Genoptræning uden hospitalsophold

Du kan få genoptræning, hvis du har haft et sygdomsforløb, som har svækket din fysiske funktion, uden at du har været indlagt på et hospital.

Hvis du har været udsat for en ulykke eller sygdomsforløb, som har svækket dine fysiske funktioner væsentligt, og du i den forbindelse ikke har været indlagt på et hospital, kan du få hjælp til genoptræning af din funktionsevne så du igen bliver i stand til at klare flere ting selv.

Anmodning om genoptræning kan komme fra dig selv, din læge, hjemmehjælpen eller andre. 

Genoptræning bevilges ud fra en konkret og individuel vurdering af en visitator. Det er gratis at få bevilget et genoptræningsforløb.

Forløb

Din genoptræning starter med en individuel samtale, undersøgelse og vurdering med en fysio- eller ergoterapeut. Sammen finder I ud af, hvilken vejledning og genoptræning, der passer bedst til din situation. 

Terapeuterne anvender forskellige tests til at måle, hvilken effekt du har af din genoptræning. Du kan derfor bl.a. blive bedt om at svare på nogle spørgsmål ved starten og slutningen af dit genoptræningsforløb. 

Et genoptræningsforløb kan bestå af:

  • En indledende samtale, undersøgelse, vurdering og vejledning med udgangspunkt i din genoptræningsplan og dine genoptræningsbehov. Du aftaler med terapeuten, hvor ofte du skal gå til genoptræning.
  • Mål for genoptræningsforløbet sættes af dig i samarbejde med din fysio- eller ergoterapeut og eventuelt dine pårørende. Målene vil typisk handle om, at du kan komme bedst mulig tilbage til din hverdag, og kan klare dine daglige gøremål som tidligere.
  • Din genoptræning kan foregå som Digitalt Understøttet Genoptræning. Det vil sige, at du får et træningsprogram og udstyr til brug derhjemme, der kan hjælpe dig med at udføre øvelserne korrekt.
  • Din genoptræning kan også foregå på hold, eller som individuel træning med din fysio- eller ergoterapeut. Din træning kan være suppleret med vejledning i og opfølgning på øvelser, du laver derhjemme. 
  • En afsluttende samtale. Du har en samtale med din fysio- eller ergoterapeut, hvor I evaluerer forløbet og aftaler en plan for, hvordan du kan fastholde og fortsætte træning andre steder.

Søg om tilbuddet (for dig under 65)

For at vurdere dit behov for genoptræning, skal du, din sagsbehandler, din praktiserende læge eller dine pårørende kontakte Hjemmeplejevisitationen. Hvis du bor på botilbud, skal du kontakte personalet, hvor du bor.

Søg om tilbuddet (for dig, der er 65 år eller ældre)

For at vurdere dit behov for genoptræning, skal du, din praktiserende læge, hjemmehjælpen eller dine pårørende kontakte visitationen. Hvis du bor på plejehjem, skal du kontakte personalet, hvor du bor.

Praktiske oplysninger

Sted

Træningen kan foregå på et af kommunens træningscentre, rehabiliteringsafdelinger, plejehjem eller eventuelt i dit eget hjem.

Kontakt til og oversigt over genoptrænings- og rehabiliteringscentre i Københavns Kommune

Transport

På baggrund af en individuel vurdering kan du eventuelt få bevilget kørsel.

Svar på din ansøgning

Din henvendelse bliver behandlet indenfor 14 dage og vi sender afgørelsen til dig via e-Boks eller pr. brev, hvis du ikke har e-Boks.

Sagsbehandlingsfrister

Lovgivning: Serviceloven §86
Tidsfrist for afgørelse: Inden for 10 hverdage
Iværksættelse af indsats efter afgørelse: Inden for to uger
Læs mere om sagsbehandling i Københavns Kommune