Mødedato: 11.05.2021, kl. 15:30
Mødested: Hovedkassen i stuen, Rådhuset

Endelig godkendelse af affaldsregulativer for husholdninger og erhverv

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til de reviderede affaldsregulativer for husholdnings- og erhvervsaffald, som Teknik- og Miljøudvalget har sendt i lovpligtig høring 22. februar 2021 og som nu skal godkendes, for at kunne træde i kraft den 1. juli 2021.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at regulativerne godkendes med de af Teknik- og Miljøforvaltningen foreslåede ændringer,
  2. at plastaffald og mad- og drikkekartonaffald fremover indsamles sammenblandet i en ét-kammer-beholder.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget godkendte på mødet den 1. februar 2021, at de reviderede affaldsregulativer for husholdninger og erhverv (bilag 2 og 3) kunne sendes i lovpligtig offentlig høring i fire uger fra den 22. februar 2021. Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget 18 høringssvar.

De foreslåede ændringer i affaldsregulativerne følger af Miljøministeriets revision af affaldsbekendtgørelse nr. 2159 af 9. december 2020 (herefter affaldsbekendtgørelsen). Revisionen er bl.a. foretaget på baggrund af regeringens ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi” og nye krav i EU's Affaldsdirektiv.

Kommunen har ifølge den nye affaldsbekendtgørelse mulighed for at beslutte om to eller flere udvalgte affaldsfraktioner skal indsamles kombineret i ét kammer i beholderen eller særskilt i eget kammer. Dette gælder blandt andet for plastaffald og mad- og drikkekartonaffald.

Løsning

Endelig godkendelse af de reviderede affaldsregulativer     

Ifølge affaldsbekendtgørelsen skal kommunen fremover som minimum have indsamlingsordninger for ti affaldsfraktioner; mad-, rest-, papir-, pap-, glas-, metal-, plast-, farligt-, tekstil- samt mad- og drikkekartonaffald. Der er i erhvervsaffaldsregulativet alene foretaget redaktionelle rettelser og det beskriver således ikke den konkrete tilrettelæggelse af indsamlingsordningerne.

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et høringsnotat (bilag 4), hvori de enkelte høringssvar (bilag 5) gennemgås, og et notat, hvori der orienteres om den nærmere tilrettelæggelse af husholdningernes affaldsordninger (bilag 6).

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at høringssvarene ikke giver anledning til indholdsmæssige ændringer. Borgernes og de lokale udvalgs høringssvar drejer sig om driftstekniske emner, kommunikation og forslag til forbedringer af affaldssystemet, herunder forslag til bedre køreadgang for skraldebiler, tømningsfrekvenser, beholderkapacitet og forslag om bedre affaldssortering på skoler og i Kulturhuse (bilag 5). Disse emner ligger uden for regulativets rammer. Affaldssortering hos de kommunale borgerrettede institutioner er en del af Københavns Kommunes Ressource- og Affaldsplan 2024, Cirkulær København.

Forslagene vil blive inddraget i forbindelse med udviklingsarbejde på affaldsområdet. På denne baggrund indstiller Teknik- og Miljøforvaltningen, at de reviderede affaldsregulativer godkendes uden ændringer som følge af høringen.

Ordningernes nærmere tilrettelæggelse

I Københavns Kommune er otte ud af ti ordninger allerede etableret. I etageejendommene er der opstillet særskilte beholdere til hver af affaldsfraktionerne, mens der i villaerne er opstillet mellem 3-5 beholdere afhængig af, om den enkelte husstand har valgt at have en beholder til madaffald og/eller en beholder til papaffald. Plast- og metalaffald sorteres i en to-kammer-beholder.

Madaffaldsordningen, tidligere kaldet bioaffaldsordningen, og papaffaldsordningen bliver obligatorisk for alle husholdninger – også for villaer. Derudover etableres en ordning for mad- og drikkekartonaffald og en ordning for tekstilaffald. Tekstilaffald indsamles i dag alene på genbrugsstationerne og nærgenbrugsstationerne. Ifølge det reviderede affaldsregulativ træder ordningerne for mad-, pap- og mad- og drikkekartonaffald i kraft den 1. juli 2021. Udrulningen af ordningerne forventes at begynde hos villaerne på Østerbro og hos etageejendommene i alle bydele. Ordningen for tekstilaffald skal først implementeres den 1. januar 2022, da de statslige rammer for denne implementering endnu ikke er fastslået.

Ifølge den nye affaldsbekendtgørelse skal beholdere mærkes med piktogrammer i bestemte farver. For at gøre det nemt for borgere i etageejendomme at anvende de rigtige beholdere ved sortering, har hver affaldsfraktion sin egen lågfarve, som nu skal justeres i forhold til affaldsbekendtgørelsens krav. Lågfarven hos villaer er grå som beholderen i øvrigt og påsat de nye piktogrammer. 

