Mødedato: 09.05.2008, kl. 09:00

Samlet anlægsplan 2008-10 (Børne- og Ungdomsudvalget)

Se alle bilag

Samlet anlægsplan 2008-10 (Børne- og Ungdomsudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ekstraordinært møde fredag den 9. maj 2008

 

ØU 200/2008

 

 

41.                Samlet anlægsplan 2008-10 (Børne- og Ungdomsudvalget)

 

 

 

Der skal tages stilling til anlægsplanen for perioden 2008 til 2010, der viser hvordan anlægsrammen foreslås udmøntet på konkrete projekter. Anlægsplanen omfatter både Børneplan II og Strukturplanen.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1.                  at anlægsplanen for Børneplan II og Strukturplanen godkendes.

2.                  at der opføres en ny skole i Ørestaden med 3 spor og fuldt integreret KKFO samt klubtilbud.

3.                  at finansieringen af en ny skole i Sydhavnen indgår i budgetforhandlingerne for 2009.

4.                  at helhedsplan for Vibenhus Skole som 3-sporet skole udskydes indtil videre.

5.                  at serviceniveauet på fritidsklubområdet nedjusteres til det af Borgerrepræsentationen godkendte niveau. Dette indebærer at en del af de større klubbørn fremover kan risikere at blive tvangsudmeldt.

6.                  at specialområdet, bortset fra færdiggørelsen af Fensmarksskolen og resterende specialdaginstitutionspladser fra Børneplan I, håndteres som en separat sag i forbindelse med forhandlingerne om budget 2009.

7.                  at der gives en anlægsbevilling på samlet 11.500.000 kr. til planlægning og projektering af arbejdet med de daginstitutioner, der er omfattet af strukturtilpasninger. Der kan anvises dækning for bevillingen på Børne- og Ungdomsudvalget 2008 budget på funktion 5.25.14.3, integrerede institutioner. Af bevillingen overføres 11.421.000 kr. til Kultur- og Fritidsforvaltningen, Københavns Ejendomme på funktion 5.25.14.3.

8.                  at der gives en anlægsbevilling på samlet 23.000.000 kr. til planlægning og projektering af om- og nybygninger på de 5 sammenlagte skoler. Der kan anvises dækning for bevillingen på Børne- og Ungdomsudvalget 2008 budget på funktion 3.22.01.3, folkeskoler. Af bevillingen overføres 22.842.000 kr. til Kultur- og Fritidsforvaltningen, Københavns Ejendomme på funktion 3.22.01.3.

9.                  at der i forbindels e med udarbejdelsen af Børneplan II er taget højde for opfyldelsen af pasningsgarantien i de nye byområder i planperioden.

10.              at det med udgangspunkt i den planlagte redegørelse om BUF's anlægsplan i juni revurderes, hvorvidt en fastholdelse af pladsgarantien forudsætter yderligere anlægsmidler tilført i budget 2009.

11.              at Børne- og Ungdomsudvalget gives en negativ tillægsbevilling i 2008 på 266.484.000 kr. på bevillingen, Anlæg rammestyret, (fordelt med 133.242.000 kr. på funktion 3.22.01.3 og 133.242.000 kr. på funktion 5.25.14.3), som overføres til Økonomiudvalget, bevillingen Finansposter, funktion 8.22.05.5 Forskydninger i likvide aktiver, og at 266.484.000 kr. indarbejdes i Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsrammer for 2009-2011 finansieret af Økonomiudvalget, bevillingen Finansposter, funktion 8.22.05.5 Forskydninger i likvide aktiver fordelt med 1.000.000 kr. i 2009, 28.000.000 i 2010 og 237.484.000 kr. i 2010.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen oversender sagen til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Kultur- og Fritidsforvaltningen skal på vegne af Kultur- og Fritidsudvalget meddele, at Kultur- og Fritidsforvaltningen har følgende bemærkninger til sagen samlet anlægsplan 2008-2010

Til anlægsplanen for Børneplan II og strukturplanen skal Kultur- og Fritidsforvaltningen bemærke, at selve kalkulationsgrundlaget bag de bygningsmæssige forslag er summarisk. Dette indebærer, at Kultur- og Fritidsforvaltningen forbeholder sig ret til at realisere de ligeledes summarisk beskrevne ønsker til byggeprojekterne i indstillingen på en sådan måde, at de bevilgede anlægsrammer tages som givet og at indholdet i bygningsarbejderne tilpasses hertil. Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen har allerede taget mange skridt til at optimere denne tilpasningsproces.

