Mødedato: 09.06.2020, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Godkendelse af ny strategi for arbejdet med velfærdsteknologi

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Den 25. april 2019 afholdte Sundheds- og Omsorgsudvalget en temadrøftelse om velfærdsteknologi. På baggrund af drøftelsen blev det besluttet, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skulle udarbejde et udkast til en ny strategi, der skal træde i stedet for den eksisterende strategi "Nye veje til Sundhed og Omsorg – fire velfærdsteknologiske spor på vej mod 2025" (se bilag 1).

Tidligere beslutninger

 Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende det vedlagte udkast til strategien "Grib teknologien!", og at strategien erstatter den nuværende strategi "Nye veje til sundhed og omsorg" for så vidt angår velfærdsteknologi,
  2. at godkende, at strategien forankres under Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for fagudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Under Sundheds- og Omsorgsudvalgets temadrøftelse d. 25. april 2019 om velfærdsteknologi blev der givet en status på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens arbejde med området. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har siden 2013 arbejdet efter strategien "Nye veje til sundhed og omsorg", der har ført os langt. I løbet af dens levetid har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen taget en række nye, værdifulde teknologier i brug, og der er etableret strukturer og indsatser, der sikrer, at forvaltningen arbej­der systematisk og modent med velfærdsteknologi.

Det velfærdsteknologiske område er imidlertid under konstant udvikling, og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er siden blevet klogere på, hvad der skal til for, at velfærdsteknologi kan omsættes til reel værdi. Derfor blev Sundheds- og Omsorgsudvalget under temadrøftelsen præsenteret for et forslag til en ny strategi med en række pejlemærker, der skal understøtte det fremadrettede arbejde med velfærdsteknologi. På baggrund af temadrøftelsen blev Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bedt om at udarbejde et udkast til en ny strategi for arbejdet med velfærdsteknologi.

Relevansen af teknologiske løsninger er øget som følge af COVID-19, da teknologi kan bidrage til at reducere smitterisiko og samtidig understøtte borgerens mestring af eget liv. Dette ses fx ved brug af digital træning og skærmbesøg, hvor borgeren kan modtage den nødvendige hjælp via teknologi, samtidig med at den direkte fysisk kontakt mindskes.

Løsning

Strategien "Nye veje til sundhed og omsorg" indeholder en række konkrete mål og succeskriterier. Erfaringerne fra arbejdet med velfærdsteknologi har vist, at det er svært at forudsige, hvor det velfærdsteknologiske område bevæger sig hen over en længere periode, da det er et meget foranderligt felt. Den nye strategi indeholder derfor ikke konkrete måltal eller bud på, hvilke teknologier der vil blive implementeret i de kommende år. Den nye strategi understøtter derimod de aktuelle forventninger, indsatser og arbejdsmetoder samt skaber de nødvendige rammer for en fortsat ambitiøs indsats med den rette balance mellem det sikre og det eksperimenterende arbejde med velfærdsteknologi.  

Udkastet er lavet med afsæt i pejlemærkerne præsenteret under temadrøftelsen og Sundheds- og Omsorgsudvalgets ønske om, at strategien også skulle fremme et tæt samarbejde med andre kommuner og grunduddannelser, en behovsdrevet og eksperimenterende tilgang samt muligheden for at lade nye initiativer gro lokalt. Udkastet til strategien "Grib teknologien!" (se bilag 2) foreligger nu.

Københavns Kommunes Ældreråd har fået præsenteret udkastet til den nye strategi, og har efterfølgende lavet et høringssvar (se bilag 3). Generelt er Ældrerådet positive over den strategiske retning i udkastet. Ældrerådet bemærker særligt, at borgernes behov er i centrum, at der arbejdes systematisk med test af velfærdsteknologi, at medarbejderne opkvalificeres til arbejdet med velfærdsteknologi, og at samarbejdet med andre kommuner skal styrkes. Ældrerådet opfordrer til, at der bliver lavet en analyse af ældres (i Københavns Kommune) parathed over for digitale løsninger og velfærdsteknologier. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen driver et tværgående projekt med at afdække digital parathed hos københavnere over 65 år. Resultaterne vil blive bragt ind i arbejdet med velfærdsteknologi.

Den nuværende strategi "Nye veje til sundhed og omsorg" er godkendt i Borgerrepræsentationen. Det skyldes, at strategien knyttede an til Københavns Kommunes Erhvervs- og vækstpolitik, hvor velfærdsteknologi og innovation var et tema. Strategien blev derfor lagt op i Borgerrepræsentationen til godkendelse. I september 2020 er det planlagt, at Borgerrepræsentationen skal tage stilling til en ny erhvervsstrategi. Den nye erhvervsstrategi forventes at fokusere på tværgående vækstdrivere for erhvervslivet frem for på sektorspecifikke styrkepositioner. Derfor der vil formentlig ikke være et selvstændigt fokus på brug af velfærdsteknologi. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har som følge heraf taget initiativ til, at der udarbejdes en ny strategi for brug af velfærdsteknologi. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bidrager i den forbindelse fortsat til det fremadrettede samarbejde om erhvervsstrategien, særligt i forhold til innovationsområdet.

Med en ny erhvervsstrategi og en ny strategi for brug af velfærdsteknologi, dannes der gode rammer for at sikre et fokuseret videre sammenhængende arbejde på begge områder. I den forbindelse har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen hørt Økonomiforvaltningen, der ingen bemærkninger har til, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen lancerer en selvstændig strategi for brug af velfærdsteknologi, da Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forsat bidrager ind et samarbejde i forbindelse med den nye erhvervsstrategi.

Det forelægges derfor for Borgerrepræsentationen, at området velfærdsteknologi og innovation udmøntes i strategien "Grib teknologien!". Det forelægges samtidigt Borgerrepræsentationen, at den nye strategi hører under Sundheds- og Omsorgsudvalgets område og træder i kraft umiddelbart efter Borgerrepræsentationens behandling af denne sag.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser forbundet med den nye strategi.

Videre proces

Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder indstillingen, vil strategi for velfærdsteknologiområdet blive forelagt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med henblik på, at strategien bliver forankret under Sundheds- og Omsorgsudvalget.  

 

 

Katja Kayser / Nanna Skriver

Oversigt over politisk behandling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende det vedlagte udkast til strategien "Grib teknologien!", og at strategien erstatter den nuværende strategi "Nye veje til sundhed og omsorg" for så vidt angår velfærdsteknologi,
  2. at godkende, at strategien forankres under Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde d. 13. marts 2020 blev aflyst forud for mødets afholdelse. 

Indstillingen er således ikke blevet behandlet af udvalget.

Sundheds- og Omsorgsudvalget får forelagt indstillingen på et kommende ordinært udvalgsmøde. 

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2020

Indstillingen blev godkendt.

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 41: Godkendelse af ny strategi for arbejdet med velfærdsteknologi (2018-0139870)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. juni 2020

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top