Mødedato: 10.09.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Endelig vedtagelse af lokalplan Fisketorvet II, Vesterbro/Kongens Enghave

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

En bygherre ønsker at ændre udvidelsen af Fisketorvet, som er fastlagt i tillæg 2 til lokalplan Fisketorvet fra 2018. Bygherre ønsker at opgive en overbygning af metropladsen til metrostationen Havneholmen, og at pladsen etableres som en traditionel åben plads med plantebede og cykelparkering. Yderligere ønsker bygherre at ændre Fisketorvets sydvestlige hjørne ned mod kanalen, så det både får boliger og serviceerhverv. Med forslaget reduceres omfanget af nybyggeri fra ca. 70.000 m2 til ca. 43.000 m2. Lokalplanforslaget blev forelagt Teknik- og Miljøudvalget til endelig vedtagelse den 8. april 2024, hvor det blev besluttet at sende forslaget i ny høring med krav om studieaktivitet som følge af de nye muligheder i planloven. Det ændrede forslag har været i høring, og sagen forelægges nu til endelig vedtagelse.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende lokalplan Fisketorvet II (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning og i bilag 6.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

En bygherre har anmodet forvaltningen om et nyt plangrundlag, da bygherre ønsker at ændre den udvidelse af Fisketorvet, der er fastlagt i tillæg 2 til lokalplan 202-1 Fisketorvet (BR 1. marts 2018). Bygherre ønsker fortsat opført bebyggelse langs Kalvebod Brygge og forpladsen til Havneholmen Metrostation, men den i tillæg 2 fastlagte overbygning af metropladsen er opgivet, og der er givet dispensation til at anlægge pladsen som en traditionel åben plads med plantebede og cykelparkering. Desuden ønsker bygherre, at placering og udformning af bebyggelsen ved Fisketorvets sydvestlige hjørne ned mod kanalen ændres. Med forslaget reduceres omfanget af nybyggeri fra ca. 70.000 m2 til ca. 43.000 m2.

Lokalplanforslaget blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 2. oktober 2023 med et ændringsforslag om, at der i lokalplanen stilles krav om en minimumsandel boliger. Sagen har været i offentlig høring fra den 21. november 2023 til den 29. januar 2024. Forvaltningen har modtaget 18 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag fra forvaltningen. Indstilling om endelig vedtagelse blev forelagt Teknik- og Miljøudvalget den 8. april 2024. Sagen blev vedtaget med et ændringsforslag om, at indstillingen sendes tilbage til forvaltningen med henblik på at sende lokalplanforslaget i ny offentlig høring med krav om studieaktivitet. Det nye lokalplanforslag (bilag 2) har været i offentlig høring fra den 16. april til den 11. juni 2024. Forvaltningen har modtaget fem høringssvar. Høringen har givet anledning til yderligere ændringsforslag fra forvaltningen. Alle ændringsforslag er samlet i bilag 6.

Løsning

Lokalplanområdet, der omfatter Fisketorvet, ligger i et centralt område tæt ved havnen og Dybbølsbro Station, som har undergået markante forandringer gennem de sidste 25-30 år. Tidligere lå her – op til den vigtige indfaldsvej Kalvebod Brygge – virksomheder med tilknytning til havnen, herunder Københavns Fisketorv samt baneanlæg. Fisketorvet indkøbscenter, der blev indviet i 2000, er blevet omgivet af kontorbygninger samt boligbebyggelser ud mod havnen. På den modsatte side af Kalvebod Brygge har staten opført et trafiktårn samt kontorbygninger omkring et grønt strøg, der fortsætter mod nord til Bernstorffsgade. Enghave Brygge og Jernbanebyen er andre store byudviklingsområder, der ligger i nærheden.

Fra metropladsen til metrostationen Havneholmen bliver der supplerende indgang til Fisketorvets center i en ny bygning i 2 etager. Derudover kan der opføres op til 42 m høje erhvervsbygninger både mod forpladsen og Kalvebod Brygge. Højden er eksklusiv teknik på op til 4 m. Ved centerets sydvestlige hjørne kan der opføres en bebyggelse, der er ca. 40 m høj på selve hjørnet med trapper ned til begge sider. Denne bebyggelse kan rumme boliger og/eller erhverv. I stueetagerne skal der indrettes udadvendte funktioner både mod kanalen, metropladsen og i en kolonnade, der etableres i bebyggelsen langs Kalvebod Brygge i niveau med Dybbølsbro. Nybyggerierne vil skjule Fisketorvets nuværende relativt lukkede facader mod Kalvebod Brygge og metropladsen, herunder bilramper og varegård langs Kalvebod Brygge. Højden på 42 m svarer til højden på Trafiktårnet og er lidt lavere end den højeste kontorbygning på Havneholmen. På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets ændringsforslag fra henholdsvis mødet den 2. oktober 2023 og mødet den 8. april 2024 er der i lokalplanforslaget optaget en bestemmelse om, at mindst 3.200 m2 af etagearealet skal anvendes til helårsboliger og om, at private, ustøttede ungdomsboliger skal bebos af studieaktive eller uddannelsessøgende. Andelen af almene boliger skal være mindst 25 % af det samlede etageareal til boliger. Det muliggjorte projekt er yderligere beskrevet i lokalplanforslaget (bilag 2) og i faktaarket (bilag 3).