Kultur- og Fritidsforvaltningen skal endvidere gøre opmærksom på, at realiseringen af flere af projekterne, og især projektet på Jagtvejens Skole forudsætter ny lokalplan, hvilket vi ved at Børne- og Ungdomsforvaltningen er opmærksom på og arbejder med. Det er klart, at ændringer i lokalplanproceduren i forhold til de præmisser, som Børne- og Ungdomsforvaltningen har lagt til grund, vil kunne påvirke tidsplanen.

Der er generelt lagt en stram men realistisk tidsplan, som Kultur- og Fritidsforvaltningen har medvirket til at udarbejde, hvilket indebærer at forskydninger i bestillerens godkendelse af dispositionsforslag m.v. i forhold til foreløbig tidsplan vil få konsekvenser for den endelige afvikling af projekterne.

På trods af ovennævnte bemærkninger anser Kultur- og Fritidsforvaltningen det ikke for påkrævet at tage forbehold for budgettet, idet det anses for realistisk, i givet fald, at foretage kompenserende besparelser i samarbejde med bestillerenheden.

Der skal dog generelt tages forbehold for eventuelle effekter som følge af Økonomiudvalgets kommende prioritering af anlægssager i kommunen i forlængelse jf. ØU 107/2008.

Der henvises i øvrigt til de forudsætninger og bemærkninger der fremgår af indstillingen og de vedlagte bilag, herunder det administrative høringssvar Københavns Ejendomme tidligere har afgivet til sagen."

 

Økonomiforvaltningen indstiller, Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget bemærker, at Børne- og Ungdomsudvalget skal overholde pasningsgarantien for de 0-11 årige med denne udmøntning af anlægsmidler fra budget 2008. I Børne- og Ungdomsudvalgets udmøntning af deres anlægsmidler ligger udvalget 44 mio.kr. over deres anlægsbudget. Børne- og Ungdomsudvalget vil derfor gennemføre en generel besparelse på 44 mio.kr., som skal udmøntes over hele anlægsperioden i form af besparelser i de enkelte projekter. Det indebærer en øget risiko for, at tidsplaner og budgetrammer for de enkelte projekter overskrides, hvorfor det er helt afgørende, at der jf. budgetaftalen for 2008 skal anvendes ekstern revisionsbistand til at følge og rapportere på, om fremdriften i projekterne sker i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutninger.

Derudover bemærkes det, at 11. at-punkt vedrørende en ændret periodisering udgår af nærværende indstilling. Dette skyldes, at Økonomiudvalget den 9. maj foretager en samlet prioritering af anlægsudgifterne i 2008, og at Børne- og Ungdomsforvaltningen har oplyst, at forvaltningen i forbindelse med udarbejdelse af budgetbidrag 2009 vil udarbejde forslag til ny periodisering af anlægsudgifterne 2009-2012 med udgangspunkt i Økonomiudvalgets beslutning den 9. maj. 

Det bemærkes, at anlægspladspriserne i anlægsplanen er beregnet ud fra historiske anlægspriser. Her vurderer Børne- og Ungdomsudvalget, at anlægsprisen for udbygning af en folkeskole med et spor er 86,14 mio.kr. Et spor omfatter 10 basislokaler samt øvrige nødvendige faciliteter som faglokaler, kontorer mv. Heroverfor vurderer Københavns Ejendomme, at en fremtidig nøgle for et spor er 65-70 mio. kr. (2007 priser), under forudsætning af en effektivisering af den fremtidige anlægsindsats. < o:p>

Økonomiforvaltningen skal endvidere bemærke, at nærværende indstillingen indgår i den samlede prioritering af anlægsudgifterne i 2008, som behandles på Økonomiudvalgets møde den 9. maj 2008."

 

Problemstilling

Som led i budgetaftale 2008 blev Børne- og Ungdomsudvalget tildelt anlægsmidler på 1,5 mia. kr. i perioden 2008 til 2010. Sammen med det overførte mindreforbrug af anlægsmidler i 2007 skal denne anlægsramme anvendes til at gennemføre anlægsdelen af Børneplan II og Strukturplanen for skoler og institutioner. Som konsekvens heraf skal der foretages en prioritering af afsatte anlægsmidler i forhold til den forventede udvikling i behovet for skolekapacitet og institutionspladser og i forhold til politiske beslutninger om pasningsgarantier, hjemklasseprincipper mv.

