Guide til forældre og afløsere om afløsning i hjemmet for børn og unge med handicap

Her kan du læse om indhold, rammer og den praktiske tilrettelæggelse af afløsning i hjemmet. Teksten henvender sig både til forældre og afløsere.

Hvad er afløsning i hjemmet?     

Hvis I som forældre selv passer jeres barn med handicap i hjemmet, kan I søge om afløsning, hvor en anden person passer jeres barn i hjemmet i et afgrænset antal timer. På den måde kan I få  et pusterum eller tid til jeres andre børn.

Afløsning i hjemmet bevilges efter §84 i serviceloven og gives til forældre til et barn eller en ung under 18 år, der har behov for pleje på grund af fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse.

Information til forældre

Vis alle

Afløsningens indhold    

Når I som forældre har fået en bevilling på afløsning, står det beskrevet i bevillingsbrevet, hvad afløsningen skal bruges til. Det kan fx være:

  • Pasning af barnet i eget hjem på fast aftalte tidspunkter   
  • Pasning når barnet er sygt (skal være forårsaget af barnets handicap)   
  • Pasning eller aktivering af barnet, så I har mulighed for ”voksentid” eller tid med familiens andre børn    
  • Overvågning om natten, så I kan få sovet 
  • Ledsagelse af barnet til træning og fritidsaktiviteter m.v.     
  • Lettere oprydning i hjemmet   

Vær opmærksom på at afløsere ikke har en specialiseret uddannelsesbaggrund. Det pædagogiske/terapeutiske indhold er derfor begrænset og skal være defineret af jer. Eventuelle udgifter i forbindelse med afløsningen står I selv for. 

Hvad kan afløsning ikke bruges til?   

Der er en række opgaver, som afløsere ikke må udføre. Det gælder bl.a.:    

  • Pasning af søskende   
  • Pasning af husdyr   
  • Tunge personløft   
  • Opgaver omkring andre familiemedlemmer   
  • Plejeopgaver, som kræver en sundhedsfaglig uddannelse   
  • Pasning i afløserens hjem

Fordeling af timer

Hvis I har fået en bevilling på afløsning i hjemmet, vil det fremgå af bevillingsbrevet, hvor mange timer I har fået tildelt. Som oftest bevilges afløsning som et antal timer pr. uge/måned. Timerne skal bruges i den uge/måned, de er bevilget, og kan derfor ikke spares op.    

Tilrettelæggelse af afløserens arbejdstid aftales mellem forældre og afløser. Man bør desuden lave en indbyrdes aftale omkring varslingen  af ønsket afløsning. Afløseren skal som minimum have arbejde to timer af gangen.  

Hvem kan ansættes som afløser?   

Vi rekrutterer afløsere over 18 år. Som udgangspunkt skal afløserne have mulighed for at være tilknyttet familien minimum et år. Ansøgerne skal have interesse for, eller erfaring med, at arbejde med børn og unge med handicap. Det kan fx være personer, som tidligere har arbejdet inden for handicapområdet eller personer, der er i gang med en uddannelse inden for det sociale eller pædagogiske område. 

Ansættelse af selvvalgt afløser

Som forældre har I mulighed for selv at finde en eller flere personer i jeres netværk, som I ønsker bliver ansat som afløsere hos jer. Som udgangspunkt ansætter vi dog ikke personer med nær familierelation.
 
Hvis I har fået en bevilling på afløsning og ønsker en selvvalgt afløser, skal I skrive til os og oplyse, hvem I ønsker ansat og hvilken relation; I har til vedkommende.

Afløseren skal sende en motiveret ansøgning til os med oplysning om, hvilket barn de søger om at blive afløser for, hvilken relation der måtte være samt et CV.

Vi har desuden brug for ansøgerens cpr-nummer, da vi rekvirerer en offentlig straffeattest og en Børneattest hos Rigspolitiet. Da afløsningen foregår i jeres hjem, må der ikke være anmærkninger på attesterne. som kan skabe utryghed eller mistillid. Dette vurderes altid individuelt. En børneattest med anmærkninger vil altid betyde, at vedkommende ikke kan ansættes.    

Al dokumentation kan sendes sikkert til os. I finder et link til sikker post til os på siden "Afløsning og aflastning for børn med handicap."  

Borgercenter Handicap vil så vidt muligt imødekomme jeres ønsker, så længe ansøgerne lever op til de nævnte betingelser og de generelle regler for ansættelse i Københavns Kommune.


Vigtigt at vide

Afløserne må først starte med at arbejde hos familierne, når de formelt er blevet ansat af Borgercenter Handicap. Dette sker ved et ansættelsesmøde som afholdes hver tredje uge. 

Hvad gør vi, hvis vi ikke selv kan finde en afløser?