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget
På baggrund af den første offentlige høring foreslår forvaltningen, at nybyggeriets minimumshøjde reduceres til 18 m i stedet for 36 m for størstedelen af nybyggeriet. På baggrund af den anden offentlige høring foreslår forvaltningen, at der kan etableres karnapper med en dybde på indtil 1,5 m på gårdsiden i byggefeltet, hvor der muliggøres boliger, og at boligetagearealet øges fra højst 9.300 til højst 9.800 m2. I forbindelse med det nye lokalplanforslag er listen med hjemmehørende træarter opdateret. Desuden er afsnit om metroservitutter i lokalplanforslaget opdateret, og der er indsat et nyt afsnit om miljømæssige gener fra virksomheder. De præcise ændringer fra begge høringer fremgår af bilag 6.

Byliv
Allerede i dag er området præget af stor aktivitet med fodgængere og cyklister på Dybbølsbro, cykelslangen og Bryggebroen, hvoraf en del har ærinde til Fisketorvets mange tilbud. Med Sydhavnsmetroen åbning i juni 2024, og når de tilstødende nybyggerier står færdige, vil der blive væsentligt mere byliv omkring Havneholmen og Dybbølsbro. Det vil yderligere blive forstærket, efterhånden som byudviklingsområdet Jernbanebyen bliver udviklet.

Parkering
I kommuneplanen er der krav om, at der skal fastsættes en parkeringsnorm i lokalplanen for biler på én parkeringsplads pr. 250 m2 etageareal for boliger, pr. 214 m2 for erhverv og pr. 143 m2 for detailhandel. Det svarer til, at der skal etableres ca. 210 nye parkeringspladser. Pladserne skal placeres i konstruktion.

I forhold til krav om parkering til cykler stiller kommuneplanen krav om fire p-pladser pr. 100 m2 etageareal til boliger og detailhandel og tre pr. 100 m2 for andet erhverv. Dette svarer til ca. 1.500 nye cykelparkeringspladser.

Almene boliger
Da skoledistriktet har under 30 % almene boliger, og lokalplanen muliggør omdannelse fra erhvervsformål til boligformål, stilles der krav om minimum 25 % almene boliger, jf. Kommuneplan 2019. Kravet om 25 % almene boliger svarer til ca. 2.450 m2, hvis ændringsforslaget om maksimalt 9.800 m2 boligetageareal vedtages.

Høring
Der er modtaget 18 henvendelser i den første høringsperiode. I høringsperioden om det nye lokalplanforslag med krav om studieaktivitet er der modtaget fem henvendelser. Alle høringssvarene er vedlagt i bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Der blev afholdt borgermøde den 22. januar 2024 i forbindelse med den første offentlige høring, hvor 12 borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt som bilag 7. Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.

Vesterbro Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 10 og 4A):

  1. Lokaludvalget finder, at det er godt, at der arbejdes med forskellige facadefarver for at bryde facaden op, og at der arbejdes med aktive facader, som kan være med til at skabe lokale aktiviteter. Det findes vigtigt, at der i Jernbanebyen indarbejdes daginstitutioner og fritidsaktiviteter, som der ikke er plads til i Fisketorvsområdet. Lokaludvalget bakker desuden op om studieaktivitet.
  2. Lokaludvalget er bekymret for den trafikale situation i området, herunder med hensyn til cykeltrafikken.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Forvaltningen kan bekræfte, at der i forslaget til lokalplan Jernbanebyen (TMU 17. juni 2024) er indarbejdet daginstitutioner og fritidsaktiviteter.
  2. Lokaludvalgets synspunkter om trafik er sammenfaldende med borgernes henvendelser, og forvaltningen kommenterer derfor samlet nedenfor.

