Boligsocial anvisning og botilbud til unge med handicap på Sølund
Sølund forventes pr. 1. marts 2014 solgt til boligorganisationen SAB og de 218 boliger, som ikke anvendes som plejeboliger til ældre, skal i en midlertidig periode udlejes til unge uddannelsessøgende. Socialforvaltningen ønsker, at der på Sølund etableres et botilbud til 16 unge med handicap på én etage på Sølund, samt at den boligsociale anvisning får anvisningsret til15 boliger. Derved vil Socialforvaltningen få anvisningsret til i alt 31 boliger.
Tidligere beslutninger
Socialudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at Socialforvaltningen får anvisningsret til 15 fast udpegede boliger (ikke par-boliger) til boligsocialanvisning på Sølund,
- at Socialforvaltningen etablerer et midlertidigt botilbud til 16 unge med handicap svarende til en hel etage på Sølund (se økonomiske konsekvenser i økonomi afsnit),
- at Københavns Ejendomme indgår en lejekontrakt med SAB for den etage Socialforvaltningen skal anvende, såfremt dispensationsansøgning til Økonomi- og Indenrigsministeriet vedrørende ’sale-and-lease-back’ imødekommes. Deponering for lejemålet angives i økonomiafsnittet,
- at deponeringen på 10.756.747 kr. for lejemålet på Sølund modregnes med frigjort deponering for lejemål opsagt af Socialforvaltningen,
- at Socialforvaltningen, såfremt dispensationsansøgningen ikke godkendes, frafalder kravet om at etablere et midlertidigt botilbud til 16 unge med handicap.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Det anbefales, at der tilføjes et nyt 5.og 6. at-punkt med følgende ordlyd:
5. at der gives et rådighedsbeløb og en anlægsbevilling på 1,25 mio. kr. til Socialudvalget på bevillingen Borger med handicap, 5.38.50.3 i 2014 til at medfinansiere klargøring af boligarealer mv. på etagen til unge med handicap,
6. at der gives en tillægsbevilling på 0,25 mio. kr. til tilbagebetaling af momsrefusion til Økonomiforvaltningen på bevilling Finansposter, 7.65.87.4 i 2014, der finansieres af salgsprovenuet fra Sølund,
Og at det nuværende 5. at-punkt dermed bliver til 7. at-punkt.
Det bemærkes, at klargøringen finansieres af Socialforvaltningen via en konvertering af driftsmidler til anlæg (jf. økonomiafsnittet), og at det frigjorte servicemåltal på 1,25 mio. kr. lægges i servicebufferpuljen for 2014. Det bemærkes endvidere, at Økonomiudvalget forelægges en særskilt sag om håndtering af anlægsmåltal for 2014.
Københavns Ejendomme gør opmærksom på, at Socialforvaltningens indstilling medfører en risiko for tomgangsleje for Socialforvaltningen, eftersom Københavns Ejendomme vil fremleje de i indstillingen nævnte arealer til Socialforvaltningen på tilsvarende vilkår, som vil være gældende i hovedlejekontrakten.
Københavns Ejendomme kan ikke udtale sig om endelige lejevilkår, da de endnu ikke er fastlagt, men forhandles med SAB v./KAB.
Økonomiudvalget har ingen yderligere bemærkninger til de ejendomsfaglige forhold i nærværende sag, samt at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Økonomiudvalget har den 26. november 2013 godkendt, at Sølund skal sælges til boligorganisationen SAB, som administreres af KAB. Dette medfører, at de 218 boliger, der pt. står tomme i to af de tre blokke på Sølund midlertidigt skal lejes ud til unge uddannelsessøgende. Den midlertidige udlejning varer fra 01. 03. 2014 til 31. 12. 2016.
På grund af de stigende boligpriser i København har Socialforvaltningen en stadig større udfordring i forhold til at finde boliger til unge, som skal have en bolig via boligsocial anvisning. Derudover har Socialforvaltningen en venteliste på 52 unge med Aspergers syndrom, som Socialforvaltningen ønsker at etablere et botilbud til.