Hvis I ikke kender potentielle afløsere i jeres netværk, kan vi være behjælpelige med at rekruttere en afløser. I så fald sender vi jer en formular, som I skal udfylde - og på baggrund af jeres informationer laver vi et stillingsopslag målrettet jeres barn. 

Andre former for aflastning og afløsning  

Hvis barnet eller den unge har et særligt behov for støtte uden for hjemmet på grund af nedsat funktionsevne, kan kommunen bevilge aflastning efter paragraf 32 i barnets lov. Det sker efter en forudgående børnefaglig undersøgelse. 

Hvis disse aflastningsordninger ikke i tilstrækkeligt omfang kan løse behovet, kan kommunen i særlige tilfælde yde hjælp til dækning af nødvendige merudgifter efter paragraf 86 i barnets lov til afløsning i eget hjem.   

Information til afløsere

Vis alle

Retningslinjer

Vi har udarbejdet et sæt retningslinjer, som afløsere i Borgercenter Handicap skal anvende i deres arbejde hos familierne i tilfælde af uforudsete situationer. Når du arbejder som afløser hos os, har vi en forventning om, at du har gennemgået retningslinjerne, og at du anvender dem relevant i dit arbejde. Det er langt fra sikkert, at du vil komme ud for situationer, hvor du har brug for retningslinjerne, men det er vigtigt, at du har sat dig ind i dem. Hvis du har spørgsmål, er vi til rådighed. 



I folde-ud-menuen her på siden finder du bl.a. retningslinjer for, hvordan du skal anvende hjælpemidler, hvordan du skal gøre, hvis barnet skal have medicin, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude og hvordan, du skal forholde dig i forbindelse med eventuelle indgreb i selvbestemmelsesretten.

Hvis du som afløser er så uheldig, at du selv kommer til skade, mens du er på arbejde hos en familie, skal du kontakte Borgercenter Handicaps administration på telefonnr. 33 17 62 20. 

Forflytninger og brug af hjælpemidler 

Hvis barnet har hjælpemidler i hjemmet, skal du have kendskab til, hvordan du bruger dem. Forældrene skal derfor vise dig, hvordan du bruger de hjælpemidler, der er relevante for barnet, når du arbejder i familiens hjem. Har du efter dette yderligere behov for instruktion, skal du kontakte os. Så vil vi i samarbejde med barnets ergoterapeut kunne hjælpe dig.   



Når du løfter et barn, anbefaler vi, at du følger de vejledninger, som arbejdsmiljø København har formuleret:

  • Undgå tunge løft
  • Arbejd så vidt muligt i bredstående stilling
  • Brug benmusklerne
  • Pas på ryggen og dine led og tag det roligt     

Du kan finde yderligere information om ergonomi og arbejdsmiljø på Arbejdsmiljø Københavns hjemmeside: www.amk.kk.dk      

Håndtering af medicin

Hvis det barn du er afløser for, skal have medicin, når du er på arbejde, skal du følge disse retningslinjer:   

  • Den medicin barnet skal have - skal være doseret af forældrene.   
  • Du skal sikre dig, at du giver medicinen på en måde, som er acceptabel for barnet.
  • Hvis du vurderer, at barnets tilstand afviger fra sædvane, skal du kontakte forældrene inden medicinen gives.
  • Du skal altid tjekke, at tidspunktet for medicinering passer med den aktuelle dosis, og at antallet af tabletter er korrekt.
  • Du skal bede forældrene om at give dig en medicinoversigt, som de kan få af barnets læge.  
  • Inden du giver medicinen, skal du vurdere, om der er nogle særlige forhold, der skal tages hensyn til: Skal tabletten f.eks. lægges på tungen eller er det en depottablet, må den ikke knuses?    
  • Når du giver medicinen, skal du se at barnet tager medicinen.    
  • Hvis barnet ikke ønsker at indtage medicinen, skal du kontakte forældrene.    
  • Du skal efterfølgende holde øje med barnet for virkning/bivirkning af medicinen. Hvis barnets tilstand er mærkbart anderledes end normalt, skal du kontakte forældrene.  

Hvis du er i tvivl om noget, skal du altid ringe til forældrene   

Hvis uheldet er ude

Hvis barnet kommer til skade, når du er sammen med det, skal du altid vurdere, om du skal ringe til forældrene, ringe 1813 (Akuttelefonen) eller 112 (Alarmcentralen), hvis situationen er akut eller livstruende.    



