Mødedato: 10.05.2011, kl. 15:15
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Analyse af 18+ målgruppen i København og Københavns Kommunes 18+ aktiviteter

Se alle bilag

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med forvaltningerne udarbejdet en analyse af 18-25-årige kriminalitetstruede unge og Kommunens kriminalpræventive aktiviteter rettet mod denne målgruppe. Analysen forelægges Økonomiudvalget til godkendelse og drøftelse af Kommunens aktiviteter og tilbud for målgruppen herunder behovet for 18+ centre KBH (tidl. væresteder).    

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

1.                  at vedlagte analyse af 18+ målgruppen og Københavns Kommunes aktiviteter for denne gruppe drøftes og godkendes, og at analysen indgår som baggrundsmateriale i forbindelse med forhandlingerne af Budget 2012.

Problemstilling

I forbindelse med beslutningen om Sikker By Programmet den 13. april 2010 vedtog Økonomiudvalget følgende protokolbemærkning:

 

”Udvalget lægger vægt på, at Sikker By Sekretariatet sammen med forvaltningerne foretager de nødvendige analyser. Der er fx behov for klart at afdække målgruppen ”unge mellem 18 og 25” og dennes sammensætning, ligesom der er behov for en tilbundsgående analyse af behovet for væresteder for 18+ m.m. fordelt på bydele.”

 

På den baggrund har Økonomiforvaltningen i samarbejde med fagforvaltningerne udarbejdet vedlagte analyse (bilag 1).

 

Analysen indeholder beskrivelser af målgruppen af 18-25-årige kriminelle og kriminalitetstruede unge i Københavns Kommune samt en generel beskrivelse af den personfarlige kriminalitets udbredelse. Derudover beskriver analysen de målrettede aktiviteter Københavns Kommune har for denne målgruppe, med særligt fokus på specifikke tiltag for unge, der har begået alvorlig eller personfarlig kriminalitet. Analysen er primært baseret på kvantitative data og benytter i videst muligt omfang allerede indsamlet og tilgængeligt materiale.

Løsning

 Analysen indeholder følgende hovedkonklusioner omkring målgruppen

  • Samlet set vurderes målgruppen at udgøre 400-800 i aldersgruppen, afhængig af om udgangspunktet er sigtelser, dømte som indgår i Jobcentrets beskæftigelsesindsats, eller løsladte/indsatte i Kriminalforsorgens opgørelser. Der er med andre ord kun tale om imellem en halv og en hel procent af den samlede aldersgruppe i Københavns Kommune. Målgruppen er dog større end det antal unge kommunen i dag har kontakt til via de kommunale tilbud.  I København er ca. 15,1 % af borgerne i alderen 18-25, mens denne aldersgruppe for hele landet kun udgør 9,7 %.
  • Det vurderes, at gruppen af kriminelle unge i alderen 18-25, der årligt sigtes for personfarlige forbrydelser udgør ca. 3-400 personer. Disse personer genererer ca. 6-700 sigtelser på årsbasis i kategorierne vold, røveri og overtrædelse af våbenloven.
  • Ca. 800 dømte unge ml. 17 og 25 år har i 2010 været registreret i Jobcenter København, Skelbækgade som led i en beskæftigelsesindsats. Ca. halvdelen behandles fortsat som ledige i jobcenteret, ca. en fjerdedel er kommet i beskæftigelse/uddannelse og den sidste fjerdedel er stoppet i jobcenteret som følge af afsoning, kriminalitet el.lign.
  • Ca. 1.000 borgere ml. 15-29 år med bopæl i Københavns Kommune vurderes årligt at komme i fængsel, hvoraf ca. 400 er dømte og indsatte og ca. 600, som ikke har fået dom, men har været anholdt eller varetægtsfængslet.
  • Ca. 169 indgår i SSP+ programmet (januar 2011), heraf ca. 34 i Exitprogrammet og 23 i Den Korte Snor+. Disse fordeler sig nogenlunde jævnt over bydelene[1], og deltagerne i Exitprogrammet har haft tilknytning til en bred række af forskellige bander/ungegrupperinger.
  • Hovedparten af de anmeldte sager og sigtelser begås i en korridor fra Amagerbro over Christianshavn/Indre By, langs Nørrebrogade og videre ud til Nordvest/Bispebjerg. Hertil kommer Tingbjerg og Valby som også har et relativt højt kriminalitetsniveau.
  • Kriminaliteten har på landsplan såvel som i København været stigende fra 1960 og frem til midten af 1980erne, men er siden stagneret og har de seneste år været decideret faldende. Den personfarlige kriminalitet, i form af voldsanmeldelser, er dog steget markant de sidste 20 år[2].
  • Forskning og offentligt tilgængelige statistikker viser, at aldersgruppen 18-25 tegner sig for langt størstedelen af den begåede personfarlige eller alvorligere kriminalitet (kategori 3 og 4), især de 18-20 årige, og i altovervejende grad begås kriminaliteten af drenge. Piger spiller dog en stigende rolle, men er stadig langt fra drengenes niveau.
  • Indvandrere og efterkommere er ligeledes overrepræsenteret i statistikker over personfarlig kriminalitet, for så vidt angår drengene. Af andre risikofaktorer kan nævnes, at de kriminelle unge oftere end for befolkningen generelt kommer fra skilsmissehjem, er vokset op i alment boligbyggeri, har forældre med ingen eller lav uddannelse, og ofte har der allerede i den unges barndomsår været indgriben fra myndighedernes side, i form af diverse sociale foranstaltninger.

