Mødedato: 05.03.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Startredegørelse for lokalplan 'August Schade Kvarteret'

Se alle bilag

Økonomiudvalget skal godkende, at der udarbejdes forslag til kommuneplantillæg for et område omkring DR-byen station.

Tidligere beslutninger

Teknik og Miljøudvalget har godkendt,

  1. at der udarbejdes ny lokalplan for August Schade kvarteret i Ørestad på baggrund af vedlagte startredegørelse (Bilag 1)

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender

  1. at der udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 på baggrund af vedlagte startredegørelse (Bilag 1).

Problemstilling

By & Havn ønsker et nyt plangrundlag for at udvikle et blandet byområde på det åbne areal, mellem Danmarks Radio og Grønjordsvej i Ørestad Nord, da planerne om et nyt rigsarkiv på arealet ikke længere er aktuelle. Ønsket er at kombinere et større kontorbyggeri med attraktive boliger, caféer og handelsliv.

 

Nordea Ejendomme er interesseret i at opføre et nyt kontordomicil på den sydligste del af området. Nordea Ejendomme har i eget regi afholdt en arkitektkonkurrence om et kontorbyggeri på i alt ca. 70.000 m2 fordelt på to etaper med henholdsvis ca. 40.000 m2 i første etape og ca. 30.000 m2 i anden etape. Konkurrencen blev vundet af Henning Larsen Architects i samarbejde med SLA og Signal Arkitekter.

Danmarks Radio har samtidigt planer om at etablere en forplads syd for DR-byen.

For at sikre et sammenhængende byområde har JuulFrost Arkitekter på vegne af By og Havn udarbejdet en masterplan for hele området, som samlet set indbefatter ca. 85.000 m2 kontorerhverv, ca. 5.000 m2 detailhandel og ca. 30.000 m2 boliger.

Den gældende lokalplan nr. 301 muliggør ikke en sådan byudvikling, hvorfor der ønskes et nyt plangrundlag.


Løsning

Ny lokalplan

Det foreslås, at der bliver udarbejdet et lokalplanforslag på baggrund af By og Havn’s masterplan for området.

Med realisering af planen vil en centralt beliggende byggetomt blive omdannet til tæt, blandet by med let adgang til Amager Fælled og kollektiv transport – herunder metro.

 

Der etableres en karrébebyggelse med en indre gade fra krydset ved Amagerfælledvej og Grønjordsvej til metrostationen. Her bliver der plads til byliv og gode forbindelser for cyklende og gående mod nord til Danmarks Radio og Københavns Universitet blandt andet via mindre stræder. Ved pladsen ved DR forventes caféer, butikker eller lignende, og pladsen bliver indrettet til både hverdagsophold og events. Vest for metroen fastlægges stiforbindelser mod Amager Fælled. Erhvervsdomicilet strækker sig fra Emil Holms Kanal til Amagerfælledvej, og opdeles i en lang bygning langs Grønjordsvej og en mindre mod Amagerfælledvej. Der lægges vægt på, at bygningen langs Grønjordsvej fremtræder som tre forbundne bygninger for at syne mindre, og at der langs Grønjordsvej etableres et velindrettet og grønt bymiljø med gode forhold for cykellister og fodgængere. Fra Grønjordsvej bliver der begrænset mulighed for terrænparkering og adgang til kælderparkering under byggeriet. Der bliver tilsvarende adgang til kælderparkering fra Amagerfælledvej.

 

Med planen får Amager Vest mere byliv og en række nye byfunktioner. Gadeforløbets udformning giver et godt flow gennem området for cyklende og gående med varierede og trygge forbindelser. Dette er ikke bare til gavn for områdets kommende beboere og brugere, men også for besøgende fra de omkringliggende store boligbebyggelser, hvoraf flere er registrerede som udsatte boligområder. Yderligere kan der med planen opføres et stort arbejdspladsintensivt erhvervsdomicil (Nordea) lige ved metroen. Beskrivelse af fodgængerstrømme gennem området og mod omgivelserne vil indgå i udarbejdelsen af plangrundlaget.

 

Den kommende bebyggelse vil blive opført jf. bygningsreglementets 2020-krav til bygningers energiforbrug, og det er Nordea Ejendommes hensigt, at domicilet skal opnå den højeste (Platinum) LEED-certificering (LEED er en certificeringsmodel for bæredygtigt byggeri). Herudover forventes indarbejdet grønne tage og afledning af uforurenet regnvand til Emil Holms Kanal.