Derfor indstilles det at:
- Den boligsocialsociale anvisning får anvisningsret til 15 fast udpegede boliger (ikke-par boliger) til boligsocial anvisning.
- Der etableres et botilbud til 16 unge med Aspergers syndrom på én samlet etage på Sølund, såfremt Københavns Kommunes dispensationsansøgning til Økonomi- og Indenrigsministeriet vedrørende ’sale-and-lease-back’ imødekommes. Der er i alt 18 boliger på en etage men to boliger går fra til fællesareal.
Løsning
15 boliger til boligsocial anvisning
Den boligsociale anvisning modtager 15 fast udpegede boliger til midlertidig anvisning af unge med akut behov for bolig. Inden lejeaftalens udløb vil Socialforvaltningen sørge for en ny anvisning af de unge, hvis der er behov for det.
Forvaltningen har ønsket fast udpegede boliger, fordi der forventes en høj flytteprocent på grund af lejeaftalernes midlertidige karakter. Anvisning til en procentdel af de ledige boliger ville kunne føre til at genanvisningsopgaven blev vanskelig ved lejeaftalernes udløb. Samtidig ville de anviste kunne komme til at udgøre for stor en andel af beboerne.
Når Socialforvaltningen udelukkende ønsker enkelt-rumsboliger, skyldes det, at unge enlige har vanskeligt ved at få en bolig i København. Derfor betragtes et tilbud om en midlertidig bolig som en relevant løsning i en situation, hvor den unge ellers ville være boligløs.
Boligerne til den boligsociale anvisning bør være placeret spredt i byggeriet, så det understøttes, at de anviste unge integreres med de andre unge i byggeriet.
Midlertidigt botilbud til unge med handicap
Socialforvaltningen indstiller til, at der etableres et botilbud til unge med handicap med i alt 16 pladser på én etage på Sølund. Årsagen til at Socialforvaltningen ønsker at få boligerne samlet på en etage er, at de unge vil profitere af at bo sammen, da de skal lære at socialisere, som er deres primære handicap. Dette understøttes af fælles aktiviteter arrangeret af personalet, herunder fælles spisning i fællesarealerne på etagen.
Målgruppe for tilbuddet
Målgruppen for tilbuddet er unge med asperger-syndrom. Får Socialforvaltningen boligerne vil der blive etableret to boafdelinger på etagen med op til 8 beboere i hver. Målgrupperne for de to afdelinger vil være:
- Unge der har behov for støtte i dag- og aftentimer med fokus på træning i at bo selvstændigt. Beboerne kan evt. allerede lære at klare sig selv i den periode de bor på Sølund og derefter flytte i egen lejlighed.
- Unge der har behov støtte hele døgnet. Fokus er også på at bo selvstændigt, men de unge har behov for en længerevarende indsats og forventes derfor ikke at kunne flytte i egen lejlighed indenfor de næste par år.
Begge målgrupper vil få støtte i dag- og aftentimer alle dage, dog lidt mindre i weekenden. Derudover vil der være nattevagt tilknyttet de 8 af beboerne. Der vil derfor altid være personale på etagen, som kan kontaktes. De øvrige beboere i blokkene vil derfor kunne få et fast tlf. nummer og e-mail de kan henvende sig på, hvis der skulle opstå udfordringer.
Det gælder for begge målgrupper, at Socialforvaltningen opstarter nye botilbud i 2015, som de unge kan flytte videre til, hvis de ikke kan flytte i egen lejlighed inden udgangen af 2016. Dog har Socialforvaltningen også mulighed for at forlænge varigheden af botilbuddet, hvis det i løbet af 2014 besluttes at etablere boliger til unge i området, som Socialforvaltningen kan få en andel af.
Integration med de øvrige unge på Sølund
Det er Socialforvaltningens vurdering, at de unge med asperger-syndrom kan bo sammen med de unge på de øvrige etager og i høj grad vil profitere af at bo i et miljø, hvor de har daglig kontakt med andre unge. Dette især fordi et af formålet med indsatsen over for de unge med Aspergers syndrom er, at de skal starte en uddannelse eller et jobtræningsforløb og få et almindeligt unge-liv.
