Kom godt i gang med delebiler
I Københavns Kommune opretter vi løbende flere parkeringspladser til delebiler. Det skal være med til at øge antallet af delebiler i byen og gøre det lettere at finde en parkeringsplads til delebiler.
Du skal være medlem af en delebilsordning for at komme i gang med at bruge en delebil. Der er forskellige muligheder alt efter, hvad dit behov er. Du kan læse mere om de forskellige ordninger på denne side, eller du kan besøge de enkelte operatørers hjemmesider.
Delebilsordninger i København
Der findes forskellige delebilsordninger, som du nemt kan tilmelde dig. I Københavns Kommune er der fire typer delebilsordninger.
Info om de forskellige typer delebiler
Vis alle
Delebiler med fast stamplads
Delebilerne holder på faste parkeringspladser, også kaldet stampladser. Her skal du hente og aflevere bilen på samme plads.
Delebiler uden fast stamplads
Delebiler uden fast stamplads har ikke faste parkeringspladser, og du kan derfor afhente dem et sted og aflevere dem et andet sted inden for bilens operationsområde. Er det en elbil, kan du også parkere den på pladser reserveret til elbiler eller el-delebiler. Delebiler uden fast stamplads kaldes nogle steder for bybiler.
Nabo-til-nabo-biler
Nabo-til-nabo-biler er bildeling mellem private, hvor ejere af private biler udlejer deres bil til andre. Udlejningen bliver typisk koordineret på en online platform eller en app.
Samkørsel
Her er konceptet, at man deler en biltur ved at køre sammen. En bilist (tur-udbyderen) tilbyder en planlagt tur til andre. Samkørsel bliver typisk arrangeret på en online platform eller en app.
Bliv klogere på operatørerne
Læs mere om de forskellige delebilsordninger på operatørernes hjemmesider:
- HYRE (Delebiler med fast stamplads)
- Kinto Share (Delebiler med fast stamplads)
- Relok (Delebiler med fast stamplads)
- Green Mobility (Delebiler uden fast stamplads)
- GoMore (Nabo-til-nabo biler, delebiler med fast stamplads og samkørsel)
- Ta’med (Samkørsel)
- Nabogo (Samkørsel)
Parkering af delebiler i København
Du kan læse mere om regler for parkering af delebiler og se, hvor Københavns Kommune har reserveret parkeringspladser til delebiler her: Parkering af delebiler i København
Start din egen delebilsordning
Din boligforening - eller anden lokal organisering - kan stifte en delebilsordning, der er skræddersyet til jeres behov.
Studier viser, at en delebil med fast stamplads erstatter op til 10 privatbiler. Hvis der er kamp om p-pladserne hos jer, kan det være en god idé at undersøge, om nogle beboere ønsker at skifte egen bil ud med en delebil.
Råder jeres forening over egne parkeringspladser, kan I reservere plads til en delebil eller en el-delebil. Det kan ske i samarbejde med operatører eller ved at stifte egen delebilsordning.
- Søg puljen til fremme af el-delebiler - fx muligt at søge støtte til opsætning af ladeløsninger på en el-delebilsplads (Vejdirektoratets hjemmeside)
- Find inspiration i håndbog for etablering af lokale delebilsordninger
Delebilsordning i virksomheder
Virksomheder kan opnå en fordel ved at bruge delebiler til tjenestekørsel. Delebiler kan reducere virksomhedens flåde, dvs. antal af egne køretøjer. Virksomheder kan indgå samarbejdsaftaler med delebilsoperatører og dedikere egne p-pladser til delebiler, så det bliver nemmere for medarbejderne at bruge delebil i arbejdstiden.
Jeres virksomhed kan også bidrage til at øge antallet af delebiler i byen. I kan dedikere en p-plads til en delebil, som kan bruges af andre i tidsrum, hvor virksomhedens medarbejdere ikke bruger pladsen. Dermed gør I det det mere attraktivt for byens borgere at bruge delebil.
Din virksomhed kan kontakte delebilsoperatører for at høre mere om deres virksomhedsordninger.
Mål om CO2-neutralitet
Københavns Kommune arbejder på at skabe en by hvor den transport, der fylder mindst og har det mindste aftryk på klima og miljø, også er det mest oplagte valg. Dertil hører fremme af delebilisme.
Læs mere om Københavns Kommunens arbejde for at fremme delebilisme i handlingsplanen.
Har du spørgsmål? Skriv til os
Mobilitet
Mobilitet, Klimatilpasning og Byvedligehold