Mødedato: 10.09.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Handleplan - Mere byggeri for pengene og smartere brug af m2

Se alle bilag

I Budget 2019 blev parterne enige om, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med forvaltningerne skulle afdække måder hvorpå, kommunen kan bruge eksisterende og kommende m2 optimalt og bygge billigere.

Økonomiudvalget besluttede den 14. maj 2019 at sende indstillingen ”Mere byggeri for pengene og smartere brug af m2” (bilag 1) i høring i fagudvalgene med henblik på, at fagudvalgene udpeger de relevante spor, der kan arbejdes videre med for at sikre mere byggeri for pengene, bedre kapacitetsudnyttelse og smartere brug af m2, dog således at forslaget om ophævelse af KKFO-base udgik.

På baggrund af fagudvalgenes høringssvar fremlægges hermed forslag til handleplan.

Høringssvar er vedlagt indstillingen som bilag 2-7.

Indstilling

Økonomiforvaltningen anbefaler over for Økonomiudvalget,

  1. at det godkendes, at der gennemføres en ekstern analyse af byggerier i kommunen med henblik på at belyse de udgifter, som kommunens egne krav til byggeri medfører,

  2. at det godkendes, at Københavns Ejendomme og Indkøb i forbindelse med større ændringer i kommunens administrative m2  pålægges at gennemføre en analyse af mulighederne for at udnytte de administrative m2 optimalt,

  3. at det godkendes, at forvaltningerne i forbindelse med ansøgning om planlægningsbevillinger kan foreslå tilvalg om smartere brug af m2,

  4. at det godkendes, at forvaltningerne arbejder videre på nedenstående spor:

a)  Plan for bedre udnyttelse af banetiderne udenfor primetime.

b) Plan for konvertering af fodboldgræsbaner til kunstgræsbaner mhp. at dække behovet for fodboldbaner fremover.

c) Plan for at åbne skolerne for lokale, ikke-organiserede og foreningslivet efter skoletid, herunder forslag til driftsmodel.

d) Analyse af muligheder for bedre klassedannelse gennem ny skolestruktur og fælles skoledistrikter.

e) Status for hvordan der i forbindelse med nye byområder arbejdes med en ambitiøs strategi for bygningsmæssig samlokalisering af kommunale institutioner og friarealer.

Problemstilling

Generelt om udvalgenes høringssvar

Fagudvalgene peger i deres høringssvar på en række greb, som forventes at sikre mere byggeri for pengene, bedre kapacitetsudnyttelse og smartere brug af m2. Disse er opsummeret i vedlagte bilag 8. Fagudvalgene gør også opmærksom på, at fagforvaltningerne allerede i stort omfang arbejder med at optimere brugen af kommunens m2. Det handler således også om at udbrede god praksis.

Af Økonomiudvalgets beslutning den 14. maj 2019, fremgår det at budgetnotater fremover skal indeholde alternativer til at bygge nyt. I den forbindelse giver flere høringssvar udtryk for, at der er behov for at præcisere, at alternativerne til at bygge nyt, som skal beskrives i budgetnotaterne alene vedrører bygninger.

På baggrund af høringssvarene har Økonomiforvaltningen udarbejdet handleplanen nedenfor. 

Løsning

Ændret P-krav til institutioner

Forvaltningerne har ikke haft bemærkninger til forslaget om at ændre P-krav til institutioner i kommuneplan 2019. Kommuneplan 2019 forventes vedtaget ultimo 2019.

Såfremt forslag til kommuneplan 2019 godkendes, kan ændrede P-krav i forbindelse med institutioner implementeres i de vedtagne anlægsprojekter, hvor det procesmæssigt er muligt. Ledige midler som følge af ændringerne tilfalder kassen og ledigt anlægsmåltal omdisponeres. Endvidere indarbejdes de ændrede P-krav i kommende budgetnotater.

Ekstern analyse af krav til byggeri, jf. 1. at-punkt

Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler i deres høringssvar, at der kigges nærmere på kommunens egne krav til byggeri mhp. at sikre, at de ”kommunale rammebetingelser ikke i sig selv er unødvendigt udgiftsdrivende, samtidig med, at der er fokus på miljømæssige og arkitektoniske bæredygtige byggerier.”