Hovedsynspunkter i borgernes og andres henvendelser

  1. En borger savner et bredere udvalg af butikker og andre servicefunktioner, en anden foreslår husbåde i kanalen med billige boliger, og en tredje ønsker bl.a. flere, mindre og billige boliger og bevaring af nærmere angivne træer. Danmarks Naturfredningsforening, København er imod yderligere kontorbyggerier til flere arbejdspladser, da det vil øge presset på det i forvejen pressede boligmarked.
  2. I fem henvendelser udtrykkes bekymring for den øgede cykeltrafik på Bryggebroen og langs kanalen samt den generelle trafikudvikling.
  3. Metroselskabet ønsker ikke adgang fra metropladsen til Fisketorvets cykelparkering, da dette kan medføre gener for fodgængere på pladsen. Herudover har selskabet forslag til ændret formulering af beskrivelsen af metroservitutter i redegørelsen.
  4. Danmarks Naturfredningsforening, København finder, at byggeriet er for tæt og for højt. Bygningsstyrelsen bemærker, at nybyggeriet vil kaste skygge på styrelsens byggeri på den anden side af Kalvebod Brygge, og at dette vil påvirke kvaliteten af arbejdspladser negativt.
  5. Bygherre ønsker, at krav til bygningernes minimumshøjder udgår, så det bliver muligt at opføre lavere højde end angivet, at der bliver mulighed for karnapper, og at det maksimale boligetageareal øges fra 9.300 til 9.800 m2, uden der ændres på det samlede maksimale etageareal.
  6. Plan- og Landdistriktsstyrelsen efterlyser en beskrivelse i redegørelsen af miljøforhold i relation til nærliggende virksomheder af national interesse.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Lokalplanen er ikke til hinder for de ønskede servicefunktioner. I den gældende kommuneplan er kanalen ikke udpeget som placeringsmulighed for husbåde, og der kan derfor ikke optages bestemmelser herom i lokalplanen. Det betyder dog ikke, at der er forbud mod placering af husbåde, såfremt bolværksejer og By & Havn giver tilladelse. I den kommende kommuneplan ventes planlovens nye muligheder for at planlægge for vandområder indarbejdet. En meget større boligandel vil ikke være mulig på grund af manglende friarealer. De træer, der foreslås bevaret, har en begrænset levetid, og de lever derfor ikke op til kriterierne for at blive fastlagt som bevaringsværdige. Kommuneplan 2019 fastlægger en fortætning til serviceerhverv, herunder kontorerhverv bl.a. på baggrund af den tætte beliggenhed til kollektiv trafik.
  2. Forvaltningen er opmærksomme på de trafikale forhold i området, herunder afvikling af cykeltrafikken fra Bryggebroen på forpladsen ved hovedindgangen til Fisketorvet. I forhold til den generelle trafikudvikling i området bemærker forvaltningen, at der er vedtaget en trafikal helhedsplan for området omkring Dybbølsbro (BR 1. februar 2024). Implementering af helhedsplanen forudsætter, at der afsættes midler i kommende budgetforhandlinger.
  3.  Forvaltningen har undersøgt de trafikale adgangsforhold og har valgt at foreslå en løsning, der prioriterer en adgang til Fisketorvets cykelparkering tæt ved den nye indgang. Forvaltningen er opmærksomme på, at løsningen muligvis kan medføre gener for fodgængerne. Alternativet er, at de besøgende i stedet vil benytte den cykelparkering på pladsen, som Metroselskabet er i gang med at anlægge. Der har været en dialog med Metroselskabet herom (bilag 11). Beskrivelsen af metroservitutter er rettet i det nye lokalplanforslag i overensstemmelse med Metroselskabets ønsker.
  4. Forvaltningen vurderer ikke, at skyggepåvirkningen afviger fra, hvad der kan forventes ved beliggenheden i et tæt bebygget kvarter i København. Skyggepåvirkningerne er begrænsede, og det vil primært være i vinterhalvåret, at der vil være en påvirkning af kontorbyggeriet. Højden ikke ændret i forhold til den gældende lokalplan.
  5. Der fastsættes en minimumshøjde på 18 m i stedet for 36 m for størstedelen af nybyggeriet, så højden fortsat lever op til formålet med udbygningen, der bl.a. er at skjule den eksisterende facade, og der muliggøres karnapper samt en forøgelse af det maksimale boligetageareal til 9.800 m2.
  6. Der er tilføjet et afsnit i redegørelsen til det nye lokalplanforslag om miljømæssige gener fra virksomheder.

Politisk handlerum
Det kan besluttes:

  • At ændre omfanget og placeringen af byggeriet eller ændre fastsatte bestemmelser om ydre fremtræden i lokalplanen, fx de detaljerede bestemmelser om udformning af facader. Det vil som udgangspunkt betyde, at sagen skal sendes tilbage til forvaltningen med henblik på at revidere planforslaget og sende det i supplerende høring, men det afhænger af omfanget af ændringerne.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Søren Wille      / Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

  1. at godkende lokalplan Fisketorvet II (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning og i bilag 6.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. august 2024

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

“dog således, at der ikke stilles krav om almene boliger udover i forhold til studieboligerne.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 2 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: C

Imod stemte: A, F, V, Ø og Å

 

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative Folkeparti mener, at parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 parkeringsplads pr. 100 m2 familiebolig, så parkeringen kan holdes på privat grund fremfor på offentlige arealer.”

 

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. september 2024

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 26. august 2024:

”Det Konservative Folkeparti mener, at parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 parkeringsplads pr. 100 m2 familiebolig, så parkeringen kan holdes på privat grund fremfor på offentlige arealer.”

Til top