 

Udover ovenstående vil der blive gennemført en analyse af det fremtidige behov for pladser især i de gamle bydele. På baggrund af denne analyse vil der blive fremlagt et forslag i forbindelse med Budgetforhandlingerne for 2009. Dette forslag baseres på behovsprognosen for 2008. Denne prognose forventes udarbejdet i juni 2008 under forudsætning af, at Børne- og Ungdomsforvaltningen modtager befolkningsprognoser fra Koncernservice i april/maj 2008.

 

Løsning

Bilag 1 og 2 beskriver anlægsplanen for 2008 til 2010 for Børneplan II og Strukturplanen og herunder begrundelser for ovenstående at punkter samt baggrunden for de fravalg, der har været nødvendige for at overholde den givne anlægsramme.

 

De fravalg, der er nærmere omtalt i bilag 2, vedrører, at fritidsklubgarantien nedjusteres, at udbygningen af Vibenhus Skole udsættes, at en daginstitution i hhv. Sydhavnen og Ørestad udskydes, at en delvis udbygning af specialområdet afventer, at der ikke  generelt er afsat midler til at hæve vedligeholdelsesstandarden på skolerne, og at der er reduceret i midler til genhusning og ekstraarbejder.

Endelig er der indlagt en generel besparelse på anlægsprojekterne på samlet set 44 mio. kr. for at holde budgetrammen. Dette er et udtryk for, at der ikke kan tages projekter ud af planen uden at dette medfører en risiko for pladsgarantien. 

 

Prioriteringen i anlægsplanen er foretaget med udgangspunkt i Økonomiforvaltningens befolkningsprognose pr. 1. januar 2007 sammenholdt med den eksisterende og planlagte pladskapacitet. Imidlertid er pladsgarantien aktuelt under pres i flere af de gamle bydele. Forvaltningen har derfor iværksat en række tiltag, som vil afhjælpe denne situation på kort sigt. Disse tiltag beskrives kort i bilag 4. Bilaget beskriver også hvilket anlægsbehov forvaltningen vurderer der er, hvis pladsgarantien skal sikres på lagt sigt. Denne analyse vil blive justeret, når der er udarbejdet nye behovsprognoser for 2008. Analysen forventes fremlagt ultimo juni.

 

Da en revidering af udbygningsplanerne skal indgå i forhandlingerne om budget 2009, er det et krav, at Koncernservice kan levere en ny befolkningsprognose senest i april/maj 2008.

 

Økonomi

Finansieringen af anlægsprojekterne i Børneplan II og Strukturplanen sker via de anlægsmidler, der som led i budgetaftale 2008 er afsat i 2008, 2009 og 2010. Anlægsmidlerne fremgår af nedenstående tabel.

 

 

(1.000 kr.)

2008

2009

2010

2011

I alt

Anlægsramme (løbende priser)

564.396

487.741

458.201

0

1.510.338

P/L-fremskrivning

1.823

600

477

0

2.900

Anlægsramme (2008 p/l)

564.396

487.141

457.724

0

1.509.261

Forventet overførsel fra 2007

194.000

0

0

0

194.000

Tilbageført deponering

5.000

0

0

0

5.000

Samlet anlægsramme (2008 p/l)

763.396

487.141

457.724

0

1.708.261

Flagskibe anlæg (budgetaftale 2007) Bellahøj Idrætssk.

-3.600

0

0

0

-3.600

Skolemad anlæg (budgetaftale 2008)

-45.200

-5.500

0

0

-50.700

Legepladser anlæg (budgetaftale 2008)

-9.000

-9.000

-9.000

0

-27.000

Til rådighed BP II og strukturplan (2008 p/l)

705.596

472.641

448.724

0

1.626.961

 

 

 

 

 

 

Forbrug ifølge anlægsplan

2008

2009

2010

2011

I alt

Finansieret af mindreforbrug i 2007

156.355

35.657

0

0

192.012

Børneplan II

159.158

219.190

297.095

199.030

874.473

Strukturplan

134.600

229.730

189.880

50.060

604.270

Generel besparelse på anlægsprojekter

-11.000

-11.000

-11.000

-11.000

-44.000

I alt

439.113

473.577

475.975

238.090

1.626.755

Mindreforbrug i forhold til anlægsramme

266.484

-936

-27.251

-238.090

207

 

Tabellen viser, at der er afsat anlægsmidler på ca. 1,5 mia. kr. i perioden 2008 til 2010. Inklusiv en forventet overførsel af disponibelt mindreforbrug fra 2007 på ca. 194 mio. kr., bliver den samlede anlægsramme på ca.1,7 mia. kr.

