Mødedato: 05.02.2008, kl. 15:15

Økonomiske rammer for udvalgenes budgetbidrag 2009 og budgetoverslag 2010-2012

Se alle bilag

Økonomiske rammer for udvalgenes budgetbidrag 2009 og budgetoverslag 2010-2012

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 5. februar 2008

 

ØU 51/2008

 

 

3.                   Økonomiske rammer for udvalgenes budgetbidrag 2009 og budgetoverslag 2010-2012

 

 

 

Indstillingen igangsætter arbejdet med budget 2009 og beskriver fastlæggelsen af udvalgenes budgetrammer på baggrund af pris- og lønregulering, konsekvenser af BR- beslutninger mv. I rammerne indgår ikke udvalgenes bidrag til omstilling, idet dette fastlægges i det bruttokatalog, som forelægges Økonomiudvalget særskilt den 5. februar. Udvalgene skal på baggrund af indstillingen frem mod 5. maj udarbejde budgetforslag indenfor de angivne rammer.

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

1.                  at Økonomiudvalget anmoder udvalgene om at følge de retningslinier, som er opstillet i bilag 1 samt de retningslinier for skabeloner som Økonomiforvaltningen udsender efter vedtagelsen af Indkaldelsescirkulæret,

 

2.                  at Økonomiudvalget bemyndiger Økonomiforvaltningen til at udmelde justeringer af de udmeldte rammer/aktiviteter på de efterspørgselsstyrede serviceområder, når der foreligger en ny befolkningsprognose for 2009, samt

 

3.                  at Økonomiudvalget anmoder udvalgene om at følge de retningslinier, som er opstillet i bilag 1 samt de retningslinier for skabeloner som Økonomiforvaltningen udsender efter vedtagelsen af Indkaldelsescirkulæret.

 

 

 

Problemstilling

Denne indstilling adresserer 3 problemstillinger:

 

1. Udvalgene skal have udmeldt budgetrammerne til brug for udarbejdelsen af budgetforslaget for 2009. Denne indstilling beskriver fastlæggelsen af udvalgenes budgetrammer og igangsætter budgetarbejdet for 2009 i forvaltningerne.

 

Der er i år knyttet en række større usikkerheder til budgetrammerne end tidligere:

 

-         Udvalgenes budgetrammer er i Indkaldelsescirkulæret sædvanligvis udarbejdet på baggrund af Finansministeriets seneste skøn i december for pris- og lønudviklingen samt satsreguleringsprocenten. På grund af folketingsvalget i november er regeringens finanslovsforslag udsat til februar 2008, hvilket har medført en tilsvarende udsættelse af Finansministeriets økonomiske skøn. Indkaldelsescirkulæret for 2009 er derfor baseret på skøn fra august 2007.

 

I foråret er der overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte. Resultatet af forhandlingerne vil påvirke de endelig lønskøn for 2009.

 

-         Kommunens udgifter til kollektiv trafik forventes i 2009 at stige med ca 70 mill. kr. som følge af, at trafikselskaberne fremover skal betale afgifter på dieselolie. Kommunerne under et bliver kompenseret for merudgifterne, men på nuværende tidspunkt vurderes det, at Københavns Kommune vil have et tab på ca. 40 mill. kr. årligt. Der er tale om serviceudgifter.

 

2. Antallet af ydelser i kommunens ydelseskatalog udgøres i 2008 af hele 241 ydelser og fylder omkring 500 sider. Det er vurderingen, at ydelseskataloget ikke anvendes i væsentligt omfang og er en stor administrativ byrde, som i perioder beslaglægger store medarbejderressourcer i forvaltningerne – ressourcer som kunne anvendes mere fornuftigt til andre aktiviteter.

 

3. KL og staten opgør kommunernes serviceudgifter udfra en sammenvejet pris- og lønfremskrivning baseret på fordelingen af pris og løn i det samlede budget for den kommunale sektor, mens Københavns Kommune fremskriver budgettet på baggrund af fordelingen af priser og løn i serviceudgifterne alene. Uden at have været genstand for en overordnet politisk prioritering på nuværende tidspunkt vil Københavns Kommune derfor ift. KL's og statens opgørelsesmetodik  – alene udfra en rent teknisk fremskrivning - anvende 17 mill. kr. af serviceudgiftsrammen i kommuneaftalen for 2009.

 

Løsning

1. Økonomiforvaltningen anbefaler, at udvalgene udarbejder budgetforslaget indenfor de i bilag 1 beskrevne budgetrammer. Budgetrammerne tager udgangspunkt i vedtaget budget 2008 og efterfølgende BR-beslutninger. Forvaltningernes bidrag til Bruttokataloget er ikke indeholdt i budgetrammerne, idet disse håndteres parallelt i en særskilt indstilling – dog indgår Koncernservice's andel af bruttokataloget på 15,7 mill. kr. i budgetrammerne. Udvalgenes budgetforslag skal være indsendt til Økonomiforvaltningen senest 5. maj.

