Mødedato: 04.10.2011, kl. 15:15
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Skoledistriktsændringer 2012-13

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til forslag om ændring af grunddistrikter efter gennemført høring.

Tidligere beslutninger

Børne- og Ungdomsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsenationen,

1. at

a) grunddistrikterne for henholdsvis Skolen på Kastelsvej og Langelinieskolen  lægges sammen som følge af skolesammenlægningen. Den nye skoles grunddistrikt består derefter af rode 64, 66, 67, 69, 70, 71 og 395

b) rode 140 overføres fra Nørrebro Park Skole til Blågård Skole

c) rode 118 overføres fra Guldbergskolen til Rådmandsgades Skole

d) rode 222 overføres fra Vigerslev Allés Skole til Lykkebo Skole

e) rode 285 og rode 276 deles. Følgende gadestykker i rode 285 overføres fra Bellahøj Skole til Rødkilde Skole: Herbergvejen, Ringholmvej, Torpestien, Ved Bellahøj Syd lige numre fra og med nr. 24 og op. Rode 276 deles langs Karlstad Allé, Degnemose Allé og Rostgårdsvej således, at den sydlige del af denne rode, som består af følgende gadestykker: Næsbyholmvej, Håbets Allé nr. 55 - 79, Degnemose Allé nr. 62 - 86 og nr. 29 - 89 og Karlstad allé nr. 1 - 3, overføres fra Bellahøj Skole til Rødkilde Skole

f) rode 329 (hele roden) overføres fra Islands Brygges Skole til Amager Fælled Skole

g) rode 336 deles langs Ørestads Boulevard og August Schades Vej. Den sydlige del af roden, der opstår ved denne deling, overføres fra Amager Fælled Skole til Peder Lykke Skole

h) rode 377 og rode 376 (nyt) overføres fra Skolen ved Sundet til Lergravsparkens Skole

i) rode 364, 366 og 378 overføres fra Lergravsparkens Skole til Sundbyøster Skole (gældende for 0. - 6. klassetrin)

j)  rode 354 overføres til Dyvekeskolen fra Højdevangens Skole, som følge af den nye skolestruktur på Amager (gældende for 0. - 6. klassetrin)

k) rode 352 deles fra krydset Irlandsvej/Englandsvej langs Irlandsvej, Persillevej og Fussingvej som følge af den nye skolestruktur på Amager. Den sydlige del af rode 352 overføres fra Højdevangens Skole til Dyvekeskolen (gældende for 0. - 6. klassetrin) og den nordlige del af rode 352 overføres fra Højdevangens Skole til Peder Lykke Skole (gælder alle klassetrin)

l) rode 355, 356 og 357 overføres til Gerbrandskolen fra Højdevangens Skole som følge af den nye skolestruktur på Amager (gældende for 0. - 6. klassetrin)

m)  Højdevangens Skoles grunddistrikt for 7. - 9. klassetrin består af Dyvekeskolens, Gerbrandskolens og Sundbyøster Skoles grunddistrikter som indeholder følgende: rode 341 (nordlige del), 351, 352 (sydlige del), 353, 354, 355, 356, 357, 364, 365, 366, 367, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386 og 387

n) etagebebyggelsen i sydlige del af rode 207 der er omkranset af Sjælør Boulevard, Carl Jacobsens Vej, Sankt Annæ Gymnasium og villaerne på Bjørnsonsvej overføres fra grunddistriktet for Bavnehøj Skole til grunddistriktet for Ny Skole i Sydhavn 

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Den 22. juni besluttede Børne- og Ungdomsudvalget at sende en række forslag til ændringer af skolernes grunddistrikter i høring. Forslagene er udarbejdet med henblik på at sikre, at skolernes kapacitet udnyttes bedst muligt tillige med, at hensynet til ønsket om mere fordeling, trafiskikre skoleveje og forældrene ved mindst mulige indgreb imødekommes i størst mulige omfang.

Ved høringsfristens udløb, er der indkommet 90 svar, bilag 1a-1f . Omkring halvdelen af svarene er kommet fra forældre, der bor i områder, som foreslås overført fra henholdsvis Skolen på Islands Brygge og Skolen ved Sundet til andre nærliggende folkeskoler. De resterende svar er udarbejdet af skolebestyrelser, der berøres af forslagene, eller skolebestyrelser, der gerne havde set deres grunddistrikt ændret. Endelig er der indkommet svar fra foreninger og lokaludvalg.

