Ejendomsbidrag og ejendomsskatter

Ejer du en ejendom, skal du betale ejendomsbidrag og ejendomsskat.

Ejendomsbidrag dækker over bl.a. affaldsgebyrer, rottebekæmpelse og skorstensfejning, og betales til kommunen en eller to gange om året på baggrund af bidragsopgørelsen.

Fra og med 2024 er din ejendomsskat samlet hos Skatteforvaltningen

Har du spørgsmål til ejendomsskat eller indefrysningslån til og med 2023, skal du henvende dig til Københavns Kommune via kontaktoplysningerne her på siden.

Har du spørgsmål til din ejendomsvurdering eller din ejendomsskat, kan du læse mere på Vurderingsportalen eller kontakte Vurderingsstyrelsen på tlf. 72 22 16 16.

Læs mere om bl.a. ejendomsbidrag og ejendomsskatter

Fold alle ud

Ejendomsbidrag

Som ejer af en ejendom vil du hvert år modtage en opgørelse, der viser hvor meget du skal betale i ejendomsbidrag. Betaling af ejendomsbidrag sker en eller to gange om året i februar og august.

Har du spørgsmål til afgifter og gebyrer fx til de forskellige ordninger eller gebyrstørrelser, kan du kontakte den forvaltning, der er ansvarlig for dem. 

Har du købt eller solgt din ejendom i løbet af året?

Som ejer af en ejendom hæfter du for hele årets ejendomsbidrag, hvis du stod registreret som ejer 1. januar det pågældende år. Sælger du din ejendom, skal du derfor være opmærksom på, at du fortsat kan modtage en opkrævning for én eller begge årets rater i henhold til bidragsopgørelsen.

Er I flere ejere af ejendommen?

Hvis I er flere, som ejer ejendommen, så er én af jer registreret som primær kontaktperson. Det er den primære kontaktperson, som modtager den originale bidragsopgørelse, mens de øvrige ejere modtager en kopi af bidragsopgørelsen.

Hvis den primære kontaktperson ikke har en betalingsaftale (Betalingsservice), vil den primære kontaktperson modtage en faktura 10-14 dage før ejendomsbidraget senest skal betales. Hvis det ikke betales rettidigt, vil hver ejer modtage en rykker. Rykkeren skal kun betales én gang sammen med bidraget.

Grundskyld

I perioden 2024-2028 beregnes grundskylden med 5,1 promille af den afgiftspligtige grundværdi.

For skatteårene 2021-2023 beregnes grundskylden med 34 promille af den afgiftspligtige grundværdi. Den afgiftspligtige grundværdi er den laveste af følgende værdier:

  1. Ejendommens grundværdi efter fradrag for forbedringer
  2. Grundskatteloftsværdien, der er den afgiftspligtige grundværdi for ejendommen, der dannede grundlag for påligningen af grundskyld det foregående skatteår, forhøjet med en reguleringsprocent.

Reguleringsprocenten opgøres årligt af Finansministeriet, som den forventede stigning i det samlede kommunale udskrivningsgrundlag for skatteåret, tillagt tre procent. 

Du kan finde en oversigt over reguleringsprocenter på Skatteministeriets hjemmeside: Oversigt over reguleringsprocenten fra 2003-2023

Lovbestemt fritagelse fra grundskyld

Visse ejendomme kan eller skal fritages for grundskyld. En ejendom skal fritages helt eller delvist for grundskyld, hvis;

  • ejendommen anvendes som ambassade eller konsulat m.v.
  • ejendommen er fredet, og der er tinglyst en særlig bevaringsdeklaration
  • ejendommen anvendes som forsamlingshus, der ikke anvendes erhvervsmæssigt. Ved forsamlingshus forstås en bygning, der er bestemt til og hovedsageligt anvendes til afholdelse af møder af politisk, religiøs og oplysende karakter, og hvortil der er offentlig adgang.