 

Ud af rammen er 3,6 mio. kr. reserveret til Bellahøj Idrætsskole som led i budgetaftale 2007. 50,7 mio. kr. er reserveret til anlæg i forbindelse med en ny skolemadsordning og 27 mio. kr. er reserveret til anlægsarbejder på legepladser, begge dele som del af budgetaftale 2008. De 3 poster er trukket ud af den anlægsramme, der er til rådighed, da beløbene er specifikt reserveret til bestemte formål.

 

Udover Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme, er der placeret 75,3 mio. kr. i en særlig prisstigningspulje under Økonomiudvalget. Puljen skal sikre, at der er reserveret midler til stigende byggepriser på skoler og daginstitutioner.

 

Anlægsplanen, der er detaljeret beskrevet i bilag 2, viser et samlet forbrug på 1.627 mio. kr. I anlægsplanen er der indarbejdet udgifter på 24 mio. kr. som følge af, at Borgerrepræsentationen har besluttet, at Børne- og Ungdomsudvalget skal finansiere merudgifterne ved at opføre en idrætshal ved Skolen på Islands Brygge i stedet for en dobbelt gymnastiksal. Beslutningen blev truffet d. 10. januar 2008, da indstillingen "Medlemsforslag om etablering af idrætshal i forbindelse med udbygningen af Skolen på Islands Brygge" (BR 19/08) blev vedtaget. Finansieringen af idrætshallen sker som del af en generel besparelse på i alt 44 mio. kr., som det har været nødvendigt at indarbejde i anlægsplanen. Besparelsen skal udmøntes over hele perioden i form af besparelser i projekterne. Besparelserne kan føre til forringelser i de enkelte projekter.

 

Anlægsudgifternes fordeling i årene 2008-2011 er justeret i forhold til budget 2008, idet der først nu foreligger den endelige prioritering af projekterne, herunder ovennævnte fravalg af projekter.

 

Selvom anlægsrammen er afsat i perioden 2008 til 2010 indeholder anlægsplanen også udgifter i 2011. Det skyldes især, at erfaringerne viser, at det er umuligt at gennemføre store anlægsprojekter som et byggeri af en ny skole på kortere tid.

 

Anlægsprocessen består i hovedtræk af følgende faser:

  1. Programmering (udarbejdelse af specifikke krav til projektet, udarbejdelse af tidsplan, myndighedskontakt, udarbejdelse af indstilling, evt. arkitektkonkurrence, udbud af rådgiverydelse)
  2. Licitation over hovedprojekt (som EU udbud)
  3. Projektering (detailprojektering af byggeriet, myndighedsgodkendelser)
  4. Byggefase (byggeri, montering, aflevering)

 

Den tidskrævende proces med at gennemføre anlægsprojekter betyder, at det ikke vil være muligt at anvende hele den afsatte anlægsramme i 2008. Således forventes der et mindreforbrug på ca. 266 mio. kr. i 2008. For at undgå at skulle overføre et betydeligt mindreforbrug fra 2008 til 2009 indstilles det derfor, at den samlede anlægsramme i 2008 nedskrives med 266 mio. kr. og, at anlægsrammerne opskrives med henholdsvis 1 mio. kr. i 2009, 28 mio. kr. i 2010 og 237 mio. kr. i 2011.

 

Baggrunden for planlægnings- og projekteringsbevillingerne er beskrevet i bilag 3.

 

Videre proces

Efter godkendelse i Børne- og Ungdomsudvalget sendes indstillingen til udtalelse i Kultur- og Fritidsudvalget. Herefter fremlægges sagen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Bilag

-          Oversigt over politisk behandling

 

1.                  Anlægsplan 2008 – 2010

2.                  Konkret udmøntning af anlægsplan 2008 -2010

3.                  Notat om rådgiverydelser

4.                  Notat om pladssituationen i Københavns Kommune

5.                  Høringssvar fra Københavns Ejendomme

 

 

         Else Sommer                                     Knud Langberg

 

 

Til top