Mødedato: 03.10.2023, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Temaer til behandling i Københavnertinget 2024

Se alle bilag

Økonomiudvalget skal med denne indstilling beslutte, hvilke temaer der skal behandles i Københavns Kommunes sidste Københavnerting i 2024.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at Økonomiudvalget vedtager tema om fastholdelse og rekruttering i velfærdsjobs for Københavnertinget 2024.

Problemstilling

Københavnertinget blev, jf. budgetnotatet i bilag 1, besluttet som pilotprojekt med Overførselssagen 2020-21. Det er en ny inddragelsesmetode, hvor en repræsentativt udtrukket samling af københavnere udarbejder anbefalinger til politisk behandling vedr. hhv. en bydækkende problemstilling. Metoden er nærmere beskrevet i høringsmaterialet i bilag 3.

Gruppeforpersonskredsen godkendte på møde den 6. maj 2022 en tids- og procesplan for håndtering af projektet (se bilag 2). Det er Økonomiudvalget, der træffer beslutning om, hvilket tema Københavnertinget skal behandle. Det sker på baggrund af en intern høring af fagudvalgene. De fagudvalg, der har foreslået det valgte tema eller bliver direkte involveret i processen, er forpligtet til at behandle de anbefalinger, som Københavnertinget udarbejder. Fagudvalgene er ikke bundet af at følge anbefalingerne, men skal behandle anbefalingerne og give Københavnertinget en tilbagemelding på, hvordan anbefalingerne evt. bliver brugt.

I henhold til procesplanen skal Økonomiudvalget træffe beslutning om et tema for Københavnertinget 2024 i efteråret 2023 og forelægges derfor indstilling herom med denne sag.

Løsning

Høring om temaforslag

Økonomiforvaltningen har i foråret 2023 foretaget høring af alle fagudvalg om forslag til tema for Københavnerting 2024 (se bilag 3).

Fem fagudvalg har foreslået i alt 12 temaer til behandling i Københavnertinget. Se alle forslag i bilag 4. En kort oversigt over alle temaforslag kan findes i bilag 5.

Indstillede temaer og kriterier

Økonomiforvaltningen indstiller temaet ”Fastholdelse og rekruttering i velfærdsjobs” til Københavnertinget 2024. Temaet er valgt ud fra følgende kriterier:

  • Relevans ift. metoden: Temaet skal omhandle et dilemma, som københavnerne kan behandle uden forudgående faglig viden.

     

  • Aktualitet og vidensgrundlag: Temaet skal have bred politisk interesse, og at der ikke forudsættes yderligere finansiering til yderligere analyse og datagrundlag. Hensynet til budgetrammen betyder bl.a. at en række temaforslag relateret til trafik og mobilitet ikke anbefales, idet det vurderes, at en saglig behandling af disse forudsætter yderligere finansiering til udarbejdelse af analyser og scenarier.

     

  • Organisatorisk kompetenceopbygning: Temaet skal så vidt muligt understøtte, at der drages erfaringer med metoden på tværs af kommunens forvaltninger og fagudvalg i løbet af pilotfasen.

Økonomiforvaltningen har uddybet det foreslåede tema med et foreløbigt spørgsmål, der kan egne sig som kernespørgsmål til behandling i hhv. Københavnertinget. Den endelige formulering af kernespørgsmålet skal bekræftes af de fagudvalg, som skal behandle, anvende og forankre anbefalingerne. Det sker på fagudvalgsmøder, når Økonomiudvalget har truffet beslutning om temaer.

Begrundelsen for det indstillede tema er uddybet i nedenstående afsnit.

Tema for Københavnertinget 2024
På baggrund af de indkomne forslag og opstillede kriterier anbefaler Økonomiforvaltningen følgende tema for Københavnertinget 2024:

  1. Fastholdelse og rekruttering i velfærdsjobs.

Temaet om fastholdelse og rekruttering i velfærdsjobs er Sundheds- og Omsorgsudvalgets forslag.

Fastholdelse og rekruttering i velfærdssektoren opfylder alle tre kriterier. Dels rummer temaet en dyb kompleksitet, der egner sig godt til at blive behandlet vha. metoden Københavnerting, idet københavnerne får mulighed for at belyse rekrutteringsudfordringerne med deres hverdagsviden og værdier på området. Temaet er ligeledes en højaktuel problemstilling i Københavns Kommune, temaet er ikke før behandlet vha. lignende inddragelsesmetoder i organisationen.  

Temaet kan behandles under kernespørgsmålet; hvordan løses udfordringerne relateret til fastholdelse og rekruttering i fremtidens velfærdsjob? og forankres i Sundheds- og Omsorgsudvalget samt Socialudvalget, der har flere fælles udfordringer, faggrupper og snitflader på området. Økonomiforvaltningen anbefaler, at der afgrænses fra at involvere Børne- og Ungdomsudvalget: Det vurderes, at ressourcerammen ikke kan bære, at der i processen også tages højde for, og indarbejdes viden om, de velfærdsmedarbejdere der findes i Børne- og Ungdomsforvaltningen, idet der ikke er overlap mellem disse og velfærdsmedarbejderne i hhv. Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget.

Kernespørgsmålet vil blive yderligere kvalificeret i samarbejde med en styregruppe bestående af repræsentanter fra de involverede forvaltninger og evt. øvrige relevante, kommunale aktører, som disse forvaltninger ønsker. Det endelige kernespørgsmål kan bl.a. fokusere på udfordringer mht. fastholdelse af seniorer, uddannelses- og kompetenceløft, ledelse og arbejdsmiljø samt arbejdstider og omdømme/image.

Økonomi

Projektet er finansieret af Overførselssagen 2021-22 og har ikke yderligere økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af Økonomiudvalgets beslutning planlægger, afvikler og forankrer Økonomiforvaltningen Københavnertinget 2024 i samarbejde med de berørte forvaltninger, lokaludvalg og ekstern konsulent.

Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget vil få kernespørgsmålet til godkendelse senest på møder i Q4 2023. Efter de pågældende kernespørgsmål er godkendt af de involverede fagudvalg, får Økonomiudvalget en orientering herom på aflæggerbordet. Dette sker hurtigst muligt efter kernespørgsmålene er besluttet, forventeligt i januar 2024.

Københavnertinget afvikles Q1-Q2 2024, og anbefalingerne behandles på Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalgets møder Q4 2024. Økonomiudvalget får en orientering om anbefalingerne på aflæggerbordet i Q1 2025.

Københavnertinget 2023 har lanceret sine anbefalinger ved et arrangement den 19. september 2023. Anbefalingerne behandles i de involverede fagudvalg (Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Socialudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget) på møder i november-december 2023. Økonomiudvalget, der ikke har forpligtet sig på at behandle anbefalingerne, får en opfølgning på disse til behandling i Q1 2024. Heri vil det fremgå, hvordan de enkelte fagudvalg- og forvaltninger har forholdt sig til anbefalingerne, samt fremgå hvordan Økonomiforvaltningen forholder sig til de anbefalinger der vedrører Økonomiforvaltningens ressort. 

 

Søren Hartmann Hede / Nanna Westerby Jensen

Beslutning

Dagsordenspunkt 4: Temaer til behandling i Københavnertinget 2024 (2023-0270034)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. oktober 2023

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top