Anvendelse af lokalløn i overenskomstperioden 2011-2013
KL har ved O.11 opnået et grundlæggende skifte i de vilkår og, rammer der definerer løndannelsen i landets kommuner. Dette betyder, at der i Københavns Kommune er opnået friere rammer til anvendelse af lokalløn.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
1. at der sigtes mod at bevare lokallønen på det nuværende niveau inden for rammerne af kommunes lønpolitik
2. den reviderede overordnede lønpolitik for Københavns Kommune.
Problemstilling
KL har ved O.11 opnået et grundlæggende skifte i vilkår og rammer for lokal løndannelse. Det betyder følgende,
· Der afsættes og finansieres ikke længere ”nye penge” til lokal løndannelse i overenskomstrammen og dermed i økonomiaftalen.
· Der er ikke længere en pligt til lokalt at dokumentere, hvor mange penge, der er anvendt til lokal løndannelse til bestemte personalegrupper.
· Der er ingen aftalte forpligtelser til at genanvende tidligere forlodsfinansierede lokale lønmidler.
Der gøres samtidig opmærksom på følgende,
· Det er forudsat i økonomien bag overenskomstresultatet, at lokalløns nuværende andel af den samlede løn i kommunerne bevares.
· Hvis kommunerne anvender KL’s lønfremskrivningsprocent fra budgetvejledningen er der i de kommunale budgetter økonomi til at fastholde kommunens niveau for lokal løn.
Udfordringerne
Uden den centrale finansiering af yderligere lokal løn i overenskomstrammen kan der ske et af to scenarier for den lokale løndannelse.
1. Scenarium: Fremadrettet vil der være en aktiv anvendelse af løn, forankret i kommunernes lokale strategier og indsatsområder. Som minimum fastholdelses det nuværende niveau af lokal løndannelse.
2. Scenarium: Uden forlodsfinansiering og udmøntningsgaranti vil det ikke lykkes kommunerne at holde liv i lokalløn. Det skyldes, at tilskyndelserne til at gennemføre besparelser (i andelen af midler til lokal løndannelse) frem for at prioritere lokal løn er for stærke.
Den overordnede lønpolitik er på baggrund af budgetaftale 2010 og opfølgende indstilling til ØU drøftet med forvaltningerne.
Løsning
Det er vigtigt for Københavns Kommune, at kommunernes scenarium bliver fremtiden, da kommunen vil have større handlerum til at forankre lønnen ud fra kommunens strategier og indsatsområder.
I modsat fald er risikoen på sigt, at den lokale løndannelse bortfalder og hele løndannelsen sker ved overenskomstforhandlingerne. Dette skyldes dels reguleringsordningen, som sikrer en lønudvikling i forhold til det private arbejdsmarked, dels en aftale om gennemsnitsløngaranti, der sikrer en lønudvikling ift. de midler, der gennem årene er afsat ved overenskomstforhandlingerne. Hvis der som følge af disse ordninger skal "fyldes op", vil udmøntningen heraf ske hhv. ved en generel procentforhøjelse og ved tilførsel af midler til de centrale organisationsforhandlinger i forbindelse med en overenskomstfornyelse. Dermed vil kommunens muligheder for selv at udmønte lokalløn bortfalde.
Københavns Kommune skal derfor sikre de rigtige rammer for udmøntning af lokalløn. Blandt andet gennem lønpolitik, der understøtter udmøntning af lokalløn og en aktiv og bevidst brug af midler.
For at sikre, at kommunen som helhed og de lokale ledere anvender midler til lokal løn, vil der forankret økonomiforvaltningen blive nedsat en arbejdsgruppe på tværs af forvaltningerne som vil følge op på, om der anvendes lokal løn i tilstrækkeligt omfang, og om der arbejdes strategisk med lokal løn i Kommunen.
Derudover kan der sættes fokus på de områder, der har været prioriteret f.eks. i forbindelse med den årlige HR-redegørelsen.
Reviderede lønpolitik
I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2010 blev det besluttet, at ØKF i samarbejde med forvaltningerne skulle udarbejde forslag til ny overordnet lønpolitik for kommunen og hertil hørende strategi.
Sagen er drøftet med forvaltningerne. Der har – bl.a. på baggrund af lønsammenligninger til omegnskommunerne og 6-byerne for udvalgte grupper - været enighed om, at den eksisterende lønpolitik fungerer i forhold til de politiske strategier, og at der alene er behov for en mindre revidering.
Udkaste til den revideret lønpolitik har være behandlet på mødet i CSO den 16. juni og CSO´s bemærkninger er indarbejdet i den revideret lønpolitik (Se bilag 1)
Økonomi
Fremtidig finansiering
Lokalløn finansieres blandt andet ved at kommunen anvender det økonomiske råderum i kommunen. Eksempelvis ved, at man genanvender de lokale lønmidler, som allerede er i kommunen. Der bliver blandt andet frigivet midler hertil i forbindelse med vakancer, tillæg der kan genanvendes i forbindelse med at en medarbejder stopper m.m. Nye midler kan findes ved prioriterede bevillinger eller gennem besparelser og effektiviseringer.Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 6. december 2011
Indstillingen blev godkendt.