Mødedato: 10.05.2011, kl. 15:15
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Lokalplanforslag Niels Bohr Science Park

Se alle bilag

Der skal tages stilling til offentliggørelse af forslag til lokalplan ”Niels Bohr Science Park” og forslag til tilhørende kommuneplantillæg, der vil muliggøre opførelse af 45.000 m² universitetsbyggeri på Nørrebro.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, 

  1. at lokalplanforslag ”Niels Bohr Science Park”(bilag 1) vedtages med henblik på offentliggørelse i 2 måneder eksklusive juli måned, samt
  2. at vedtage den foreslåede borgerdialogproces bestående af et borgermøde tilrettelagt som et orienteringsmøde, hjemmeside med mulighed for at afgive høringssvar (Bliv hørt) samt annoncering i områdets lokalaviser (bilag 2).

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at vedtage det tilhørende forslag til kommuneplantillæg med henblik på offentliggørelse i 2 måneder sammen med lokalplanforslaget (bilag 1). 

 

 

Problemstilling

Universitets- og Bygningsstyrelsen (UBST) og Københavns Universitet (KU) er i gang med en større campusplanlægning, hvor det Naturvidenskabelige Fakultet skal samles på Nørre Campus på Nørrebro. Og det er en del af aftalen ”Kickstart København” at tilvejebringe det fornødne plangrundlag for Nørre Campus. Formålet er at tiltrække investeringer og samle forskning, vidensinstitutioner og virksomheder og derved skabe et universitet i verdensklasse. Som led i denne udvikling ønsker Universitets- og Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet at opføre et nyt laboratorie- og undervisningsbyggeri på i alt 45.000 m².

Den 15. november 2010 godkendte Teknik- og Miljøudvalget uden kommentarer en startredegørelse om udarbejdelse af en lokalplan, der vil muliggøre projektet.

Økonomiforvaltningen afholdt en forudgående offentlig høring i perioden 18. august 2010 til 3. september 2010 om et kommuneplantillæg, der vil muliggøre projektet.

Herefter har forvaltningerne udarbejdet planforslagene.  

Løsning

Bebyggelsen, der vil blive opkaldt Niels Bohr Science Park, forventes at danne de fysiske rammer for op til 4.000 studerende, 800 undervisningsaktive forskere, 260 ph.d. studerende og 200 tekniske og administrative medarbejdere. Niels Bohr Science Park bliver en del af Vidensbydel Nørre Campus.

Det er forvaltningernes vurdering, at projektet vil understøtte målene i forslag til Kommuneplanstrategi 2010. I forhold til ”Grøn vækst” vil Niels Bohr Science Park medvirke til, at forskning inden for de naturvidenskabelige fag kan sker i moderne laboratorier og i tværfaglige miljøer, så København kan markere sig på den internationale scene og forskningen kan foregå i et tæt samarbejde med erhvervslivet.

Bebyggelsen opdeles i to bygningsafsnit med en bygning på 30.000 m² i Universitetsparken orienteret mod Jagtvej og en bygning på 15.000 m² i et område vest for Jagtvej mellem Jagtvej og Rådmandsgade. Mellem de to bygninger etableres en intern lukket gangbro over Jagtvej og en intern lukket forbindelse under Jagtvej. I tilknytning til forbindelsen under Jagtvej etableres endvidere cykelparkering og en åben offentlig forbindelse for fodgængere og cyklister mellem Univeristetsparkens grønning og Rådmandsgade. De eksisterende bygninger nedrives.

Det er forvaltningernes vurdering, at projektet i form af et stort nutidigt byggeri vil give kvarteret et mere moderne præg. I projektet er der indarbejdet mulighed for ophold ud mod grønningen og langs stiforbindelsen, hvor niveauet mellem stiforbindelsen og Jagtvej aftrappes med sidetrin. Stiforbindelsen vurderes endvidere også at ville kunne understøtte en større sammenhæng mellem kvarterene på hver side af Jagtvej, som det bl.a. er foreslået i vinderforslaget fra konkurrencen om Vidensbydel Nørre Campus.