Analysen har identificeret følgende aktiviteter rettet mod målgruppen:

Tabel 1. Aktiviteter rettet mod 18+ målgruppen

 

Aktivitet

Målgruppe

Antal berørte personer

Økonomi

(t/kr.) Budget 2011

Områdebaseret/

Bydækkende

Effektmåling

SSP+

18-25-årige

Kategori 3-4

169

550

Bydækkende

men opdelt

Indgår i Sikker By effektmodel

Exit

18-25-årige

Kategori 3-4

34

4.700

Bydækkende

Indgår i Sikker By effektmodel

Kort Snor+

18-25-årige

Kategori 3-4

23

3.000

Bydækkende

Indgår i Sikker By effektmodel

18+ centre KBH

18-25

Kategori 3-4 (delvis 1-4)

Ca. 160-250

12.650

Områdebaseret

Nørrebro+Tingbjerg

Indgår i Sikker By effektmodel

Ny Start

Unge u/o 18

Boligområder

480 familier (måltal)

28.000

2011-2014

Områdebaseret

Nørrebro+Tingbjerg/Husum

Egne effektmål opstillet (delvis overlap med Sikker By mål), men endnu ikke indsamlet

Hot Spot

Unge u/o 18

-

28.000

2011-2014

Områdebaseret

Nørrebro

Egne effektmål opstillet (delvis overlap med Sikker By mål), men endnu ikke indsamlet

Krimi-indsats, Jobcenter Skelbækgade

17-25-årige dømte

799

 

4.500[1][3]

Bydækkende

Egne opgørelser over forløb og behandlede sager. Opfølgning på projekter efter 2 år (2012)

Ungdomsklubber

Primært unge under 18

Enkelte klubber også 18+

-

Ikke opgjort

Områdebaseret

Handleplaner og målsætninger i henhold til lovgivning om dagtilbud. Ikke specifikt krim.præventiv effektmål.

Ungdommens

Uddannelsesvejl.

15-25-årige

uddannelsessøgende

-

Ikke opgjort

Bydækkende

Opgørelse over brugere af uddannelsestilbud – ikke egtl. effektmål

Boligsociale

Helhedsplaner

Boligområder

Unge u/o 18

-

Ikke opgjort

Områdebaseret

Alle helhedsplaner har efterår 2010 udvalgt én aktivitet til pilotprojekt som der laves effektmodel for.

U-Turn

Stofmisbrugere

15-18 år og 18-25 år

Ca. 70 i 2009 og ca. 65 i 2010

8.300

Bydækkende

Omfattende målinger og statistik – fungerer som dokumentationscenter.

Den Gode

Løsladelse

Indsatte

-

550

Bydækkende

Der gennemføres profilsamtaler ved løsladelse. Vedtaget mål, at 95 % løsladte skal have udarbejdet handleplan.

