Tjek om dit byggeri kræver byggetilladelse
Inden du læser videre.....
- Selvom et byggeri ikke kræver byggetilladelse, så skal det stadig overholde gældende byggelovgivning, lokalplaner og servitutter. Det kan du læse mere om her på siden.
- Det er altid en god idé at kontakte os inden, du/I går i gang med et projekt, for at få klarhed over, om dit projekt kræver byggetilladelse eller ej.
Her kræves normalt ikke byggetilladelse
Visse typer byggerier og mindre projekter kræver ikke byggetilladelse.
- Småbygninger og skure: Småbygninger som fx redskabsskure, carporte, garager og drivhuse, der tilsammen ikke overstiger 50 kvadratmeter på grunden, kræver normalt ikke byggetilladelse. Det er dog vigtigt, at de overholder kravene i bygningsreglementet og afstandskrav til skel. Du skal også være opmærksom på, at fx villaservitutter og lokalplaner kan sætte rammer for dit byggeri.
OBS vedr. brand: Du skal være opmærksom på, at ombygningerne skal være i overensstemmelse med de præ-accepterede løsninger som er beskrevet i bygningsreglementets vejledning til kapitel 5 - brand.
- Hegn og mindre terrasser: Opførsel af hegn og mindre terrasser kræver normalt ikke byggetilladelse, så længe de holder sig inden for de lokale regler for højde og placering.
- Solceller og solfangere: Montering af solceller og solfangere på taget af en eksisterende bygning kræver normalt ikke byggetilladelse, så længe de ikke ændrer bygningens eksterne udseende væsentligt og følger lokale regulativer.
Mange lokalplaner indeholder bestemmelser, der fastlægger, at du skal søge dispensation til at ændre bygningens facade.
- Små terrænændringer: Mindre terrænændringer, som fx etablering af stier eller blomsterbede, kræver normalt ikke byggetilladelse, så længe de ikke påvirker afvanding eller stabilitet af nærliggende strukturer.
- Legeredskaber: Opsætning af legehuse, trampoliner og gyngestativer kræver typisk ikke byggetilladelse, så længe de overholder bestemte størrelses- og højdekrav samt afstandskrav til skel.
- Ombygning og renovering: Mindre indvendige ombygninger, som fx ændring af ikke-bærende vægge, kræver typisk ikke byggetilladelse. Det samme gælder for almindelige vedligeholdelsesarbejder som udskiftning af tag eller vinduer.
I forhold til vinduesudskiftning, skal du være opmærksom på at mange lokalplaner indeholder bestemmelser om bygningens udseende og facade, hvilket betyder, at du skal søge dispensation, hvis dit projekt ikke holder dig indenfor disse bestemmelser.
OBS vedr. brand: Du skal være opmærksom på, at ombygningerne skal være i overensstemmelse med de præ-accepterede løsninger som er beskrevet i bygningsreglementets vejledning til kapitel 5 - brand.
Ombygninger, der kan udføres uden byggetilladelse
Vis alle
Ombygninger i din etagebolig
Ombygninger indenfor din bolig kan udføres uden byggetilladelse, så længe byggearbejdet ikke medfører ændringer af de bærende konstruktioner eller forudsætningerne for bygningens brandmæssige forhold.
Her kan du se eksempler på byggeprojekter i din bolig, der kan udføres uden byggetilladelse:
- Skillevægsændringer (ikke-bærende/stabiliserende vægge), når alle opholdsrum fortsat har vinduer direkte til det fri
- Nedsænke lofter
- Blænde døre inde i lejligheden
- Renovere eller udvide dit køkken
- Flytte køkkenet til et andet rum i din lejlighed
- Renovere eller udvide dit badeværelse
Ombygninger i dit énfamiliehus
Du må foretage ombygninger inden for boligens eksisterende ydervægge, fx:
- Nyt badeværelse
- Nyt køkken
- Skillevægsændringer
- Vedligeholdelsesarbejde i og på huset.
Du skal dog være opmærksom på, at ombygningerne skal være i overensstemmelse med de præ-accepterede løsninger som er beskrevet i bygningsreglementets vejledning til kapitel 5 - brand.
Lovgivning med betydning for dit byggeri
Bygningsreglementet
Uanset om du skal have en byggetilladelse eller ej, så skal byggearbejdet naturligvis altid overholde kravene i bygningsreglementet. Hvis du ikke kan overholde bygningsreglementet, skal du søge om en dispensation.
Anden lovgivning
Selvom byggearbejdet ikke kræver byggetilladelse, kan det kræve tilladelse efter anden lovgivning. Det kan fx være en planmæssig tilladelse eller miljøgodkendelse.
Mange lokalplaner har fx bestemmelser, der fastlægger, at du skal søge dispensation til at ændre bygningens facade og indretningen af de ubebyggede arealer.
Anden lovgivning omfatter fx lokalplaner, servitutter, bygningsfredninger og jordforureningsloven.
Du skal orientere dig om rammerne for byggeriet og vurdere om der er behov for at søge tilladelse efter anden lovgivning.
Byggeri, der kræver byggetilladelse
Som hovedregel skal du have byggetilladelse til nybyggeri og tilbygninger, og til at ændre anvendelsen af eksisterende byggeri.
Det kræver fx byggetilladelse at:
- lave en ny bolig,
- opføre en tilbygning til dit hus eller bygge et nyt hus,
- inddrage et areal i tagetagen til din lejlighed
Læs om processen fra byggeansøgning til ibrugtagningstilladelse
Husk at give os de nye BBR oplysninger
Selv om du kan bygge uden en byggetilladelse, er det stadig dit ansvar som ejer at indberette de korrekte oplysninger om din ejendom til BBR (Bygnings- og Boligregistret).
Kontakt
Område for Bygninger
Njalsgade 13
Telefontider
09:00 - 16:00
09:00 - 16:00
09:00 - 16:00
09:00 - 16:00
09:00 - 16:00
OBS ovenstående tider gælder kun telefonisk kontakt
Har du brug for personlig vejledning, kan du møde op i Teknik- og miljøforvaltningens Kundecenter, som har andre åbningstider.