Nedenfor gennemgås hovedtrækkene i svarene i hvert område samt forvaltningens eventuelle bemækrninger hertil. Af bilag 2 fremgår forvaltningens oversigt over svarene og eventuelle bemærkninger hertil.

Løsning

Indre By og Østerbro
I forbindelse med sammenlægningen af Skolen på Kastelsvej og Langelinieskolen er det foreslået at lægge de to tidligere skolers grunddistrikter sammen til et.
Skolen og lokaludvalgene har ingen bemærkninger til dette forslag.

Nørrebro
Skolerne og forældreforeningen, samt lokaludvalget på Nørrebro har forholdt sig til forslaget om at beskære grunddistriktet for Guldbergskolen og Nørrebro Park Skole og samtidigt hermed få et mere blandet elevunderlag på Nørrebro.

Alle høringssvar er positive overfor intentionerne i forslaget. Skolebestyrelsen på Blågård Skole støtter forslaget helt mens de øvrige svar, der er indkommet, støtter dele af forslaget, eller foretrækker alternative forslag til ændringer af grunddistrikterne på Nørrebro.

De alternative forslag, der er indkommet i høringen, var omtalt i det materiale, som blev sendt til høring, hvor også forvaltningens vurdering fremgik. Det er fortsat forvaltningens vurdering, at de alternative forslag ikke imødekommer behovet for tilpasning af elevunderlaget ved skolerne tilstrækkeligt, særligt ved Guldbergskolen, hvor der ikke flyttes tilstrækkeligt med elever i de alternative forslag. Det alternative forslag er således ikke en løsning på behovet for tilpasninger, og forslagene indebærer tillige ikke en tilstrækkelig fordeling. Særligt er forslaget vedrørende Hillerødgades Skole problematisk på dette parameter.

Vesterbro / Kgs. Enghave
I forbindelse med den nye skole i Sydhavn blev der på mødet den 22.6.11 fremsat forslag om at overføre dele af området ved Sjælør Boulevard fra Bavnehøj Skole til grunddistriktet for den nye skole i Sydhavn, under forudsætning af, at der tilvejebringes en sikker skolevej for børnene.

Den sikre skolevej indebærer en broforbindelse. Teknik- og Miljøudvalget har på mødet den 22.8.11 besluttet, at få afklaret finansieringen i budget 2012. Denne forudsætning for forslaget vil i givet fald kunne opfyldes. Ydermere kan den kommende skole i Sydhavn sikre elevernes færdsel over krydset Scandiagade/Vasbygade ved en midlertidige følgeordning, indtil broen er bygget. 

Skolebestyrelsen på Bavnehøj Skole er imod forslaget, idet skolen mener skolevejen for de pågældende børn bliver for lang og usikker, at "ghettopuljen" til Bavnehøj Skole dermed ikke kommer disse børn til gode, og endelig mener skolen, at elevunderlaget bliver for lille for skolen. Skolebestyrelsen på Ellebjerg Skole mener også, at skolevejen for disse børn bliver for lang og usund. Endelig har en forældregruppe bosat i området ved Ellebjerg Skole foreslået, at de i stedet burde have retten til optagelse på den nye skole i Sydhavn, eller at skolen i Sydhavn bliver en overbygningsskole.

Forvaltningen skal oplyse, at skolevejen for de pågældende børn er kortere end folkeskolelovens fastsatte grænse 2,5 km. Det skal også gøres klart, at såvel Bavnehøj som Ellebjerg Skole har et elevunderlag, der indeholder et stort potentiale for flere elever på skolerne end de har i dag. Dettte gælder også for Bavnehøj Skole, selvom den foreslåede ændring bliver vedtaget.

Valby
Skolebestyrelserne støtter forslaget om at overføre rode 222 (dele af Grønttorvet) til Lykkebo Skole, selvom forslaget ikke er en endelig løsning  på den manglende kapacitet på Vigerslev Allés Skole. Forslaget støttes også af Valby Lokaludvalg.

Vanløse - Brønshøj/Husum
Forvaltningen har foreslået at overføre en del af de sydligt beliggende Bellahøjhuse og et villaområde omkring Degnemosen fra Bellahøj Skole til Rødkilde Skole. Skolebetyrelsen på Rødkilde Skole støtter forslaget, mens bestyrelsen på Bellahøj Skole alene støtter at overføre Bellahøjhusene og ikke villaerne. Brønshøj-Husum Lokaludvalg støtter delvist Bellahøj Skoles ønske.