 
































I alt er opgjort 12 kommunale aktiviteter for de udsatte 18-25-årige, hvoraf 9 har et specifikt gruppe- eller individbaseret kriminalpræventivt formål. Disse 9 aktiviteter har et samlet budget på ca. 48,3 mio. kr. i 2011.  Det skal dog nævnes, at det ikke er hele beløbet, der anvendes på målgruppen, idet aktiviteter som U-Turn også er for unge under 18, mens eksempelvis Hotspot Nørrebro også har generelle aktiviteter med et bredere fokus. 7 aktiviteter er bydækkende, mens 5 aktiviteter tager udgangspunkt i specifikke bydele, primært Nørrebro og Tingbjerg.

 

 



Samlet set er det vurderingen, at den foreliggende analyse giver en oversigt over målgruppens udbredelse og omfang, samt beskriver de målrettede aktiviteter kommunen har iværksat for målgruppen. Det skal dog bemærkes, at følgende oplysninger vil kunne kvalificere analysens indhold og resultater yderligere:

 

-         tal og statistik fra Københavns Politi vedrørende målgruppens udbredelse på bydelsniveau herunder en opgørelse, som viser hvor mange personer, der specifikt i aldersgruppen 18-25 er involveret i alvorlig og personfarlig kriminalitet, samt hvor i byen denne type forbrydelser hyppigst forekommer. Det vil give et mere præcist billede af målgruppens omfang og fordelingen på bydele samt målgruppens bopæl.

-         Socialforvaltningen udarbejder p.t. en foreløbig evaluering af de etablerede 18+ centre, som forventes at give en mere dybdegående og kvalitativ beskrivelse af centrenes brugere.

-         for en række af de aktiviteter, der er beskrevet i analysen, udarbejdes desuden dokumentation af effekten i forbindelse med den besluttede model for effektmåling af Sikker By aktiviteter. De første resultater herfra forventes inden udgangen af 2011.  

 

Ovenstående data og evalueringer vil kunne bidrage med yderligere viden om målgruppen samt 18+ aktiviteternes indhold og effekt.

 

Det vurderes dog, at en mere dybdegående viden om de enkelte bydeles udfordringer med denne målgruppe vil kunne tilvejebringe et mere fyldestgørende grundlag for en løbende vurdering af kommunens mange aktiviteter og behovet for særskilte 18+ aktiviteter. En sådan kvalitativ viden kunne tilvejebringes med et særskilt fokus på 18+ målgruppen i den kvartalsvise afrapportering af urolige områder, som i dag gennemføres i samarbejde mellem SOF, BIF, BUF og SSP.  Dertil kommer som nævnt effektmålinger, som bidrager til at der løbende indhentes viden om udfordringer for målgruppen samt behovet for aktiviteter.  



[1] For en oversigt over fordelingen af SPP+’s enkeltsager på bydele og årgange se bilag 1 side 17.

[2] For den seneste udvikling (2009-10) indenfor personfarlig kriminalitet i målgruppen se oversigt side 12.

[3] Af det samlede beløb på 4,5 mio kr. er 1,7 mio kr. afsat til jobkonsulenterne i SSP+ regi, 2 x 1 mio. kr. dækker projekterne Job og Uddannelse til Dømte hhv. Varetægtsfængslede Unge, mens 800 tkr. er afsat til ordinær drift.

Økonomi

Indstillingen indeholder ikke i sig selv nogen påvirkning af kommunens økonomi.

Videre proces

Økonomiforvaltningen vil løbende arbejde på at tilvejebringe faktuel viden om målgruppen og Kommunens aktiviteter på 18+ området. Dette sker blandt andet ved Københavns Politis kvartalsvise leverancer af nøgletal om kriminaliteten i København (seneste tal fra 1. kvartal 2011 er at finde på aflæggerbordet for ØU 10. maj), samt de nævnte løbende effektmålinger og den kommende evaluering af 18+ centrene fra Socialforvaltningen. 

Det foreslås, at den foreliggende 18+ analyse samt ovennævnte yderligere viden og dokumentation indgår – i den udstrækning det foreligger - som baggrundsmateriale til brug i forbindelse med budgetforhandlingerne for budget 2012.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 10. maj 2011

Indstillingen blev godkendt.

Til top