Mødedato: 07.12.2021, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Halvårsrapport 2021 om henvendelser til Enhed for anonym håndtering af seksuel chikane og sexisme

Se alle bilag

Med denne sag forelægges rapport om henvendelser til Enhed for anonym håndtering af seksuel chikane og sexisme efter det første halve års drift. Samlet set har enheden fået 20 henvendelser, herunder fem henvendelser fra medarbejdere, der har oplevet sig udsat for krænkende adfærd af seksuel karakter og 12 henvendelser fra ledere, som har ønsket rådgivning.

Den mest udbredte krænkelsestype er af verbal karakter og i færre tilfælde uønsket fysisk berøring. Alle henvendelser er håndteret enten direkte i enheden i form af rådgivning og støtte eller via de gængse kanaler på arbejdspladsen. Ingen af henvendelserne har haft en karakter, der har fordret, at enheden ud fra de fastlagte procedurer har skulle løfte sagen videre til forvaltningerne.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at ”Halvårsrapport 2021 om henvendelser til Enhed for anonym håndtering af seksuel chikane og sexisme”, jf. bilag 1, tages til efterretning.

Problemstilling

Om Enhed for anonym håndtering af seksuel chikane og sexisme på arbejdspladsen
Med Overførselssagen 2020/21 blev der afsat midler til at etablere en enhed, hvor alle ansatte i Københavns Kommune (KK), der enten selv oplever/har oplevet seksuel chikane eller sexisme på arbejdspladsen – eller er vidne til det – kan henvende sig og få professionel hjælp. På baggrund heraf åbnede ’Enhed for anonym håndtering af seksuel chikane og sexisme’ i Arbejdsmiljø København (AMK) den 14. april 2021. Med Budget 2022 blev der afsat midler til driften i perioden 2022-25.

Enheden kan enten kontaktes via telefonnummer 7370 8540 eller via en datasikret elektronisk henvendelsesformular, som der linkes til fra enhedens hjemmeside www.amk.kk.dk/chikane. Medarbejderen vælger selv, hvorvidt vedkommende ønsker at være anonym eller ej.

Enheden bemandes af erfarne rådgivere med ekspertise inden for psykologisk støtte og krisehjælp, samt arbejdsmiljøfaglig viden i forhold til at identificere, forebygge og håndtere krænkende adfærd af seksuel karakter. Henvendelser, der indeholder oplysninger om overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningens regler om det psykiske arbejdsmiljø samt oplysninger om ansættelsesretlige sager, sendes – hvis henvenderen tydeligt har tilkendegivet ønske om at starte en sag op i forvaltningen – inden for lovgivningens rammer til rette kontor/enhed i den forvaltning, hvor episoden er opstået.

Enheden bygger på fem bærende principper:

  1. Understøttelse af lokal forankring i forhold til opfølgning på krænkende adfærd, så vidt det er muligt
  2. Sikring af den ansattes anonymitet, hvis det ønskes
  3. Sikring af enhedens uafhængighed i forhold til centralforvaltningen
  4. Dobbelthensyn, hvor såvel den krænkedes som den påståede krænkers rettigheder sikres
  5. Ingen forældelsesfrist for henvendelsen

Nøgletal om henvendelserne
AMK har udarbejdet den vedlagte halvårsrapport (bilag 1), der dækker perioden 14. april - 14. oktober 2021. I det første halve år har der i alt været 20 henvendelser, der fordeler sig som følger:

  • Fem henvendelser kommer fra medarbejdere, der selv har oplevet sig udsat for krænkende adfærd af seksuel karakter.
  • 12 henvendelser kommer fra ledere, som henvender sig på baggrund af en problemstilling på deres arbejdsplads omkring seksuelt krænkende adfærd, som de ønsker rådgivning i forhold til.
  • To henvendelser kommer fra tillidsrepræsentanter og omhandler forskellige spørgsmål relateret til seksuelle krænkelser.
  • En henvendelse kommer fra en person, der selv har fået en påtale for at udøve krænkende adfærd og har ønsket rådgivning i den forbindelse.

Erfaringer og opsummerende vurdering af henvendelserne
I rapporten beskrives de hidtidige erfaringer, ligesom den indeholder en opsummerende vurdering af henvendelserne, herunder:

  1. Henvendelserne har primært handlet om seksuel chikane i form af verbalt krænkende adfærd og i færre tilfælde uønsket fysisk berøring. Der har ikke været tale om krænkelser i form af pres, tvang eller fysiske overgreb.
  2. Ingen af henvendelserne har haft en karakter, der – ud fra de fastlagte procedurer – gav anledning til at løfte problematikken op til forvaltningsniveau.
  3. Henvendelser til enheden er sket på baggrund af relevante problematikker, og med det etablerede rådgivnings-set up er der ydet den nødvendige hjælp til de medarbejdere og ledere, som har henvendt sig.
  4. Der har været væsentligt færre henvendelser til enheden end forventet.