Idet forslaget til ændring af grunddistriktet sigter på at reducere elevunderlaget for Bellahøj Skole og samtidigt dermed at opnå en mere balanceret elevsammensætning mellem skolernes grunddistrikter, og idet villaerne omkring Degnemosen sikrer dette, fastholder forvaltningen forslaget.

Amager
I forlængelse af den nye skolestruktur på Amager og idet der er behov for at reducere elevunderlaget for Skolen på Islands Brygge og Skolen ved Sundet, hvor der etableres mange nye boliger, har forvaltningen udarbejdet et "skånsomt" men alligevel omfattende forslag til ændringer af grunddistrikterne. Forslaget imødekommer desuden ønsket om en mere balanceret elevsammensætning på skolerne.

Ny Skolestruktur
I relation til den nye skolestruktur på Amager er der kommet svar fra Højdevangens Skole, Dyvekeskolen og Sundbyøster Skole samt Peder Lykke Skole, der også berøres af forslaget.

Forslaget indebærer flere ændringer, herunder at rode 352 deles mellem Dyvekeskolen og Peder Lykke Skole. Peder Lykke Skole er positiv over for dette, mens Højdevangens Skole og Dyvekeskolen ikke er positive, idet disse skoler mener, at grunddistrikterne i firskolesamarbejde ikke bliver store nok. Sundbyøster Skole mener også, at den foreslåede ændring ved Sundbyøster giver et for lille grunddistrikt ved denne skole. Gerbrandskolen har ikke afgivet høringssvar.

Forvaltningen fastholder imidlertid forslaget, idet forslaget og delingen af rode 352 mellem Dyvekeskolen og Peder Lykke Skole i højere grad tilgodeser behovet for en balanceret elevsammensætning i skolernes grunddistrikter. På kort sigt får både Dyvekeskolen og Peder Lykke Skole udvidet deres grunddistrikt og får tillige en mere blandet elevsammensætning i grunddistriktet. På længere sigt kan der dog blive behov for at revurdere fordelingen af de nye boligudbygningsområder i den nordlige del af Ørestad mellem Peder Lykke Skole og Dyvekeskolen. Denne vurdering af behovet vil i givet fald tage afsæt i boligudbygningstakten og udviklingen i søgning til disse to skoler, som forvaltningen følger tæt. Ligeledes indebærer forslaget, at Sundbyøster Skole får udvidet sit grunddistrikt med de omkringliggende boligområder og får et samlet optagegrundlag på p.t. omrking 90 - 100 elever pr. årgang til 4 spor.

Skolen ved Sundet og Skolen på Islands Brygge
Forslagene om at beskære grunddistrikterne for henholdvis Skolen ved Sundet og Skolen på Islands Brygge og overføre dele af disse skolers grunddistrikt til Amager Fælled Skole og Lergravsparkens Skole møder ikke tilslutning hos skolebestyrelserne og hos forældrene, som er bosat i de områder, der foreslås flyttet.

Skolebestyrelsen på Skolen ved Sundet mener, at forslaget om distriktsændringen er kortsigtet, idet der er flere boligbyggerier på vej, blandt andet i rode 376 (Krimsvej), og at der derfor om få år igen er behov for at tilpasse grunddistrikterne. Skolen mener derfor, at den rigtige løsning er at udvide kapaciteten og bygge en ny skole i området. Skolen er blandt andet af denne grund heller ikke enig i forvaltningens vurdering af forældrehensynet og trafiksikkerhed. Desuden mener skolen ikke, at tosprogede elever og andre med behov for sprogstøtte vil tilvælge Skolen ved Sundet på grund af skolens geografiske yderplacering.

Forvaltningen kan tilslutte sig, at der - givet de planlagte boligudvidelser på Krimsvej og andre områder - vil kunne blive behov for yderligere ændringer af skoledistrikterne inden for en kortere årrække. Forvaltningen tager på denne baggrund svaret fra skolebestyrelsen til efterretning og foreslår derfor, at rode 376 (Krimsvej) også overføres til Lergravsparkens Skole. Hermed sikres, at grunddistriktet for Skolen ved Sundet reduceres mere permanent således, at skolen kan rumme de elever, der bor i skolens nye distrikt og modtage elever med behov for sprogstøtte i mange år, se kort vedlagt som bilag 3.

Skolebestyrelsen på Skolen på Islands Brygge mener ikke, at der er for mange børn i området, men vil hellere have skolen udbygget, så der bliver plads til alle børn bosat på Islands Brygge. Amager Fælled Skole ønsker at bevare sit distrikt uændret.