Indgåelse af samlet lejekontrakt med SAB
Det indstilles til, at Københavns ejendomme indgår lejekontrakt med SAB for den etage Socialforvaltningen skal anvende til botilbud. Dette skyldes, at boligerne skal etableres som boliger efter serviceloven, så Socialforvaltningen kan fastsatte en opholdsbetaling de unge kan betale på en kontanthjælp. Indgåelse af en samlet lejekontrakt er betinget af, at Økonomi- og Indenrigsministeriet godkender at Københavns Kommune kan sælge egne bygninger og derefter leje arealet tilbage (den såkaldte sale-lease-back model). Et svar på dette forventes medio januar 2014.
Såfremt dispensationsansøgning ikke godkendes må Socialforvaltningen frafalde kravet om at etablere et midlertidigt botilbud til 16 unge med handicap, da de to nuværende tomme boligblokke dermed vil blive solgt via et delvist grundslag, hvormed der ikke vil være adgang til at etablere kommunale funktioner i de to blokke, der benyttes til midlertidig udlejning.
Effekt af indstillingen
Indstillingen vil medføre, at de unge med handicap får en tidssvarende bolig, samt at de hurtigere får den støtte de har brug for til at få et mere selvstændigt voksenliv.
Herudover vil boligsocial anvisning til de 15 boliger kunne nedbringe antallet af udsatte unge i København uden en bolig.
Økonomi
Etablering af botilbuddet til de unge med Aspergers syndrom dækkes af driftsmidler afsat til etablering af 48 nye botilbudspladser til borgere med handicap i budget 2012 (bevillingsnr. 1620 – handicap, funktion 5.38.50.1). Det botilbud med 24 pladser, som driftsmidlerne oprindeligt er afsat til, etableres først i 2016, da botilbuddet måtte udbydes i flere runder, før der kunne findes en grund til etableringen. Midlerne vil derfor gå til samme målgruppe, som oprindeligt afsat, men etableres midlertidigt for at undgå pres på købsrammen.
Udgiften til etableringen af det midlertidige botilbud er 8 mio. kr. p.a. i 2014 - 2016 (se kategorisering af driftsmidler i tabel 2). Midlerne vil dække ansættelse af personale fra 01. 04. 2014 til 31. 12. 2016, samt istandsættelse og indretning af fælles- og personalefaciliteter på Sølund.
Af de 8 mio. kr. i 2014 afsættes 1,25 mio. kr. til renovering af Sølund, som derfor konverteres til anlægsmidler (se bevillingsmæssige ændringer i tabel 1 og kategorisering af anlægsmidler i tabel 3). Renoveringen foretages af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, og midlerne vil blive tilført til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen efter intern afregning. Ved konvertering af driftsmidlerne til anlæg frigøres 1,25 mio. kr. i servicemåltal. Anlægsmåltal dækkes af anlægsbufferpuljen, som afsat i indstilling om køb af Sølund, forudsat, at den samlede ombygningssag ikke medfører udgifter på mere end 8,8 mio. kr.
Midlerne er afsat til og med 31. december 2016. Inden da flyttes beboerne enten til to andre botilbud, der åbnes i 2015, eller i egen bolig.
Hvis det bliver muligt at forlænge varigheden af botilbuddet har Socialforvaltningen fortsat behov for boligerne på grund af pres for etableringen af botilbud til denne målgruppe. Finansiering af disse midler vil i så fald blive anvist i forbindelse med en ny indstilling i løbet af 2014.
