Mødedato: 07.06.2011, kl. 15:15
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Høring om debatoplæg om landsplandirektiv for hovedstadsområdets planlægning

Se alle bilag
Som forberedelse til en revision af landsplandirektivet for hovedstadsområdets planlægning (Fingerplan 2007) har Miljøministeriet udsendt et debatoplæg. Københavns Kommune skal med et høringsvar sikre, at kommunens synspunkter indgår i planprocessen i ministeriet.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender
  1. at Københavns Kommune afgiver vedlagte høringssvar (Bilag 1) i debatten om landsplandirektiv for hovedstadsområdets planlægning.

Problemstilling

Hovedstadsområdets planlægning reguleres med hjemmel i planloven på en række områder af et landsplandirektiv (Fingerplan 2007), der er bindende for kommunernes planlægning. Miljøministeriet har påbegyndt en revision af landsplandirektivet med at udsende et kort debatoplæg (Bilag 2) med de emner, som ministeriet prioriterer. Københavns Kommune skal afgive høringssvar for at påvirke indholdet af et kommende forslag til Fingerplan 2012.

Høringssvaret påpeger behovet for at vægte de valgte emner i debatoplægget anderledes, så vækst, erhvervsvilkår, bæredygtig byudvikling og samarbejde i Øresundsregionen får mere fokus. Svaret går i dybden med aktuelle emner som klimapåvirkning og -tilpasning med en opfordring til at inddrage andre reguleringer end Fingerplanen. Endelig peger det på særlige udfordringer i den gældende planlægning angående plads til stærkt forurenende virksomheder og håndteringen af opfyldte arealer (blandt andet i Nordhavn), hvor København ser et markant behov for ændringer.

Løsning

Planlægningen i Hovedstadsområdets (kommunerne i Region Hovedstaden undtagen Bornholm samt en del i Region Sjælland) reguleres efter kommunalreformen med hjemmel i planloven på en række områder af et landsplandirektiv udstedt af Miljøministeren. Det gældende landsplandirektiv er Fingerplan 2007, der i høj grad videreførte indholdet af regionplanerne for området. Reguleringen er bindende for kommunernes planlægning, men skal kun omhandle forhold af regional betydning, således at kommunerne fortsat har et betydeligt råderum.

Miljøministeriet har påbegyndt en revision af landsplandirektivet med at udsende et debatoplæg (Bilag 2) med de emner, som ministeriet prioriterer. Københavns Kommune skal afgive høringssvar for at påvirke indholdet af et kommende forslag til Fingerplan 2012, der ventes sendt i offentlig høring ved årsskiftet 2011-2012.

Debatoplægget rejser en række væsentlige spørgsmål, hvoraf nogle som klimatilpasning er nye i denne sammenhæng, mens andre som spørgsmålet om stationsnær lokalisering af kontorerhverv og lignende og byudvikling ved omdannelse af eksisterende by eller inddragelse af nye arealer er grundlæggende elementer i Fingerplanen. De tre overordnede emner er grønne kiler/klimatilpasning, by- og befolkningsudvikling og erhvervslokalisering.

I høringssvaret kvitterer Københavns Kommune positivt for bevågenheden over for klimatilpasning i de grønne områder og foreslår, at arbejdet med dette emne også inddrager de statslige vandplaner (som Teknik- og Miljøudvalget i marts afgav høringssvar på) og den nødvendige tilpasning af lovgivning, finansieringsmuligheder mv. Samtidig efterlyser høringssvaret fokus på de klimatrusler, der kommer fra havet, og på overordnede strategier for en omstilling af energiforsyningen, så klimabelastningen kan nedbringes. Her er der i dag kun begrænsede redskaber til kommunal styring og der savnes pejlemærker for fælles indsatser og prioriteringer på tværs af kommunegrænserne.

Høringssvaret lægger dog også vægt på, at prioriteringen af de grønne kiler, der i hvert fald i og omkring København er sikret og udvidet i de senere år (Amager Strandpark), skygger for, at den svage vækst og beskæftigelsesudvikling er Hovedstadsområdets største udfordring, som staten må bistå regionerne og kommunerne med at løse. Der efterlyses derfor strategisk fokus på rammebetingelser for vækst og på bæredygtig byudvikling. Det kritiseres også, at Øresundsregionen ikke har den plads i debatoplægget som ramme for Fingerplanen, som den fortjener. Der er behov for, at den bindende statslige regulering udspringer af strategiske overvejelser, og her skal Øresundsregionens betydning spille ind.

I forhold til erhvervslokalisering fremhæver høringssvaret, at planlægningen skal være tidssvarende. Stationsnære placeringer, der sikrer god, grøn mobilitet, skal styrkes. Samtidig skal forældede arealreservationer for tung forurenende industri (fra regionplanlægningens tid), der i dag er stort set forsvundet, ikke spærre for lokaliseringen af nye renere produktionsvirksomheder og andre væksterhverv. Det er i dag tilfældet flere steder i København,blandt andet i Nordhavn.

Befolkningsudviklingen i Fingerplanens område forventes at være meget forskellig i de enkelte dele, men en kraftig vækst i de centrale kommuner og en stagnation i resten, hvor aldersstrukturen betyder flere ældre og færre erhvervsaktive. Høringssvaret advarer imod at forsøge at modvirke denne tendens ved kortsigtede planændringer til fordel for ny spredt bebyggelse i en tid med svag byggeaktivitet. Dette er ikke en bæredygtig bystruktur. Tværtimod er der behov for at styrke kompakte bytyper og boligformer, der understøtter brugen af kollektiv trafik og andre miljømæssigt bæredygtige valg. På længere sigt vil det generationsskifte, som debatoplægget forudser i mange kommuner, afbøde de demografiske udfordringer. Og i København kan vi imødekomme behovene hos en voksende befolkning gennem en fokuseret byomdannelse.

Endelig problematiserer høringssvaret den regulering, der siden kommunalreformen (og dermed Fingerplan 2007) er sket af visse kommuners, herunder Københavns, muligheder for at inddrage arealer opfyldt på søterritoriet til byformål og dermed overføre dem fra landzone til byzone. Eksempelvis krævede en forholdsvis beskeden opfyldning med det formål at skabe en kaj egnet for krydstogtskibe, at Miljøministeren udstedet et særligt landsplandirektiv. Og i andre sager har arealer, der indgår i byen og bruges til f.eks. rekreative formål, måttet forblive i landzone, hvilket besværliggør sagsbehandlingen, når forskellige regelsæt skal anvendes. Miljøministeriet opfordres til at overveje, om der er et rimeligt forhold imellem det formål, der ønskes opfyldt, og den tunge og komplicerede administration, der i dag finder sted.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Økonomiforvaltningen har sendt høringssvaret inden udløb af høringsfristen den 6. juni med forbehold for politisk godkendelse. Efter Økonomiudvalgets godkendelse sendes kommunens endelige høringssvar til Miljøministeriet, hvor det vil indgå i grundlaget for det forslag til landsplandirektiv, Fingerplan 2012, der ventes udsendt i offentlig høring inden årets udgang. Miljøministeriet forventer, at et endeligt godkendt landsplandirektiv kan træde i kraft iden sommer 2012. Processen kan dog blive påvirket af afholdelsen af valgt til Folketinget i den mellemliggende tid.

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top