Mødedato: 08.04.2008, kl. 15:15

Ligestillingsvurdering

Se alle bilag

Ligestillingsvurdering

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 8. april 2008

 

 


J.nr. ØU 138/2008

 

14. Ligestillingsvurdering

Indstillingen indeholder anmodning om, at vedlagte model til ligestillingsvurdering (LIV-modellen) og kvalitetsudvikling af kommunale serviceydelser indføres i Københavns Kommune og afprøves i Teknik- og Miljøforvaltningen.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.                  at vedlagte model til ligestillingsvurdering og kvalitetsudvikling af kommunale serviceydelser vedtages,

 

2.                  at det pålægges Teknik- og Miljøforvaltningen at anvende ligestillingsvurderingsmodellen på politiske indstillinger, der allerede er udvalgsbehandlet.

 

3.                  at det pålægges Teknik- og Miljøforvaltningen i november 2008 at give Borgerrepræsentationen en tilbagemelding på, hvilken betydning modellen kunne have haft for kvaliteten af ydelserne overfor borgerne.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. april 2008

Ninna Thomsen (F) fremsatte følgende ændringsforslag: "Socialistisk Folkeparti foreslår, at 2. at-punkt får følgende ordlyd: "at det pålægges Teknik- og Miljøforvaltningen at anvende ligestillingsvurderingsmodellen på en række nye politiske indstillinger i løbet af det næste halve år."

 

og at

 

3. at-punkt får følgende ordlyd: "at det pålægges Teknik- og Miljøforvaltningen i november 2008 at give Borgerrepræsentationen en tilbagemelding på, hvilken betydning modellen har haft for de politiske indstillinger og for kvaliteten af ydelserne overfor borgerne."

 

Indstillingen blev anbefalet med det stillede ændringsforslag.

 

Problemstilling

På BR-mødet d. 9. februar 2006 blev forslaget fra B (BR 99/06), om at udvikle en model til ligestillingsvurdering af indstillinger til politiske beslutninger, vedtaget. I beslutningen hedder det:

·        at der inden udgangen af juni 2006 skal foreligge en model for ligestillingsvurdering hvad angår køn, af indstillinger til politisk beslutning.

·        at Økonomiforvaltningen bliver pålagt at vurdere ressourcebehovet og koordinere arbejdet på tværs af forvaltninger og udarbejde en indstilling til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

På baggrund af en indstilling fra Økonomiudvalget besluttede BR (427/06) d.31. august 2006:

·        at tiltræde en indstilling fra Økonomiforvaltningen om at udvikle en model for ligestillingsvurdering hvad angår køn gennemføres som et EU finansieret samarbejdsprojekt.

 

Dette projekt startede d. 26. november 2006 og modellen er udviklet som en kk-version med inspiration fra projektet, der løb frem til januar 2008.

 

Modellen skal være med til at sikre, at Københavns Kommune, i overensstemmelse med § 4 i ligestillingsloven og kommunens egen ligestillingspolitik, lever op til at tænke ligestilling ind i al planlægning og forvaltning rettet mod borgerne. Som det fremgår af kommunens Ligestillingsredegørelse 2007, er der behov for en målrettet og systematisk indsats på ligestillingsområdet i forhold til borgerne, idet de nuværende ligestillingsinitiativer primært retter sig mod interne personalepolitikker i kommunen.

 

Løsning

Der er på baggrund af BRs beslutninger 09.02.2006 og 31.08.2006 udviklet en generel model til ligestillingsvurdering af kommunale serviceydelser med henblik på at målrette og kvalitetsudvikle disse.

 

Økonomiforvaltningen anbefaler, at LIV-modellen bruges til at vurdere ligestillingsaspektet, der hvor det findes nødvendigt i alle former for beslutninger vedrørende udvikling af kommunale serviceydelser.

 

Modellen er bygget op i to faser. Den første fase afklarer, om det relevant at foretage en egentlig ligestillingsvurdering. Den anden fase er den egentlige vurdering af de ligestillingsmæssige konsekvenser af beslutningen. Hvis den første fase viser, at det ikke er relevant at udføre en ligestillingsvurdering, standser processen her (se vedlagte LIV-model). For at gøre vurderingen så let og ukompliceret at udføre som muligt, vil værktøjet ligge som en elektronisk skabelon på kk.net. Her besvares de enkelte punkter, hvorefter svarene automatisk samles i en rapport, der kan udskrives og indgå i beslutningsgrundlaget.