 

Ift. udvalgenes budgetrammer skal følgende fremhæves:

·        Udvalgenes budgetrammer er korrigeret for et forventet højere udgiftsniveau i Barselsfonden i 2009 ift. budget 2008 på ca. 18,6 mill.kr.

·        Tilskuddet til drift af Operaen på 45 mio. kr. indgår i Økonomiudvalgets budgetramme,

·        En anlægspulje under Økonomiudvalget på 62 mill. kr., der modsvarer en indtægtsbevilling under Bygge- og Teknikudvalget sfa. afviklingen af Byfornyelse København. Puljen placeres under Økonomiudvalget, idet Borgerrepræsentationen har besluttet at anvende midlerne til byfornyelsesformål i forbindelse med budgetforhandlingerne.

·        En investeringspulje under Økonomiudvalget på 85 mill. kr. til anlæg og 15 mill. kr. til service

·        Budgetrammerne vil blive korrigeret i juni-indstillingen når overenskomstresultatet er kendt og de endelige pris- og lønskøn er udarbejdet

·        Budgetrammen til kollektiv trafik vil blive ændret i juni-indstillingen, når de endelige økonomiske konsekvenser af DUT- sagen vedr. dieselafgifter er kendt.

 

Økonomiforvaltningen anbefaler, at der fastlægges et måltal for hvert enkelt udvalgs serviceudgifter for allerede i begyndelsen af budgetprocessen at have et overblik over kommunens serviceudgifter og sikre muligheden for a t agere i forhold til et evt. for højt serviceudgiftsniveau.

 

Serviceudgifterne kan på nuværende tidspunkt opgøres til 21.483 mill. kr. i 2009, hvilket er omkring 14 mill. kr. mindre end den vurderede serviceudgiftsramme for kommunen ved et uændret aktivitetsniveau. 

 

Endvidere anbefaler Økonomiforvaltningen, at der opstilles nogle midlertidige måltal for hvert enkelt udvalgs overførselsudgifter. Måltallene kan blive ændret på baggrund af Finansministeriets og KL's vurderinger af konjunkturudviklingen – herunder beskæftigelsen – i 2009.

 

2. For at øge overskueligheden i ydelseskataloget og sikre fokus på de vigtigste serviceområder anbefaler Økonomiforvaltningen, at forvaltningerne fremover blot skal udarbejde 3-10 ydelser og det vil ikke længere være et krav, at hele udvalgets budget er beskrevet vha. ydelserne. Det skal dog sikres, at ydelserne dækker de store serviceområder indenfor det enkelte udvalgs område.

 

3. Økonomiforvaltningen anbefaler, at udvalgenes budgetrammer fortsat bliver fremskrevet med KL's pris- og lønskøn på baggrund af vægtningen i serviceudgifterne i Københavns Kommune, men at den serviceudgiftsmanko, som opstår på baggrund af forskellen i vægtningen mellem KL/staten og lokalt i Københavns Kommune fordeles på udvalgene efter andelen af serviceudgifter. Således vil kommunen ikke forlods anvende serviceudgifter uden en forudgående politisk prioritering.

 

I forlængelse af kommuneaftalen for 2008 foregår der drøftelser mellem staten og KL om den fremtidige fremskrivning af serviceudgifterne. Hvis disse drøftelser giver anledning til ændringer i statens og KL's opgørelsesmetodik, vil udvalgenes budgetrammer blive justeret i overensstemmelse hermed.

 

HØRING

Forvaltningerne er løbende blevet hørt omkring de enkelte korrektioner fra det vedtagede budget 2007 og frem til nu.

 

Økonomi

-

 

Videre proces

Økonomiforvaltningen udarbejder i løbet af foråret en indstilling om aktivitetstilpasninger på de efterspørgselsstyrede driftsområde som følge af en ny demografiprognose. Ift. køb og salg af pladser på ældreområdet udarbejdes der en fælles dækningsgrad for pladser i København og køb af pladser i andre kommuner. Ændringen skal sikre et uændret serviceniveau, uanset antallet af ældre som benytter frit valg på plejeboligområdet , jf. bilag 1.

 

På baggrund af de udmeldte budgetrammer og korrektioner som følge af aktivitetstilpasningen fremsender hvert enkelt udvalg et budgetforslag til Økonomiforvaltningen senest den 5. maj.

 

Denne indstilling indeholder ikke en beskrivelse af tilvejebringelse af bidrag til omstilling, idet dette med den nye budgetprocedure fastlægges pba. af det bruttokatalog, som p.t. er under udarbejdelse af forvaltningerne og forelægges Økonomiudvalget den 5. februar.

 

Bilag

1.                  Budgetbidrag 2009

2.                  Definition af serviceudgifter

 

 

 

         Claus Juhl

                                                         /       Bjarne Winge

 

 

 

 

Til top