende og ny bebyggelse markeres. Bestemmelse om hjemhørende arter foreslås tilføjet.

Høring
De otte modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Amager Øst Lokaludvalg er blevet hørt, men har ikke sendt et høringssvar. Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.

  1. HOFOR bemærker at de har en ledning, der berører området, og at der skal tages hensyn hertil ved landskabelig bearbejdning.
  2. Københavns Museum har bemærkninger om den tidstypiske bebyggelse og henviser desuden til museets opgave og arkæologiske fund.
  3. To henvendelser finder, at der er for få parkeringspladser og at der bør muliggøres parkering på Sumatravej.
  4. En henvendelse foreslår at trappen til altanerne føres ned langs siden.
  5. En henvendelse finder, at anvendelse af tegl på facaden er forkert med henvisning til CO2-udledning.
  6. En henvendelse anfører, at det vil virke skæmmende med en 3. sal, når naboejendommene kun har 2. sal.
  7. To henvendelser anfører, at der ikke er behov for flere dyrere boliger.
  8. Bygherre anfører, at bygningens højde bør forøges fra 16 m til 17 m for at kunne realisere projektet. Desuden at der ikke er muligheder for at etablere fællesarealer til bebyggelsens beboere.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Der vil blive taget de nødvendelige hensyn til ledninger i forbindelse med byggesagsbehandlingen.
  2. I lokalplanens afsnit om forhold til anden planlægning er der beskrevet forholdet til museets rolle i forhold til arkæologiske fund.
  3. Etablering af parkering på Sumatravej ligger uden for lokalplanområdet. Parkering forudsætter vejmyndighedens godkendelse. Lokalplanen fastlægger, at der kan etableres parkering på terræn inden for lokalplanområdet svarende til parkeringsnormen i Kommuneplan 2019.
  4. Lokalplanen regulerer ikke, hvordan en trappe fra altaner i stueetagen føres ned på terræn, idet det findes mere hensigtsmæssigt at overlade den konkrete udformning til beboerne og deres rådgiver, og håndteres dermed i byggesagen.
  5. Bebyggelsen er oprindeligt opført i tegl, og forvaltningen har prioritet at bevare dette udtryk. Der er intet til hinder for, at bygherre kan vælge at anvende genbrugsmaterialer.
  6. Bebyggelser i kvarteret varierer i højde fra en til fire etager med enkelte bygninger, der er væsentligt højere. Forvaltningen finder på den baggrund, at en variation på de to nabobebyggelser godt kan finde sted.
  7. Planloven giver ikke mulighed for at regulere huslejeforhold i en lokalplan, men da bebyggelsen er en almen bebyggelse, vil huslejen blive reguleret i forhold til regelsættet for almene boliger.
  8. Forvaltningen foreslår, at bebyggelsens højde ændres til 17 m af hensyn til projektetsrealisering. Forhøjelsen medfører ikke flere skyggegener.

 

Politisk handlerum
Det kan besluttes ikke muliggøre den fjerde etage samt ændre fx den maksimale bygningshøjde og udformning af facaden.

Nye ændringer i planloven giver bl.a. mulighed for at fastlægge, at en andel af parkeringspladserne skal være til el- og delebiler, og at der kan stilles krav om bedtykkelser. Disse regler træder i kraft med virkning for lokalplanforslag, der er offentliggjort efter 1. januar 2024. Det kan dog besluttes, at de nye bestemmelser skal indarbejdes i denne lokalplan. Det vil som minimum kræve, at sagen sendes retur til forvaltningen med henblik på at sende lokalplanforslaget i ny offentlig høring og forelægge et nyt lokalplanforslag til politisk behandling. Dette skyldes bestemmelserne i planloven om ikrafttrædelse. Forvaltningen vurderer, at der ikke kan stilles krav om studieaktivitet, da lokalplanen omfatter almen bebyggelse, og kravet kun kan stilles til private, ustøttede ungdomsboliger. Det bemærkes, at der følger en vis procesrisiko med en sådan beslutning pga. forvaltningsretlige principper. Der henvises til sag til orientering om ændringer af planloven m.m. på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 29. januar 2024.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Søren Wille / Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

  1. at godkende lokalplan Fortvænget (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. maj 2024

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative Folkeparti støtter indstillingen, men opfordre til at der tilføjes parkeringspladser i forhold til de familieboliger der tilføjes, så parkeringsnormen svar til 1 parkeringsplads pr. 100 m2 familiebolig, således at parkering kan holdes på egen grund og ikke offentlige arealer.”

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2024

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 27. maj 2024:

”Det Konservative Folkeparti støtter indstillingen, men opfordre til at der tilføjes parkeringspladser i forhold til de familieboliger der tilføjes, så parkeringsnormen svar til 1 parkeringsplads pr. 100 m2 familiebolig, således at parkering kan holdes på egen grund og ikke offentlige arealer.”

Til top