Forvaltningen kan oplyse, at dele af boligområderne på Islands Brygge allerede er tillagt Amager Fælled Skole og at det er naboerne til disse, der nu også foreslås overført til Amager Fælled Skole. Der er som bekendt massive boligudbygninger i gang længere nede ad "Bryggen" og da skolen allerede ved indskrivningen til indeværende skoleår er fyldt, vurderer forvaltningen fortsat, at der er behov for at beskære dette grunddistrikt som foreslået.

Forældre
Forvaltningen har modtaget en række henvendelser fra forældre, som er bosat i de berørte områder. Forældrene protesterer over forslagene, hvilket er forståeligt, da deres forventninger til skoletilhørsforholdet ikke opfyldes ved det ændrede forslag. Der er i alle tilfælde tale om skoler, der er populære blandt forældrene ved skolevalget og indskrivningen. Forvaltningen gør opmærksom på, at de skoler, som forældrene i stedet foreslås tilknyttet, også er attraktive og gode skoler.

På baggrund af en række af høringssvarene er der behov for at præcisere, at ændringer af grunddistrikterne ikke berører de elever, som allerede er indmeldt på skolerne, og at der er søskendehensyn, hvilket betyder, at mindre søskende til elever på de pågældende skoler fortsat er sikret optagelse på samme skole. Ligeledes foreslås sammenhængende områder overført således, at børn og naboer i disse områder fortsat tilhører den samme skole, omend ikke den hidtidige skole.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Børne- og Ungdomsudvalgets anbefalinger indstilles til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, der skal godkende forslagene endeligt,  forinden skoleindskrivningen iværksættes i uge 47. 
 
                      Else Sommer                                  /Henriette Bjørn Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsenationen,

1. at

a) grunddistrikterne for henholdsvis Skolen på Kastelsvej og Langelinieskolen  lægges sammen som følge af skolesammenlægningen. Den nye skoles grunddistrikt består derefter af rode 64, 66, 67, 69, 70, 71 og 395

b) rode 140 overføres fra Nørrebro Park Skole til Blågård Skole

c) rode 118 overføres fra Guldbergskolen til Rådmandsgades Skole

d) rode 222 overføres fra Vigerslev Allés Skole til Lykkebo Skole

e) rode 285 og rode 276 deles. Følgende gadestykker i rode 285 overføres fra Bellahøj Skole til Rødkilde Skole: Herbergvejen, Ringholmvej, Torpestien, Ved Bellahøj Syd lige numre fra og med nr. 24 og op. Rode 276 deles langs Karlstad Allé, Degnemose Allé og Rostgårdsvej således, at den sydlige del af denne rode, som består af følgende gadestykker: Næsbyholmvej, Håbets Allé nr. 55 - 79, Degnemose Allé nr. 62 - 86 og nr. 29 - 89 og Karlstad allé nr. 1 - 3, overføres fra Bellahøj Skole til Rødkilde Skole

f) rode 329 (hele roden) overføres fra Islands Brygges Skole til Amager Fælled Skole

g) rode 336 deles langs Ørestads Boulevard og August Schades Vej. Den sydlige del af roden, der opstår ved denne deling, overføres fra Amager Fælled Skole til Peder Lykke Skole

h) rode 377 og rode 376 (nyt) overføres fra Skolen ved Sundet til Lergravsparkens Skole

i) rode 364, 366 og 378 overføres fra Lergravsparkens Skole til Sundbyøster Skole (gældende for 0. - 6. klassetrin)

j)  rode 354 overføres til Dyvekeskolen fra Højdevangens Skole, som følge af den nye skolestruktur på Amager (gældende for 0. - 6. klassetrin)

k) rode 352 deles fra krydset Irlandsvej/Englandsvej langs Irlandsvej, Persillevej og Fussingvej som følge af den nye skolestruktur på Amager. Den sydlige del af rode 352 overføres fra Højdevangens Skole til Dyvekeskolen (gældende for 0. - 6. klassetrin) og den nordlige del af rode 352 overføres fra Højdevangens Skole til Peder Lykke Skole (gælder alle klassetrin)

l) rode 355, 356 og 357 overføres til Gerbrandskolen fra Højdevangens Skole som følge af den nye skolestruktur på Amager (gældende for 0. - 6. klassetrin)