Supplerende bemærkninger til nøgletallene og erfaringerne
20 henvendelser i alt til enheden på et halvt år er et væsentligt lavere niveau end de estimater, der blev beregnet i forbindelse med enhedens etablering i foråret 2021. Estimaterne var bl.a. baseret på tal fra de forudgående års trivselsundersøgelser, hvor der i 2019 var godt 1.000 ansatte, som svarede ”ja” til undersøgelsens spørgsmål om seksuel chikane. Erfaringsmæssigt omhandler størstedelen af disse besvarelser krænkende adfærd fra borgere, som ofte kan håndteres på den lokale arbejdsplads uden behov for yderligere rådgivning. Det relativt lave antal henvendelser kan skyldes, at oplevelser med krænkende adfærd i høj grad løses lokalt.

Overvægten af lederhenvendelser kan være udtryk for, at kommunikationen om enheden i højere grad er nået ud til lederne via den direkte kommunikation i lederpakkerne, end det er tilfældet for medarbejderne, som er blevet informeret via KK-intra og deres ledere.

Som det fremgår af halvårsrapporten, tager enheden de fem henvendelser fra medarbejdere, der selv har oplevet krænkende adfærd, meget alvorligt, og enheden har sikret, at problematikken er blevet håndteret på de rette niveauer. Enheden har i hvert enkelt af de fem henvendelser, som er kommet fra medarbejdere, vurderet, at de enkelte henvendelser ikke har haft en karakter, som har fordret, at man fra enheden har skullet løfte sagen videre til forvaltningerne. Det har været muligt at give medarbejdere såvel som ledere rådgivning og støtte, som har været brugbart for dem og muliggjort, at de har kunnet tage relevant handling i forhold til problematikkerne, herunder bringe viden om problemerne op til de relevante ledelsesniveauer på de lokale arbejdspladser, hvor de kan håndteres.

Det skal bemærkes, at det bærende princip om anonymitet betyder, at enheden i de fleste tilfælde ikke har mulighed for at oplyse forvaltningerne om, hvad de enkelte henvendelser handler om. Enheden foretager dog altid en konkret vurdering af, om den enkelte henvendelse kan og bør løftes videre op i systemet. Vurderingen beror på en række forhold i den enkelte sag, herunder om der er angivet tilstrækkelige oplysninger til at identificere arbejdsplads og forvaltning, karakteren af henvendelsen og hvilke indsatser, der evt. allerede er i gang på den lokale arbejdsplads samt fra den givne forvaltnings side.

Løsning

Kommunikationsindsats
Det er fundamentalt for enhedens succes, at alle ca. 50.000 ansatte i Københavns Kommune kender til enhedens eksistens, så enheden bliver benyttet, når der er behov. Erfaringsmæssigt tager det tid at nå ud med information til samtlige ansatte og i særlig grad de ansatte, der ikke anvender KK-intra som led i deres daglige arbejde. Økonomiforvaltningen vil sammen med AMK og i samarbejde med forvaltningerne gennemføre en 2. bølge i kommunikationsindsatsen. Denne vil yderligere blive koblet til den kommende undersøgelse af sexistisk kultur og adfærd i Københavns Kommune (KK), der omfatter alle ansatte i kommunen. I den forbindelse vil der blive informeret om enheden.

Dialog og opfølgning med forvaltningerne
Det indgår i konceptet for enheden, at forvaltningernes direktioner efter aftale skal modtage én eller to rapporteringer årligt og, at denne også kan forelægges forvaltningernes Hoved-MED. Forvaltningernes HR-chefer modtager desuden generaliserede opmærksomhedspunkter på baggrund af de mest udbredte henvendelsestyper mv. Da der for seks forvaltningers vedkommende kun har været 0-3 henvendelser i det første halvår, vil rapporteringen holde sig på overordnet niveau. 

Økonomi

Allerede ved udarbejdelse af oplæg til forhandlingerne om Budget 2022 stod det klart, at der ikke kom så mange henvendelser, som estimeret i forbindelse med udviklingen af enheden i forbindelse med Overførselssagen 2020/21. Derfor blev det årlige budget til enhedens drift i forbindelse med Budget 2022 nedjusteret og tilpasset et lavere antal henvendelser. Økonomiforvaltningen og AMK følger løbende, om der er overensstemmelse mellem ressourcer i enheden og antal henvendelser.

Videre proces

  • AMK har dialog med alle syv forvaltninger i 4. kvartal 2021 om de forvaltningsspecifikke rapporteringer.
  • Kommunikationsindsatsens 2. bølge blev igangsat i efteråret 2021 og videreføres i forbindelse med gennemførelse af undersøgelsen af sexistisk kultur og adfærd i KK primo 2022.
  • Økonomiudvalget vil fremadrettet modtage en årlig afrapportering, der følger kalenderåret. Den næste rapportering er årsrapporten for 2022, der forelægges i starten af andet kvartal 2023.

 

Søren Hartmann Hede /Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 4: Halvårsrapport 2021 om henvendelser til Enhed for anonym håndtering af seksuel chikane og sexisme (2021-0285102)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. december 2021

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top