Valg af principløsning for højklasset busbetjening på Frederikssundsvej
I Budget 2010 besluttede Borgerrepræsentationen at igangsætte et arbejde med etablering af en højklasset busløsning på Frederikssundsvej. Projektet har været i offentlig høring, og der skal tages stilling til projektets indhold og videre forløb.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at løsningsforslaget ’Busbaner og dosering’, som beskrevet i bilag 4, danner grundlag for det videre arbejde med en højklasset busløsning på Frederikssundsvej,
2. at forvaltningerne udarbejder et projektforslag på baggrund af løsningen ’Busbaner og dosering’, og at forvaltningerne sender projektforslaget i høring hos lokaludvalgene inden den politiske behandling
3. at der nedlægges 110 parkeringspladser uden for betalingszonen langs Frederikssundsvej (s. 34-37 i bilag 4).
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
4. at der frigives 62,6 mio. kr. (2012 p/l) på Økonomiudvalgets bevilling, Økonomiforvaltningen, funktion 2.28.23.3 til gennemførelse af projektet,
5. at der gives en anlægsbevilling på 2,6 mio. kr. (2012 p/l) til Økonomiudvalgets bevilling, Økonomiforvaltningen, funktion 2.28.23.3
6. at der til modtagelse og anvendelse af støtte fra staten indregnes en indtægt på 31,3 mio. kr. (2012 p/l) og en tilsvarende udgift på 31,3 mio. kr. (2012 p/l) som rådighedsbeløb til Økonomiudvalgets bevilling, Økonomiforvaltningen, anlæg, funktion 2.28.23.3 for budget 2014,
7. at der gives en anlægsbevilling på -31,3 mio. kr. (2012 p/l) til Økonomiudvalgets bevilling, Økonomiforvaltningen, funktion 2.28.23.3 til modtagelse af støtten fra staten.
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
8. at der fra 2012-2014 overføres i alt 60 mio. kr. (2012 p/l) fra Økonomiudvalgets bevilling Økonomiforvaltningen, anlæg, funktion 2.28.23.3 til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 fordelt med 5 mio. i 2012, 10 mio. i 2013 og 45 mio. i 2014. (alle beløb er angivet i 2012 p/l).
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
9. at der frigives en anlægsbevilling på 60 mio. kr. (2012 p/l) til udarbejdelse af projektforslag, hovedprojekt og anlægsarbejder på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3. Midlerne skal fordeles med 5 mio. i 2012, 10 mio. i 2013 og 45 mio. i 2014 (alle beløb er angivet i 2012 p/l).
Problemstilling
I 2009 igangsatte Borgerrepræsentationen i samarbejde med Transportministeriet, Frederiksberg Kommune, Movia, DSB og Metroselskabet projektet ’Bynet 2018’. Projektets formål er at sikre bedre sammenhæng i den kollektive trafik, øge det samlede passagertal og reducere omkostningerne til busdriften.
Fra 2018 vil busserne på Frederikssundsvej sikre forbindelse til Cityringen, Ringbanen og andre busser ved Nørrebro Station, og der forventes op mod 40.000 daglige på- og afstigere ved stationen.
For at kunne sikre god sammenhæng i den kollektive trafik, er der behov for en høj-klasset busløsning på Frederikssundsvej, til gavn for de ca. 30.000 daglige passagerer i busserne på Frederikssundsvej.
Busserne på Frederikssundsvej (5A og 350S) har i dag væsentlige fremkommeligheds-problemer, hvilket særligt i myldretiderne øger rejsetiden, giver uregelmæssig drift og medfører overfyldte busser. For at sikre en højklasset busløsning, er det derfor nød-vendigt at forbedre fremkommeligheden og stoppestederne.
De trafikale analyser, den første fase i borgerdialogen og høringen af lokaludvalgene er nu gennemført, og der er udarbejdet tre løsningsforslag til, hvordan bussernes rejsetid og regularitet kan forbedres:
Forslag 1) Kaldet ’Traditionel løsning’ og er kendetegnet ved velkendte løsninger med flere korte busbaner i højre side af vejen på dele af strækningen.
Forslag 2) Kaldet ’Bus Rapid Transit’ eller ’BRT’ og er kendetegnet ved, at der anlægges busbaner i midten af vejen på størstedelen af strækningen, som det fx ses i letbaneløsninger.
Forslag 3) Kaldet ’Busbaner og dosering’ og er kendetegnet ved, at der ikke laves busbaner på centrale handelsstrøg, at øvrige busbaner er lange og lagt i højre side af vejen.
Der er nu behov for en politisk stillingtagen til, hvilket af tre løsningsforslag der skal danne baggrund for den videre konkretisering af en højklasset busløsning på Frederiks-sundsvej i et projektforslag.