I følgende situationer skal du altid vurdere, hvilket af tre ovenstående der skal kontaktes:

  • Hvis barnet er bevidstløst eller ikke trækker vejret, skal du hurtigst muligt ringe 112.    
  • Hvis barnet slår hovedet (risiko for hjernerystelse). Ring til forældre og derefter 1813.
  • Hvis barnet skærer sig og bløder meget. Ring til forældre og derefter 1813.
  • Hvis barnet brænder sig. Ring til forældre og derefter 1813.
  • Hvis barnet indtaget et giftigt produkt (barnet må ikke kaste op, hvis produktet er ætsende). Ring til forældre og derefter 1813. Og derefter muligvis 112. 

Hvis du er bekymret, skal du altid kontakte forældrene. 

Indgreb i selvbestemmelsesretten

Børn og unge med kognitive eller eksekutive vanskeligheder (fx pga. autisme eller ADHD) kan have svært ved at håndtere situationer, hvor de bliver forvirrede eller føler sig utrygge. Det kan føre til udadreagerende og uhensigtsmæssig adfærd, hvor barnet eller den unge kan være til fare for sig selv eller andre.    

Det er ikke tilladt for en afløser at anvende magt overfor et barn eller en ung. I ekstreme situationer kan du dog være nødsaget til at gribe ind i barnets eller den unges selvbestemmelsesret og udøve nødret/nødværge, så ingen kommer til skade. Fx hvis et barn er ved at gå ud foran en bil og skal holdes tilbage. Du må derfor udelukkende udøve nødværge, hvis der er tale om en nødsituation, hvor du vurderer, det er nødvendigt af hensyn til barnet eller for at forhindre, at der voldes skade på andre. 



Et eksempel: Hvis et barn vil kaste en stor glasvase på gulvet i affekt, kan du prøve at tale barnet fra det eller aflede barnets opmærksomhed. Du må ikke bruge magt overfor barnet for at undgå, at barnet kaster vasen - medmindre der er akut risiko for personskade for barnet eller for dig selv. Det kan være en god idé at tale med forældrene om dette for at afstemme forventningerne til din opgave. 

For at undgå, at der opstår tilspidsede situationer med uhensigtsmæssig adfærd, er det vigtigt at forebygge, at barnet eller den unge opbygger frustration. Det er derfor en fordel, at du får et godt kendskab til barnet og dets behov og handlemønstre. Bl.a. ved at udvise oprigtig interesse for barnet. Du kan også trække på forældres og fagpersoners viden om barnet. Herunder viden om metoder og redskaber, der har vist sig at have en positiv effekt i samspillet med barnet eller den unge.

Har du udøvet nødret/nødværge overfor et barn eller en ung, skal du altid oplyse Borgercenter Handicap om det hurtigst muligt. Også hvis du er i tvivl, om det er et indgreb i selvbestemmelsesretten. Det gør du ved at ringe til Ung Administration på 33 17 62 20 - som vil  informere dig om, hvad du skal gøre i det konkrete tilfælde.  

Afløserens løn og ansættelsesforhold

Her ser du de gældende takster og tillæg for aflønning af afløsere (2023):    

  • Mandag til fredag fra kl. 06-17 udgør timelønnen 132,51 kr. timen
  • Fra kl. 17 -06 udgør timelønnen 132,51 kr. samt et aftentillæg på 26,18 kr. i timen
  • Lørdag til mandag 06 -06 udgør timelønnen 132,51 kr. samt et tillæg på 57,24 kr. pr. time 

Transporttiden til og fra familiens hjem beregnes ikke som arbejdstid.   

Når du bliver ansat som afløser, er det forældrenes ansvar at sætte dig ind i opgaverne. Forældrene har også ansvaret for arbejdsplanlægningen og eventuelle udgifter i forbindelse med afløsningen. 



Hvis forældrene aflyser en aftalt vagt, skal de gøre det med mindst fire timers varsel. Ellers har du som afløser ret til løn for den aftalte tjenestetid. Hvis du selv må aflyse eller er syg, får du ikke løn. 

Opgørelse af timer

Som afløser skal du én gang om måneden indberette dine arbejdstider. Det skal du gøre, når en måned er slut - og aller senest den 5. i efterfølgende måned i kommunens digitale indberetningsportal: kkportal.kk.dk

Tavshedspligt

Afløsere, der er ansat i Københavns Kommune, har ifølge Straffeloven tavshedspligt til enhver tid. Tavshedspligten gælder også, når stillingen ved kommunen er fratrådt.   

Rygning og alkohol

Afløsere er omfattet af Københavns kommunes alkohol- og rusmiddelpolitik. Du må derfor ikke indtage alkohol eller rusmidler i arbejdstiden. Borgercenter Handicap har desuden indført røgfri arbejdstid.

Kontakt os

Borgercenter Handicap

Borups Allé 43

2200 København N

Mandag 09:00 - 12:00

Tirsdag 09:00 - 12:00

Onsdag 09:00 -12:00

Torsdag 13:00-16:00

Fredag 09:00-12:00