Indsamling af mad- og drikkekartonaffald og plastaffald

Ifølge affaldsbekendtgørelsen er indsamling af mad- og drikkekartonaffald obligatorisk fra den 1. juli 2021. Bekendtgørelsen fastsætter regler for, hvordan mad- og drikkekartonaffald skal indsamles hos borgerne. Som udgangspunkt skal mad- og drikkekartonaffald indsamles særskilt. Det er dog også muligt at indsamle mad- og drikkekartonaffald sammenblandet med plastaffald eller med plast- og metalaffald, da sammenblandingen af disse fraktioner ikke forringer genanvendelsen. Uanset om mad- og drikkekartonaffald indsamles særskilt eller sammenblandet kan indsamlingen ske i egen beholder eller i en beholder opdelt i to kamre, hvor det ene kammer forbeholdes mad- og drikkekartonaffald (eventuelt sammenblandet med plast- og metalaffald) og det andet kammer til andre affaldsfraktioner.  

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at plastaffald og mad- og drikkekartonaffald fremover indsamles sammenblandet i en ét-kammer-beholder. Indsamling af de to fraktioner i samme beholder har visse fordele ift. indsamling i egen beholder eller i eget kammer i en to-kammerbeholder, herunder færre beholdere hos københavnerne, bedre udbudsmuligheder og indkøb af færre nye beholdere.

Villaer kan med denne løsning fremover få fire affaldsbeholdere, hvori der indsamles følgende affaldsfraktioner:

  1. Madaffald og restaffald (to-kammer-beholder).
  2. Metalaffald og papiraffald (to-kammer-beholder).
  3. Plastaffald og mad- og drikkekartonaffald (ét-kammer-beholder).
  4. Papaffald (ét-kammer-beholder).

Hos etageejendomme ændres beholderantallet ikke. Mad-, rest-, papir-, pap- og metalaffald skal fortsat afleveres i hver sin ét-kammer-beholder. I lighed med villaerne skal plastaffald og mad- og drikkekartonaffald afleveres i samme beholder.

Københavns Kommune er i dialog med kommunerne under Amager Ressourcecenter, Vestforbrænding og ARGO om muligheden for fremover at gennemføre et fælles behandlingsudbud om udsortering af sammenblandet plastaffald og mad- og drikkekartonaffald.

Alternativ løsning

Alternativt kan mad- og drikkekartonaffald indsamles særskilt i en to-kammerbeholder med metalaffald, i stedet for sammenblandet med plastaffald. Det er Teknik- og Miljøforvaltningen vurdering, at det ikke vil være en god løsning at indsamle mad- og drikkekartonaffald i en to-kammerbeholder med enten plast- eller papaffald, da kammeret med enten plast- eller papaffald bliver fyldt op meget hurtigere end kammeret til mad- og drikkekartonaffald. Særskilt indsamling af mad- og drikkekartonaffald vil betyde, at der hos villaer skal være fem fremfor fire beholdere. Særskilt indsamling af mad- og drikkekartonaffald vil desuden betyde, at der også ved etageejendommene skal opstilles en ekstra beholdertype.  

Teknik- og Miljøforvaltningens vurderer, at der skal gennemføres udbud og indkøb af op mod 35.000 beholdere, før en indsamling kan iværksættes. Der skal ligeledes indgås nye aftaler med renovatørerne. Udrulning af beholderne vil tidligst kunne begynde fra foråret 2022.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Udgifterne til de nye ordninger er indeholdt i den samlede ramme for Cirkulær København, der blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 18. december 2018.

Beslutninger om affaldsgebyrfastsættelse fastsættes ved Teknik- og Miljøudvalgets behandling af takstbilaget for 2022 i andet kvartal af 2021.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen foretage en offentliggørelse i Den Nationale Regulativbase. Regulativerne træder i kraft den 1. juli 2021.

Københavnerne vil blive informeret om de nye sorteringskrav og affaldsordninger i tiden op til ordningernes implementering. Det vil bl.a. ske i form af det informationsmateriale, som omdeles til alle husstande, AFFALD KBH, og på kommunens hjemmeside og sociale medier.

 

Søren Wille                                          / Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at regulativerne godkendes med de af Teknik- og Miljøforvaltningen foreslåede ændringer.
  2. at plastaffald og mad- og drikkekartonaffald fremover indsamles sammenblandet i en ét-kammer-beholder.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 26. april 2021

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne vil på et kommende møde stille et medlemsforslag om placering af affaldsindsamling i det offentlige rum, der både berører affaldsregulativet og de tidligere besluttede sorteringspunkter og muligvis kræver fornyet høring af dele af affaldsregulativet”.

Beslutning

Dagsordenspunkt 13: Endelig godkendelse af affaldsregulativer for husholdninger og erhverv (2021-0083726)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. maj 2021

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top