Løsning
Forvaltningerne anbefaler løsningsforslaget ’Busbaner og dosering’, som grundlaget for det videre arbejde med at skabe en højklasset busløsning på Frederikssundsvej.
Anbefalingen er begrundet med, at løsningsforslaget medfører væsentlige forbedringer for busserne og passagererne samtidig med, at der tages hensyn til de lokale forhold. Endvidere har lokaludvalgene i Bispebjerg og Brønshøj-Husum i deres høringssvar begge peget på løsningsforslaget, hvor de samtidig har udpeget en række punkter som der bør være fokus på i forbindelse med projektforslaget.
Effekterne af de tre løsningsforslag er samlet i en kort oversigt i bilag 1, mens forvaltningernes samlede anbefaling og vurdering af de tre forslag findes i bilag 2.
For at skabe den nødvendige plads til ekstra busbaner og samtidig komme de lokale ønsker om krydsningsmuligheder i møde, anbefaler forvaltningerne desuden, at der nedlægges ca. 110 parkeringspladser langs Frederikssundsvej. Tællinger viser, at der i dag i de berørte områder er en belægningsgrad på mellem 60-70 %. Som følge af ned-læggelserne vil antallet af p-pladser falde fra ca. 610 i dag til ca. 500 i en kommende løsning. Denne reduktion vil medføre en fremtidig belægningsgrad på ca. 85 %. Dette betyder, efter forvaltningernes vurdering, at der også efter projektets gennemførelse vil være et acceptabelt udbud af parkeringspladser i området. Derfor anbefaler forvaltning-erne i udgangspunktet ikke, at der til den valgte løsning etableres erstatningspladser på tilstødende sideveje. Da parkeringspladserne ligger uden for betalingszonerne, er der ikke krav om oprettelse af erstatningspladser.
Økonomi
Som et led i Bynet 2018-projektet afsatte Borgerrepræsentationen på Økonomiudvalgets budget i 2010 samlet 107,5 mio. kr. (2010 p/l) til forbedring af busfremkommeligheden, heraf ca. 60 mio. kr. til etablering af en højklasset busløsning på Frederikssundsvej.
Den valgte løsning på Frederikssundsvej finansieres af denne pulje, samt et eventuelt statsligt tilskud med op til 50 %.
Der afsættes i alt 62,6 mio. kr. til projektets gennemførelse, heraf overføres de i Budget 2011 afsatte 60 mio. kr. til Teknik- og Miljøudvalget. De resterende 2,6 mio. kr. afholdes af de afsatte midler til Bynet 2018. Udgiften til selve anlægsarbejderne forventes at udgøre ca. 50 mio. kr.
Økonomiforvaltningen ansøgte i august 2011 Staten om medfinansiering til projektet med 31,3 mio. kr. Det er på nuværende tidspunkt usikkert, hvornår Staten giver tilbage-melding vedrørende medfinansieringen, men den forventes at foreligge ultimo 2011. Såfremt Staten ikke tildeler projektet medfinansiering eller kun vil medfinansiere en mindre del, skal Borgerrepræsentationen i en senere indstilling tage stilling til projektets finansiering, omfang og tidsplan. Men da der er afsat 62,6 mio. kr. til projektet, kan det finansieres uden at afvente statens bidrag.
Københavns Kommune modtog i 2010 medfinansiering på 1,9 mio. kr. fra Staten til forundersøgelser, og forvaltningerne vurderer på den baggrund, at Staten ligeledes vil medfinansiere et egentlig anlæg af busprojektet.
De statslige midler til projektet vil blive udbetalt til Københavns Kommune, når pro-jektet er afsluttet i 2014. Udgifterne i 2012 og 2013 afholdes af Københavns Kommunes midler, mens udgifterne i 2014 vil blive finansieret af statens medfinansiering.
I så fald projektets omkostninger bliver lavere end først antaget, skal Teknik- og Miljøudvalget tilbageføre midlerne til Økonomiudvalget.
Videre proces
Tilbagemeldingen fra Staten forventes ikke at foreligge inden den politiske behandling. For at sikre fremdriften i projektet, ønsker forvaltningerne dog en afklaring af valg af principløsning.
Arbejdet udbydes med projektforslaget til ekstern rådgivning i løbet af vinteren 2011/2012, hvorefter projekteringsarbejdet forløber over sommerhalvåret i 2012. Efter endt høring af lokaludvalgene fremlægges projektforslaget til politisk beslutning i løbet af vinteren 2012/2013. Forvaltningerne forventer, at anlægsarbejderne gennemføres i 2014.
Gennemførelsen af projektet vil blive koordineret med de aktuelle planer om cykelsuperstierne (Farumruten og Ballerupruten) på Frederikssundsvej.