Er din ejendom omfattet af reglerne for fritagelse, bedes du kontakte Københavns Kommune via kontaktoplysningerne på her på siden.

Fritagelse gælder tidligst fra 1. januar efter modtagelse af en ansøgning.

Læs mere under ejendomsskattelovens § 5.

Bevillingsmæssig fritagelse fra grundskyld 

Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune har besluttet, at følgende ejendomskategorier kan fritages helt eller delvist for grundskyld:

  • Private kollegier og ungdomsboliger, der ejes af almene velgørende stiftelser eller andre almennyttige institutioner, og som anvendes til institutionens formål. Institutionen må ikke modtage støtte efter almenboliglovgivningen
  • Folkehøjskoler, der opfylder betingelserne i bekendtgørelse om tilskud m.v. til folkehøjskoler og bekendtgørelse af lov om folkehøjskoler. Det er en betingelse for fritagelse for grundskyld, at ejendommen er ejet af den institution, der driver kollegiet og ungdomsboligerne/folkehøjskolen.

Du kan sende en ansøgning om fritagelse for grundskyld via kontaktoplysningerne her på siden. 

Fritagelse gælder tidligst fra 1. januar efter modtagelse af en ansøgning.

Indefrysning af grundskyld

Boligejere har i skatteårene 2018-2023 kunnet låne til eventuelle stigninger i deres grundskyld hos kommunen. Pr. 1. januar 2024 er ordningen overgået til Skatteforvaltningen, og indefrysningslån kan, fra 2024 og frem, til- og frameldes via din forskudsopgørelse.

Indefrysningslåneordningen fortsætter i staten

Havde du den 1. september 2023 et aktivt indefrysningslån i kommunen, så har Skatteforvaltningen automatisk oprettet et nyt indefrysningslån i staten.

Indefrysningslån for 2018-2023 bliver i kommunen indtil videre 

Indefrysningslån for skatteårene 2018-2023 er fortsat i kommunen og skal fortsat betales tilbage til kommunen. Indefrysningslån i kommunen er gebyr- og rentefrie, indtil de overføres til Skatteforvaltningen. Dette forventes at ske i løbet af 2026.

Du kan som boligejer selv se din lånesaldo og eventuelt framelde og betale lånet på indefrysning.dk

Er du fritaget fra Digital Post eller har du ikke MitID, kan du kontakte Københavns Kommune via kontaktoplysningerne her på siden, og bede om en låneopgørelse og eventuelt få frameldingsblanketten udleveret eller tilsendt i papirudgave. 

Du skal være opmærksom på, at du ikke kan fortryde din framelding og få din oprindelige indefrysning tilbage. Der vil derfor blive fremsendt en faktura på beløbet, hvis du ikke betaler i forbindelse med frameldingen.

Læs mere om indefrysning af grundskyld (Borger.dk).

Pensionistlån

Pensionister har til og med 2023 haft mulighed for at låne til betaling af deres grundskyld og ejendomsbidrag i kommunen. Fra og med 2024 er det ikke muligt at oprette nye lån til betaling af ejendomsbidrag. 

Lån oprettet til og med 2023 skal fortsat betales tilbage til kommunen. Det er også kommunen der kan oplyse, hvor meget du evt. har lånt i kommunen. Du behøver ikke betale lån eller renter tilbage, før du sælger den ejendom du har lån i. 

Havde du den 1. september 2023 et pensionistlån i kommunen, har Skatteforvaltningen automatisk oprettet et nyt lån i staten til din grundskyld. 

Ønsker du at ansøge om lån til betaling af grundskyld fra 2024 og frem, skal du gøre dette hos Skattestyrelsen via din forskudsopgørelse.

Rykningspåtegning ved omprioritering

Hvis du skal omlægge et lån i din ejendom, samtidig med at du har lån til betaling af ejendomsskat, kan Københavns Kommune i nogle tilfælde rykke tilbage i prioritetsrækkefølgen for det nye lån. 