Forbindelsen er endnu ikke fuldt finansieret, hvilket Universitets- og Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet arbejder på. Såfremt dette ikke lykkedes, og forbindelsen ikke kan etableres, vil forvaltningerne sammen med Universitets- og Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet udarbejde et alternativt forslag til en kvalitativ løsning af de forhold i projektet, der forudsætter eller er tænkt sammen med forbindelsen, herunder adgangsforhold og cykelparkering, samt hvordan en god forbindelse over Jagtvej kan udformes, der underbygger visionen i Nørre Campus planen.

Forvaltningerne vurderer at broen over Jagtvej (offentlig vej) kan accepteres. I forhold til konkurrenceprojektet er den nu løftet til 3. sals niveau svarende til over 12 m over gadeniveau. Fra Jagtvej kan man således fortsat skue Zoo-tårnet i Zoologisk Have.

I området mellem Jagtvej og Rådmandsgade medtages den nordlige del af karreen til Skrivergangen i lokalplanområdet for at sikre en helhedsløsning, hvor ny bebyggelse placeres langs de omkringliggende gader, og friarealer primært samles i karreens midte og med orientering mod stiforbindelsen under Jagtvej. Dette understøtter et rekreativt træk på tværs af Jagtvej, hvor stiforbindelsen bliver direkte forbindelse mellem de to grønne områder, nemlig grønningen i Universitetsparken og friarealerne i karreen vest for Jagtvej.

Bebyggelsen fastlægges som henholdsvis serviceerhverv og universitetsbyggeri i op til 20 og 24 m’s højde. Dimensionerne er tilpasset henholdsvis Rådmandsgadesiden og Universitetsparken i de omgivende bebyggelser.

Tilgængelighedsvurdering
Der er udarbejdet en tilgængelighedsvurdering, som viser, at den aktuelle bebyggelse og forslag til indretning af udearealer ikke skaber problemer i forhold til tilgængelighed (bilag 3).

Kommuneplantillæg
I forslaget til kommuneplantillæg ændres rammerne for en del af området mellem Jagtvej og Rådmandsgade fra serviceerhverv (S2-område) til offentligt område for universitet og forskerpark mv. (O5*-område). Bebyggelsesprocenten forbliver uændret 150. Bygningshøjden må ikke overstige 24 meter. Den særlige bemærkning til rammen gælder parkeringsnormen, der fastsættes til i størrelsesordenen 1 parkeringsplads pr. 250 m² etageareal.

Samlet parkeringsløsning for Universitetsparken
Da der i forbindelse med projektet vil blive nedlagt 364 parkeringspladser i Universitetsparken, har forvaltningerne indledt et samarbejde med Universitets- og Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet for at fastlægge en samlet parkeringsløsning for hele Universitetsparken og område II vest for Jagtvej. Parkeringsløsningen skal sikre, at der som minimum anlægges lige så mange parkeringspladser som der nedlægges. Minimum 150 parkeringspladser skal anlægges i konstruktion. Parkeringsløsningen vil indgå i en aftale mellem Universitets- og Bygningsstyrelsen og Københavns Kommune, der forpligter Universitets- og Bygningsstyrelsen til at etablere de nødvendige parkeringspladser efter nærmere angivne retningslinjer i aftalen. Aftalen vil foreligge i forbindelse med den endelige vedtagelse af lokalplan og tillæg til kommuneplan.

Miljøforhold
Da det aktuelle projekt er ”statsejet”, er det Naturstyrelsen (tidl. Miljøcenter Roskilde), der har screenet projektet for behovet for udarbejdelse af VVM (Vurdering af Virkninger på Miljøet). Naturstyrelsen har meddelt, at projektet ikke vil påvirke miljøet væsentligt og derfor ikke er VVM pligtigt. Afgørelsen blev annonceres i Berlingske Tidende og Østerbro Avis den 19. januar 2011.