 

Tillæg til Kommuneplan 2011

Lokalplanområdet er i kommuneplanen udlagt til boliger og serviceerhverv, og der er på Rigsarkivgrunden udlagt et lokalcenter til detailhandel. Parkeringsnormen er fastlagt til i størrelsesordenen og højst 1 p-plads pr. 200 m2.

For at muliggøre den ønskede lokalplan skal der udarbejdes et kommuneplantillæg. Det forventes at kommuneplantillægget kommer til at ændre rammen for lokalplanområdet fra en ramme til boliger og serviceerhverv til en ramme til serviceerhverv. Samtidigt udvides detailhandelsrammen med ca. 2.000 m2 og etagearealet forøges med ca. 30.000 m2, svarende til en bebyggelsesprocent på ca. 190. Bygningshøjden ændres fra maksimalt 30 meter til maksimalt 36 meter. Rammeændringen muliggør et større etageareal erhverv, men fortsat det ønskede antal boliger. Parkering vil fortrinsvist blive etableret i kælder med en parkeringsnorm i henhold til kommuneplanens standardbestemmelser.

Økonomi

Planen har i sig selv ikke økonomiske konsekvenser. Når projektet er realiseret, vil det give en skønnet kommunal skatteindtægt på ca. 25,4 mio. kr. årligt. Det vurderes endvidere, at planen skaber mulighed for at etablere op til ca. 3.600 arbejdspladser.

 Det overvejes fra grundejers side, om der ønskes indgået en aftale i form af en byudviklingsaftale eller en udbygningsaftale.

Videre proces

Når startredegørelsen er godkendt i udvalgene, gennemføres en intern høring af forvaltningerne og lokaludvalget. Forslag til lokalplan og kommuneplantillæg forventes at kunne forelægges for Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen før sommerferien 2013 med efterfølgende offentlighedsfase henover sommeren 2013. Det forventes, at der bliver mulighed for endelig vedtagelse ultimo 2013.

 

 

 

         Claus Juhl

                                                                  Jens Elmelund

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget godkender

1.                 At der udarbejdes ny lokalplan for August Schade kvarteret i Ørestad på baggrund
            af vedlagte startredegørelse (Bilag 1)

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender

            2.        At der udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 på baggrund af
                       vedlagte startredegørelse (Bilag 1)
 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 25. februar 2013:

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

SF, Socialdemokraterne, Enhedslisten og Radikale Venstre afgav protokolbemærkning:

”SF, Socialdemokraterne, Enhedslisten og Radikale Venstre lægger afgørende vægt på, at der i lokalplanen sikres gode forbindelser til de omkringliggende boligområder, herunder Urbanplanen og Grønjordskollegiet. Forvaltningen skal derfor i det videre arbejde med lokalplanen have fokus på dette. Endvidere bør vindforholdene i forbindelse med projektet vurderes nøje i det videre arbejde.”

Radikale Venstre, SF og Enhedslisten og Signe Goldmann (løsgænger) afgav protokolbemærkning: ”Radikale Venstre, SF og Enhedslisten og Signe Goldmann (løsgænger) lægger vægt på, at området ligger metrostationsnært, hvorfor der ikke er behov for et forøget niveau af parkeringspladser. Derfor ønsker vi at sætte parkeringsnormen på 1 p-plads pr. 200 m2 i overensstemmelse med kommuneplan 2011.”

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. marts 2013

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

SF, Socialdemokraterne og Enhedslisten videreførte følgende protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 25. februar 2013:

”SF, Socialdemokraterne og Enhedslisten lægger afgørende vægt på, at der i lokalplanen sikres gode forbindelser til de omkringliggende boligområder, herunder Urbanplanen og Grønjordskollegiet. Forvaltningen skal derfor i det videre arbejde med lokalplanen have fokus på dette. Endvidere bør vindforholdene i forbindelse med projektet vurderes nøje i det videre arbejde.”

SF og Enhedslisten videreførte følgende protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 25. februar 2013:

”SF og Enhedslisten lægger vægt på, at området ligger metrostationsnært, hvorfor der ikke er behov for et forøget niveau af parkeringspladser. Derfor ønsker vi at sætte parkeringsnormen på 1 p-plads pr. 200 m2 i overensstemmelse med kommuneplan 2011.”

Til top