m)  Højdevangens Skoles grunddistrikt for 7. - 9. klassetrin består af Dyvekeskolens, Gerbrandskolens og Sundbyøster Skoles grunddistrikter som indeholder følgende: rode 341 (nordlige del), 351, 352 (sydlige del), 353, 354, 355, 356, 357, 364, 365, 366, 367, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386 og 387

n) etagebebyggelsen i sydlige del af rode 207 der er omkranset af Sjælør Boulevard, Carl Jacobsens Vej, Sankt Annæ Gymnasium og villaerne på Bjørnsonsvej overføres fra grunddistriktet for Bavnehøj Skole til grunddistriktet for Ny Skole i Sydhavn 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning den 21. september 2011:

Cecilia Lonning (V) stillede følgende forslag til erstatning af indstillingens 1. at-punkt b: "Forvaltningen rapporterer tilbage på den intensiverede indsats og finder en anden løsning for eleverne på Nørrebro Park Skole, så eleverne først overføres, når Blågård Skole har vist væsentligt bedre resultater."

Forslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 2 medlemmer: C, V
Imod stemte 8 medlemmer: A, B, F, Ø.

Cecilia Lonning (V) stillede følgende ændringsforslag til indstillingens 1. at-punkt h: "Rode 377 deles, jf. Lokaludvalgets og forældregruppens forslag således, at man ikke flytter de i området boende etniske elever for at gøre plads til andre sprogsvage elever."

Forslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 1 medlem: V
Imod stemte 8 medlemmer: A, B, F, Ø
1 medlem undlod at stemme: C.

F stillede følgende ændringsforslag til erstatning af indstillingens 1. at-punkt n:

 

"under forudsætning af en broforbindelse at rode 207 deles (Sjælør Boulevard), således at etagebebyggelsen i sydlige del af denne rode omkranset af Sjælør Boulevard, Carl Jacobsens Vej, Sankt Annæ Gymnasium og villaerne på Bjørnsonsvej overføres fra grunddistriktet for Bavnehøj Skole til grunddistriktet for Ny Skole i Sydhavn, og rode 196 (Sydhavn) deles således at området i Sydhavn omkranset af Tegleværkshavnen, Sydhavnsgade, Enghavevej, Vasbygade, Frederiksholmsløbet og Vestre Teglgade overføres fra grunddistriktet for Ny skole i Sydhavn til grunddistriktet for Bavnehøj Skole."

 

Forslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 3 medlemmer: F

Imod stemte 7 medlemmer: A, B, C, V, Ø.

Indstillingens 1. at-punkt a og c-g blev godkendt uden afstemning.

1-at-punkt b blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 8 medlemmer: A, B, F, Ø
Imod stemte 2 medlemmer: C, V.

1.at-punkt h blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 9 medlemmer: A, B, C, F, Ø
Imod stemte 1 medlem: V.

1.at-punkt i-m blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 8 medlemmer: A, B, C, F
Imod stemte 1 medlem: V
1 medlem undlod at stemme: Ø.

1.at-punkt n blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 9 medlemmer: A, B, C, F, V
Imod stemte 1 medlem: Ø.

Cecilia Lonning (V) havde følgende protokolbemærkning: "Venstre kan ikke stemme for en udvidelse af Blågård Skoles distrikt, så længe skolen rangerer som landets 12. dårligste og Københavns dårligste skole. Endvidere beklager vi, at man ikke kan finde en alternativ løsning ved Skolen ved Sundet således, at de i området boende etniske elever kan blive i skolens distrikt."

Rikke Lauritzen (Ø) havde følgende protokolbemærkning: "Enhedslisten kan stadig ikke stemme for den ændring af skoledistrikterne i Sydhavnen, som et politisk flertal har foreslået. Vi mener, det nu er tid til politisk is i maven og en opbakning til de øvrige tiltag ift. sydhavnsskolerne. Og så håber vi, der bliver mulighed for en grundig debat om mulighederne for en samlet plan for bydelens skoler ifm. en kommende fjerde sydhavnsskole."

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 4. oktober 2011

Indstillingen blev anbefalet.

Mikkel Warming (Ø) videreførte partiets protokolbemærkning fra mødet i Børne- og Ungdomsudvalgets den 21. september 2011.

 

Pia Allerslev (V) videreførte partiets protokolbemærkning fra mødet i Børne- og Ungdomsudvalgets den 21. september 2011. Dansk Folkeparti tilsluttede sig protokolbemærkningen.

Til top