Teknik- og Miljøforvaltningen har screenet lokalplanforslaget for behovet for MPP (Miljøvurdering af Planer og Programmer). Planforslaget vurderes ikke at medføre, at der skal foretages en miljøvurdering. Med i vurderingen indgår, at den nye bebyggelse anses som en naturlig udvikling af kvarteret, at den muliggjorte bro over Jagtvej udføres som en enkel konstruktion med åbne facader mv., samt at området ligger stationsnært i forhold til kommende metrostationer ved Vibenshus Runddel og Haraldsgade og tæt på mange busforbindelser mv. Afgørelsen offentliggøres samtidig med lokalplanforslaget.

HØRING
Der er foretaget sædvanlig intern høring med henvisning til startredegørelsen. Der er kun modtaget bemærkninger fra Københavns Museum, der nævner, at bebyggelsen mellem Jagtvej og Rådmandsgade er karakteristisk for området.

Nørrebro Lokaludvalg ser med tilfredshed, at projektet bevarer og forstærker grønningen i Universitetsparken. Udvalget er også begejstret for, at der skabes en offentlig forbindelse under Jagtvej, som åbner området op.

Selve byggeriet oplever Nørrebro lokaludvalg dog som meget massivt på tegningerne og som et meget kompakt byggeri. Specielt den skitserede bro skæmmer. Den ødelægger det flotte udsyn langs Jagtvej.

Nørrebro Lokaludvalg ønsker derfor at der laves en animeret computermodel, som placeres på stedet i forbindelse med lokalplanhøringen. Ideen er at borgerne skal kunne ’vandre rundt i modellen’ og få et indtryk af byggeriets indflydelse på omgivelserne, den arkitektoniske kvalitet og hvor generende tværbroen vil være for sigtelinjen langs Jagtvej.

Forvaltningernes bemærkning: Broen udformning og Jagtvejs sigtelinjer har været et opmærksomhedspunkt i de videre drøftelser med bygherre og arkitekter. Broen er nu rykket til 3. sals højde (mod 2. sals højde i konkurrenceforslaget) og udføres som en enkel konstruktion og med facader i glas. Udsynet som udvalget nævner, vurderes derfor kun i minimal grad at blive berørt, hvorfor en animeret computermodel, der vil være relativ kostbar at fremstille og udstille, anses for unødvendig.

Økonomi

Lokalplanforslaget har ikke i sig selv kommunaløkonomiske konsekvenser. Den statslige investering på 1,25 mia. kr. forventes at medføre 1.250 permanente arbejdspladser.

Den offentligt tilgængelige forbindelse under Jagtvej forudsættes anlagt og vedligeholdt af bygherre (Universitets- og Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet).

Videre proces

Efter Borgerrepræsentationens vedtagelse af planforslagene sendes disse i offentlig høring i 2 måneder eksklusive juli. Forvaltningerne vil inddrage Nørrebro Lokaludvalg i tilrettelæggelsen af offentlighedsfasen.

I offentlighedsfasen foreslås følgende aktiviteter:
- Planforslagene kan ses på hjemmesiden ”Bliv hørt” med mulighed for indlæg/høring.
- Gennemførelse af et borgermøde i form af et orienteringsmøde.
- Annoncering i områdets lokalaviser.
 
Efter den offentlige høring vil forvaltningerne forelægge udvalgene og Borgerrepræsentationen en indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Endelig vedtagelse af planforslagene forventes at kunne ske omkring årsskiftet 2011/12.
 

Claus Juhl                                                    Hjalte Aaberg

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at lokalplanforslag ”Niels Bohr Science Park”(bilag 1) vedtages med henblik på offentliggørelse i 2 måneder eksklusive juli måned, samt
  2. at vedtage den foreslåede borgerdialogproces bestående af et borgermøde tilrettelagt som et orienteringsmøde, hjemmeside med mulighed for at afgive høringssvar (Bliv hørt) samt annoncering i områdets lokalaviser (bilag 2).
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,     

    3.   at vedtage det tilhørende forslag til kommuneplantillæg med henblik på offentliggørelse i 2 måneder sammen med lokalplanforslaget (bilag). 


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 27. april 2011

Indstillingen blev anbefalet.


Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 10. maj 2011

Indstillingen blev anbefalet.

Til top