Aftale vedr. Prøvestensselskaberne
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen (ØKF) indstiller, at Økonomiudvalget (ØU) over for Borgerrepræsentationen (BR) anbefaler,
- at Aftale vedr. Prøvestensselskaberne mellem kommunen og By og Havn I/S (bilag 1), herunder aftalens § 1, hvorefter 63,85 mio. kr., som i henhold til aktionæroverenskomst skal anvendes til udvikling af området syd for Prøvestenen til rekreative og kulturelle formål efter høring af og indstilling fra et eller flere faste udvalg i kommunen efter kommunens nærmere angivelse, som led i likvidation af selskaberne udloddes til kommunen, godkendes,
- at der gives en indtægtsbevilling på 5,6 mio. kr. i 2011 på Økonomiudvalgets bevilling, Finansposter, funktion 7.32.21.4, svarende til restfinansiering af aftalen om Kickstart København fra 2010, med modpost på Økonomiforvaltningens bevilling, Finansposter, funktion 8.22.05.5, Kassen,
- at der gives en indtægtsbevilling på 58,25 mio. kr. i 2011 på Økonomiudvalgets bevilling, Finansposter, funktion 7.32.21.4, med modpost på Økonomiforvaltningens bevilling, Finansposter, funktion 8.22.05.5, Kassen. Beløbet reserveres til udmøntning i forbindelse med vedtagelse af budget 2012, samt
- at kommunens andel af et evt. overskydende provenu ved likvidation af Prøvestensselskaberne håndteres i en sag om bevillingsmæssige ændringer inden udgangen af 2011.
Problemstilling
Københavns Kommune (KK) og By & Havn I/S (BH) ejer hver halvdelen af aktierne i Udviklingsselskabet Prøvestenen P/S og Komplementarselskabet Prøvestenen A/S (Prøvestensselskaberne), som ikke længere har egentlige driftsaktiviteter, idet depotkapaciteten ved Prøvestenen er opbrugt. I indstilling om udpegning af bestyrelsesmedlemmer til Prøvestensselskaberne efter valg til BR i 2009 blev ØKF bemyndiget til at gennemføre en likvidation ved driftens ophør. KK og BH er nu med forbehold for samlet godkendelse i BR og BH’s bestyrelse nået til enighed om en aftale vedr. udlodning af likvidationsprovenu som led i likvidation ad Prøvestensselskaberne.
Løsning
Prøvestensselskaberne blev stiftet i 2001 af KK og Københavns Havn A/S (nu BH) med de hovedformål at få etableret et specialdepot for forurenet jord, at sikre en udvidelse af havnearealerne ved Prøvestenen og at understøtte udviklingen af området omkring Prøvestenen.
I den mellem parterne indgåede aktionæroverenskomst er det vedtaget, at Prøvestensselskaberne ved gennemførelse af infrastrukturprojekter mv. indenfor en omkostningsramme på 50 mio. kr. (indekseret) skal medvirke til udvikling af området syd for Prøvestenen til rekreative og kulturelle formål i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelser.
De væsentligste rekreative anlæg, der er fastlagt i lokalplanen, er Amager Strandpark og en ny lystbådehavn. Bestyrelsesbeslutning om anvendelse af de anførte puljemidler skal træffes ”efter forudgående høring af og indstilling fra et eller flere af de faste udvalg i KK efter KK’s nærmere angivelse”. Strandparken er efterfølgende etableret, og lystbådehavnen er påbegyndt gennem udformningen af opfyldningerne, men uden anvendelse af midler fra anførte pulje.
I henhold til aftalens § 1 er KK og BH enige om, at rekreative og kulturelle formål bør henhøre under KK og havneformål under BH. Det er derfor aftalt, at KK som sin andel af likvidationsprovenu kan udtage puljebeløbet, opgjort til 63,85 mio. kr., til anvendelse alene efter BR’s beslutning.
Via opfyldningerne ved Prøvestenen er desuden tilvejebragt nye arealer, jfr. bilag 2 og de fra lokalplan nr. 326 hentede områdebetegnelser:
Område II: Til havneformål
Område III: Til rekreative formål og serviceerhverv med tilknytning til lystbådehavn
Område IV: Til lystbådehavn og serviceerhverv med tilknytning til lystbådehavn.