Rykningen kan kun ske, hvis der ikke udbetales et kontant provenu i forbindelse med låneomlægningen.

For at kunne behandle en rykningsforespørgsel, skal kommunen have en kopi af bankens lånetilbud.  

Dækningsafgift

Der findes to typer af dækningsafgift Københavns Kommune:

  • Offentlig dækningsafgift
  • Privat dækningsafgift.

Offentlig dækningsafgift

Offentlig dækningsafgift er en afgift der opkræves af visse offentligt ejede ejendomme, hvis de er fritaget for grundskyld.

Den offentlige dækningsafgift er i perioden 2024-2028 fastsat til et beløb, svarende til det der blev opkrævet for skatteåret 2023.

Hjemlen findes i § 11 i ejendomsskatteloven.

Privat dækningsafgift

Privat dækningsafgift er en afgift der opkræves på ejendomme der anvendes til kontor, forretning, hotel, fabrik, værksted og lignende. Listen er ikke udtømmende, og en ejendomskategori kan således godt pålægges dækningsafgift, selvom den ikke fremgår her.

Den private dækningsafgift er i Københavns Kommune fastsat til 12,7 promille af 80 pct. af den afgiftspligtige grundværdi.

Ejere af ejendomme der delvist anvendes til ovenstående formål, kan kun pålægges dækningsafgift, når grundværdien der vedrører den del af ejendommen der anvendes til de nævnte formål, udgør mere end halvdelen af grundværdien for hele ejendommen.

Hjemlen findes i § 12 i ejendomsskatteloven.

Søg om fritagelse for dækningsafgift

Du skal henvende dig til kommunen, hvis en ejendom ændrer anvendelse, så den enten skal pålægges eller fritages for dækningsafgift.

Søger du om at få ændret dækningsafgiften, skal du sende relevant dokumentation, herunder en kopi af Vurderingsstyrelsens vurderingsmeddelelse, til vores kontaktoplysninger. 

Ændring i dækningsafgift ved skift mellem erhverv og bolig får som udgangspunkt først virkning 1. januar efter ændringen er sket. Derfor skal du vedlægge en eventuel ibrugtagningstilladelse, eller midlertidig ibrugtagningstilladelse, til ansøgningen.

Ejendomsattest

Københavns Kommune kan som en service beregne, hvad der skulle betales i grundskyld og eventuel dækningsafgift for fritagne ejendomme, hvis de ikke var fritaget. I den forbindelse udsteder kommunen en vurderingsattest frem til 2024. 

Du kan bede om en beregning via kontaktoplysningerne her på siden. Udstedelse af en vurderingsattest koster et gebyr på 100 kr. pr. ejendom pr. skatteår.

Gebyret skal betales til konto 0216 4069177654, med teksten ”Betalingsart 854, [ejendomsnummer]”.

For at lette ekspeditionen, anbefaler vi, at du fremsender en kvittering for det betalte gebyr via kontaktoplysningerne her på siden. 

Bemærk venligst, at kommunen ikke kan udstede vurderingsattester vedrørende 2024 og frem. Det skyldes, at opgaven vedrørende beregning og opkrævning af ejendomsskat er overgået til Skatteforvaltningen.

15. almindelige vurdering

Den 15. almindelige vurdering er arkiveret på Københavns Stadsarkiv. Ønsker du oplysninger om den 15. almindelige vurdering, kan du læse mere hos Københavns Stadsarkiv eller kontakte Københavns Stadsarkiv.

Københavns Stadsarkiv

Rådhuspladsen 1 

1599 København 

E-mail: stadsarkiv@kk.dk 

Tlf.nr. 33 66 23 70 

Se mere på kbharkiv.dk

Husk at oplyse matrikelnummer.

Bestil kopi af din ejendomsskattebillet eller bidragsopgørelse

Kontakt

Compliance

Borups Allé 177

2400 København NV

Telefontider

Mandag

09:30 - 14:30

Torsdag

09:30 - 14:30