Forvaltningerne gør opmærksom på, at den igangværende analyse af den langsigtede udvikling af den kollektive infrastruktur i København (KIK), blandt andet vil indeholde en vurdering af etablering af en højklasset, skinnebåret løsning af Frederikssundsvej, eventuelt i samspil med den kommende letbane i Ring 3. Den forretningsmæssige tilba-gebetalingstid for Københavns Kommune for det her forelagte busprojekt, er beregnet til at være i størrelsesordenen 7-10 år, alternativt 3,5 - 5 år afhængig af statslig medfi-nansiering af projektet. En letbane i Ring 3 ventes tidligst realiseret i 2020, og der er ikke foretaget vurderinger af tidsrammen for realisering af en eventuel skinnebåret løsning på Frederikssundsvej.
Claus Juhl Hjalte Aaberg
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at løsningsforslaget ’Busbaner og dosering’, som beskrevet i bilag 4, danner grundlag for det videre arbejde med en højklasset busløsning på Frederikssundsvej,
2. at forvaltningerne udarbejder et projektforslag på baggrund af løsningen ’Busbaner og dosering’, og at forvaltningerne sender projektforslaget i høring hos lokaludvalgene inden den politiske behandling
3. at der nedlægges 110 parkeringspladser uden for betalingszonen langs Frederikssundsvej (s. 34-37 i bilag 4).
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
4. at der frigives 62,6 mio. kr. (2012 p/l) på Økonomiudvalgets bevilling, Økonomiforvaltningen, funktion 2.28.23.3 til gennemførelse af projektet,
5. at der gives en anlægsbevilling på 2,6 mio. kr. (2012 p/l) til Økonomiudvalgets bevilling, Økonomiforvaltningen, funktion 2.28.23.3
6. at der til modtagelse og anvendelse af støtte fra staten indregnes en indtægt på 31,3 mio. kr. (2012 p/l) og en tilsvarende udgift på 31,3 mio. kr. (2012 p/l) som rådighedsbeløb til Økonomiudvalgets bevilling, Økonomiforvaltningen, anlæg, funktion 2.28.23.3 for budget 2014,
7. at der gives en anlægsbevilling på -31,3 mio. kr. (2012 p/l) til Økonomiudvalgets bevilling, Økonomiforvaltningen, funktion 2.28.23.3 til modtagelse af støtten fra staten.
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
8. at der fra 2012-2014 overføres i alt 60 mio. kr. (2012 p/l) fra Økonomiudvalgets bevilling Økonomiforvaltningen, anlæg, funktion 2.28.23.3 til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 fordelt med 5 mio. i 2012, 10 mio. i 2013 og 45 mio. i 2014. (alle beløb er angivet i 2012 p/l).
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
9. at der frigives en anlægsbevilling på 60 mio. kr. (2012 p/l) til udarbejdelse af projektforslag, hovedprojekt og anlægsarbejder på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3. Midlerne skal fordeles med 5 mio. i 2012, 10 mio. i 2013 og 45 mio. i 2014 (alle beløb er angivet i 2012 p/l).
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 24. oktober 2011
Teknik- og Miljøudvalget stillede et teknisk ændringsforslag om at ændre 3. at-punkt
fra:
”3. at der nedlægges 110 parkeringspladser uden for betalingszonen langs Frederikssundsvej (s. 34-37 i bilag 4).”
til:
”3. at der nedlægges 100 parkeringspladser uden for betalingszonen langs Frederikssundsvej (s. 34-37 i bilag 4).”
Det tekniske ændringsforslag blev vedtaget uden afstemning.
Socialdemokraterne og Det Konservative Folkeparti stillede ændringsforslag om at ændre indstillingens 3. at-punkt
fra:
”3. at der nedlægges 100 parkeringspladser uden for betalingszonen langs Frederikssundsvej (s. 34-37 i bilag 4).”
til:
”3. at der nedlægges 100 parkeringspladser uden for betalingszonen langs Frederikssundsvej (s. 34-37 i bilag 4). Idet det endelige antal først besluttes i forbindelse med konkretiseringen af den valgte løsning og den efterfølgende høring.”
Der blev stemt om ændringsforslaget:
For ændringsforslaget stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, B, C, I og O.
Imod ændringsforslaget stemte: Ingen .
4 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: F og Ø.
Ændringsforslaget blev vedtaget.
Indstillingens 1., 2., 3., samt 8. og 9. at-punkter blev anbefalet.
Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance afgav protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance finder, at det vil være hensigtsmæssigt, om forvaltningen undersøger, om der kan skabes erstatningsparkeringspladser ved ændret opstribning i sidegaderne.”
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 8. november 2011
Indstillingen blev udsat, da man bør afvente afklaring af statslig medfinansiering til projektet.