På den baggrund indeholder handleplanen forslag om at der gennemføres en ekstern analyse af kommunens egne krav til byggerier. Økonomiudvalget forelægges analysen inden sommer 2020.

Aktivitetsbaseret indretning, jf. 2. at-punkt

Der er generelt opbakning til optimering af de administrative m2 og jobcentret på Gammel Køge Landevej udpeges som et godt eksempel på brug af aktivitetsbaseret indretning og deling af m2 mellem forvaltninger.

På den baggrund foreslås det, at Københavns Ejendomme og Indkøb i forbindelse med større ændringer i kommunens administrative m2, pålægges at gennemføre en analyse af mulighederne for at udnytte de administrative m2 optimalt. Analysen forelægges politisk i forbindelse med behandling af sagen om den pågældende lokation.

Tilvalg om smartere brug af m2, jf. 3. at-punkt

Der er i høringssvarene opbakning til, at der i forbindelse med beslutning om planlægningsbevillinger kan tages stilling til mulighederne for brug af m2 i nye byggerier til flere funktioner. Derfor foreslås det i handleplanen, at det bliver et fast element ved tildeling af planlægningsbevillinger, at forvaltningerne kan indarbejde sådanne forslag i budgetnotaterne.

I beslutningsoplæg til planlægningsbevillinger skal indgå et foreløbigt estimat for økonomi for både hovedscenariet og tilvalgsscenarier. Af analysen om smarte m2 (jf. bilag 1) fremgår en række eksempler på tilvalg/sammentænkning af m2: a) skoler og biblioteker b) kultur- og ungdomsmiljøer/bl.a. 10. klassecentre, c) madskoler og folkekøkkener d) skolernes faglokaler og foreningernes brug af disse efter skoletid e) samt deling af m2 mellem Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Forvaltningernes videre arbejde, jf. 4. at-punkt

Økonomiudvalget skal med denne Handleplan godkende, at forvaltningerne arbejder videre på nedenstående spor:

a)  Plan for bedre udnyttelse af banetiderne udenfor primetime. (Kultur- og Fritidsforvaltningen)

b) Plan for konvertering af fodboldgræsbaner til kunstgræsbaner mhp at dække behovet for fodboldbaner fremover. (Kultur- og Fritidsforvaltningen)

c) Plan for at åbne skolerne for lokale, ikke-organiserede og foreningslivet efter skoletid, herunder forslag til driftsmodel. (Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Københavns Ejendomme og Indkøb)

d) Analyse af muligheder for bedre klassedannelse gennem ny skolestruktur og fælles skoledistrikter. (Børne- og Ungdomsforvaltningen)

e) Status for hvordan der i forbindelse med nye byområder arbejdes med en ambitiøs strategi for bygningsmæssig samlokalisering af kommunale institutioner og friarealer. (Økonomiforvaltningen)

Økonomiudvalget vil senest den 1. januar 2020 blive forelagt resultatet af arbejdet.

Økonomi

Udgifterne til den eksterne analyse af Københavns Kommunes krav til byggeri, jf. 1. at-punkt, afholdes indenfor Økonomiudvalgets budgetramme 2019/2020.

Videre proces

Økonomiudvalget vil primo 2020 modtage resultatet af det videre arbejde på de udvalgte spor (jf. 4. at-punkt).

Økonomiudvalget vil inden sommer 2020 modtage analysen af Københavns Kommunes krav til byggeri, jf. 1. at-punkt.

 

Mads Grønvall    /   Søren Tegen Pedersen

Beslutning

Dagsordenspunkt 4. Handleplan - Mere byggeri for pengene og smartere brug af m2 (2019-0213531)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. september 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det er vigtigt, at der er de nødvendige parkeringspladser ved kommunale bygninger, så der tages højde for, at bygningerne kan bruges til mange formål og af borgere, der bor længere væk end blot cykelafstand.”

Til top