 

Andre kommuners og statslige institutioners erfaringer med at ligestillingsvurdere politiske beslutninger har vist, at det generelt er en fordel at kende målgruppen for de politiske beslutninger. Deres evalueringer viser, at ligestillingsvurderingen blandt andet har opdaget fejlslagne tilbud af serviceydelser, fordi forestillingen om målgruppen for ydelsen ikke stemte overens med de virkelige brugere. Ligestillingsvurderingen har derfor afstedkommet mere målrettede serviceydelser, økonomiske prioriteringer og været med til at udvikle ny forbedret service til borgerne.

 

ØKF forudser i lyset af ovenstående, at en succesfuld implementering af LIV-modellen på en gang kan være med til at optimere kommunens serviceydelser og operationalisere ligestillingsloven.

 

For at skaffe nogle konkrete erfaringer med anvendelse af modellen anbefaler Økonomiforvaltningen, at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at anvende ligestillingsvurderingsmodellen på politiske indstillinger, der allerede er udvalgsbehandlet, indenfor en tidsperiode på 2 måneder (4 møder med ca. 120 indstillinger).

 

Forvaltningen skal i november 2008 give Borgerrepræsentationen en tilbagemelding på, hvilken betydning modellen kunne have haft for kvaliteten af ydelserne overfor borgerne, hvis den havde været anvendt systematisk og eventuelt komme med forslag til forbedringer af modellen.

 

Økonomiforvaltningen anbefaler, at det er Teknik- og Miljøforvaltningen, der skal være med til at udbrede konkrete erfaringer med anvendelse af modellen, fordi forvaltningen allerede har erfaringer med tilsvarende vurderinger, og fordi der er gode internationale erfaringer med kønsmainstreaming på området, som kan bruges til inspiration.

 

Eksempelvis har man i Sverige har kortlagt kvinder og mænd brug af det offentlige transportsystem, samt fået klargjort hvorvidt kvinder og mænd fik det ud af transportsystemet, som de ønskede. Undersøgelsen viste, at kvinder i langt højere grad benytter sig af bus og tog, mens mænd i højere grad benytter fly og båd. Desuden viser analysen, at kvinder primært bruger den offentlige transport til skole og private rejser, mens mænd bruger den offentlige transport til arbejdspendling og tjenesterejser. Bag dette mønster ligger, at mænd har flere jobs der indebærer tjenesterejser. Analysen viser også, at de rejser, hvor mænd som mænd bruger mest, generelt er dyrere.

 

I Gøteborg Kommune har man anvendt kønsmainstreaming i forbindelse med byplanlægningen. Kønsopdelte stati stikker viste f.eks., at størstedelen af de borgere, der færdes i beboelsesområder i dagtimerne, er kvinder. Dette valgte man at tage højde for i udarbejdelsen af planen for det nye kvarter, blandt andet ved at sørge for gode offentlige transportmuligheder til og fra området og ved at gøre fodgængerarealerne "venlige" og trygge.

 

I en norsk kommune har man ønsket at finde ud af, hvorfor så få kvinder havde været en del af beslutningsprocessen i en regional udviklingsproces. Kvinder udgjorde kun 20 % af det samlede fremmøde ved planlægningsmøder og høringer. Desuden viste evalueringen, at flere af de indsatsområder, der er nævnt i programmet, har mænd som hovedbrugere.

 

Flere eksempler og resultater kan læses på www.lige.dk og der henvises til ny forskning på området: European transport research and policies:

 

http://www.sociology.ku.dk/koordinationen/pdf_filer/transgen/EU-rapport…

 

Med denne indstilling er der hermed gjort op med medlemsforslag BR (99/06).

 

Økonomi

Budgettet indeholder udgifter til at uddanne relevant personale og udvikle det elektroniske værktøj til modellen.

Uddannelse (1 dages kursus): 30.000 kr.

Elektronisk værktøj: 25.000 kr.

I alt: 55.000 kr.

 

Udgifterne afholdes af ØKFs eget budget.

 

Videre proces

 

Bilag

1.                  LIV-modellen

2.                  Pressemeddelese om lige muligheder for alle – også i trafikken (jf. forskningsprojekt om trafikpolitik i EU)

 

 

Claus Juhl                                                 /Bjarne Winge

 

 

 

 

 


 

Til top