Som anført i aftalens § 2 er BH i medfør af aktionæroverenskomsten tillagt ret og pligt at overtage arealer i område II til markedsværdi, opgjort efter nærmere anførte retningslinjer. Opgjort herefter (bilag 3), herunder især som følge af meget betydelige omkostninger til byggemodning, har arealerne i område II ikke positiv markedsværdi og udtages og overtages som følge heraf af BH uden beregning. Arealerne har, uanset dette, en konkret værdi for BH i forhold til tilrettelæggelsen af en optimal drift af Prøvestenen som helhed.
Hvad angår arealer i område III og IV til rekreative formål og lystbådehavn mv. er KK og BH enige om, at etablering af en lystbådehavn ved Prøvestenen ville kunne have været bragt i forslag til støtte fra puljemidlerne, som KK nu udtager. Uanset at de fysiske rammer for en lystbådehavn er påbegyndt via opfyldningerne, vil en egentlig realisering være forbundet med væsentlige yderligere omkostninger til selve lystbådeanlægget og afledt/tilknyttet byggemodning, herunder adgangsveje mv.
KK og BH har på denne baggrund aftalt, at BH uden beregning overtager arealerne i område III og IV, inkl. forberedende anlæg mv., med henblik på etablering af lystbådehavnen. Det er målet, at en første etape skal søges igangsat inden 2 år efter overtagelsesdagen, og BH skal iværksætte en afklaring af et økonomisk bæredygtigt grundlag herfor med inddragelse af ethvert tiltag, som kan understøtte dette. De fysiske rammer skønnes at muliggøre op til 1.400 bådpladser og i takt med forretningsmæssigt grundlag herfor skal der ske videre udbygning. Såfremt lystbådehavnen ikke er færdigudbygget ultimo 2020, skal KK og BH indgå en ny aftale for at sikre anvendelse af arealerne i overensstemmelse med de for området gældende udviklingsplaner. Indtil da kan lystbådehavnsarealet ikke overdrages uden KK’s accept, hvis dette i mere end ubetydelig grad forringer muligheden for etablering af lystbådehavnen. På arealerne i område III og IV tinglyses servitut om betaling af tillægskøbesum til KK (bilag 4).
BH indtræder i aftaleforhold vedr. depot for forurenet jord på arealerne i område II og III (bilag 5). Arealer overtages på likvidationstidspunktet, men det er dog aftalt, at BH kan disponere over havnearealer i område II, når der er truffet generalforsamlingsbeslutninger om likvidation af Prøvestensselskaberne.
Evt. yderligere likvidationsprovenu, anslået til 1-2 mio. kr., deles lige mellem KK og BH.
Økonomi
Aftalen om likvidation af Prøvestensselskaberne medfører en udlodning af 63,85 mio. kr. til KK.
Det indstilles, at der gives en indtægtsbevilling på 5,6 mio. kr. i 2011 på Økonomiudvalgets bevilling, Finansposter, funktion 7.32.21.4, svarende til restfinansiering af aftalen om Kickstart København fra 2010, med modpost på Økonomiforvaltningens bevilling, Finansposter, funktion 8.22.05.5, Kassen.
Det indstilles endvidere, at der gives en indtægtsbevilling på 58,25 mio. kr. i 2011 på Økonomiudvalgets bevilling, Finansposter, funktion 7.32.21.4, med modpost på Økonomiforvaltningens bevilling, Finansposter, funktion 8.22.05.5, Kassen, idet beløbet reserveres til udmøntning i forbindelse med vedtagelse af budget 2012.
Kommunens andel af evt. overskydende provenu ved likvidation af Prøvestensselskaberne forventes håndteret i en sag om bevillingsmæssige ændringer inden årets udgang.
Videre proces
Aftalen er betinget af godkendelse i BR og bestyrelsen for BH - forelæggelse for sidstnævnte forventes at ske på møde den 20. juni 2011.
Generalforsamlinger i Prøvestensselskaberne med henblik på beslutning om likvidation og valg af likvidator forventes afholdt ultimo juni 2011.
Likvidation, inkl. indrykning af proklama med 3 måneders frist for anmeldelse af evt. krav mod selskaberne, forventes afsluttet og udlodning gennemført senest ved udgangen af november 2011.