Tabel 1.Bevillingsmæssige konsekvenser
Udvalg |
Bevilling (nr. og navn) |
Funktion |
Beløb i 1.000 kr. (2014 p/l) |
Varig? |
Socialudvalget (SUD) |
1620 - borgere med handicap |
5.38.50.1. |
-1.250 |
Nej |
SUD |
3647 - borgere med handicap |
5.38.50.3. |
1.250 |
Nej |
I alt |
|
|
0 |
Tabel 2. Kategorisering af driftsmidler
Beløb i 1.000 kr. (2014 p/l) |
|
||
Aktivitet |
2014 |
2015 |
2016 |
Husleje og forbrug |
1.164 |
1.164 |
1.164 |
Opstartsudgifter (IT mm.) |
454 |
0 |
0 |
Personale |
5.132 |
6.836 |
6.836 |
Budget i alt |
6.750 |
8.000 |
8.000 |
Tabel 3. Kategorisering af anlægsmidler til renovering af etage på Sølund til botilbud (estimeret)
1.000 kr. (2014 p/l) |
2014 |
I alt |
Ekstern rådgivning |
0 |
0 |
Heraf byggerådgivning |
125 |
125 |
Interne udgifter |
0 |
0 |
Administrationsbidrag SOF/KEjd |
0 |
0 |
Anlæg af projekt |
1.125 |
1.125 |
Heraf byggeomkostninger |
1.125 |
1.125 |
Heraf montering |
0 |
0 |
I alt |
1.250 |
1.250 |
Deponering for botilbudsétage
Da der er tale om en ’sale-and-lease-back’ aftale, skal der deponeres for den lejede etage på baggrund af den offentlige ejendomsvurdering. Deponering for etagen udgør 10.756.747 kr. Deponeringsbeløbet modregnes af opsagt lejemål på Solvangscentret Remisevej 19-21, 2300 København S, som er opsagt pr. 22. februar 2013. Lejemålet udgør i alt 1.334 m2 og frigjort deponering udgør 17,8 mio. kr. De resterende deponeringsmidler, der frigøres anvendes til erstatning for det opsagte lejemål.
Tabel 4. Anvendelse af frigjort deponering fra Solvangscentret
1.000 kr. (2014 p/l) |
Ejendomsvurdering / frigjort deponering |
Ejendomsvurdering Solvangscentret, Remisevej, 2300 KBH S (for 8765 m2) |
117.000 |
Frigjort deponering ifbm. Socialforvaltningens opsagte lejemål (for 1334 m2) |
17.807 |
Deponering anvendt til Sølund |
10.756 |
Deponering der anvendes til nye lokaler for opsagt lejemål på Remisevej |
7.051 |
Videre proces
Godkender Socialudvalget indstillingen forelægges indstillingen Økonomiudvalget inden behandling i Borgerrepræsentationen.
Godkendes indstilling, forventes beboerne at flytte ind i boligerne fra de er indflytningsklar i løbet af foråret 2014.
Anette Laigaard / Anders Kirchhoff
Oversigt over politisk behandling
Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at det anbefales overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at Socialforvaltningen får anvisningsret til 15 fast udpegede boliger (ikke par-boliger) til boligsocialanvisning på Sølund,
- at Socialforvaltningen etablerer et midlertidigt botilbud til 16 unge med handicap svarende til en hel etage på Sølund (se økonomiske konsekvenser i økonomi afsnit),
- at Københavns Ejendomme indgår en lejekontrakt med SAB for den etage Socialforvaltningen skal anvende, såfremt dispensationsansøgning til Økonomi- og Indenrigsministeriet vedrørende ’sale-and-lease-back’ imødekommes. Deponering for lejemålet angives i økonomiafsnittet,
- at deponeringen på 10.756.747 kr. for lejemålet på Sølund modregnes med frigjort deponering for lejemål opsagt af Socialforvaltningen,
- at Socialforvaltningen såfremt dispensationsansøgningen ikke godkendes frafalder kravet om at etablere et midlertidigt botilbud til 16 unge med handicap.
Socialudvalgets beslutning i mødet den 19. december 2013
Indstillingen blev godkendt i skriftlig votering.
Beslutning
Dagsordenspunkt 8: Boligsocial anvisning og botilbud til unge med handicap på Sølund
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. januar 2014
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.